Sunshine goes green – een update

Na 20 edities ‘Sunshine goes Green’ is het tijd voor een update: hoe gaat het me eigenlijk af, dat groener leven? Waar loop ik tegenaan en wat heb ik zoal ontdekt? Een tipje van de sluier: het is verslavend, maar kent ook tegenvallers! Lees gauw meer.

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal eind 2017, toen ik een soort innerlijke urge voelde om mijn leven duurzamer in te richten. Ik was toen al half vegetariër aan het worden omdat ik niet zo goed tegen varkensvlees kon, en begon er meer over te lezen en te leren. En toen besloot ik -al dan niet langzaam- het roer om te gooien! Beetje bij beetje wilde ik groener leven en verschillende onderdelen van mijn leven vergroenen. We hebben maar 1 aarde en die is niet oneindig!

Een ongeleid projectiel

Ik begon vrij random en fanatiek en pakte allerlei verschillende onderdelen tegelijk aan: ik bestelde wasbare wattenschijfjes, ging over op natuurlijke deodorant en vond super fijne scrubs met natuurlijke ingrediënten. Steeds als er iets op was in de badkamer probeerde ik een nieuw groen product ervoor in de plaats te vinden. Maar ik wilde het ook betaalbaar houden, en tot op heden heb ik dan ook een heleboel producten nog niet kunnen vervangen.

Wasbare Wattenschijfjes

Naast badkamerspullen wilde ik ook meteen mijn hele garderobe verduurzamen. Daar kwam ik ook gauw op terug, want alles weggooien en duurzame varianten kopen was én niet zo duurzaam én heel duur! Per onderdeel wat ik aanpakte, liep ik dus meteen tegen moeilijkheden op maar leerde ook ontzettend veel. Ik deelde al eens mijn favoriete groene blogs en documentaires, waar ik veel van leerde. Ook zit ik bij een groene bloggers Facebookgroep, waar we onze strubbelingen kunnen delen, dat helpt ook veel!

De fases van groener proberen te leven

Ik begon dus super enthousiast en vond (en vind!) het ook verslavend om steeds een nieuw onderdeel van mijn leven groener te maken. En er zijn zoveel meer onderdelen te vergroenen dan ik van te voren dacht! Maar ik moet eerlijk zeggen dat er ook een aantal fases zijn in het verduurzamen van je leven waar je doorheen moet.

In het begin was ik dus super enthousiast en wilde ik alles tegelijk aanpakken. Verstandig als ik was accepteerde ik dat dat niet ging lukken, dus sprak ik met mezelf af dat als iets op was, ik een groener alternatief mocht zoeken. Maar na dit enthousiaste begin, waarin ik er ook met veel mensen over praatte, ging ik ook zien hoeveel mensen er om me heen niet mee bezig zijn. Koop ik al mijn groenten op de markt, krijg je alles meteen in een plastic tasje aangereikt. Ja, dat is niet zo duurzaam. Ik breng een hele collectie katoenen zakjes en tasjes mee om dit te voorkomen, maar alle mensen om mij heen pakken de plastic tasjes gretig aan! Na de enthousiaste fase komt dus de gefrustreerde fase.

Ik begon te twijfelen of al mijn groene stapjes wel zoveel zin hadden. Zit ik daar met m’n herbruikbare koffiemok, terwijl er 100 mensen zo een wegwerp koffiemok aannamen. Deed ik moeilijk over groenten halen in een wasbare katoenen zak, en wilde ik mijn boodschappen in bulk halen om zo min mogelijk afval te hebben. Maar daarvoor moest ik wel helemaal om fietsen naar een winkel 30 minuten verderop. En hoe meer ik afval wilde vermijden, hoe meer ik zag dat ik het produceerde. Ik raakte gefrustreerd…

Een dipje

Je kunt dus wel zeggen dat ik ook dipjes ken. Ik begon te geloven dat al mijn baby stapjes als persoon niet zoveel uitmaakten, want de politiek heeft zoveel meer macht en invloed en die gaat niet altijd mee. Dus begon mijn groenere zoektocht te verloederen en nam ik minder de moeite om op zoek te gaan naar plasticvrije boodschappen en bulk aankopen. Want wat had het voor zin? Ook besloot de overheid hier in Australië om tijdelijk geen afval meer te recyclen, door brandgevaar op de recycle opslagstations en omdat China geen recyclables meer wil aannemen. Toen maakte het al helemaal niet meer uit wat ik deed! Toch?

Nee, dit is absoluut niet waar! Elke stap die jij en ik zetten heeft impact, en al is het maar op de mensen om je heen. Ik begon steeds vaker appjes te krijgen van vrienden die trots waren op hun herbruikbare koffiemok. Ik hoorde terug van lezers dat ze geïnspireerd waren en zie ook de bezoekersaantallen op mijn groene blogs groeien. Ik krijg aanvragen voor mijn seizoensgroenten kalenders. En als ik alleen al impact heb op slechts 2 mensen, die op hun beurt weer 2 mensen beïnvloeden, hebben we dan niet al heel snel een heel groot bereik?

Hou vol en deel je zoektocht!

Mijn tip is dus om vol te houden en met anderen over je zoektocht te praten. Wie weet hebben zij wel tips en kun je ook je strubbelingen delen. En wees ook niet te streng voor jezelf. Je kunt namelijk helemaal niet in 1 keer je hele leven omgooien. Doe het stapje voor stapje, en kijk ook af en toe eens terug op je overwinningen.

Wat zijn mijn grootste flaws?

Tijdens mijn zoektocht naar een groener leven heb ik het meeste moeite met plastic-vrijer worden. In de supermarkt is het zo goed als onmogelijk om zonder plastic boodschappen te doen!

Ook zou ik graag leren composteren, maar woon ik in een klein appartementje en heb ik geen zin in compost-stank. Inmiddels zijn er een aantal compost-mogelijkheden voor kleine appartementen, en die staan dan ook op mijn to-do list. Je moet wat als je appartementen-complex geen groen afval scheidt. (zucht!)

Over eten gesproken: ik probeer steeds vaker van alles zelf te maken, maar dat gaat ook wel eens mis! #foodfail. Met als resultaat een gefrustreerde kokkin en een hongerig vriendje. Sorry!

Ik ben niet zo goed in zelf make-up en beautyproducten maken. Ik ben bang dat als je het niet heel steriel klaarmaakt allemaal, je allerlei bacteriën op je gezicht smeert, wat meer kwaad doet dan goed. Dan moet ik dus maar genoegen nemen met natuurlijke producten die helaas vaak wel in een plastic verpakking zitten. Die tegenstrijdigheid is soms zo lastig! Oh en om nog maar niet te spreken van tandenstokers. Bestaan die al plasticvrij?

Het schijnt dat als je heel veel mails in je inbox houdt, de mailserver veel CO2 produceert om het allemaal maar bij te houden. GUILTY. Mijn gmail inbox heeft echt 10000 mailtjes ofzo. En ik zie er zo tegenop om ze te verwijderen!

Ik ben natuurlijk dit naar naar Australië verhuisd (MAJOR CO2 BOM) en hier is treinen heel erg onhandig. De reis duurt lang, je moet 100x overstappen en het is duur. Iedereen vliegt hier veel. Duurzamer reizen is dus nog wel een dingetje.

Tot slot het taboe onderwerp: tha period. Ik zie het niet zitten om te gaan hannessen met zo’n menstruatiecup of wasbare maandverbandjes (ielg), dus ik produceer gewoon afval elke maand. Ik koop wel in bij producenten die alleen bio-katoen gebruiken en zo min mogelijk plastic. Maar toch. Misschien moet ik overstappen op van die menstruatie-onderbroekjes, iemand daar ervaring mee?

Wat heb ik zoal wél bereikt?

 1. DIEET: Nadat wij langzaam begonnen met thuis geen vlees meer koken en alleen in restaurants vlees aten, ben ik nu inmiddels 99% vegetariër. 99% omdat er soms gewoon echt uitzonderingen zijn. Le BF is dat overigens niet, maar accepteert het prima dat we thuis geen vlees koken. Ik ga ook echt niemand dwingen, dat is mijn eigen keus!
 2. HUIS: In huis probeer ik steeds meer zero waste te leven, daarover later nog een meer uitgebreide blog! In de badkamer ben ik een beetje halverwege. Mijn natuurlijke cremespoeling zit dus nog wel in een plastic fles, en ik moet maar hopen dat die gerecycled kan worden. Hetzelfde geldt voor mijn gezichtscreme en bodylotion. Ik ben er nog niet! Wel ben ik begonnen met mijn schoonmaakmiddelen vervangen door groene alternatieven, ik deel de recepten heel binnenkort met jullie!
 3. FASHION: In mijn kledingkast hangen nog steeds dezelfde kledingstukken als vele jaren hiervoor, ik heb namelijk een vrij consistente kledingstijl en smaak. Niet alles is duurzaam, maar alles gaat al wel heel lang mee! Nieuwe producten die erin komen, zijn alleen tweedehands of van een (zo) duurzaam (mogelijk) materiaal/merk. De nodige basics (lingerie en schoenen) zijn soms nog wel niet-duurzaam, maar dat is een proces.
 4. TRAVEL: Onderweg ben ik inmiddels bewapend met een herbruikbare koffiemok, een waterfles, herbruikbare sandwich zakjes en zo’n setje bamboe bestek, zodat ik dat nooit meer hoef te vragen bij een to-go maaltijd. Overigens bestellen wij nog wel eens eten, en dan bewaren we de bakjes maar, om die later zelf te hergebruiken. Eten halen in onze eigen bakjes zit nog niet in mijn systeem – das een doel voor de to-do list!
 5. ELECTRONICA: Op de wishlist staat ook nog een nieuwe telefoon, die ik wel tweedehands wil zoeken, maar dat is niet makkelijk. Wie weet daarover later meer!
 6. BOODSCHAPPEN: Ook zou ik graag op zoek naar meer zero-waste bulk winkels in Utrecht en omstreken! Heeft iemand tips hiervoor? Ik weet dat de dames van het Zero Waste project binnenkort in Amersfoort hun winkel openen. Maar in Utrecht?
 7. GELDZAKEN: Tot slot wil ik al eeuwig overstappen naar een groene bank, maar ben ik nu gelimiteerd door het wonen in Australië. Als je in het buitenland woont, kun je helaas niet overstappen. Maar zodra ik terug ben, is dat mijn eerste stap!

Veel gedaan, nog veel te doen dus. Hoe hou jij je bezig met groener leven? En welke stappen zou jij graag ondernemen? Waar zou jij meer over willen lezen?

Comments: 13

 • reply
  maart 18, 2019

  Oh ik vind het heel fijn dat je hier ook uitgebreid over blogt! Ik herken nu al het enthousiasme en de frustratie. Het is lastig als je ziet dat anderen totaaal niet meedoen, waardoor het lijkt alsof jouw inspanningen geen nut hebben. Al denk ik dan weer: in the end worden zij misschien wel door jou geinspireerd? Ik ben ook nu pas aangehaakt, haha. Wat ik lastiger vind, zijn mensen die dan expres rot gaan doen om jou dwars te zitten ofzo. Van die mensen die in de Nationale week zonder vlees dan extra veel vlees gaan eten. Zo triest eigenlijk. Ik denk dat zij vooral geconfronteerd worden met hun eigen geweten, want lekker boeiend wat een ander mens doet, toch?

  Ik vind trouwens dat je ook al heel veel goed doet! En vooral het bloggen erover natuurlijk, zo inspireer je nog meer mensen. Ik wist trouwens ook niet dat je mailbox CO2 produceerde? Omg, dan moet ik ook gaan opschonen..

 • reply
  maart 18, 2019

  Interessant om te lezen over de stappen die jij allemaal hebt gemaakt in je “groener worden” journey. Ik merk ook dat ik wel eens gefrustreerd raak door al het verpakkingsmateriaal. Ook als ik een paprika in plastic zie in de supermarkt bijvoorbeeld. Daar zouden de supermarkten écht wat aan moeten doen. In minder waste produceren wil ik me echt nog wel eens gaan verdiepen…

 • reply

  Karlijn

  maart 20, 2019

  Ik heb een jaar geleden menstruatieondergoed aangeschaft en het werkt prima, maar het is eerder het gedoe er om heen waar ik niet kapot van ben. Het is best duur om aan te schaffen en met ‘maar’ twee onderbroeken (dat me wel 70 euro gekost heeft door onverwachte douanekosten grrrr) kun je niet echt een hele menstruatiecyclus doorkomen, want dan zou je ze elke dag moeten wassen. Elke dag de wasmachine aan is ook niet zo duurzaam – al las ik ook alternatieven dat je met zo’n sladraaibak je ondergoed kan schoonmaken maar dat gaat me nog even 10 stappen te ver. Veel mensen gebruiken het ondergoed in combinatie met de cup, dus die ik heb na veel wikken en wegen toch maar gekocht. Dus als je ik je mag aanraden, het is misschien ‘makkelijker’ en goedkoper om direct aan een cup te gaan (dat gezegd te hebben, ik heb dat kreng er nog geen enkele keer in gekregen maar ik blijf oefenen haha).

   • reply

    Ghislaine

    maart 21, 2019

    Karlijn en Siroon,
    Super random, maar ik kwam op je blog omdat ik een vegetarsiche soto zocht en inmiddels ben ik hier beland, haha. Nu lees ik hier jullie twijfels/struggles rondom de cup en please, ask me ANYTHING. Ik gebruik inmiddels al meer dan tien jaar een cup en ik zou nooit meer anders willen. Het is superduurzaam, megacomfortabel, schoon, praktisch en goedkoop. Dus yeah, als ik jullie over dit onderwerp meer kan vertellen doe ik dat met liefde, ik zet mn vervolgreacties aan, dus hoor het wel 🙂

   • reply

    Wilke

    maart 28, 2019

    Omdat je nu in Australië bent is mijn tip voor menstruatieondergoed: Modibodi! Heb er in januari een paar aangeschaft en ze zijn superfijn, en zien er ook nog eens mooi uit. Ik vind ze fijner dan die van Thinkx, en ook nog eens goedkoper volgens mij. Moet er wel bij zeggen dat ik ze vooral in combinatie met de cup gebruik.

 • reply
  maart 21, 2019

  Ha mijn inbox is zo goed als leeg! 😀 Toch iets wat goed gaat zonder dat ik er te veel moeite moet voor doen. Ik ben nu ook van plan om de dingen in mijn badkamer stilletjes aan te vervangen door meer groen en misschien probeer ik zelf weleens iets te maken. Denk trouwens dat dat met die bacteriën niet beter of slechter gaat dan met een gekocht product hoor. Als je met je handen in je pot dagcrème zit, komen daar ook gewoon viezige dingen in zonder dat je het merkt. Denk ik hé.
  Die cup kan ik je toch ook wel aanraden eigenlijk. Veel hannessen is er niet aan eens je het onder de knie hebt! Maar je moet doen wat fijn voelt natuurlijk! 🙂
  Zelf heb ik het ook wel moeilijk met verpakkingen. Ik ben niet in de mogelijkheid om naar de markt te gaan -of ik ben er misschien gewoon te laks in, nu ik er over denk zou het best wel kunnen- dus ik ga altijd naar de supermarkt en het stoort me ook echt enorm dat alles in plastic zit en dan nog eens in plastic.
  Verder snap ik je frustratie ook. Ik ben nog niet eens enorm groen maar ik merk ook dat het lijkt als een eindeloos diepe put die we proberen dichten terwijl de meerderheid van de mensen maar blijft graven. Ik probeer me dan vooral te focussen op mezelf maar ja, moeilijk hé :p Alle kleine beetjes helpen! En zoals Marlous zegt, wie weet inspireren we nog wat mensen! 😉 Heel fijn dat je hier over schrijft trouwens!

 • reply
  maart 21, 2019

  Oh enthousiasme en frustraties, erg herkenbaar! Als het even tegen zit en ik hoor hoe anderen er een potje van maken, kan het allemaal zó nutteloos voelen. Maar uiteindelijk vind ik mijn duurzame keuzes bijna altijd fijner uitpakken en heeft het dan tenminste nog nut voor mezelf 😛

  Plastic vind ik ook nog altijd een lastig onderwerp. Met kleding had ik hetzelfde, de neiging om alles te willen vervangen maar uiteindelijk vooral koesteren wat je al hebt en vervolgens langzaamaan vervangen met tweedehands of duurzame kleding. De menstruatiecup moet je echt eens een kans geven! Ik heb het ook een tijd uitgesteld en het is even wennen, maar ben nu echt om. Mijn telefoon heb ik via Marktplaats gekocht, ideaal als je niet per se het allernieuwste model wil.

  Je mailbox kun je trouwens makkelijk mee beginnen door eerst de grootste mails uit te zoeken. Als je gmail gebruikt kun je dat doen door te zoeken met bijvoorbeeld “size:10mb”. Dan zie je alleen de mails met grote bijlagen en laten die nou juist de meeste energie vreten. Een paar jaar geleden heb ik een grote opruimactie gedaan die veel tijd kostte, maar sindsdien gooi ik e-mails veel sneller weg als ik er klaar mee ben. Heerlijk is dat! Ik heb twee blogjes over digitaal ontspullen mocht je nog meer tips zoeken 🙂

Post a Comment