duurzame garderobe

Sunshine goes green #21 – 5 stappen naar een duurzame garderobe

Voor een duurzame garderobe hoef je heus niet over te stappen naar een duurdere levensstijl. Met deze vijf simpele stappen ga je langzaam én goedkoop over naar een duurzamere garderobe. Lees het nu!

Een duurzame garderobe

Al eerder schreef ik over duurzame kleding, en deelde ook al mijn favoriete documentaires over dit onderwerp. Maar hoe pak je dat nu aan, een transitie naar een duurzame garderobe? Moet je in een keer over op duurzame merken, die soms ook wat duurder zijn? Of zijn er nog stappen te zetten voordat je daaraan begint?

5 Simpele stappen – de 5 R’s

Voor het aangaan van een duurzame garderobe, neem ik jullie mee langs de 5 R’s: Refuse – Reduce – Reuse – Repair en Recycle. Aan de hand van deze zero-waste termen is het namelijk heel makkelijk om een stappenplan te maken naar een duurzame garderobe.

5Rs duurzame garderobe

1. Refuse – Koop geen nieuwe kleding meer en draag wat je hebt

Dit lijkt simpel, maar dat is het niet. Want als het straks ineens sale is, dan lonken die nieuwe items heus! Zeker als je het gewend bent (geweest) om vaak nieuwe items aan te schaffen, dan kan een no-buy periode best lastig zijn. Tip: ontdek eerst wat je vaak draagt. De truc hiervoor is om je hangertjes achterstevoren in de kast te hangen en als je iets hebt aangehad, dan draai je het hangertje om. Zo zie je na een paar maanden gemakkelijk welke kledingstukken je helemaal niet hebt aangehad. Dat is wellicht niet jouw stijl.

Als je daarna graag samen met anderen minder wil proberen te kopen (een goede stimulans), begin dan bijvoorbeeld eens met een ‘slow fashion summer’, een periode in de zomer waar duizenden mensen samen 3 maanden niks nieuws kopen. Afgelopen jaar deden er al 2500 mensen mee, dit jaar gaan we voor 10.000 deelnemers. Doe je ook mee?

Zo’n periode waarin je niks koopt is een eerste stap naar minder kopen in je leven in het algemeen. En zeg nou zelf: dit is toch de meest goedkope stap die je kunt nemen naar een duurzamere garderobe? Het dragen van wat je hebt is echt een goede eerste stap. En mocht je dan toch shopcravings krijgen: Hermien schreef er een goed stuk over.

2. Reduce – Koop minder en koop bewust

Heb je dan toch kledingstukken nodig, zoals onmisbare basics? Koop die dan bewust. En hiermee bedoel ik: koop alleen wat je écht wil hebben en items waarvan je weet dat je ze vaker aan gaat doen. En koop ze dan het liefst van een duurzaam materiaal of zelfs een duurzaam merk. De app ‘Good on You‘ helpt je hierbij: je kunt hier kledingmerken invoeren en zien hoe goed ze bezig zijn. Of neem eens een kijkje op een duurzame webshop!

Ook heeft Project Cece een hele toffe nieuwe app: je kunt hier een foto van je favoriete niet-duurzame outfit uploaden (bijvoorbeeld uit een webshop of Instagram), en dan zoeken zij er een duurzaam alternatief voor. Hoe gaaf is dat? Probeer het hier.

3. Reuse – Koop tweedehands of leen

De derde stap naar een duurzamere garderobe is het hergebruiken van kledingstukken. Je kunt inmiddels al zoveel vintage shoppen (lees hier deel 1 en deel 2 van mijn overzicht vintagewinkels in Utrecht) dat nieuw bijna niet meer nodig is. En wees nu eerlijk: soms wil je gewoon iets nieuws, maar als dat alleen nieuw is voor jou, voelt dat toch hetzelfde als nieuw-nieuw?
Mocht je niet zo houden van door tweedehands winkels struinen, kun je ook online terecht. Nederland is twee hele fijne online tweedehands kledingplatforms rijk: United Wardrobe en The Next Closet. En wat dacht je van een kledingruil? In Utrecht zijn er al een heel aantal opties, kijk bijvoorbeeld in mijn overzicht voor de lente van 2019 voor een aantal ideeën. Of organiseer er zelf één!

Naast tweedehands kleding scoren (wat echt een kick geeft, geloof me), is er ook nog de optie van kleding lenen. In Amsterdam zit bijvoorbeeld Lena, the Fashion Library, een kledingbibliotheek waar je kleding kunt lenen. Hoe tof is dat? En als je dan een item leent wat je stiekem HEEL graag wil hebben, dan kun je die achteraf ook kopen. Ik weet eigenlijk niet of er ook al zoiets in Utrecht zit of in andere steden, dus als je meer weet dan ik, laat het even weten in een comment?

No Vintage Phobia
Een van mijn favorieten in Utrecht: No Vintage Phobia! Je kunt hier ook terecht voor kleding advies

4. Repair – zorg goed voor je kleding

Mocht je favoriete shirt of broek nu ineens gaten vertonen, dan hoeven deze niet direct op de afvalberg. Wist je dat je kleding heel prima kunt repareren? Je hebt bijvoorbeeld repaircafés, of je kunt naar een kledingreparatie feestje gaan. Een goed voorbeeld hiervan is het commonthreads initiatief, wederom (helaas alleen nog) in Amsterdam.

5. Recycle – zorg voor een nieuw leven voor je kledingafval

Als je kleding nu echt aan het einde van zijn leven is, kun je je kleding het beste weggooien in de daarvoor bestemde afval bak. En je zou dit misschien niet verwachten, maar kleding kan worden hergebruikt vanuit deze speciale afvalbak. En dan bedoel ik niet het doorverkopen en opnieuw dragen (wat soms gebeurt door sommige vintage winkels). Oude kleding kan namelijk ook worden gebruikt als nieuw materiaal om tassen te maken, een hele nieuwe jeans of zelfs wollen truien. Een aantal bedrijven die hier al gebruik van maken zijn Loop a.Life, een tof merk wat kleding maakt van kleding-afval, maar ook bijvoorbeeld outdoor merk Patagonia maakt hun artikelen van gerecyclede kleding. Ik hoop dat er de komende jaren steeds meer circulaire kledingmerken bijkomen!

Ik hoop dat deze 5 stappen je laten zien dat er heel wat stappen zijn die je makkelijk en goedkoop kunt maken naar een duurzamere garderobe. En met al het geld wat je hiermee bespaart, kun je mooi af en toe iets ‘echt’ nieuws kopen van een duurzaam merk. Hoe ben jij bezig met een duurzame garderobe?

Comments: 8

 • reply
  maart 25, 2019

  Wat een goede tips. Ik zou wel meer willen gaan letten op de duurzaamheid van kledingmerken. Ik heb meerdere kledingstukken uit 2013 die ik nog steeds vaak draag (mijn stijl is heel basic, dus ik word het niet zat). En in tegenstelling tot in mijn tienerjaren doe ik nu bijna nooit meer een miskoop.

 • reply
  maart 25, 2019

  Ik moet zeggen dat mijn garderobe helemaal niet zo duurzaam is… Sinds er steeds meer aandacht voor is, ben ik er wel mee bezig. Zo bedacht ik mij dat ik maar 1 short heb voor deze zomer en had ik al een paar shorts in mijn online winkelmandje gedropt. Toen dacht ik: ‘Ik kan binnenkort ook even naar een kringloop!’ Dus ik heb alleen een paar schoenen online besteld, omdat mijn huidige sneakers kapot aan het gaan zijn. Ik probeer wel steeds bewuster om te gaan met kleding kopen en heb de afgelopen paar maanden dan ook nauwelijks kleding gekocht (behalve de basics).

  Liefs,
  Marloes

 • reply
  maart 28, 2019

  Wat een goed en uitgebreid artikel! Mijn kledingkast is véél kleiner dan vroeger en het meeste is tweedehands nu (of fair). Nog lang niet waar ik wil zijn, want qua materialen kan het echt beter, maar ik ben ook onderweg 🙂

 • reply
  maart 28, 2019

  Mooi overzicht! Die eerste stap zeker de belangrijkste en gelukkig ben ik daar vrij goed in. Ik koop bijna alleen nog tweedehands en dat gaat me steeds beter af. Verder koop ik soms fair en als het echt niet anders kan let ik er op dat de kwaliteit dan tenminste in orde is en ik het sowieso vaak ga dragen (I’m talking bh’s). Wel doe ik soms nog miskopen, maar bij tweedehands vind ik dat wat minder erg. Dan breng ik het gewoon terug en heb ik de kringloop een kleine donatie gegeven 😉
  In Utrecht zat een paar jaar geleden een kledingbieb maar die is helaas weer weg. Nu zijn er naast LENA nog twee in Arnhem (LESS) en in Den Haag (Bij Priester).

Post a Comment