Recept – Chocolate Caramel Shortcake
Vorige week maakte ik voor le boyfriend chocolate caramel shortcake, voor zijn afscheid op werk. Jullie waren erg enthousiast op Instagram, en terecht, want dit is echt goddelijk lekker! Vandaag deel ik het recept, maar pas op: het is verslavend, maar ook heel zwaar, haha!
Shortcake
Shortcake komt van origine uit Engeland, waar het voor het eerst in een kookboek verscheen in de jaren ’60. Het wordt oorspronkelijk gemaakt met bloem, suiker en eventueel baking soda, wat zout en boter. De bereidingswijze is anders dan bijvoorbeeld koekdeeg, want daar begin je meteen met kneden, terwijl hier de droge ingrediënten gemixt worden, daarna de boter erbij gaat en je een soort kruimeldeeg maakt, zoals bij apple crumble. Pas daarna wordt het tot een deeg gekneed en uitgespreid op een bakplaat, waarna het op hoge temperatuur wordt gebakken. Daar komt dan ook de naam vandaan: Shortening is een eigenschap van een vet ingredient, wat in vaste vorm is bij kamertemperatuur en kan worden gebruikt om crumble te maken. Pas bij kneden wordt het warm en smelt het.
Oké, de (scheikunde) les is weer voorbij, tijd om de shortcake te maken! In dit recept maken we dus niet alleen shortcake zelf, maar worden er twee lagen aan toegevoegd: karamel en chocolade. Houd er rekening mee dat alle lagen tussendoor moeten afkoelen, dus dat het niet in een uurtje gedaan is!
Ingrediënten voor 12 relatief grote stukken
Voor de koeklaag
- 175 gram bloem, gezeefd
- 125 gram boter (ik gebruikte gewoon margarine)
- 50 gram bruine basterdsuiker
Voor de caramellaag
- 1 blikje gecondenseerde melk (van ongeveer 400 gram)
- 25 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram boter
Voor de chocoladelaag
- 200 gram melkchocolade
Bereiding
Duur: een paar uur, omdat alles tussendoor moet afkoelen! De verschillende onderdelen zelf kosten echter niet zoveel tijd.
Vet een ondiepe (minimaal 3 cm hoog) bakvorm (20×20 of iets groter) in met boter en verwarm de oven voor op 190 graden. Zeef de bloem en doe er de boter bij. Maak een kruimelig deeg door met je vingertoppen de boter steeds te verkruimelen en te mengen met de bloem. Kneed er (nog) geen deegbal van. Voeg daarna de suiker toe en kneed het dan goed tot een deegbal (spierballen galore!).
Duw het mengsel in de bakvorm (het zal ongeveer 1 cm hoog zijn) en prik er met een vork wat gaatjes in. Bak de koek in een voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin. Bij mij duurt het soms iets langer, zorg gewoon dat de koek goed gaar is maar niet keihard!
Laat de koek afkoelen in de vorm. We maken de rest van de lagen ook in deze vorm!
Doe voor de karamellaag de boter, suiker en gecondenseerde melk in een pan met goede anti aanbaklaag. Verwarm al roerende op medium vuur tot het begint te koken. Zet het vuur lager en laat het mengsel koken tot het dikker wordt en vaalgoud (5-10 minuten). Als de karamel begint weg te trekken van de zijkanten van de pan, is hij klaar! Schenk dan de karamel over de shortcake en laat het helemaal afkoelen.
Tot slot: smelt de melkchocolade au bain marie en giet het over de karamellaag. (als die dus helemaal is afgekoeld, anders krijg je een mengsel!) Zet het geheel in de koelkast om de chocolade te laten stollen. Snijd dan de koek in vierkanten of rechthoeken en enjoy je shortcake! Oh trouwens, deze koeken worden ook wel eens miljonairskoeken genoemd. Iemand een idee waarom?
Benieuwd naar andere lekkere recepten? Kijk dan eens in mijn receptenindex!
Linda - Zaailingen
Ohhh ik moet dit ook weer eens maken, liefst ook nog met pecannoten door de caramel. Yum!
Leuk om te weten waar de naam shortcake vandaan komt. Ik snapte het al niet. Vertel nu ook maar gewoon waarom het miljonairskoeken genoemd wordt 😛 Omdat het vroeger onbetaalbaar was misschien?
Siroon
Oeh wat een goed idee, die pecannoten! Waarom ze miljonairskoeken heten, is dus gewoon onbekend. Rumor has it dat het komt door de rijke vulling aan calorieën 😉 maar men is er nog niet over uit. Google het maar eens en je komt hele lange uiteenzettingen tegen, waar niemand het weet!
Stella
Oooooh mennnnn dit ziet er ZO goed uit. Ik zit nog net niet te kwijlen hier. Ik ben helaas niet in de wieg gelegd als bak/kookwonder, maar misschien ga ik me er toch maar eens aan wagen. Mmm. Liefs!
Siroon
Haha! Hier hoef je gelukkig geen bakwonder voor te zijn, alleen wat geduld is handig!
Pingback: Little bit of diary #13: Augustus 2018 - Little Bit of Sunshine
Pingback: Hotspot Utrecht - Soeper - Little Bit of Sunshine