roadtrip

Little bit of diary #18 – januari 2019

De eerste maand van 2019 zit er alweer op! Na de dip van vorige maand, begon ons leven deze maand eindelijk een beetje ‘normaal’ te voelen hier in Melbourne. We maakten veel nieuwe vrienden en deden een paar kleine tripjes in de buurt. Oh, en er was goed nieuws over le boyfriends banenzoektocht! Lees gauw verder…

Een nieuw begin

Meestal ben ik niet zo nostalgisch, maar na onze vakantie eind 2018, voelde januari écht als een nieuw begin. We hadden weer nieuwe energie en moed opgevat voor alle werkperikelen, banen zoeken en vrienden maken! En het jaar begon dan ook goed: Het eerste weekend van januari hadden we namelijk met een groepje Nederlanders afgesproken om naar de Escher tentoonstelling in de National Gallery of Victoria te gaan. Ondanks dat Thom en ik al eens naar het Eschermuseum in Den Haag waren geweest, was deze expositie echt helemaal nieuw. Dat kwam vooral doordat het was vormgegeven door een Japanse minimalistische designer, die alle werken echt prachtig deed uitkomen. Een paar impressies:

Escher x Nendo
Escher x Nendo in de National Gallery of Victoria

Naast de toffe expositie, was het ook heel leuk om met een groepje Nederlanders op te trekken. Je kunt even alle perikelen met elkaar delen – de meeste waren zo rond dezelfde tijd als wij in Melbourne aangekomen – en weer even Nederlands praten, haha! Erg geslaagd dus 🙂

Een beetje duurzaam doen

In december was ik naar een duurzame ‘meet-up’ geweest over het maken van je eigen schoonmaakmiddelen. Daarover later meer – maar ik had er vooral een paar leuke mensen ontmoet. De organisatoren van deze meetup zijn al even bezig om een website op te zetten met een ‘reduce-your-footprint-journey’. In andere woorden een stappenplan om je leven duurzamer te maken. En omdat de website nog in de kinderschoenen staat, en Thom en ik wel het een en ander weten van websites, SEO en duurzaamheid, hadden we aangeboden om bij ze aan te sluiten. En natuurlijk omdat we hier nog niet zoveel mensen kennen, en Thom wel wat te doen kon gebruiken 😉 En in datzelfde eerste weekend van januari hadden we onze eerste meeting! Lekkere social-overkill, om maar even terug te refereren naar mijn artikel over extraverte introverts. Maar ondanks de sociale overkill, was de meeting super leuk en zijn we nu hard op weg om de website te vullen met content! Hij komt hopelijk komende maand online, en ik zal er naast gewone content ook blogs voor gaan schrijven – wel in het Engels dan. Super leuk! En gelukkig zijn de mensen ook vooral erg leuk, dus nu kennen we ineens best veel mensen hier! Hihi.

Hier een eerste tipje van de sluier

Een dag-tripje naar de wijnvelden

Een van de afscheidscadeaus die we van mijn studievrienden hadden gekregen, was een tripje naar de Yarra Valley, een wijngebied hier in de buurt. En nu we eindelijk een beetje gesetteld waren (en het lekker zomer is), leek het ons een goed idee om dit maar eens te gaan doen. Dus werden we op een zaterdag ’s ochtends vroeg met een busje vol toeristen opgepikt en heerlijk de hele dag van wijnproeverij naar wijnproeverij gereden. Tussendoor hadden we een heerlijke lunch, een kaasproeverij en een chocoladeproeverij! Wat een leven he… 😉

Yarra Valley Wine tour
Het gras is wat droog, maar het is dan ook 40 graden hier he!

Feest!

En halverwege januari was het dan eindelijk ook feest voor le boyfriend: na weken van brieven schrijven en twee weken vol job-interviews kreeg hij een baan aangeboden! Hij gaat werken bij Mindshare, een online marketing bureau hier in Melbourne, maar een kwartier van huis. Zo gaaf! Dat moesten we natuurlijk vieren, dus de champagne (oké prosecco, want champagne importeren ze hier amper) ging open, we genoten van een kaasje uit de Yarra Valley en wij vierden feest. Dit is zo fijn, nu kan het leven hier écht beginnen voor ons allebei!

Terug in de tijd naar 1850

We hadden na onze vakantie besloten om meer dagtripjes te doen, voordat het opeens 2020 is, en de tijd om is. Dus planden we op een zaterdag een dagje naar Ballarat, een stadje hier ongeveer 1,5 uur vandaan, waar de goudkoorts begon in 1850. Rond die tijd werd in de mijnen hier goud gevonden, waarna Melbourne ineens heel rijk werd en de populatie groeide. Eigenlijk soort van het begin van Melbourne als wereldstad! Je ziet het nog wel terug in het ontwerp van de huizen: het doet een beetje denken aan de ‘saloon’ achtige huizen van Amerika (waar ook goudkoorts was, vandaar de overeenkomst).

In Ballarat zijn alle huizen heel goed onderhouden (beter dan in Melbourne zelf) en is er ook een soort museum-park gebouwd rondom de goudkoorts. Je kunt je hier aankleden in 1850 stijl en toeristisch op de foto, maar los daarvan is er ook veel te zien. We hebben door een mijn gelopen, ouderwetse snoep gemaakt zien worden en geleerd over PK, paardenkracht. We begonnen de dag met een hipsterbrunch en sloten de dag af met een hipsterbiertje, we zijn zo snel tevreden 😉 . Heel leuk dat je hier ‘gewoon’ met de trein heen kan! (om bij dat treinstation te komen, moesten we natuurlijk wel 30 minuten door Melbourne fietsen over stoepen en ineens ophoudende fietspaden, maar dat laten we achterwege 😉

The end of meat

Samen met Italiaans vriendinnetje Alessandra ging ik op een maandagavond naar een documentaire over ‘het einde van vlees’. In plaats van zielige plaatjes van slachthuizen, was dit eigenlijk een hele verfrissende docu, namelijk met de toekomst van minder vlees! Wat is er gaande en wat wordt er ontwikkeld om minder vlees te eten in de toekomst? We leerden over de hamburger uit het lab, over melkeiwitten die worden geproduceerd in bacteriën, waardoor je kaas kan maken zonder koeien. En we leerden over de impact van onze voedselconsumptie, en wat we zelf kunnen doen. Het beste onderdeel van de avond was natuurlijk het mega lekkere eten, en zo ontdekte ik ook weer nieuwe restaurants in de stad, waar ik later die week nog eens at met Thom natuurlijk 😉

Te lekker eten – gebakken champignons met pompoenpuree en pompoenpitten <3

Onze eerste Australische barbecue

Omdat het hier dus volop zomer is (met dagen van 44 graden!), moesten we eigenlijk wel een keer een barbecue gaan organiseren op ons dakterras. En welke dag is daar nu beter voor dan Australia Day? We wonen in een appartementen complex met 4 gebouwen, waarvan op 1 een BBQ staat, die je gratis mag gebruiken. We nodigden ongeveer iedereen uit die we kenden, haalden wat vlees en groenten en ik deed een poging tot focaccia maken. Dat was verrassend makkelijk en lekker! (recept volgt)

Verder is een BBQ organiseren hier eigenlijk heel simpel: iedereen neemt zijn eigen eten en drinken mee en gooit alles op de BBQ. Zo weet je zeker dat er genoeg is en dat iedereen iets heeft wat hij/zij lekker vindt. Met een paar Aussies in de groep werd het ook nog een beetje echt Australia Day. Het was zo leuk! Dit gaan we vaker doen 🙂

En nóg een mini roadtrip

Omdat Thom volgende week begint met zijn nieuwe baan, besloten we last minute in het lange Australia Day weekend ook nog op mini roadtrip te gaan. Zo konden we nog even van zijn vrijheid genieten, hihi! We huurden een auto bij de autoverhuur naast ons huis, boekten een airbnb en reden zo de ‘Mornington Peninsula’ in, een streek ten zuidoosten van Melbourne. Op een paar uur rijden van de stad zit je zo in berggebied, met wijngaarden, kaasboerderijen, maar ook prachtig uitzicht op het strand! Zo bijzonder dat dit allemaal zo dichtbij is. De volgende dag bezochten we ook nog Phillip Island, een eiland naast de Mornington Peninsula, waar we wat wandelden en genoten van de natuur. We zagen zelfs nog een wallabe (een mini kangoeroe) in het wild <3.

Een fotoshoot bij de gekleurde beachboxes kon niet ontbreken natuurlijk!
Dit was op Phillip Island en deed ons erg aan IJsland denken met de zwarte stranden!

Enne, hoe zit dat nu met je werk?

Haha, laat ik dan ook nog maar even een werk-update doen. Want met al deze tripjes lijkt het wel alsof ik hier gewoon eeuwig op vakantie ben.. Maar ik werk gewoon de hele week hoor! Inmiddels heb ik wel een gezellige groep internationals gevonden op een andere afdeling waar ik elke dag mee lunch – yay geen bureau lunches meer! En qua werkzaamheden begint het hier inmiddels ook een beetje te lopen, het is altijd langzaam opstarten als je ergens opnieuw begint, maar de plannen zijn rond en ik kan aan de slag! In de tussentijd heb ik – naast mijn project voorbereiden en papers schrijven – ook nog een drietal vlogs gemaakt over mijn werk voor NWO, de organisatie waarvan ik een beurs kreeg om hier aan het werk te gaan. Ik moet zeggen dat ik mezelf geen vlog talent vind en ik weet niet of ik hier echt mee door zal gaan, maar ze zijn wel erg leuk geworden!

Dingen die ons opvallen over Australië – part 5

Natuurlijk kan dit onderdeel ook niet ontbreken in mijn diary en voor deze keer hebben we een Aussie slang bingo gemaakt! Alle Australische uitdrukkingen en afkortingen die we regelmatig horen, komen hierin voor. Die kun je dus meenemen als je van plan bent deze kant op te komen 😉 Zo bestel je nooit een cappuccino (veel te lang woord), een cap is korter. Ook heet een sinaasappelsap een ‘OJ’, een avocado een ‘avo’ en een smashed avocado een ‘smavo’. Enjoy!

Aussie slang bingo

Wat heb ik gemist?

Afgelopen maand kreeg ik er ineens een boel actieve reageerders bij, onder andere door de artikelen van Rosie en Marlous. Zo leuk! Ik moet zeggen dat dat wel een blogboost geeft, en het gaf me ook moed om een persoonlijk mindstyle stuk te delen over een extraverte introvert zijn. En daar kreeg ik dan ook weer zoveel reacties op, blijkbaar is het heel herkenbaar 🙂

Verder deelde ik wat groene tips over je kast leeg koken en kwam er weer een nieuwe hotspot bij op de lijst: Rabarber op de Zadelstraat.

Overigens zijn door wat WordPress perikelen zowel mijn receptenindex als mijn hotspot pagina kapot.. Ik hoop hier snel wat aan te kunnen doen, ik hou jullie op de hoogte. Tot de volgende diary weer!

Comments: 10

 • reply
  februari 1, 2019

  Leuk dat jullie zoveel contacten hebben gelegd deze maand en je draai hebt gevonden. Fijn dat de zoektocht van je vriend nu ook beloond is.

 • reply
  februari 1, 2019

  Haha die Aussie slang is zo grappig. Cab sav klinkt echt lang niet zo lekker als een Franse cabernet sauvignon. Taalverkrachters zijn het 😛 Toen ik in ‘Oz’ 😉 was had ik een gids die steeds ‘save for ron’ zei als we eten over hadden. Wie is Ron?! Bedoelde hij ‘save it for later on’ 😀
  Fijn dat alles steeds meer de rit komt nu! Super leuk om met die duurzame website te gaan helpen. Dat is meteen fijn vrienden maken als je met hetzelfde doel bezig kan zijn 🙂

 • reply
  februari 1, 2019

  Tegenwoordig lees ik sowieso echt het allerliefste persoonlijke blogs en die van jou vind ik ook zo leuk! Zo leuk om alles mee te krijgen uit Australie natuurlijk en hoe het daar nou echt aan toe gaat 🙂 Ik mis blogs! Sterker nog, ik krijg hier bijna weer zin van om de mijne aan te slingeren 😉

  Anyway, fijn dat je vriend een baan heeft (gefeliciteerd!) en dat het socializen zo goed ging 🙂 En woah 44 graden… heftig!

 • reply
  februari 2, 2019

  Wat leuk om te lezen hoe het leven daar is! Ik wilde zeggen lijkt me best intensief zo in het buitenland een sociaal leven opbouwen, maar besefte halverwege de zin dat ik dit zelf ook ooit heb gedaan, tijdens een jaartje highschool haha. Australië lijkt me prachtig! Wil er zeker een keer heen.

 • reply
  februari 2, 2019

  Klinkt als een goed begin van het jaar Siroon, en wat fijn dat Thom een leuke baan gevonden heeft! En die bingo was best handig: ik heb zelf een half jaar in Sydney gewoond en tóch kende ik er best veel niet!

 • reply

  Tea

  februari 5, 2019

  Ik woonde tegenover het ziekhuis – supertof om te zien wat er binnen allemaal aantoe gaat. Ik kan er nog steeds niet over uit dat er een McDonalds in een kinderziekenhuis zit.

  En love the Aussie slang – ik gebruik reckon en heaps nog steeds. Clicks als in ‘I live 10 clicks from here’ was ook een favoriet.

Post a Comment