Prei pannenkoekjes

Recept – Prei Pannenkoekjes

Een tijd geleden kreeg ik van mijn zus voor mijn verjaardag het kookboek ‘Plenty’ van Ottolenghi. Nu weten jullie waarschijnlijk inmiddels wel dat ik een fan ben van zijn smaken, maar bij dit gerecht zat er een kaartje in het boek met ‘DIT IS MIJN FAVORIET!’. Dat moest ik even proberen dus. Maar ik zou ook mezelf niet zijn als ik het recept niet een beetje aan zou passen naar mijn smaak en zou vereenvoudigen. Vandaag dus mijn recept voor prei pannenkoekjes.

Pannenkoeken als avondeten

Ik vind pannenkoeken geen avondeten. Tegen vele Nederlandse tradities in, eet ik deze het liefst als ontbijt (de fluffy pannenkoeken) of lunch. Tot je er groenten in gaat stoppen, en het serveert met een super smaakvolle saus. Opeens verandert de pannenkoek dan in een aantrekkelijk diner, of bijgerecht. DIE SAUS! Maak dit recept niet zonder, het doet al de helft van het werk. Smakelijk!

ps. dit recept zou ook zeker scoren bij een vegetarische gourmet, daarover gauw meer!

Ingrediënten voor 2-3 personen

(2-3 personen hangt af van het feit of je het als vol avondmaal wil gebruiken of als bijgerecht)

Laat je niet afschrikken door de lange lijst! Het meeste heb je wel in huis, echt!

 • 1 grote prei
 • 4 sjalotjes of 1 ui, fijngehakt
 • 1 rode chilipeper, fijngehakt en zonder pitjes
 • 1 grote hand bladpeterselie, fijngehakt (inclusief steeltjes)
 • 1 tl gemalen komijnzaad
 • 3/4 tl gemalen korianderzaad
 • 1/4 tl kurkuma
 • 1/4 tl kaneel
 • 1 tl suiker
 • 1/2 tl zout
 • 1 eiwit en 1 heel ei
 • 120 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 el bakpoeder
 • 60 gr gesmolten boter
 • 120 ml melk

Voor de saus:

 • 2 grote el griekse yoghurt
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt (als je de scherpe smaak hieraf wil, bak hem dan eerst even kort)
 • 2 el citroensap
 • 3 el olijfolie
 • 1/2 tl zout
 • 1 grote hand bladpeterselie, fijngesneden
 • 1 grote hand koriander, fijngesneden

Bereiding

Duur: ongeveer 30 minuten en wat wachttijd

Begin met de saus (die is het makkelijkst): gooi alles in een blender en mix tot een gladde mix. Of: snijd alle ingrediënten heel fijn (bij gebrek aan mixer) en roer door elkaar in een schaaltje. Zet apart tot serveren.

Snijd de prei in ringen, was ze en dep goed droog. Bak de prei en de ui in wat olie op halfhoog vuur tot ze gaar zijn (ongeveer 10-15 minuten). Doe ze dan in een kom en voeg de kruiden toe (chilipeper, peterselie, specerijen, suiker en zout).

Als de prei staat af te koelen, klop dan het eiwit in een aparte kom stijf. Spatel deze rustig door de groenten (als de prei is afgekoeld, anders stolt je ei direct). Meng in een andere kom (jep, dat is kom 3 al. Dat wordt afwassen) de zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, ei, melk en boter tot een beslag. Vouw dit ook door het preimengsel. Ik gebruik hier meestal zo’n pannenlikker-spatel voor.

Verhit 2 el olie in een koekenpan en schep hoopjes beslag in de pan. Ik doe dit meestal per 3-4 hoopjes in 1 pan. Herhaal dit tot het beslag op is. Serveer met de saus en geniet! Je prei pannenkoekjes zijn klaar.

Voor een volwaardig diner, serveer bijvoorbeeld met aardappeltjes uit de oven of serveer er nog meer groenten bij. Je hebt toch genoeg saus!

Je kan het beslag eventueel van tevoren maken en in de koelkast bewaren. 

Prei Pannenkoekjes

Prei pannenkoekjes

Ik had geen blender, dus sneed alles met de hand. Maar de saus was er niet minder lekker op!

Heb je nog meer recept inspiratie nodig? Kijk dan eens in mijn recepten index.

Post a Comment