Paneer Tikka Masala

Recept – Paneer Tikka Masala

Nu ik mijn eigen paneer kan maken, is het natuurlijk ook tijd om de paneer recepten op mijn blog eens wat uit te breiden. Vandaag deel ik het recept voor Paneer Tikka Masala, een lekker en simpele vegetarische Indiase curry met bloemkool en paneer.

Paneer tikka masala

Zoals bij alle Indiase gerechten klinkt de naam altijd indrukwekkender dan de betekenis 😉 Tikka betekent letterlijk gekruid en Masala betekent gemengde kruiden, vaak op een tomatensaus basis. Jep, we maken dus paneer, gekruid in gemengde kruiden in een tomatensaus. Haha!

Van oorsprong is Tikka Masala een Brits-Indiaas gerecht, de Britten hebben van veel Indiase recepten een toegankelijke versie gemaakt, onder andere met behulp van het merk Patak’s. Dit merk (no spon, gewoon een fan) heeft heel veel kruidenmengsels, curry pastas en andere Indiase ingrediënten, perfect voor een simpele curry. Wil je je tikka masala kruidenmengsel dus niet zelf maken? Koop dan gewoon tikka masala paste!

Ingrediënten voor 4-5 personen

 • 1 ui, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook
 • 350 gram paneer (zelfgemaakt of gekocht)
 • 1 bloemkool, in kleine roosjes
 • 2 el tikka masala pasta (zelfgemaakt of gekocht)
 • 1/2 blik kokosmelk
 • 200 ml tomatenpassata
 • optioneel: verse koriander en/of cashewnoten
 • om te serveren: rijst en/of naanbrood

Recept voor 1 klein potje Tikka masala pasta:

 • Een handje verse koriander (incl stengels)
 • 1 grote el tomatenpuree
 • 2 el olijfolie (of meer, naar smaak)
 • 1/2 tl komijnzaadjes
 • 1 tl gemalen korianderzaad
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl cayennepeper
 • 2 tl garam masala
 • 2 cm verse gember, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook, grof gesneden
 • 1 verse rode peper
 • snufje zout

Bereiding

Duur: 30 minuten excl tikka masala pasta (15 min)

Maak eerst de tikka masala pasta (sla dit over als je dus kant- en klare pasta hebt gekocht!): Doe alle ingrediënten in een blender. Begin met 1 el olijfolie, je kunt altijd nog meer toevoegen.

Tip: doe de ‘natte’ ingrediënten eerst in de blender, dit maakt het blenden makkelijker!

Blend tot een gladde puree. Wil je gladder? Voeg dan extra olie of tomatenpuree toe. Proef even en voeg evt meer chilipoeder toe voor meer pit. Je kunt de tikka masala pasta maximaal een maand bewaren in de koelkast.

Kook de bloemkoolroosjes gaar. Verhit ondertussen olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook. Voeg dan 2 el tikka masala pasta toe en bak even mee tot de geuren echt vrijkomen. Laat de pasta niet aanbakken! Doe dan de bloemkoolroosjes erbij, de kokosmelk en de tomatenpassata. Voeg tot slot de paneer toe en breng aan de kook. Laat nog 5 minuutjes koken en klaar is je paneer tikka masala!

Serveer met rijst, of (zelfgemaakt) naanbrood en voeg evt nog verse koriander toe en wat cashewnoten.

Paneer Tikka Masala

Voor meer recepten inspiratie, bezoek mijn recepten index! Heb je dit recept gemaakt en deel je het op Instagram? Tag me dan @littlebitofsunshineblog, dat zou ik leuk vinden!

Post a Comment