Sunshine goes green #15: De verborgen impact

Vandaag, op de dag van de duurzaamheid (10 oktober) lijkt het me goed om samen na te denken over onze voetafdruk op de aarde. Hoeveel klimaatimpact heb jij en hoe kun je dit verminderen? Ik las het boek ‘de Verborgen Impact’ van Babette Postelijn en leerde op welke gebieden ik nog kan verbeteren. Ken jij jouw verborgen impact al?

De verborgen impact

Afgelopen augustus kwam het nieuws uit dat we de aarde voor het jaar 2018 al opgebruikt hadden. Al het materiaal wat we nog zouden kopen, gebruiken of produceren zouden we van toekomstige jaren afsnoepen. Hoe kan dit? Hoe kan het dat we leven alsof we meer dan 1 planeet hebben? Babette Porcelijn vroeg zich dat ook af en ging op onderzoek uit. Samen met onderzoekers van de TU Delft rekende ze uit waar we nog meer klimaatimpact kunnen hebben. Welk deel hiervan zien wij zelf niet, maar is er wel? Kortom: waar zit onze verborgen impact?

De verborgen impact

Je impact is maar een topje van de ijsberg: je kunt nog zoveel meer doen!

De uitkomsten van haar onderzoek verzamelde ze in haar boek ‘de Verborgen Impact’ (die overigens ook best verborgen was in de boekwinkel toen ik hem kocht), een fijn leesbaar boek met heel veel leerpunten!

De verschillende categorieën waarop wij impact kunnen hebben

Wij kunnen impact hebben op verschillende categorieën (van groot naar klein):

  • Spullen
  • Vlees
  • Wonen
  • Auto
  • Plantaardig eten, vis & drinken
  • Vliegen
  • Kleding & textiel
  • Zuivel & eieren
  • Badkamer
  • OV

Aan de hand van een aantal hele praktische voorbeelden legt Babette vervolgens uit hoe deze categorieën hun stempel drukken op het klimaat en welk deel hiervan onzichtbaar is. Ik neem je mee langs een paar van deze categorieën.

Verborgen impact spullen

Spullen

We hebben als mens best veel spullen. Ik kwam er bijvoorbeeld achter hoeveel spullen ik had, toen ik mijn hele hebben en houden moest inpakken. Maar als je kijkt naar bovenstaand plaatje in het boek, zie je dat 85% van de impact van spullen onzichtbaar is! Wij willen steeds meer spullen hebben, maar wij zien als consumenten helemaal niet waar al deze spullen worden geproduceerd en welke impact dat daar lokaal heeft. De productieketen van ‘spullen’ is het meest vervuilend.

Om hier meer over te leren keek ik de documentaire ‘A plastic ocean’ op Netflix.

Hij is een beetje overdreven Amerikaans af en toe, maar toch leerde ik ervan. We doen bijvoorbeeld in Nederland ons best om minder afval te produceren, wat op zich goed is. Maar vervolgens kopen we spullen die gemaakt ordenn in Azië, en het afval wat daarbij vrij komt, blijft dáár aan de kust liggen. Voor ons verborgen dus.

Wat kunnen wij dan doen? Eigenlijk is het te simpel: minder kopen. Minder vraag = minder productie = minder afval aan de andere kant van de wereld. En toen ik hier bewuster over ging nadenken merkte ik ook: hoe minder spullen je koopt, hoe minder spullen je wíl kopen. We moeten dus ook onze hang naar nieuwe spullen te lijf. Gelukkig zijn er allerlei leuke acties waar je door het jaar heen aan mee kunt doen, zoals de ‘slow fashion summer’, waarin 2600 mensen samen de hele zomer geen nieuwe kleding kochten. Samen is het dus makkelijker dan alleen! Hoe ben jij bezig met minder spullen hebben of kopen?

Vliegen

Een tweede voorbeeld is mijn eigen heikelpunt: vliegen. Ik kom er later nog op terug, maar dit is het punt waar ik de meeste impact kan hebben. Alleen al in de eerste helft van 2018 vloog ik naar Kopenhagen, Orlando, Lissabon en Vilnius. Een congres in San Diego cancelde ik gelukkig, anders was die er ook nog bijgekomen. Nu was de helft van deze vluchten voor mijn werk, maar dan nog: vliegen is niet mijn meest verborgen impact. Maar wat kun je nu doen om dit te verminderen? Ook hier geeft het boek handvatten, zoals ‘zoek andere manieren van reizen’ of ‘ga minder vaak en minder ver op vakantie’.

De verborgen impact

Moet ik zeggen, die net naar de andere kant van de wereld is gevlogen en nu in Australië zit.

CO2 Compenseren

Compenseren voor mijn enkeltje Australië

Is er geen andere optie? Jawel, ook hier geeft het boek tips: je kunt bijvoorbeeld je vluchten compenseren door bomen te planten. Dit compenseert de CO2 uitstoot en herstelt het oerwoud langzaam maar zeker. Maar doe dit dan niet bij bijvoorbeeld je vliegtuigmaatschappij, want die zijn heel ontransparant! Een bedrijf wat dit wel op een transparante manier doet is Trees for all (no spon). Trees for all rekende voor mij uit dat ik voor de 4 bovenstaande vluchten én mijn enkeltje Australië nog 0,8 + 2,2 + 0,8 + 0,8 + 2,7 ton CO2 moet compenseren. Dit is samen 7,3 ton! Hiervoor moet ik voor 73€ aan bomen planten. Je kunt zelfs een compensatiebewijs krijgen (mocht je daar behoefte aan hebben):

Done!

Ondanks dat compenseren beter is dan niks, ben ik wel een beetje tegen compenseren in het algemeen. Het lijkt erop alsof we maar kunnen blijven vliegen en dan maar wat extra boompjes planten. Nee dus. Ben je benieuwd naar hoe je meer kunt reizen met de trein? Lees dan de blog van Linda (Zaailingen), waar zij heel veel handvatten geeft voor duurzamer reizen! Ik hoop echt dat de komende tijd meer geïnvesteerd gaat worden in makkelijker reizen met de trein door Europa! Tot die tijd ben ik helaas genoodzaakt tot het planten van bomen of zitten blijven waar ik zit.

Eten & Drinken

Wederom een lastig punt. Ik wil hier geen vingertjes wijzen en vleeseters irriteren met ‘vega is beter voor de wereld’ (not helping), want dan komt de vegan weer met ‘Did I tell you I’m vegan?’. Vega, vegan, we zijn allemaal op zoek naar een manier om minder impact te hebben op het klimaat via ons voedsel. En eerlijk gezegd, als je kijkt naar de impact die je hebt als je vlees laat staan, denk ik dat we hier als Westerse landen nog heel veel winst te behalen hebben! Ook hier geldt weer: minder vraag = minder productie. Wij eten hier thuis nu zo’n 99% vega en eigenlijk bevalt dat me prima, er zijn zoveel lekkere recepten waar je het vlees niet eens mist.

Kan ik persoonlijk dan nog extra impact hebben in deze categorie? Zeker. Denk eens aan koken met seizoensgroenten, of groenten die lokaler worden geproduceerd zodat ze niet vervoerd hoeven te worden. En als ik dan echt kritisch word, dan denk ik aan mijn koffie consumptie, waar alle bonen uit tropische landen moeten komen (au, au, niet mijn koffieverslaving!). Of al die avocado’s of quinoa die van ver moeten komen. Niet zo duurzaam.

Ben jij bezig met duurzamer eten? Hoe ga jij hier mee om?

Reken je verborgen impact uit

Ik denk dat we allemaal in elke categorie nog kunnen leren. En er komen gelukkig ook steeds meer producten op de markt die het ons makkelijker maken om eco-positiever te worden! In het boek kun je ook aan de slag met de verschillende categorieën in je eigen leven: waar kun jij nog impact hebben?

Als je het boek niet hebt of niet wil kopen, is er ook een handige tool online: Op de website Mijnverborgenimpact.nl kun je je eigen impact uitrekenen (net als in het boek) en zien in welke categorieën je nog wat te winnen hebt. Ik vulde de pagina in en zie je mijn vlieg-kunsten al de pagina aflopen?

Mijn verborgen impact

Mijn verborgen impact

Over het algemeen breng ik het er gelukkig niet zo slecht af. Ik eet veel minder vlees dan de gemiddelde Nederlander, maar gebruik wel meer het openbaar vervoer. Maar aan de andere kant heb ik dan weer geen auto. Zo weegt het een tegen het ander op. Ik ben heel benieuwd waar mijn impact meter volgend jaar op staat!

Heb jij jouw impact al uitgerekend? Waar kun jij nog stappen zetten?

Je kun het boek overigens kopen bij bol.com, maar ik zag hem ook bij de Dille & Kamille staan.

Duurzame week (20-27 oktober)

Wil je meer weten over duurzaamheid? Binnenkort is in Utrecht de Duurzame Week, met workshops, masterclasses en nog veel meer.  Kijk op hun site of het Facebook event voor meer informatie!

De link naar bol.com is een affiliate link. Als je hierop klikt en het boek koopt krijg ik dus een mini mini mini klein aandeel van je aankoop. Het boek wordt er voor jou niet duurder op. Win-win! Voor meer info kijk bij mijn privacy informatie

Comments: 4

  • reply
    oktober 22, 2018

    Goed boek hè? Het is een beetje mijn bijbel 😉 Tof dat je ook je eigen impact hebt uitgerekend, want daar kun je echt zoveel mee. Die vluchten die je al gemaakt hebt kun je niet meer ongedaan maken, dus dan is compenseren nog het beste wat je kunt doen. Ik heb dat twee jaar geleden gedaan voor alle vliegreizen die ik OOIT heb gemaakt. Was niet eens belachelijk duur. Compenseren is inderdaad niet dé oplossing, maar het is tenminste iets.. Ik gebruik het nu nog wel voor de dingen waarbij ik niet onder uitstoot uit kom zoals het verwarmen van het huis.

    Ik pin je blog op mijn Pinterestbord waar ik allerlei uitslagen van iedereen verzamel. Heb je de vlogserie van The Social Reporter ook al gezien? Erg leuk!

Post a Comment