6 recepten voor vegetarisch gourmetten

Recept – vegetarisch gourmetten

Nu de dagen weer korter worden, en de feestdagen dichterbij komen, komt de hamvraag (ha!) op tafel: wat eten we met kerst? Een van de meest typisch Nederlandse familie- en feestdagen dingen is het om te gaan gourmetten.  Helaas is dit echter meestal niet echt vega-vriendelijk. Ook heeft het een beetje een slechte reputatie: je eet dus vooral vlees en daarna stinken je kleren. Niets culinairs aan. Of toch wel? Het werd tijd voor een uitdaging: kan gourmetten ook lekker en vooral: vegetarisch? Well, deze blog stond niet online als het niet waar was. Ik deel vandaag een paar recepten ter inspiratie voor super lekker vegetarisch gourmetten. Enjoy!

Vegetarisch gourmetten

Wie verzint het, vegetarisch gourmetten? Well, ik natuurlijk. Of eigenlijk ik, samen met mijn twee kookvriendinnetjes, Hanne en Marjon. Al jaren geleden bedachten we dat dit anders moest kunnen. Culinair gourmetten. Maar dan zonder al te ingewikkelde recepten, want het moet wel leuk blijven. Afgelopen pasen stelde le boyfriend voor om ons gourmetstel nog eens uit de doos te halen, omdat ie na deze zomer voor 1,5 jaar op zolder ging bij onze ouders. En toen zag ik mijn kans schoon: ik ga vegetarisch gourmetten hip maken! Ik verzamelde een aantal recepten bij elkaar en samen vormt dit een super gourmet. Het was heerlijk, en het hoeft er dus geen kerst voor te zijn. Enjoy! 

Falafel burgers vegetarisch gourmetten

Falafelburgers

Het eerste gerecht is een alternatief voor de klassieke hamburger: een falafelburger! Hiervoor heb je nodig:

 • 200 g gedroogde kikkererwten (of 1 groot blik kikkererwten)
 • 1 tl komijn (djintan)
 • 1/2 tl zout
 • 1/4 tl bakpoeder
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 1/2 klein uitje, fijngesnipperd
 • 2 of 3 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 tl gedroogde munt
 • 3 of 4 takjes verse peterselie en/of koriander
 • 4 takjes verse munt
 • peper

Als je gedroogde kikkererwten gebruikt: Was de kikkererwten en laat ze een nacht in koud water weken. Of overgiet ze met kokend water en laat ze minstens een uur weken. Gebruik niet te weinig water, de kikkererwten zuigen zich ermee vol. Giet de kikkererwten goed af, droog ze eventueel nog na, want het is het beste als ze zo droog mogelijk zijn.

Als je kikkererwten uit blik gebruikt: spoel de kikkererwten af in een vergiet.

Doe de kikkererwten met alle overige ingrediënten in een keukenmachine en pureer het geheel tot het zo fijn mogelijk is, en het eruitziet als een plakkerig deegje. Laat een uurtje opstijven in de koelkast. Vorm platte burgertjes van het deeg en bak deze in flink wat olie op het gourmetstel. Lekker met pitabrood, salade en knoflooksaus.

Polentakoekjes

Polentakoekjes

Polentakoekjes zijn iets meer werk om te maken in de voorbereiding, maar ze zijn zo ontzettend lekker en makkelijk te bakken op de gourmet. Begin hier dus op tijd mee, je kan de voorbereiding zelfs al een dag vantevoren doen!

Je hebt nodig:

 • 7,5 dl groentebouillon
 • 120 g grove polenta (maïsmeel, te koop in natuurwinkels en Italiaanse en Turkse winkels)
 • optioneel: 8 zongedroogde tomaten, geweekt en kleingesneden
 • optioneel: 50 g olijven, in stukjes
 • 1 el (verse) oregano, fijngehakt
 • olijfolie, zout, peper

Breng de bouillon aan de kook. Roer de polenta erdoor en blijf roeren tot de polenta dik is en je lepel er in blijft staan. Dit duurt ongeveer een kwartiert tot 20 minuten. Haal de pan van het vuur en roer er de overige ingrediënten door. Leg de polenta in een rechthoek op een snijplank. Leg er een snijplank bovenop en zet daar iets zwaars op. Laat de polenta afkoelen en snijd het in stukjes (stuk of 20). Bak deze op het gourmetstel in wat olie.

En zo zien ze er dan uit! Ze zijn knapperig, super smaakvol en je kunt ze eten met bijvoorbeeld wat dressing naar keuze!

Mini omelet met tomaat, oregano en Parmezaanse kaas

Naast dingen die je op de grill kunt bakken, heb je ook zo’n leuk pannetje bij het gourmetstel. En wat is er nu lekkerder dan een goede omelet? 

Je hebt nodig:

 • 8 eieren
 • 4 takjes oregano, grof gehakt (of uit een potje)
 • Peper en zout
 • Olijfolie
 • 4 tomaten in stukjes
 • Parmezaanse kaas

Zo maak je de mini omelet met tomaat, oregano en Parmezaanse kaas:
Kluts de eieren van te voren. Meng met de oregano en peper en zout. Bewaar in de koelkast tot serveren. Als je aan tafel gaat, klop de eieren dan nog even opnieuw, tot ze schuimen. 

Verhit een scheutje olijfolie in het gourmetpannetje. Schenk daar wat van het eimengsel in. Verdeel de helft van de tomaten erover, giet er nog wat ei bij.

Rasp er Parmezaanse kaas over en laat de omelet garen.

Gegrilde courgette met halloumi

Gegrilde courgette met halloumi:

Dit is echt absoluut een van mijn favorieten, ik kon wel blijven eten! Je hebt nodig:

 1. 1 courgette, in plakken van 1 cm dik
 2. 100 gram halloumi, in plakken
 3. Olijfolie
 4. Zwarte peper
 5. 8 blaadjes basilium, in dunne reepjes

Zo maak je de gegrilde courgette met haloumi:
Bak op de plaat of in je gourmetpannetje zowel de courgette als de halloumi aan beide kanten bruin in wat olijfolie. Bestrooi de courgette met zwarte peper. Leg een plak halloumi op een plak courgette en garneer met basilicum. Te simpel, maar te lekker!

Nomnom!

Prei pannenkoekjes

Vorige week deelde ik al dit recept voor prei pannenkoekjes, en deze zouden dus super goed passen bij vegetarisch gourmetten! Maak het beslag en de saus van tevoren en bewaar in de koelkast. Bereid in je pannetje. Smakelijk!

Prei Pannenkoekjes
Prei pannenkoekjes

Bijgerecht: Zoete aardappelfrietjes

Als bijgerecht bij het vegetarisch gourmetten kun je zoete aardappelfrietjes serveren. Je kunt eventueel ook de polenta in frietjes snijden en die als frietjes bakken, maar zoete aardappelfrietjes zijn altijd lekker. Wij hadden gewoon allebei! Je hebt nodig:

 • 1 zoete aardappel, in dunne reepjes gesneden
 • 1 el kruiden naar keuze (wij doen altijd een mix van chilipoeder en paprika poeder of bijvoorbeeld ras-el-hanout, maar bijvoorbeeld komijn is ook super lekker)
 • 1 tl olie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zoete aardappel in dunne frietjes. Probeer consistente diktes te snijden, anders is de helft van je frietjes straks zwart en de andere helft slap en nog niet gaar. Hoe dunner, hoe eerder klaar!

Meng de frietjes in een kom met de kruiden en 1 tl olie. De truc bij zoete aardappelfrietjes is niet teveel olie gebruiken, dan worden ze dus niet gaar! Bak de frietjes in de oven voor ongeveer 45 minuten, maar houd ze wel in de gaten, dit is per oven weer anders. Smakelijk! 

Zoete aardappelfrietjes

Heb je genoten van het vegetarisch gourmetten of heb je nog andere ideeën voor recepten die hier goed bij passen? Laat het me weten in een berichtje hieronder! Geniet ervan!

Vegetarisch gourmetten

Post a Comment