Sunshine goes green #13: Duurzaam verhuizen

Terwijl ik dit typ, kijk ik tegen een fort (of bunker) aan verhuisdozen aan. Wat is verhuizen toch eigenlijk onbevredigend! Waar je je super goed voelt als je ‘gewoon’ gaat opruimen – want je huis is daarna zo lekker leeg – raakt je huis alleen maar voller en voller bij een verhuizing. Ik ging op zoek naar een manier tot duurzaam verhuizen, en liep daarbij tegen een aantal zaken aan. Die deel ik graag met jullie!

Duurzaam verhuizen, kan dat?

Verhuizen, het is me een klusje. Ik ga natuurlijk emigreren, dus dat pakt net iets anders in dan dat je gewoon je hele inboedel in een doos gooit en meeneemt naar het volgende huis, maar dan nog. Ook ik pak mijn hele inboedel in, alleen sla ik die voor 1,5 jaar op bij m’n ouders. Alles wat in de doos gaat, wil ik er over 1,5 jaar ook met plezier weer uit halen, dus ik denk wel 3 keer na voordat ik het in een doos stop.

Minimalisme

Foto: pexels.com

Minimaliseren

Hoe vaker je verhuist, hoe minder spullen je eigenlijk wil hebben (want veel werk). En waarom moeten we eigenlijk ook zoveel spullen hebben? Een onderdeel van duurzaam leven is het hebben van minder spullen, en dat wilde ik graag toepassen met deze verhuizing. Ik heb niet ge-Marie Kondo‘d, maar heb me wel laten inspireren door anderen. Er is namelijk al veel geschreven over minimaliseren, door andere bloggers zoals Janna Kamphof, of bijvoorbeeld Merel van Blackbirds and Cakes, maar ik werd vooral geïnspireerd door de documentaire Minimalism op Netflix, die ik je erg kan aanraden!

Wat is belangrijk in je leven, wat gebruik je veel, en wat gebruik je eigenlijk helemaal niet, en heb je alleen maar in bezit omdat je er ruimte voor hebt? Als je daar over gaat nadenken, kan er eigenlijk heel veel weg!

Ontspullen, waar doe je het naar toe?

Als je dan eenmaal die berg spullen hebt verzamelt die je weg wil doen, wat doe je daar dan mee? Alles maar weggooien is niet echt duurzaam en ook niet echt een goed idee voor onze oneindige afvalberg. Bovendien kun je je spullen vaak echt nog wel een tweede leven geven! Maar hoe zorg je ervoor dat je hier iemand anders blij mee maakt?

Geef het weg aan bekenden

De leukste optie is spullen weggeven. Wij hebben van veel spullen foto’s gemaakt en ze op whatsapp gezet, naar vrienden of familie. Verder deed ik ook een aantal kledingstukken weg via #sharechain, de hashtag op Instagram die deze zomer in het kader van Slow Fashion Summer zijn intrede deed. Mensen mogen jouw geposte kledingstukken gratis ophalen, met als regel dat ze vervolgens zelf ook iets weg geven. Een kledingstuk voor een kledingstuk dus! Ik werd hier zo blij van, ik ontdekte echt dat het heel leuk is om je spullen weg te geven, en daar iemand anders blij mee te maken. Ook gaf ik nog een laatste tas kleding weg aan de dames van Kraak & Maak, die een kledingruil organiseerden.

Verder doneerde ik ook al mijn planten: mijn Aloe Vera plant ging naar het Zeeplokaal, waar zij er natuurlijke zeep in een special edition van maken, hoe leuk is dat! Mijn pannenkoekplant babies deed ik weg in een give-away op Instagram en de moederplanten zijn bij mijn vader en zus beland. Iedereen wordt er zo blij van, en ik ook!

Duurzaam Verhuizen

Breng het naar de kringloop

Naast weggeven aan bekenden, kun je natuurlijk ook een heleboel spullen weggeven aan de kringloopwinkel. Hier kunnen andere kringloopwinkelspeurders (is dat een woord?) of mensen met simpelweg minder te besteden ook weer gelukkig worden van jouw spullen. Maak wel een selectie: een gebrande DVD raken ze daar ook niet meer kwijt, of servies met een barst moet natuurlijk gewoon bij het afval.

Kringloopwinkels zijn er in overvloed, wij konden gelukkig vlakbij ons huis terecht. Een mooi overzicht van kringloopwinkels in Utrecht vind je overigens op de website van Zaailingen, die heel recent een mooi overzicht schreef!

Verkoop je spullen

Natuurlijk kun je spullen die bijvoorbeeld veel waarde hebben ook verkopen. En verkopen is soms ook heel gezellig! Zo ga ik sinds twee jaar jaarlijks met al mijn zussen (en dat zijn er nogal wat) naar de IJ-hallen waar we een kraampje huren en onze spullen uitstallen. Voor de buit moet je het niet doen, want nadat de kraamhuur eraf is en de benzine kosten, hou je misschien nog een tientje per persoon over, haha! Maar het is wel super gezellig!

Een andere optie is Marktplaats, United Wardrobe of the Next Closet, voor als je mooie designer stukken hebt. Ook kun je bij sommige vintage winkels kleding doneren, waar je soms ook nog een deel van de opbrengst krijgt! Een Utrechts voorbeeld hiervan is No Vintage Phobia, waar ik al eerder eens over schreef.

Doe het weg, maar zorgvuldig

De laatste optie voor spullen die echt weg moeten, is natuurlijk om het toch echt bij het afval te doen. Maar ook hier kun je goed over nadenken: scheidt je afval zorgvuldig, breng grote dingen naar de stort, en scheidt naast glas en oud papier ook je electra en batterijen, hiervoor kun je tegenwoordig bij de supermarkt heel goed terecht.

Neem de tijd

Eigenlijk mijn allerbelangrijkste tip, save the best for last he: neem de tijd! Het is namelijk lekker snel en gemakkelijk om alles maar in de afvalzak te gooien, maar duurzaam verhuizen kost tijd! Je moet je spullen goed uitzoeken, wat kan er een tweede leven krijgen, wat niet? En welk tweede leven wil je het geven? Voor spullen weggeven heb je tijd nodig om de vrienden te ontmoeten aan wie je je spullen geeft. Dingen verkopen kost ook tijd, een kraam huren kan niet op elk moment van de week, maar ook dingen als United Wardrobe kosten soms een paar weken. Ten slotte is naar de kringloop lopen (en in mijn geval meerdere keren, want geen auto) ook nog een klusje, en ook daar willen ze soms de spullen selecteren.

Al met al voelde dit onderdeel van verhuizen dan wel weer bevredigend, maar ik verkeek me er wel op hoe veel tijd het kostte! Ook kwamen we op de laatste dag helaas toch nog dingen tegen die we best een tweede leven hadden willen geven, maar waar we over heen gekeken hadden. En met een emigratie moest het daarna toch bij het afval.. Meer tijd nodig dus!

Duurzaam verhuizen

Photo by Luka Siemionov from Pexels

Hoe geef jij je spullen een tweede leven?

Comments: 4

 • reply
  augustus 29, 2018

  Verkopen vind ik best wel wat gedoe en levert meestal toch niet zoveel op. Eigenlijk haal ik dan meer plezier uit weggeven. Onze wijk heeft een facebookgroep en dan is er echt áltijd wel iemand die mijn lelijke vaas wil hebben. Als ik geen zin meer heb, heb ik het geluk dat ik naast het afvalscheidingsstation woon waar ook een container staat voor de kringloop en textiel. Zo hoef ik eigenlijk nooit iets echt weg te gooien wat direct de verbrandingsoven in gaat. Ik geef het alleen liever rechtstreeks aan iemand dan via de container, want dan weet ik tenminste dat het gebruikt gaat worden.
  Knap trouwens dat je nog tijd hebt om te schrijven, haha. Succes nog met voorbereiden en alvast een goede reis!

 • reply
  augustus 31, 2018

  Wat gaaf dat je naar Australië gaat! Dat zal veel werk zijn. Ik ben bezig met mijn verhuizing naar Duitsland (eind deze maand), en dat is al behoorlijk wat gedoe. Laat staan als je naar de andere kant van de wereld gaat. Maar wow, wat tof! Heel leuk artikel met goede tips, en bedankt voor de link naar mijn artikel <3

Post a Comment