Duurzame cadeaus 2018

Sunshine goes green #17 – Duurzame cadeaus voor 2018

De decembermaand komt er weer aan, wat waarschijnlijk betekent dat je weer op cadeautjesjacht moet gaan (ha, dat rijmt nu al!). Of dit nu voor Sinterklaas of Kerst is, het lijkt me een goed plan als we met zijn allen proberen de wereld een stukje duurzamer te maken door elkaar duurzame cadeaus te geven! Ik verzamelde een lijstje met 10 duurzame cadeaus, om het je wat makkelijker te maken.

Duurzame cadeaus

Het wordt steeds duidelijker dat we misschien iets minder spullen moeten hebben. Minimalisme is al een tijdje ‘in’, na Marie Kondo en de documentaire ‘Minimalism’ op Netflix. Hele groepen mensen doen mee met ‘the minimalism game‘, waarin ze een maand lang elke dag spullen weg doen: 1 ding op dag 1, 2 dingen op dag 2, etcetera.

En dan is daar: December. *dramatische jingle* In december verwennen we elkaar met cadeautjes, of het nu voor sinterklaas of voor kerst is, en vergeten we met zijn allen even een maand lang te minimaliseren. Maar dat hoeft niet! Je kunt elkaar natuurlijk duurzame cadeaus geven, die ervoor zorgen dat we de wereld wat mooier maken. Zonder er per se in te wrijven dat je vind dat de ander wat duurzamer zou kunnen leven. Of wat dacht je van een ervaring als cadeau? Daarvan is inmiddels bewezen dat het voor verdieping in je relatie/vriendschap zorgt, meer dan een tastbaar cadeau!

Vorig jaar maakte ik al een overzicht met 10 duurzame cadeaus onder de 25€ en dit jaar maak ik er gewoon weer een. Niet omdat die van vorig jaar niet meer leuk is, maar omdat er inmiddels zoveel mogelijkheden bij zijn gekomen voor het geven van duurzame cadeaus! Hier istie dan: mijn overzicht met duurzame cadeaus voor 2018:

duurzame cadeaus 2018

1. Herbruikbare koffiebeker

Hier schreef ik laatst al een hele blog over: herbruikbare koffiebekers zijn hip! Koop er een van KeepCup of een ander merk en doe mee met de trend 🙂

2. Handgemaakte zeep van bijvoorbeeld het Zeeplokaal

Het zeeplokaal is een Utrechts zeepbedrijf die palmolie vrije zepen maakt, die ook nog eens heerlijk ruiken! Ik won ooit eens een pakket via Instagram en raakte verslingerd: wat een fijne zepen! Inmiddels gebruik ik ook de haarzeep, en doneerde ik ze mijn aloë vera plant tijdens mijn verhuizing voor een special edition zeep. De zepen zijn betaalbaar en een leuk cadeau om te geven! Kijk op hun website voor meer informatie en om te bestellen.

3. Boek ‘dit is een goede gids’

Marieke Eyskoot van het boek ‘dit is een goede gids’ besloot om iedereen die een duurzame levensstijl wil beginnen, een handje te helpen. Ze schreef dit handboek voor duurzame beginners óf voor mensen die wel duurzamer willen leven, maar er niet heel veel tijd voor hebben. Veel praktische tips, in verschillende categorieën. Een leuke start dus, voor verse groentjes! Het boek is te koop op o.a. bol.com en kost €20,-.

4. Kookboek ‘koken met restjes’

Na het luisteren van de podcast van de Groene Meisjes over voedselverspilling was ik nog meer geïnspireerd om minder eten weg te gooien. Wil je dit nu ook proberen, maar weet je niet hoe? Er is genoeg inspiratie te vinden in kookboeken, zoals bijvoorbeeld dit kookboek ‘koken met restjes’. Leer hoe je al je eten op kunt maken en wat voor lekkers je hier nog van kunt maken! Het boek is te bestellen op bol.com en kost €14,95.

5. Zelfgemaakte beautyproducten

Tessa van Awkward Duckling schrijft dit hele jaar 365 tips om afval te verminderen. Een van haar tips de afgelopen weken was om zelf beautyproducten te maken als cadeau. En dat vond ik echt een super idee! Hierbij dus een shout-out naar Tessa en een link naar haar blog.

6. Een ervaring

Wil je helemaal af van het ‘spullen’ idee, geef dan eens een ervaring! Vorig jaar al schreef de Correspondent waarom we beter ervaringen kunnen geven dan spullen, en hier ben ik het helemaal mee eens. Zo kreeg ik afgelopen jaar voor mijn verjaardag een gecustomisede wandeltocht door Melbourne, en van mijn studievrienden kreeg ik als afscheidscadeau een wijn-proeverij. En dit zijn juist de cadeaus die je onthoudt! Dus denk na wat je graag zou doen met je vrienden of familie en plan dit samen in.

7. Gezichtsscrub van Leafon

In de categorie verzorgingsproducten kan ik naast de zeep van het zeeplokaal of een zelfgemaakte bruisbal ook de koffiescrub van Leafon aanraden (hier schreef ik ook al eens een blog over). Dit is een unisex product, want de koffiegeur is voor zowel mannen en vrouwen fijn (mijn boyfriend is in ieder geval ook fan). Op de website van Leafon vind je meer info en kun je hem bestellen (€12,36).

8. Food huggers

Dit is alleen al leuk door de naam: food huggers! Food huggers zijn siliconen ‘deksels’ voor op je groente en fruit, om het makkelijk in de koelkast te kunnen bewaren zonder dat halve uien of tomaten uitdrogen. Je zou denken ‘het past toch ook in een bakje’, maar niet iedereen heeft evenveel koelkast ruimte, en dan zijn deze dingen ideaal! Er zijn verschillende maten, en er is zelfs een speciale foodhugger voor die eeuwig bruin-wordende avocado. Je koopt ze onder andere hier (vanaf €12,95).

9. Sokken

Mijn boyfriend liet me laatst een mooie grafiek zien waaruit blijkt dat de vreugde voor sokken als cadeau stijgt met de leeftijd. En ik ben het er mee eens: ik vind sokken stiekem zo’n leuk cadeau! En in de categorie sokken bestaan er inmiddels ook al een heleboel duurzame merken. Wat dacht je van de sokken van Qnoop (o.a. te koop bij Puha in Utrecht), WeAre Thought (€8,50) of Healthy Seas (€7,50)?

10. producten van Zooi

Een lekker titeltje, want deze producten van Zooi zijn dus echt gemaakt van Zooi! Zooi.nl maakt huisaccesoires zoals kandelaars of kapstokken van afval, en tovert zo afval om tot design. Deze onderzetters bijvoorbeeld zijn gemaakt van gerecyclede PETflessen en zorgen voor weer wat minder afval op aarde. Kijk op Zooi.nl voor meer producten. Maar pas op: het design is gevaarlijk mooi!

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan eens bij mijn duurzame cadeautips van vorig jaar!

Deze blog bevat affiliate links naar bol.com. Hiervoor betaal jij niets extra, en krijg ik heel misschien een paar cent als jij dit product besluit te kopen. Kijk bij mijn disclaimer voor meer informatie!

Comments: 1

Post a Comment