spicy gebakken tofu

Recept – Spicy Gebakken Tofu

Ik was nooit een tofu liefhebber. Het is chewy, smaakt naar niks en ik kon het niet goed bereiden. Tot ik Ottolenghi leerde kennen. Die leerde mij tofu bakken in de oven en het bereiden met een pittige sojasaus. H-E-A-V-E-N! Vandaag deel ik het recept voor spicy gebakken tofu met jullie. En alle eer aan de beste Yotam!

Tofu

Tofu is een sojaproduct en komt oorspronkelijk uit China. De Indonesiers noemen het Tahoe en de Chinezen eigenlijk doufu. Tot slot doopten de Japanners het om tot tofu, en zo noemen wij het ook. Tofu wordt vaak gebruikt als vleesvervanger, want het is rijk aan eiwitten en goede vitamines (denk aan vitamine B1, 2 en 3, maar ook ijzer en zink).

Maar waar Aziaten het zo ongeveer in elk gerecht lekker kunnen verwerken, zie je het nog niet overal in Nederland op de kaart staan. Wellicht om dezelfde reden als dat ik het nooit bereid: want hoe dan? Het lijkt wel alsof het een beetje een suf imago heeft, met zijn smakeloze basis. Maar nadat ik het in veel lekkere Aziatische gerechten had gegeten, besloot ik op onderzoek uit te gaan: dit moet thuis ook kunnen. En uiteindelijk kwam ik uit bij een van mijn favoriete koks: Ottolenghi! Hij maakte een recept (black pepper tofu) en ik toverde het om tot iets wat hier in de smaak viel: Spicy Gebakken Tofu. Simpel, super lekker én mijn eerste tofu recept, yay!

Ingrediënten voor 3 personen

Voor de gebakken tofu

 • 1 blok stevige tofu (je hebt ook zachte, maar die is voor dit gerecht ongeschikt)
 • 1 el olijfolie
 • 1 el bloem
 • 1 tl keukenzout
 • 1/4 tl zwarte peper
 • seasoning naar keuze, bijvoorbeeld knoflookpoeder

Voor de saus

 • 1/2 cup water (of 120 ml)
 • 1/4 cup sojasaus light (minder zout) (of 60 ml)
 • 2 el maple syrup (of honing)
 • 1 el vers gemalen zwarte peper
 • 2 tl bloem
 • 2 tl gember poeder of vers geraspte gember
 • 4 el olie
 • 1 klein rode ui, fijngesneden
 • 1 groene peper
 • 6 knoflookteentjes (jep! In het originele recept zaten er nóg meer, dit is al een verbetering 😉 )

Optioneel voor erbij

 • Rijst
 • Groene groente naar keuze, bijvoorbeeld bimi of broccoli
 • Geroosterde sesamzaadjes

Dit ziet er uit als een hele lijst, maar het meeste heb je al in huis!

Bereiding

Duur: ongeveer 45-60 minuten

Maak eerst de gebakken tofu. Hiervoor moet de tofu eerst nog uitlekken, er zit vaak teveel vocht in. Snij de tofu in plakken van ongeveer 1,5 cm en leg ze plat op een snijplank op een keukenpapiertje. Leg dan keukenpapier bovenop de tofu en dek af met nog een snijplank. Zet er dan iets zwaars op (een zware pan, of je waterkoker of iets dergelijks). Dit drukt het vocht uit de tofu. Laat het 15 minuten staan. Verwarm dan vast de oven voor op 200 graden.

In de tussentijd kun je al je ingrediënten voor de saus bereiden: snij de ui, de knoflook, en groene peper in kleine stukjes. Mix in een kom de sojasaus, water, maple syrup, bloem, gember en zwarte peper.

Als de tofu is uitgelekt, snijd hem dan in blokjes en meng in een kom met de olie en bloem en peper. Spreid de blokjes uit op een bakpapiertje en bak in de oven voor 15 minuten. Draai ze dan nog even om en bak nog 10-15 minuten.

In de tijd dat de tofu in de oven staat, kun je vast je groenten bereiden en rijst voorbereiden. Bak in de laatste oven-sessie vast je ui, knoflook en groene peper in wat olie in een wok of hapjespan. Voeg dan de saus toe en breng aan de kook, laat het een beetje indikken. Voeg dan de gebakken tofu toe en haal alles van het vuur.

Serveer rijst, bimi en de spicy gebakken tofu met wat geroosterde sesamzaadjes en enjoy!

spicy gebakken tofu

Post a Comment