fast fashion documentaires

Sunshine goes green #20 – mijn favoriete documentaires over fast fashion

De afgelopen tijd ben ik verslingerd geraakt aan documentaires en documentaire series. En die gaan met name over fast fashion, een onderwerp waar we gelukkig inmiddels niet meer omheen kunnen. Ik maakte een lijstje met mijn favoriete fast fashion documentaires, zodat jij ze ook kan kijken!

Fast fashion

Voor als je mijn eerdere blogs over fast fashion gemist hebt: fast fashion is de snelle wegwerp kleding industrie waar we met zijn te midden van leven. Goedkope kleding van 5€ (of zelfs minder), die je een paar keer draagt en daarna weg doet. Want iedereen heeft ’t al gezien op Instagram, dus je kunt de outfit niet nog eens aan. Een vreemde mindset, en dit was ook niet altijd zo. Ik kan me dit bijvoorbeeld helemaal niet van vroeger herinneren; een tijd waarin we gewoon een paar keer per jaar wat nieuwe items kochten, en je uitkeek naar het moment dat je met pasen je nieuwe schoenen aan mocht. Nu zie je een nieuw paar schoenen, je koopt het en je draagt ze meteen. Een paar maanden later of zelfs eerder koop je je volgende paar. Gewoon omdat het kan.

fast fashion

Waarom is dit erg?

De keerzijde van deze fast fashion industrie is dat onze kleding afvalberg groeit. Per jaar gooien we zo’n 125 miljoen kilo kleding weg als Nederlanders, en dat is te veel. Veel te veel. En naast het feit dat deze afvalberg een stempel drukt op onze totale CO2 voetafdruk, is het produceren van deze goedkope kleding ook nog eens heel milieuvervuilend. Voor 1 spijkerbroek heb je 7000 liter water nodig. En van de hoeveelheid water die nodig is voor een katoenen shirtje, kun je ook 3 jaar drinken. We beseffen het ons misschien niet, maar waar de vliegsector voor 2% bijdraagt aan de totale CO2 uitstoot, doet de kledingindustrie dat met 10%. TIEN PROCENT! En wat dacht je van alle mens-onterende omstandigheden waarin onze kleding wordt gemaakt? Mensen die omkomen van de honger omdat ze goedkoop kleding produceren zodat wij het goedkoop kunnen kopen? Hier moet echt iets anders dus.

Duurzamere fashion dus

We moeten dus toe naar een wereld waarin we anders naar kleding kijken. Kleding moet weer iets worden waar je naar uit kan kijken, iets wat je uniek maakt en je persoonlijkheid uitstraalt. In plaats van dat je elke week een nieuw item koopt om de trends te volgen. Maar dat niet alleen: de kledingafvalberg moet kleiner, we moeten toe naar een circulair systeem waarin geproduceerde kleding nooit afval wordt. En tot slot moeten we ons bekommeren om de mensen in de gehele keten van de kledingindustrie: er mogen geen mensen sterven van de honger omdat wij goedkope kleding willen.

Maar wat kan ik doen?

Ik kan me voorstellen dat deze hele rant wat intens is. Want wat kun jij nu doen? Nou, dat vroeg ik me ook af en ik ging op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden. Mijn volgende blog wordt er een met 5 simpele stappen naar een duurzamere garderobe, maar ik wil eerst mijn informatiebronnen met jullie delen. Ik keek namelijk een aantal hele interessante documentaires over de fast fashion industrie en de dingen die er anders kunnen. En dat maakte me heel hoopvol! Kijk met me mee:

1. The true cost

De meest beroemde documentaire over fast fashion is denk ik wel ’the true cost’. Deze documentaire is gemaakt na het ongeluk in Rana Plaza in Bangladesh, waar meer dan 1000 mensen om het leven kwamen in een fast fashion fabriek (van onder andere Primark en H&M). De documentaire staat op Netflix en is dus makkelijk te kijken. Hij is wel heftig!

2. NPO documentaire serie ‘Genaaid’

Het afgelopen jaar produceerde de NPO een documentaire serie genaamd ‘Genaaid’. Deze vond ik echt super mooi (oké, ik heb elke aflevering ontzettend gehuild) en leerzaam! Vijf modestudenten gaan namelijk samen naar Myanmar om daar in de kledingindustrie te werken. Ze zijn het programma in gelokt door de belofte dat ze een duurzame fashionshow mochten ontwerpen, maar voordat ze daaraan begonnen moesten ze eerst met eigen ogen zien hoe het daar was. Het is een super intense maar ook mooie en menselijke docu-serie. Je kunt alle afleveringen hier terugkijken.

3. A positive chain of change

Een hele nieuwe documentaire over fast fashion en duurzame mode in Nederland is de documentaire ’the positive chain of change’, gemaakt door documentairemaakster Chanel Trapman. Het is een 45 minuten durende korte docu waarin ook de Nederlandse politiek wordt gevraagd naar de stappen die worden gezet en kunnen worden gezet, maar ook andere inspirators aan het woord gelaten worden. De docu is gratis te zien op youtube. Kijk hier de trailer:

4. Sweatshop – deadly fashion

Vergelijkbaar met de Nederlandse serie ‘Genaaid’ is de Noorse serie ‘Sweatshop – deadly fashion’. In deze miniserie gaan drie jongeren naar Cambodia waar ze zien hoe de leefomstandigheden zijn van de medewerkers in de kledingindustrie. Erg indrukwekkend, maar geeft je minder inzicht in de oplossingen, die moet je zelf elders zoeken. Kijk hier alle afleveringen in het Engels. Er is nu ook een seizoen 2!

5. Unravel

Deze mini mini docu is hilarisch, dus het is fijn om af te sluiten met wat luchtigers. In deze mini documentaire komen er vrouwen aan het woord die werken in een kleding recycle fabriek in India. Ze zien alle kleding uit de Westerse landen voorbij komen, maar zijn er nog nooit geweest, dus fantaseren ze over de vrouwen die het dragen. En ze lachen om de kleding die wordt weggedaan, zoals onderbroeken met parels erop. Ik kreeg er in ieder geval een glimlach van op mijn gezicht 🙂 Kijk hem hier:

Wil je nu, na het zien van al deze documentaires, weten wat je zelf kunt doen? Ik schreef al eerder twee blogs over fast fashion, een over duurzame kleding zelf en een met favoriete duurzame (online) kledingwinkels. Of ga eens vintage shoppen, en bekijk op mijn kaartje waar je dat allemaal in Utrecht kan doen. En zoals gezegd komt er binnenkort een heus stappenplan online met simpele stappen naar een duurzamere garderobe!

Wat zijn jouw favoriete documentaire (series) over fast fashion?

Comments: 5

 • reply
  februari 27, 2019

  The true cost zag ik ook. Vond ik wel een eyeopener! En die laatste lijkt me heel leuk. Die ga ik zeker kijken. Ik was er nooit echt mee bezig maar ik heb dit jaar een no buy tenzij tweedehands (gaat voorlopig prima). Hoop dat ik het kan volhouden maar ik denk wel dat het moet lukken ^^

 • reply
  maart 11, 2019

  Genaaid heb ik inderdaad gezien! The True Cost wil ik nog graag bekijken. Ik vind het echt goed dat er zoveel aandacht wordt besteed aan fast fashion!

 • reply
  maart 30, 2019

  True cost vond ik denk ik wel het meest indrukwekkend, maar ze hebben me allemaal steeds een stapje verder gebracht in het beter begrijpen van de omvang en ernst van het probleem. Blijft heftig om mee geconfronteerd te worden.
  Slag om de klerewereld is ook nog echt een aanrader. Die kun je kijken via de NPO.

Post a Comment