Shortcake

Recept – Chocolate Caramel Shortcake

Vorige week maakte ik voor le boyfriend chocolate caramel shortcake, voor zijn afscheid op werk. Jullie waren erg enthousiast op Instagram, en terecht, want dit is echt goddelijk lekker! Vandaag deel ik het recept, maar pas op: het is verslavend, maar ook heel zwaar, haha!

Shortcake

Shortcake komt van origine uit Engeland, waar het voor het eerst in een kookboek verscheen in de jaren ’60. Het wordt oorspronkelijk gemaakt met bloem, suiker en eventueel baking soda, wat zout en boter. De bereidingswijze is anders dan bijvoorbeeld koekdeeg, want daar begin je meteen met kneden, terwijl hier de droge ingrediënten gemixt worden, daarna de boter erbij gaat en je een soort kruimeldeeg maakt, zoals bij apple crumble. Pas daarna wordt het tot een deeg gekneed en uitgespreid op een bakplaat, waarna het op hoge temperatuur wordt gebakken. Daar komt dan ook de naam vandaan: Shortening is een eigenschap van een vet ingredient, wat in vaste vorm is bij kamertemperatuur en kan worden gebruikt om crumble te maken. Pas bij kneden wordt het warm en smelt het.

Bakken

Foto: pexels

Oké, de (scheikunde) les is weer voorbij, tijd om de shortcake te maken! In dit recept maken we dus niet alleen shortcake zelf, maar worden er twee lagen aan toegevoegd: karamel en chocolade. Houd er rekening mee dat alle lagen tussendoor moeten afkoelen, dus dat het niet in een uurtje gedaan is!

Ingrediënten voor 12 relatief grote stukken

Voor de koeklaag

 • 175 gram bloem, gezeefd
 • 125 gram boter (ik gebruikte gewoon margarine)
 • 50 gram bruine basterdsuiker

Voor de caramellaag

 • 1 blikje gecondenseerde melk (van ongeveer 400 gram)
 • 25 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram boter

Voor de chocoladelaag

 • 200 gram melkchocolade

Bereiding

Duur: een paar uur, omdat alles tussendoor moet afkoelen! De verschillende onderdelen zelf kosten echter niet zoveel tijd.

Vet een ondiepe (minimaal 3 cm hoog) bakvorm (20×20 of iets groter) in met boter en verwarm de oven voor op 190 graden. Zeef de bloem en doe er de boter bij. Maak een kruimelig deeg door met je vingertoppen de boter steeds te verkruimelen en te mengen met de bloem. Kneed er (nog) geen deegbal van. Voeg daarna de suiker toe en kneed het dan goed tot een deegbal (spierballen galore!).

Duw het mengsel in de bakvorm (het zal ongeveer 1 cm hoog zijn) en prik er met een vork wat gaatjes in. Bak de koek in een voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin. Bij mij duurt het soms iets langer, zorg gewoon dat de koek goed gaar is maar niet keihard!

Laat de koek afkoelen in de vorm. We maken de rest van de lagen ook in deze vorm!

Doe voor de karamellaag de boter, suiker en gecondenseerde melk in een pan met goede anti aanbaklaag. Verwarm al roerende op medium vuur tot het begint te koken. Zet het vuur lager en laat het mengsel koken tot het dikker wordt en vaalgoud (5-10 minuten). Als de karamel begint weg te trekken van de zijkanten van de pan, is hij klaar! Schenk dan de karamel over de shortcake en laat het helemaal afkoelen.

Tot slot: smelt de melkchocolade au bain marie en giet het over de karamellaag. (als die dus helemaal is afgekoeld, anders krijg je een mengsel!) Zet het geheel in de koelkast om de chocolade te laten stollen. Snijd dan de koek in vierkanten of rechthoeken en enjoy je shortcake! Oh trouwens, deze koeken worden ook wel eens miljonairskoeken genoemd. Iemand een idee waarom?

Shortcake

Shortcake in stukken

Benieuwd naar andere lekkere recepten? Kijk dan eens in mijn receptenindex!

Comments: 6

 • reply
  augustus 22, 2018

  Ohhh ik moet dit ook weer eens maken, liefst ook nog met pecannoten door de caramel. Yum!
  Leuk om te weten waar de naam shortcake vandaan komt. Ik snapte het al niet. Vertel nu ook maar gewoon waarom het miljonairskoeken genoemd wordt 😛 Omdat het vroeger onbetaalbaar was misschien?

 • reply
  augustus 22, 2018

  Oooooh mennnnn dit ziet er ZO goed uit. Ik zit nog net niet te kwijlen hier. Ik ben helaas niet in de wieg gelegd als bak/kookwonder, maar misschien ga ik me er toch maar eens aan wagen. Mmm. Liefs!

Post a Comment