Mee Goreng

Recept – Maleisische Mee Goreng

De Maleisische keuken is er geen die heel bekend is. En ik moet eerlijk bekennen dat toen ik daar was – in 2014 alweer – ik heerlijk heb gegeten, maar dat ik me niet éen specifiek gerecht kan herinneren. Wat ik me wel herinner is dat alles, maar dan ook al het eten, vers voor je ogen werd bereid; en met een rap tempo! Wat een gezonde manier van fastfood! Vandaag deel ik een Maleisisch gerecht genaamd Mee Goreng, een vegetarisch noedelgerecht met verse groenten en veel smaak!

De Maleisische keuken

Maleisie ligt boven Indonesië en links naast Singapore – je kunt zo vanuit Singapore de bus pakken – en heeft naast het vaste land ook vele eilanden. De Maleisische keuken is net als de inwoners van het land heel gemixt. Er wonen Indonesiërs, Singaporezen, Chinezen en de keuken kent ook nog Thaise en Indiase invloeden. Rijst is bijna een vast ingrediënt, en ook vis wordt er vaak gegeten. Ik heb daar echt zoveel verse vis gegeten, yumm! Overigens gold er net zoals in de meeste Zuid-Oost-Aziatische landen: hoe ongezelliger het eettentje, hoe beter de smaak, haha!

Maleisiers eten vaak met de hand, direct vanaf een bananenblad. Alle straten staan vol met eettentjes en stalletjes (net als in Singapore overigens) en voor je ogen wordt daar dan het eten voor je bereid. Goedkoop, maar super lekker! Vandaag maken we net zo’n gerecht: super snel klaar, ontzettend gezond en weer eens een leuke variatie op de ‘noedels met groenten’ die wij hier vast in het assortiment hebben voor als we inspiratieloos zijn. Met dank aan Ottolenghi, wiens ‘Plenty’ hier ook weer plenty inspiratie voor was.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 el arachide olie
 • Een halve ui, fijngesneden
 • 200g tofu, in reepjes of plakjes gesneden
 • 100 gram haricot verts of sperziebonen, gedopt en gehalveerd
 • 100 gram paksoi, gewassen en in grove stukken gescheurd
 • 200 gram eiernoedels (of rijstnoedels als je het gerecht vegan wil maken)
 • 1,5 tl korianderpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 2 tl sambal (of iets anders pittigs, zoals sriracha saus)
 • 2 el sojasaus
 • 1 el water
 • 1 el knapperig gebakken sjalotjes (of gewoon van die guilty pleasure gebakken uitjes)

Bereiding

Duur: ongeveer 15 minuten als je alles gesneden hebt!

Bereid de noedels volgens de verpakking.

Zet een wok of hapjespan op het vuur. Voeg de olie toe en smoor de ui 1 minuutje tot hij zachter begint te worden. Doe de tofu en haricot verts erbij en bak alles 2-3 minuten tot de tofu bruiner wordt. (tip: schep rustig, zodat de tofu niet uit elkaar valt)

Doe nu de paksoi erbij en laat slinken. Doe de noedels erbij en bak 2 minuutjes mee. Roer dan de kruiden, sambal, sojasaus en water erbij en roerbak alles tot de noedels beetgaar zijn. Voeg eventueel zout/peper naar smaak toe desgewenst.

Verdeel over twee borden en serveer met de gebakken uitjes. Serveer eventueel met wat extra sambal of wat citroensap. En klaar is je mee goreng, smakelijk!

Mee Goreng

Ben jij wel eens in Maleisië geweest? Welk gerecht vond jij het lekkerst?

Op zoek naar andere lekkere (snelle) recepten? Kijk ook eens in mijn receptenindex!

Comments: 2

 • reply
  augustus 15, 2018

  Het is weliswaar 8 uur ’s ochtends nu ik dit zo voorbij zie komen, maar mijn maag gaat er echt van knorren. Ik ben gek op noodles en dit ziet er echt goed uit. Ik sla ‘m op! Liefs, Stella.

 • reply
  augustus 15, 2018

  Oooh dat ziet er goed uit!!

Post a Comment