Springrolls met pittige zoete aardappel

Recept – springrolls met zoete aardappel

Het is lente! Ik heb ergens gelezen dat springrolls traditioneel op de eerste dag in spring gegeten worden, maar in Nederland is het weer zo onvoorspelbaar dus kan het eigenlijk altijd wel. En ondanks dat dit recept voor springrolls al een tijdje favoriet is hier in huis, vond ik het ook eens tijd om andere lente ingrediënten uit te proberen. Vandaag eten we daarom springrolls met zoete aardappel en spinazie. En: YUM!

Springrolls met zoete aardappel

Springrolls is van origine een Chinees recept en stamt uit 265-420 na Christus. Dit gerecht is letterlijk een ‘gooi alles in een rijstpapiertje en eet het met sojasaus’. We kennen het voornamelijk uit Vietnamese restaurants, waar er ook veel vlees in gaat, maar in China is het dus een vegetarisch recept! Overigens is de versie die ik jullie voorschotel officieel een summer roll, want de springroll wordt gefrituurd. Ach ja. Maar wat wel gek is, is dat ik tot nu toe zo vaak dezelfde ingrediënten gebruikte. Want alles is lekker met knoflook en sojasaus toch? Zo dus ook deze springrolls met zoete aardappel en spinazie. Probeer het nu!

Ingrediënten voor 4 personen

 • Rijstpapier
 • 1 (middel)grote zoete aardappel
 • 1 teentje knoflook
 • 2 el honing (of een vegan vervanger)
 • 1 el sesamolie
 • 1 tl chilipoeder of chilivlokken
 • Een handje verse spinazie
 • Sojasaus
 • Een paar lente-uien
 • optioneel: sesamzaadjes
 • optioneel: mihoen

Bereiding (30 min)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd in frietjes. Maak ze niet té groot, dan passen ze niet meer in je rijstpapier. Was de lente-ui en snijd in vergelijkbaar grote stukken, gewoon in helften.

Leg de zoete aardappel samen met de lente-ui en gesneden knoflook op een bakpapiertje of in een bakplaat, en besprenkel met een mengsel van de chilipoeder, honing en sesamolie (doseer de chili afhankelijk van hoe pittig je chilipoeder is!). Bak voor ongeveer 25-30 minuten, tot de zoete aardappel mooi bruin is, maar niet te donker.

Bereid ondertussen de mihoen door het in heet water te koken en was de spinazie wanneer nodig. Bak de sesamzaadjes kort aan in een pan zonder olie.

Wanneer de zoete aardappel klaar is, kun je gaan opbouwen: week het rijstpapier in heet water, vul met spinazie, zoete aardappel, mihoen en wat sesamzaadjes en besprenkel met wat sojasaus. Rol op en klaar zijn je springrolls met zoete aardappel. Smakelijk!

Springrolls met pittige zoete aardappel en spinazie
Springrolls met pittige zoete aardappel

Comments: 3

 • reply
  maart 29, 2019

  Wat leuk! Ik ben dol op spring rolls, maar maak ze toch niet zo vaak omdat ik het te veel gedoe vindt (vooral in m’n eentje). Ik zag laatst ook een recept voor een spring roll bowl: dezelfde ingrediënten, maar dan gewoon allemaal in een kom zodat je niet hoeft te rollen haha.

 • reply
  maart 30, 2019

  Dit ziet er heeeeerlijk uit zeg! thanks voor het delen

Post a Comment