Ohoj Coffee Roasting

Hotspot Utrecht – Ohøj Coffee Roasting

Ongeveer een jaar geleden opende Ohøj Coffee Roasting aan de Rijnlaan in de Rivierenbuurt. Omdat ze niet midden in het centrum zitten, is het misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een leuk koffietentje wil ontdekken, maar de fietstocht is het waard! Ik bracht een bezoekje en ontdekte Deense voorouders, kwalitatief goede en eerlijke koffie en een Frans tintje…

Ahoi! Oftewel: OhøJ!

Wist je dat koffiebonen eigenlijk altijd per boot vervoerd worden? Koffie wordt alleen verbouwd op een paar plekken in de wereld waar de koffieplant lekker kan groeien, zoals in Afrika en in Zuid-Oost Azië. Per boot wordt het dan vervoerd naar de rest van de wereld.

Eerlijke koffie

‘Toch blijkt het lastig om uit te zoeken waar de koffie nu precies vandaan komt’, vertelt eigenaar Kevin me. Hij wil graag een eerlijke handel drijven met de koffieboeren, maar eerlijke koffie kopen is nog een aardige klus. Veel koffiehandelaren strooien met termen als ‘direct trade’ en ‘fairtrade’, maar slechts weinig handelaren kunnen je precies vertellen wie er nu verdiend aan welke cent van de koffieboon. Daarom werkt Kevin alleen samen met één bedrijf in Amsterdam, die hem de koffiebonen levert. Daarvan weet hij precies van welke kweker het komt en hoeveel geld er naar de koffieboeren gaat. Écht eerlijk dus!

Ohøj Coffee Roasting

Ohøj Coffee Roasting

Nadat de koffie is aangeschaft, wordt hij natuurlijk geroosterd in hun eigen koffiebranderij. Ze zijn namelijk in de eerste plaats een Coffee Roaster, en daarnaast een koffietentje. De koffiebrander is deels een gift van zijn Deens-Amerikaanse familie. Lang geleden kwamen zijn Deense voorouders namelijk naar Amerika om daar te gaan boeren. Vanuit Amerika gingen Kevin en zijn -inmiddels vrouw- toen naar Europa, en wel Parijs, om daar aan de slag te gaan als barista. Omdat ze niet getrouwd waren, was het voor zijn vrouw lastig om werk te vinden. Na 5 jaar Parijs besloten ze toen naar Nederland te gaan, te trouwen en hier samen dit bedrijf op te starten. Niet meer werken voor een baas, maar eigen baas zijn. Met een coffee roaster mede mogelijk gemaakt door hun Deense voorouders, en het verhaal dat (eerlijke) koffie per boot vervoerd wordt ontstond toen ook de naam: Ahoi! Ohøj – op zijn Deens!

Ohoj Coffee Roasting

Internationaal koffie drinken

Veel verschillende achtergronden dus, hebben Kevin en zijn vrouw Kristin. Je merkt dat het koffietentje een Scandinavische inslag heeft door het strakke minimalistische design. Maar de eigenaren zijn Amerikaans gastvrij, maken altijd een praatje en je ziet ook dat andere gasten gezellig aan de bar komen kletsen.

Maar het is niet alleen maar gezelligheid, er wordt hier serieus koffie gezet. Kevin weet duidelijk wat koffie zetten is, met zijn goede koffiezet apparaat en alleen klassieke schenkingen. Geen Starbuckspraktijken hier dus met zoete siropen en frappucchino’s! In de zomer is het hier overigens wel goed vertoeven, want de iced latte smaakte super en ook de espresso tonic is een hit.

Ohoj Coffee Roasting

Ohoj Coffee Roasting

Wordt er dan alleen koffie geschonken?

Nee, om je aan te passen aan de Nederlanders met lekkere trek, is het natuurlijk essentieel dat hier ook wat te eten is. Je kunt hier croissants eten, cake en koekjes, alles op basis van voorraad. Houdt ook hun instagram in de gaten voor updates!

Wat moet ik nog meer weten?

Ohøj Coffee Roasting is open van dinsdag tot en met zondag (op dinsdag van 8-12, woensdag-vrijdag van 8-17 en op zaterdag en zondag van 10-17) en is te vinden op Rijnlaan 27. Benieuwd waar dat is? Bekijk het op mijn kaartje!

Ohoj Coffee Roasting

Post a Comment