Koffie

Sunshine goes green #14: Koffie halen met een herbruikbare koffiebeker

Hier in Australie doet iedereen het, maar in Nederland moeten ze er nog even aan wennen: koffie halen met een herbruikbare koffiebeker. Al jaren kun je natuurlijk van die thermosbekers kopen of bamboe koffiebekers, maar niet alle koffietentjes accepteren dit. Je weet nooit hoeveel erin gaat: de koffiebekers zijn vaak groter/kleiner dan een standaardmaat Maar inmiddels zijn er ook een aantal merken op de markt die zijn aangepast aan de barista, met maatstreepjes in ml/oz. Vandaag doe ik een update zodat ook jij -als echte hipster- koffie kunt halen met een herbruikbare koffiebeker!

Een herbruikbare koffiebeker

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een aantal jaar geleden met een vriendinnetje op een festival was en zij haar herbruikbare koffiebeker uit de tas trok en vroeg aan de barista daar de koffie in te doen. Zowel de barista en ik keken verbaasd: dit hadden we nog niet vaak gezien! Ik raakte wel geïnspireerd, maar zag ook nadelen: ik heb al die herbruikbare sandwichbag, een herbruikbare boodschappentas of linnen tas en mijn dopper. Doe daar die koffiebeker bij en je hebt bijna een weekendtas nodig voor al je herbruikbare shit dingen. Maar inmiddels ben ik om: mijn KeepCup weegt niks (zolang ik er niks in stop), en zodra er koffie in zit, gaat ie uit mijn tas. Dus geen smoesjes meer: allemaal aan de herbruikbare koffiebeker! Vandaag leg ik uit wat de impact is van wegwerpkoffiebekers en deel ik een paar toffe merken die in Nederland te verkrijgen zijn.

Wegwerp koffiebeker

Drie miljard koffiebekers

Het lijkt een klein gebaar met een klein effect, die herbruikbare koffiebeker. Maar wist je dat er per jaar 3 miljard koffiebekers bij het afval belanden? 3 miljard!! Natuurlijk zijn die niet allemaal milieu onvriendelijk. Veel koffietentjes geven namelijk al aan gebruik te maken van recyclebare koffiebekers (zoals ze bijvoorbeeld bij Starbucks beweren), maar de grap is, dat niemand die koffiebekers dan ook daadwerkelijk recycled. Er zouden aparte afvalbakken voor moeten komen om dat echt te bereiken, want niemand gaat ze uit het afval vissen natuurlijk. En ook dat recyclen is niet al te milieuvriendelijk, is inmiddels gebleken.

Tijd voor een verandering: een herbruikbare koffiebeker! Ik hoor je denken ‘dan moet ik nog meer herbruikbaars in mijn tas stoppen’, en ja, dat dacht ik dus zelf ook. Maar ik geef je drie redenen waarom je dit wel wil doen:

1. Het is natuurlijk mega hip

Naast dat het milieuvriendelijk is, is dit wel een hele leuke kant van het groenere leven. De koffiebekers hebben namelijk vaak een super mooi design! Je kunt ze vaak customizen met je eigen kleur, en omdat er ook zoveel aanbod is van verschillende merken, is er voor ieder wat wils. En je kunt heus zelf kiezen voor een lichte of zware cup (ivm sjouwen).

Hier in Melbourne zit het bedrijf KeepCup, daarover later meer want je kunt ze ook in Nederland krijgen, en ik ben inmiddels al in het bezit van 2 cups! (1 voor thee, 1 voor koffie) De eerste kreeg ik van bovenstaand vriendinnetje en ik customizede de tweede zelf:

KeepCup Original

2. Het scheelt dus 3 miljard kartonnen bekers per jaar

Oké, jij drinkt misschien niet in je eentje die 3 miljard koffies in het jaar, maar je kan toch op zijn minst bijdragen aan minder. Ik ben even nagegaan hoe vaak ik een wegwerp koffiebeker krijg, en dat is toch stiekem nog best vaak. Op het werk, onderweg als je op de trein moet wachten, bij het tankstation, ga nog maar even door. Volgens de cijfers drinkt de gemiddelde kantoormedewerker per jaar zo’n 1000 kopjes koffie of thee. DUIZEND! Dat klinkt echt vet veel in mijn oren, maar als ik er zelf 1 per dag drink, zit ik toch zeker ook al op 200? (weekenden niet meegerekend)

Hoeveel koffiebekers gooi jij elk jaar weg?

3. Je voorkomt precendentwerking

Oké, deze heeft wat meer uitleg nodigt. We leven in een snelle maatschappij, waarin koffie-to-go onderdeel is van onze cultuur. We gaan vaak niet lang zitten voor een bakkie, want een koffietje voor onderweg is sneller. Efficienter. Ook is het door allerlei Amerikaanse films en series best wel hip gemaakt om altijd maar met een koffie-to-go rond te lopen. Niet voor niks wordt Starbucks veelbezocht, door jonge tienermeisjes die de trend volgen. Maar als we dat ‘rondlopen met een wegwerpbeker’ nou allemaal als hip zien, dan dragen we dus onbewust bij aan een verkeerd beeld van wat oké is. Laten we met zijn allen ‘rondlopen met een herbruikbare koffiebeker’ hip maken, door een hip design uit te kiezen en de trend groener te maken. Hoe meer mensen er mee rondlopen, hoe normaler het wordt. Op een gegeven moment zullen er mensen zijn die naar je kijken met je hippe koffiebeker en geïnspireerd raken. En dit is ook een les voor mijzelf: ik neem ook graag een koffie mee onderweg of haal er een op mijn werk. Maar inmiddels wel het liefst uit mijn herbruikbare beker!

Wegwerpbeker

Eerlijk toegegeven ben ik hier ook pas een paar weken mee bezig, en valt het me makkelijker omdat het in Australie heel normaal is. Maargoed, ik doe hier super veel inspiratie op voor makkelijk groener leven, dus ik dacht ik deel mijn les gewoon meteen met jullie! 

Toffe merken met herbruikbare koffiebekers

Er zijn in Nederland meerdere merken met hele toffe herbruikbare koffiebekers. Ik noem mijn favorieten!

Keepcup

KeepCup is een merk uit Fitzroy, Melbourne en natuurlijk moet ik deze even noemen. Maar niet alleen omdat ik fan ben van deze stad, ook omdat dit de eerste herbruikbare koffiebeker is met barista maten erin aangegeven. In de beker zitten maatstreepjes voor je reguliere zwarte koffie of cappuchino, waardoor elke barista weet tot hoe vol de beker gevuld moet worden. Geen gezeur dus van de barista dat je koffiebeker te groot is.

Een tweede voordeel van KeepCup is dat je hem helemaal zelf kunt customizen. Als je wil kies je zelf de kleur beker, rubberband, deksel en klepje. Of je koopt een standaard kleurencombinatie, die zij voor je hebben samengesteld. Naast de plastic beker (de KeepCup Original) kun je ook kiezen voor doorzichtig plastic (de Clear edition), dubbelwandig (de Longplay) of zelfs glas (de Brew). De laatste zijn wel wat zwaarder, maar wel super mooi! Ze hebben ze zelfs met kurken band <3

KeepCup

Foto met toestemming van KeepCup

Er zijn verschillende webshops waar je de KeepCup kunt aanschaffen (klik hier & hier of hier) of kijk op de site van KeepCup zelf voor een gecustomizede versie. Daar moet je wellicht wel wat meer verzendkosten voor betalen! Gelukkig komen ze niet helemaal uit Australië, dat zou weer een beetje niet-groen zijn he. Er zit ook een locatie in de UK, yay!

Foto met toestemming van KeepCup

Joco

Een tweede merk met een prachtig design is JOCO. De herbruikbare koffiebekers hiervan zijn wel van glas, dus wellicht wat zwaarder dan de plastic keepcup, maar ze beweren zelf dat ze het lichtste glas hebben gebruikt. Het leuke van dit merk is dat de cup in een super mooie kartonnen verpakking komt, die je ook kunt hergebruiken. Ze geven je allerlei ideeen om de verpakking opnieuw te gebruiken, zoals als pennenhouder, of om suikerklontjes in te bewaren. Je kunt het zo gek niet verzinnen. En zien ze er niet prachtig uit?

Je kunt de JOCO onder andere hier en hier kopen.

JOCO herbruikbare koffiebeker

Foto eigendom van JOCO

Zuperzozial

Een derde merk met een mooi design is Zuperzozial. Dit is een Nederlands merk wat nog wel meer maakt dan koffiebekers, namelijk allerlei servies maar ook tassen van bamboe en mais. Ze maken één soort herbruikbare koffiebeker, maar wel met verschillende designs:

Wij zijn zelf in het bezit van de eerste, en ik moet zeggen dat hij me goed bevalt! Hij is licht, makkelijk schoon te maken (kan in de vaatwasser, pluspunt!) en het design is strak!

We zijn er nog niet

Maar we zijn er nog niet in Nederland. Allereerst zullen koffietentjes het moeten gaan waarderen dat je je eigen beker meeneemt. Zo krijg je in Australie bijvoorbeeld $0,50 korting op je koffie als je je eigen beker meeneemt. Dat zag ik niet vaak in Nederland, terwijl dat wel helpt om de herbruikbare koffiebeker normaler te maken (zie punt 3 hierboven). Nederlanders willen vaak wel als er ergens korting te halen valt 😉

Een tweede nadeel wat je kan bedenken is dat al deze koffiebekers bijvoorbeeld niet lekvrij zijn. Je kan er prima uit koffiedrinken, de deksels lekken niet op die manier, maar ze met koffie en al in je tas doen is een no-go. Maar eerlijk gezegd ben ik mijn hele leven al op zoek naar een niet-lekkende koffiebeker en in al die 30 jaar is het me nog niet gelukt er een te vinden. Dan maar gewoon een hele mooie en direct je koffie opdrinken! Dat is uiteindelijk toch de bedoeling van dat bakkie, je koffie wordt er niet beter op als je hem een half uur laat staan 😉

Ik hoop dat we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat koffie uit je eigen herbruikbare koffiebeker gewoon normaal is! Heb jij al een herbruikbare koffiebeker?

Post a Comment