Little bit of diary #17 – december 2018

De laatste diary alweer van 2018! Het duurde even voordat ìe online kwam, want ik was op roadtrip en daarna moest ik zó veel foto’s bewerken hihi! December was een maand van ups en downs. Ik miste mijn vrienden en familie, maar maakte ook zo’n toffe trip. Lees je mee?

Een goed begin

December begon goed met een fantastische brunch en een bezoekje aan de pop-up shop van eco mono, een online webshop van eerlijke kledingmerken. Sam, van Eco Mono, had een kleine winkel weten te bemachtigen in een van de zuidelijke buurten van Melbourne, waar ik nog niet zo vaak was geweest. Een mooi moment dus om deze buurt te ontdekken, en weer eens goddelijk te brunchen! Ik sleepte mijn Italiaanse vriendinnetje Alessandra mee, die net ‘the True Cost‘ had gezien en nooit meer bij de H&M wilde shoppen, en we keken onze ogen uit.

Brunch met Alessandra
We gingen natuurlijk eerst brunchen en ik at een goddelijke granola
Eco mono pop-up store
En dit was de pop-up store! Klein maar zo fijn!

Het was die dag 30 graden dus kleding passen was echt niet fijn, en helaas waren veel kleine maten al uitverkocht! Maar het was wel heel leuk om Sam te spreken en een eerste ingang te hebben in de duurzame modewereld van Melbourne 🙂 Er komt nog een vervolg aan dit verhaal in de diary van januari! Stay tuned

Eerlijke schoenen

Omdat we hier in Melbourne super veel lopen, had ik wel echt nieuwe schoenen nodig. Ik slijt al mijn zolen er hier doorheen! Maar ik ging natuurlijk niet voor niets naar die pop-up shop: ik heb mezelf uitgedaagd om te proberen (bijna) alleen maar eerlijke kleding te vinden hier in Melbourne. Op zoek naar eerlijke schoenen dus, en ik had die in Nederland al gespot: Veja’s. Maar na Meghan Markles bezoek aan Melbourne (die hier dus Veja’s droeg), waren alle Veja’s extreem uitverkocht… of toch niet? In een hoekje van Australisch Zalando-equivalent vond ik nog 1 paar in mijn maat en toen was ik om: ik ging aan de witte sneakers! (voor de insiders: naast jeans draag ik dus ook nooit sneakers. Wat doet deze stad met me?)

Ik moet ze nog even inlopen, maar ik vind ze super tof! En ze passen onder zoveel kleren!

Een mislukte buitenbioscoop

Oke genoeg geshopt. Die avond ging ik namelijk met le boyfriend op date naar het park, waar we een buitenbioscoop hadden geboekt voor de film ‘A star is born‘ met Lady Gaga. Een beetje à la ‘Pluk de Nacht‘, super tof!

We begonnen super fijn met een picknick en daarna zagen we op het water het scherm al tevoorschijn komen. Maar wat een bummer! Door een fout werkte de audio niet mee en zagen we alleen beeld. Na een uur klieren aan de techniek werden we allemaal naar huis gestuurd en nu heb ik de film alsnog niet gezien! Gelukkig was de picknick wel heel gezellig…

Food workout

De rest van dat weekend stond in het teken van eten: ik bakte Lamingtons, een Australisch gebakje met een sponscake en veel kokos. Ze waren nog verre van perfect, want we hadden toen nog geen mixer, dus ik mixte de eieren luchtig met de hand, en na een half uur had ik er genoeg van haha! Resultaat: hele dichte sponscake en een zwaar gebakje. Nog even oefenen dus! – we hebben gelukkig nu ook een mixer, dus de volgende keer is dat een stuk makkelijker!

lamingtons
Ze zijn allemaal een andere maat, maar fotogeniek zijn ze wel!

Die avond (alsof ik nog niet genoeg ge-food-workout had) gingen we pasta maken bij onze Italiaanse vrienden en na 3 uur deeg kneden en farfalles knijpen aten we een fantastisch diner! Normaliter duurt het niet zo lang hoor (ik hoop nu niet alle pasta-bucketlists te hebben verwoest) maar we hadden bedacht met volkoren bloem te werken, en dat gaat dus niet zo makkelijk. Met gewone bloem waren we echter zo klaar, dus ik denk dat ik dat nog wel een keer wil doen, zo lekker!

Kijk ons schattig op een polaroid! Zie je de deegbal van le boyfriend in de lucht? Timing!

Heimwee bakken

In December voelden we ook voor het eerst echt heimwee. Ik bakte een appeltaart en we maakten pepernoten om ons een beetje thuis te voelen. Maar dat hielp maar tijdelijk! Heimwee is iets geks en ik heb getwijfeld of ik het op het wereldwijde web wilde gooien. Want dit hoor je niet zo vaak van mensen die in het buitenland wonen. In het buitenland wonen (en al helemaal in Melbourne) is toch alleen maar te gek? Ik heb er lang over gebeld met mijn lieve vriendinnetje die recentelijk naar de USA verhuisde, en we zijn het er over eens: weg met dat TABOE! We hebben gewoon heimwee. Maar ik deel zoveel toffe dingen op social media, dat ik me er ook een beetje gek bij voel om te laten weten dat dingen hier ook wel eens niet leuk zijn soms! Damn you, social media.

Appeltaart met heimwee
M’n appeltaart was wel goed gelukt!

Ergens anders gaan wonen is inderdaad te gek. Je gaat uit je comfortzone, wat heel leerzaam is en terwijl je nog in Nederland bent, stuiter je alleen maar van de ideaalbeelden: lekker elk weekend uit brunchen (check), nieuwe mensen ontmoeten (doen wij ook), alleen maar doen waar je zin in hebt, want je hebt geen sociale verplichtingen. En dat laatste, daar komt de crux. Want ja het is heerlijk om alle tijd voor jezelf te hebben, maar ik mis ook ‘mijn tribe’! Door de huidige maatschappij (hoera voor whatsapp) is thuis super dichtbij: ik bel bijna wekelijks met mijn familie en het is zo fijn om ook met vriendinnetjelief in de USA te bellen waar ik mijn verhaal kwijt kan. Alsof je naast ze zit! Maar dat maakt nog niet dat ze echt dichtbij zijn.. ‘Even’ op de koffie is geen optie en wat denk je van het missen van kerst? We waren er voor het eerst niet bij!

Ook duurt het langer dan verwacht om hier de boel op te starten: le boyfriend zit middenin de jobhunt, op mijn werk gaat alles nog langzaam, want ik moet iedereen nog leren kennen en weten waar alles ligt. Vrienden maken duurt lang, want je moet eerst door alle ‘wat doe je en waar kom je vandaan’ gesprekken. En elke dag is NIEUW. Niks voelt vertrouwd, zelfs boodschappen doen kost energie. En hé, ik wil echt niet klagen hoor! Maar het voelde goed toen ik mijn moeder een mail stuurde met ‘hoe het nu echt gaat’. En het voelt goed om dit te delen. Want het is helemaal niet erg om heimwee te hebben! Dingen kunnen toch te gek en heel stom tegelijk zijn? In het buitenland gaan wonen en je thuis voelen kan blijkbaar wel 6 maanden duren!

Heimwee pepernoten
Pepernoten met heimwee

Actie in de taxi – of in de fiets?

Alle gesprekken over heimwee maakten ook dat ik wat wilde veranderen. Wat was er nu echt nodig om mij hier meer thuis te laten voelen? Waar liep ik tegen aan? Allereerst liep ik er tegenaan dat alles hier veel tijd kost: naar de supermarkt – 20 minuten lopen of 18 minuten met de tram (want inefficient tramsysteem). Naar mijn lievelingswijk Fitzroy – 30 minuten lopen of 35 minuten met de tram (want inefficient tramsysteem). Afspreken met mensen in het zuiden van de stad – you get it. Ik had een fiets nodig, en dringend! Dus ik zette mijn zoektocht naar een fiets een tandje hoger en binnen een week had ik er een te pakken. Hallooo freedom en eigen vervoer!

Nieuwe fiets
Oke ik fiets met een belachelijke helm op, want dat is verplicht. Maar ik heb een fiets, yay!

Kerstvoorbereidingen

Daarna was het tijd voor kerstvoorbereidingen! Ondanks dat het hier dus warm is en kerst heel gek voelt, waren de kerstvoorbereidingen wel in volle gang. Ik stuurde een aantal kerstkaarten en in de stad vonden we nog meer kerstversieringen.

Zo kwamen we langs een heel dorp gemaakt van ‘gingerbread’, een soort peperkoek, super gaaf. Zelfs mijn werk was vertegenwoordigd!

gingerbread village
Het kinderziekenhuis gemaakt van peperkoek
En hier de kerstversieringen in de stad. Alsof ze ze zijn vergeten weg te halen vorig jaar winter hihi!

Onze tweede roadtrip

En toen was het tijd voor kerstvakantie! Samen met onze Italiaanse vrienden hadden we een reis naar Sydney geboekt voor een roadtrip tussen Sydney en Brisbane, met een detour via Jervis Bay. Daar wilde een van de Italianen namelijk graag zijn verjaardag vieren. Onze tweede roadtrip dus alweer! De Oostkust van Australië is een populaire vakantiebestemming, omdat er vooral veel stranden zijn en een aantal toffe steden. En dat hebben we geweten…

Ons eerste strandbezoek – overigens werd hier 2 dagen later een haai gespot, haha! Gelukkig hebben we hier niet gezwommen…

Blue Mountains

We begonnen onze trip dus in Jervis Bay, waarna we doorreden naar de Blue Mountains, op ongeveer 2 uur van Sydney. De Blue Mountains heten zo, omdat er vrijwel altijd een soort blauwe mist over de bergen hangt. Hier hebben we een dagje gehiked, alhoewel ik die dag vreselijk verkouden was, en maar een kleine hike mee deed. Daarna was ik lekker chauffeur en haalde de rest op in een ander stadje.

Zie je de blauwe gloed in de verte?
Hier keken we naar een van de ’three sisters’, beroemde rotsformaties in de Blue Mountains. Helemaal in stijl met petje op, hihi!

Prachtig Sydney

Na de Blue Mountains reden we door naar Sydney, waar we kerst vierden. En wat is Sydney een prachtige stad! Vergeleken hierbij is Melbourne maar lelijk, haha! Wat me wel meteen duidelijk werd (en wat veel mensen ons ook vertelden), is dat Melbourne wel veel leefbaarder is met chillere mensen, want doordat Sydney veel meer opgepoetst is, zijn de mensen dat ook. Maar Sydney heeft wel een super mooi stadsstrand, dus op eerste kerstdag liepen wij in de hitte richting Bondi Beach, het strand van Sydney, voor een ochtendje kerst-op-het-strand. En we waren niet de enigen…

Onderweg kwamen we al allemaal mensen tegen die met kerstmuts op ook richting strand gingen.
Dus wij moesten ook een kerstmuts natuurlijk! Zie je hoe druk het strand is?
Klassieke kerstselfie. Ik was – beginnersfout – hier mijn bikini vergeten. Dommmm!
Op Bondi Beach hebben ze ook een zwembad gebouwd in de zee, zodat je baantjes kan trekken. Het water is zout, en de golven enorm! We zijn hier maar niet in gegaan… Het levert echter wel een tof plaatje op natuurlijk!

Strand, strand en nog eens strand

We aten in Sydney een kerstlunch bij een vriendin van een vriend van le boyfriend, die ons uitnodigde voor een ‘orphan christmas’. Een kerst met mensen die niet bij hun ouders zijn. Super lief! De rest van de dag buikten we uit en speelden we spelletjes en de volgende dag gingen we dan ‘echt’ op roadtrip richting Brisbane. Dit was zo ongeveer ons uitzicht elke dag:

Dit strand…
Of dit strand…
Of dit strand… Yes, dat zijn wij!
Dit strand heet bijvoorbeeld ‘Sandy Beach’. Lekker toepasselijk, haha!

Wilde dieren

Natuurlijk is een van de tofste dingen van rondreizen in Australië, dat je overal wilde dieren tegenkomt. Deze trip geen koala, maar ik liep eens van het strand naar de toiletten en toen zag ik gewoon even twee kangoeroes zitten in de berm!

Zie je ze ook? Links ligt er een in het gras en rechts staat er een op zijn achterpoten

Ook kwamen we super schattige gekleurde vogels tegen, die super tam waren waardoor we echt coole foto’s konden maken!

Hoe cool is dat? Overigens was le boyfriend meer geïnteresseerd in foto’s maken van ‘the making of‘, dus dat leverde hilarische kiekjes op:

De bewoonde wereld

Na een aantal dagen ongeveer niemand te hebben gezien op alle lege stranden, kwamen we weer in de bewoonde wereld, en wel in Byron Bay. Dat is een soort surfers-meets-hippie paradijs, waar je fantastisch kunt surfen, en heel veel leuke en gezonde eettentjes hebt. Het was wel weer even wennen, want het was echt een stadje van ‘elkaar uitchecken’, en we moesten opeens weer bedenken wat we aan trokken enzo, haha! Maar Byron Bay was wel echt tof, en hier kon je bijvoorbeeld ook een wandeling maken naar het meest oostelijke puntje van Australië!

Zie hier, het oostelijkste puntje van Australie

Gold Coast – het Lloret de Mar én Venetië van Australië

Na Byron Bay reden we door naar Gold Coast, waar we Oud&Nieuw zouden vieren. Wat we echter niet helemaal door hadden, was dat Gold Coast, en meer specifiek ‘Surfers Paradise’ een soort Lloret de Mar van Australië was! Een jong publiek en ’s avonds kotsende tieners over straat. Toen we hier aan kwamen, dachten we: wat nu? We besloten 1 nacht te blijven en op de 31e door te reizen naar Brisbane, om die stad ook nog even te zien en daar O&N te vieren.

Los van het kotsende uitgaanscentrum was de stad overigens wel super mooi, het heeft veel water (een beetje Venetië achtig) en alle huizen zijn aan het water gebouwd. Onze airbnb had heel mooi uitzicht op de rivieren en zelfs een zwembad in de tuin! Niet slecht, niet slecht.

Happy New Year in Brisbane

Op de 31e vluchtten we dus richting Brisbane, de derde stad van Australië, waar ik al veel goeds over had gehoord. En terecht! Brisbane is een stuk kleiner dan Melbourne en Sydney, maar super mooi!

We scoorden zowaar ’s avonds een plekje aan het water vlak bij de brug waar het vuurwerk afgestoken zou worden en hadden een super toffe avond. De stad was relatief rustig (alle kotsende tieners waren namelijk in Gold Coast ;)) en het was een fijne jaarwisseling! Waar kerst super raar was met 36 graden, was het met O&N heerlijk om ’s avonds gewoon over straat te kunnen slenteren in je jurkje 🙂

Happy New Year!

De volgende dag checkten we vroeg uit uit ons hotel en wandelden we nog wat door de stad. Het is echt een hele leuke stad en echt een aanrader!

Interessante dingen over Australië – part 4

Tijdens deze reis zijn me een aantal interessante dingen opgevallen over Aussies:

 1. Australiërs zijn extreem geïnspireerd tijdens het benoemen van stranden en wegen. Wegen heten ‘waterfall way’, want er zijn veel watervallen. ‘The Great Ocean Road’, want de weg loopt langs de oceaan. Het strand heet ‘Sandy Beach’, want er ligt heel veel zand. Of ‘Red Rock beach’, want er ligt een grote rode rots. Of wat dacht je van ‘Seal Rocks’, want er zijn vaak zeehonden te zien. En in alle steden heten de wegen ook hetzelfde. Alle straatnamen van Melbourne zie je ook in Sydney en in Brisbane. Haha!
 2. Ze hebben geen idee van fiets-veiligheid hier. Waar je in de stad vaak ziet dat het fietspad (als er al een is) óók een parkeerplaats is (dus moet je als fietser alsnog de autoweg op), mogen fietsers hier zelfs op de snelweg fietsen. Als ze maar op de vluchtstrook blijven. Oh, maar op sommige plekken mogen ze ook gewoon de snelweg oversteken. Dan zie je gewoon een bordje met ‘pas op, fietsers’. Sure….
 3. Tot slot: day-light-saving. Waar ze in Europa hele discussies hebben over welk land welke tijdzone wil, wintertijd, zomertijd etcetera, hebben ze dat hier gewoon per staat verzonnen. In Melbourne (Victoria) en Sydney (New South Wales) doen ze aan zomer- en wintertijd. Maar in Brisbane (Queensland) is het altijd zomer, dus daar doen ze niet mee. Er zijn hele dorpen verscheurt die op de grens liggen, waar mensen de hele dag op twee klokken kijken en het allemaal niet meer snappen. Europa, het kan altijd ingewikkelder dus!

Wat heb je gemist?

Afgelopen maand deelde ik twee lekkere recepten: dit top-recept voor prei-pannenkoekjes en later nog inspiratie voor vegetarisch gourmetten. Heb jij het geprobeerd deze kerst?

Verder deelde ik weer een toffe hotspot, namelijk Tijm, in Utrecht Noord.

Tot slot kwamen er nog wat eindejaarslijstjes online, namelijk de top 5 recepten van 2018, en mijn zieligste minst gelezen blogs die wel weer even in het zonnetje gezet mochten worden.

Tot volgende maand weer!

Comments: 8

 • reply
  januari 6, 2019

  Haha ja, die zomertijd. Mijn broer woont in Perth en daar hadden ze eerst geen zomertijd, toen een paar jaar wel zomertijd en toen weer niet. Ik weet echt nooit hoe laat het daar is!
  En heimwee, o jee, dat is echt niet fijn. Ik heb heb het ook gehad toen in stage liep in Californië. Toen zat ik net in een beginnende en meteen falende relatie, had ik nog geen smartphone, alleen internet op de uni en kon in het begin niet zoveel aansluiting vinden bij mensen. Met reizen had ik nooit heimwee, dus ik had het ook niet verwacht. Maar ja, ergens wonen is wel echt anders dan reizen. Alleen al boodschappen doen inderdaad! Wel fijn dat je niet alleen bent en dat je veel kan bellen. Not the same, maar het helpt 🙂

 • reply
  januari 6, 2019

  Ik begrijp die heimwee wel, ik ben wel benieuwd hoe dat gaat zijn als ik vertrek. Ik heb al dat ik soms heimweedagen heb wanneer ik een maand weg ben, laat staan als ik een paar maanden weg ben.

 • reply
  januari 6, 2019

  Oh wat heb ik genoten van dit stukje! Ik ben hier voor het eerst maar ik ga je volgen! 🙂 Het lijkt me heel normaal dat je heimwee hebt! Ik had zelfs heimwee toen ik een week op vakantie was in Mallorca. Was zo blij dat ik weer in mijn eigen huis was daarna, ook al was het in Mallorca ook super fijn!

 • reply
  januari 8, 2019

  Het ziet er allemaal zo tof uit wat gaaf zeg!

Post a Comment