zoete aardappel gnocchi

Recept – Zoete aardappel gnocchi met broccolini

Jongons, ik heb me toch een lekker recept gemaakt! Okee, meerdere keren al inmiddels, maar wel in het weekend, want zelf gnocchi draaien, dat is niet voor doordeweeks. Maar vandaag is het weekend, dus maken we zoete aardappel gnocchi met broccolini. Of met raapstelen. Of wat jij wil!

Zoete aardappel gnocchi

Dit is niet mijn eerste gnocchi gerecht, en dat is een goed teken. Vorig jaar maakte ik al eens zelfgemaakte gnocchi met spinaziepesto, een bucketlist item waarmee ik ‘zelf pasta maken’ kon afstrepen. Ook maakte ik deze bovengenoemde gnocchi voor mijn familie met kerst, wat ongeveer 23930 mensen zijn. Dus daarna benoemde ik mezelf tot gnocchi master en wilde ik natuurlijk daarna wat anders (korte aandachtsboog). En daarom maken we vandaag zoete aardappel gnocchi! Zoete aardappel heeft wat andere eigenschappen dan een gewone aardappel, dus de ingrediënten moest ik een beetje aanpassen om het wat plakkeriger te maken, maar ach, wie houdt er niet van kaas in je deeg. Do I need to say more? We gaan aan de slag!
ps. dit is een beetje een weekendrecept, want het duurt even. Maar als je niet hangry wordt na je werk of je hebt een middag vrij, dan kan het natuurlijk prima doordeweeks!

Ingrediënten voor 3 personen

Voor de gnocchi:

 • 1 middelgrote zoete aardappel (ongeveer 250 gram)
 • 125g ricotta
 • 15g parmezaanse kaas
 • 1 cup bloem (dat is zo’n 125g) en wat extra voor je werkblad
 • Snuf zout

Voor de saus:

 • 1 bosje broccolini of 200 gram raapstelen, naar keuze
 • 1 eetlepel boter
 • 2 teentjes knoflook
 • Een paar blaadjes salie of tijm, naar keuze
 • Nog wat extra parmezaanse kaas om te serveren

Bereiding

Pof de zoete aardappel in de magnetron of in de oven. Voor de magnetron: prik de zoete aardappel een aantal keer in met een vork en wikkel in een vochtig keukenpapiertje (of 2). Zet de magnetron op de hoogste stand en pof de zoete aardappel in 7 minuten gaar. Je moet er makkelijk helemaal in kunnen prikken, dan is ie gaar. Voor de oven: prik de zoete aardappel een aantal keer in met een vork en besprenkel met wat olijfolie. Zet hem voor ongeveer 45-55 minuten in de oven op 200 graden.

gepofte zoete aardappel voor zoete aardappel gnocchi
De schil laat super makkelijk los – dan is ie gaar!

Pel de schil van de zoete aardappel (dat moet nu als het goed is heel makkelijk gaan) en prak de inhoud van de aardappel in een schaal fijn. Laat even afkoelen. Voeg dan de ricotta en parmezaanse kaas toe (en een snuf zout) en meng goed tot een egaal mengsel. Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Het blijft een beetje plakkerig, dat lossen we straks wel op.

Maak een deel van je aanrechtblad schoon (of werk op een grote snijplank) en bestrooi met bloem. Rol je deeg op tot een dikke rol (alsof je een cake hebt) en snij een plak ‘cake’ af. Rol deze in een overmaat bloem uit tot een rolletje van 2 cm dik en snijd de rol in stukjes van ongeveer 1,5 cm. Herhaal dit tot de hele ‘cake’ op is. Veel bloem aan de buitenkant van je gnocchi deeg is niet erg, dit voorkomt plakken!

zoete aardappel gnocchi voor het koken
Zo groot zijn de stukjes dan ongeveer

Zet een grote pan water op en voeg zout toe als het kookt. Voeg dan de gnocchi toe (niet teveel tegelijk) en kook ze gaar. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Haal ze dan uit de pan met een schuimspaan/spatel en bewaar in een kom met een beetje olie. Dit helpt tegen het plakken. Kook de volgende lading gaar tot je alles hebt gekookt.

Blancheer ondertussen ook je broccolini: snijd de broccolini in stukken van 2-3 cm en blancheer met gekookt water voor ongeveer 2 minuten. Laat uitlekken. Als je raapstelen gebruikt (afhankelijk van wat er in het seizoen is), kun je deze ook even blancheren.

Verhit de boter in een koekenpan en fruit de knoflook en verse kruiden. Voeg de gnocchi toe en de broccolini/raapstelen en bak nog even mee.

Serveer met wat extra parmezaanse kaas en enjoy: klaar zijn je zoete aardappel gnocchi!

zoete aardappel gnocchi

Variatie tip: vervang de raapstelen of broccolini door spinazie, dat is ook super lekker!

Comments: 1

 • reply
  februari 11, 2019

  Ohhh jouw recept voor zelfgemaakte gnocchi met spinaziepesto stond al op m’n lijstje. Nu zet ik deze er gewoon bij. Klinkt heerlijk!

Post a Comment