Wat te doen in Utrecht in het najaar 2018

Hometown tourist Travel

Wat te doen in Utrecht in het najaar 2018

Na een prachtige nazomer is de herfst nu toch echt aangekomen in Utrecht. En daarmee nemen vaak ook alle festivals en buitenactiviteiten af! Maar niet getreurd: jullie Utrecht reporter heeft toch weer een mooi (en enorm!) lijstje weten samen te stellen met wel 16 activiteiten tot eind december. Lees gauw wat er allemaal te doen is in het najaar 2018 in Utrecht!

Mantis Festival

27 Oktober: Mantis Festival

Nieuw in Uutje: Het Mantis Festival! En dat is niet de enige primeur: Voor het eerst vindt er een festival plaats in het Muntgebouw, een monumentaal pand vlakbij, jaja, de Munt. Het Mantis Festival brengt muziek, art en performance samen. Meer dan 70 artiesten zullen de dag vullen op 4 podia, en de tickets zijn maar 22€! Ik ben natuurlijk niet geheel unbiased, want mijn UUT collega Barbara, die echt prachtige kunst maakt, staat hier ook. Op het Facebook event vind je meer info.

Filmcafe wat te doen in Utrecht in het najaar 2018

2 November Filmcafé openingsweekend

Terug van weggeweest: het Filmcafé! Vanaf november kun je elke vrijdag en zaterdag weer terecht bij het Filmcafé op het CAB terrein bij dB-studio’s. Na de film verandert het terrein in een feestje, dus het is een leuke combinatie van film + muziek! Welke films er gedraaid gaan worden, zijn nog even geheim, maar houdt hun Facebook in de gaten voor meer info. Tickets: Gratis film, voor het dansen is er een kleine entree.

Podium Papegaai en Roost

3 November Podium Papegaai X Closet Sale @ Roost

Allerlei nieuwe initiatieven schieten de grond uit! Podium Papegaai is een kersvers initiatief en podium voor artistiek talent. Podium Papegaai realiseert presentaties van jonge talentvolle kunstenaars en artiesten op intieme podia in Utrecht; en dit keer dus bij ROOST aan de singel! Naast optredens van artiesten combineren ze het mini festival met een closet sale, om slow fashion te supporten. Marktkramen vol items uit de persoonlijke garderobes van Utrechtse dames en heren voor hele kleine prijsjes (prijzen beginnen bij 1€ dus kom op tijd!). Entree is gratis, het is aardig als je Roost sponsort door een lekker biertje te halen. Hier vind je meer info!

Streekbierfestival Utrecht

2-4 November Streekbierfestival

Deze heeft al vaker op mijn lijstje gestaan: het Streekbierfestival! Van 2-4 november vindt alweer het 9e streekbierfestival plaats in Utrecht. Support your locals en drink een biertje uit eigen stad! Kijk op de website voor meer info. Entree is gratis, biertjes natuurlijk niet 😉

Le Guess Who

8-11 november Le Guess Who

Utrechts fijnste muziekfestival is toch wel Le Guess Who: een weekend vol nog te ontdekken bands, grote en kleinere namen op fijne locaties. Tickets en line-up vind je op de website. Maar ook de activiteiten die er bij komen kijken zijn altijd heel leuk, zoals:

Le Mini Who

10 November Le Mini Who

Le Mini Who is het minifestival van Le Guess Who, wat voorheen altijd op de Voorstraat plaatsvond, maar dit jaar een nieuwe locatie kent: Rotsoord (daar bij LE:EN, NE:EL en de Helling)! Het is alweer de 10e editie Le Mini Who en ook dit jaar kun je gratis en op laagdrempelige wijze kennis maken met allerlei toffe artiesten, zoals The T.S. Eliot Appreciation Society, onzekere guy en vele andere. Hier vind je meer info.

Le Feast

11 November Le FEast

Vorig jaar was de eerste editie van Le Feast en het was een succes: eten in elkaars woonkamer tijdens Le Guess Who. Een soort gluren bij de buren, maar dan met eten! Dit keer is de Brunch-editie (hoera voor Brunchen!) en ik vind het nu al jammer dat ik er niet bij kan zijn. Kijk hier voor meer info!

Le Bazarre

11 november – Le Bazarre op het Domplein

Het is lastig kiezen tijdens het Le Guess Who festival, want op zondag 11 november is er ook weer een Le Bazarre markt, op het Domplein dit keer! Ik hoef niemand (behalve nieuwe lezers) uit te leggen dat dit mijn allerlievelings markt is en ik ben blij dat ie er weer is. Vintage, zelfgemaakte dingen, lekkere koffie en veel leuke initiatieven huren hier een kraampje. Gratis entree, dat hoef je geen tweede keer te zeggen!

Winterwinkelen

17 November winterwinkelen bij de makers van Merwede

Zie je nu al op tegen de drukte in de stad rondom Sinterklaas en kerst? Ga dan eens winkelen bij de makers van Merwede en koop mooie artikelen direct van de maker! Utrecht kent inmiddels meerdere creatieve broedplaatsen:  Kanaal30Vechtclub XLDe Stadstuin en De Createur. Samen vormen zij de ‘Makers van Merwede’ en organiseren op 17 november een toffe shoppingsessie. Neem je eigen shopper mee, plastic tasjes zijn hier niet beschikbaar! Verder is er warme Glühwein en lokaal gebrande koffie, gebrouwen bier en eten.  Entree is gratis en hier vind je meer info!

Pieces of tomorrow festival

17 november Pieces of Tomorrow Festival

Even wat totaal anders: wisten jullie dat Utrecht ook een klassieke muziekfestival kent? En dan zoeen waar je een biertje drinkt en gewoon hipster mag zijn en tegelijkertijd van klassieke muziek kan houden? TivoliVredenburg organiseert nu al een aantal jaar met succes het Pieces of Tomorrow festival: waar klassieke muziek in popsferen komt. Ben je geïntrigeerd door deze omschrijving? Kijk dan gauw op hun website voor meer info!

What you see festival

23 en 24 November: What you see festival

Een ander nieuw festival dit jaar is het ‘What you see’ festival. What You See is een internationaal kunstenfestival over gender en identiteit en vindt plaats in Utrecht! De eerste editie is helemaal gecrowdfund, super gaaf en er was genoeg animo en genoeg geld inmiddels! Wat kun je verwachten? Nou, het programma is divers: dansvoorstellingen, theater, film, beeldende kunst, goede gesprekken, feestjes en muziek. Meer info op whatyouseefestival.nl.

Etsy made in NL markt

24-25 November Etsy made in NL markt

In het weekend van 24-25 november komen meer dan 60 Nederlandse makers met een Etsy shop samen in Utrecht voor een ‘Etsy made in NL’ markt. Er zijn handgemaakte en vintage spullen, live muziek en workshops, maar natuurlijk ook wat te eten en te drinken. Locatie: Gageldijk 182, entree is gratis!

Hier vind je meer info.

Knus festival

14-16 December Knus festival

Knus is een festival waar de organisatoren proberen om de gezelligheid en knusheid van Utrecht te laten zien. Door de hele stad zijn er diverse markten (kerstmarkten wel te verstaan) en er zijn optredens in huiskamers en nog veel meer. Een kleine greep uit de selectie:

15 December Knusse Kerstmarkt

Op het Domplein zal de ‘knusse kerstmarkt’ worden georganiseerd. Veel kraampjes, gratis entree, en lekkere biertjes drinken! De knusse kerstmarkt wordt georganiseerd door de Streekmarkt, dus je kunt een beetje van dat verwachten.

15-16 December de Zelfgemaakte Kerstmarkt

Op zowel zaterdag al zondag vindt de zelfgemaakte kerstmarkt plaats op de Mariaplaats. Een markt met allemaal zelfgemaakte dingen, dit keer in kerstsfeer!

Stomend Bierfestival Spoorwegmuseum

21 December Stomend Bierfestival in het Spoorwegmuseum

Van dezelfde organisatoren als het Streekbierfestival vind je op vrijdagavond 21 december het Stomend Bierfestival in het Spoorwegmuseum. Het Spoorwegmuseum wordt ingericht in winterse sferen. Er is een ijsbaan, een antieke carrousel en live jazzmuziek. Tickets zijn €22,50 en hier vind je meer info.

—–

Heb ik nog activiteiten gemist in het lijstje? Laat het me weten in een comment! Overigens is dit niet een volledige lijst van alles wat er in Utrecht te doen is in najaar 2018, maar vooral dingen waar ik zelf heen zou gaan 😉

Enjoy het najaar!

Leave a Comment

Comments (2)

    1. Jaa ik ben daar ook zo benieuwd naar! Ik vond het ook echt leuk dat er weer wat nieuwe festivals waren zoals deze dit jaar, nieuwe inspiratie, yay!