DIY groene schoonmaakmiddelen

Sunshine goes green #22 – DIY groene schoonmaakmiddelen

Wist je dat je schoonmaakmiddelen voor in huis super makkelijk en goedkoop zelf kunt maken? En op deze manier weet je ook nog eens welke producten erin gaan – dus kun je het zelf een stuk groener maken. Ik maakte allesreiniger, badkamerreiniger/glasreiniger, afwasblokjes én vlekverwijderaar. Hierbij mijn recepten voor DIY groene schoonmaakmiddelen:

Groene schoonmaak

Langzaam vervang ik alle producten in mijn huis door een groenere variant. En vandaag zijn de schoonmaakmiddelen aan de beurt. Ik volgde een workshop DIY groene schoonmaakmiddelen maken en deel vandaag met jullie de recepten. Wist je dat je maar heel weinig ingrediënten nodig hebt en dat je daardoor heel veel bespaart op dure Ajax of afwasblokjes?

Waarom zou ik zelf schoonmaakmiddel maken?

Goede vraag. Chemische schoonmaakmiddelen zoals Ajax en Cillit Bang werken namelijk toch hartstikke goed? Klopt! Maar er zitten vaak veel milieuvervuilende ingrediënten in die je zelf eigenlijk niet eens wil inademen als je je badkamer lekker schoon spray’ed. Laat staan dat we die dus weer de natuur in willen helpen door ons schoonmaakwater weg te spoelen. Maar naast het milieu is je portemonnee ook nog een argument: het is namelijk VEEL goedkoper om zelf schoonmaakmiddel te maken!

bakingsoda
Baking soda

Groene allesreiniger

Het meest gebruikte schoonmaakmiddel hier in huis is toch wel allesreiniger. Ik gebruik hiervoor zo’n handige spray: even je aanrecht/gasfornuis insprayen en een doekje eroverheen halen. Wil je zelf allesreiniger maken? Dan heb je het volgende nodig:

 • 1 kopje water
 • 2 eetlepels Castille zeep
 • 5 druppels essentiële olie (ik gebruik bijvoorbeeld Eucalyptus)

Castille zeep is een natuurlijke vloeibare zeep die geurloos is, maar die ook in geurende varianten bestaat (dan hoef je geen essentiële olie toe te voegen). Deze is onder andere te koop bij Dille en Kamille. Als essentiële olie (ook wel etherische olie genoemd) voegde ik eucalyptus olie toe, onder andere door de lekkere geur, maar dit werkt ook nog eens anti-bacterieel. Win-win dus! Dit is onder andere te koop bij Holland&Barrett of Erica. Een andere olie die het goed doet in schoonmaakmiddel is tea tree olie.

Groene badkamerreiniger / glasreiniger

Voor de badkamer wil je wellicht een iets sterker goedje wat bijvoorbeeld kalk verwijdert en antibacterieel werkt. Daarvoor heb je nodig:

 • 1 kopje water
 • 1 kopje schoonmaakazijn
 • 3-5 druppels etherische olie

Ook hier voegde ik weer Eucalyptus olie toe, om bovenstaande redenen, maar ook om de azijngeur wat te maskeren. Let op: deze reiniger is niet geschikt voor poreuze oppervlakten zoals marmer! Zoek dus even goed uit of je dit kan gebruiken in jouw badkamer.

Deze badkamerreiniger doet het ook geweldig als glasreiniger.

Groene afwasblokjes

Dit was echt een lifehack: afwasblokjes zijn zó makkelijk te maken, en zoveel minder chemisch (en duur!) dan de blokjes uit de supermarkt. Ik zit altijd zo moeilijk te doen met die gekochte blokjes om ze niet aan te raken, en ze voorzichtig uit het plastic te vissen, haha! En al dat plastic…

Ingrediënten groene schoonmaakmiddelen - afwasblokjes

Zelf maken dus. Je hebt nodig:

 • 1 cup baking soda
 • 4 el citroensap
 • 2 el castille zeep
 • ijsblokjeshouder

Hier kun je dus mooi je castille zeep weer voor gebruiken. Meng in een kom de baking soda met de castille zeep en giet de citroensap erbij. Dit gaat een beetje schuimen, dat hoort erbij. Roer tot het een beetje een korrelig papje is en vul daarna de ijsblokjes houder met het papje. Laat het 24-48h rusten tot het is uitgehard en bewaar de blokjes daarna luchtdicht in een potje.

Ingrediënten groene schoonmaakmiddelen - afwasblokjes
Dit is hoe het eruit ziet na het mixen

Nu kun je per afwasmachine beurt 1 blokje gebruiken. Wil je extra shine, voeg dan wat appelcidervinegar toe in het spoelbakje, om de glans te behouden. (Ik moest het zelf ook even opzoeken maar het spoelbakje is dus die ronde draaiknop naast het bakje voor je afwasblokje. Die kun je eraf draaien en wat appel cider vinegar erin doen!)

Vlekverwijderaar

Voor wat hardnekkigere vlekken kun je deze vlekverwijderaar gebruiken, je hebt alle ingrediënten toch al in huis. Mix 1 kopje water met 1 kopje schoonmaak azijn en 1 eetlepel castille zeep. Spray dit op de vlek, laat even intrekken en was je kleding mee in de wasmachine. Voor witte kleding: spray dit op de vlek en doe er een theelepel baking soda op.

Bonusrecept: ovenreiniger

Oké, nu we toch bezig zijn doe ik er nog 1 bonusrecept bij: ovenreiniger. Hiervoor wordt namelijk vaak dure spray van HG gekocht, maar dat is helemaal niet nodig!

 • 500 ml water
 • 20 ml afwasmiddel, gebruik een groene variant of maak zelf
 • 100 ml azijn
 • 1 el baking soda
 • een paar druppels eucalyptus olie

Meng alle ingrediënten door elkaar en doe in een spray bottle. Spray je oven in, even laten inwerken en afnemen met een nat doekje.

One step at a time

Ben je nu geïnspireerd en wil je ook aan de slag? Gooi dan niet meteen je chemische allesreinigers en badkamerreinigers weg, maar maak die eerst op. Je kunt de sprays daarna mooi hergebruiken en er je eigen groene schoonmaakmiddelen in doen. Je kunt natuurlijk ook van die fancy spray-flessen kopen, maar je oude flessen hergebruiken is natuurlijk veel duurzamer. Let er ook op dat je de ingrediënten hierboven koopt in duurzame verpakkingen: liefst in glas of bij een bulk-winkel met je eigen verpakking.

Heb je nu geen zin om zelf in de keuken laborant te spelen? Dan kun je altijd overstappen op het kopen van groene schoonmaakmiddelen, zoals method of Ecover. Beide zijn inmiddels gewoon in de supermarkt te verkrijgen of bij WAAR.

Laat het me weten als je dit geprobeerd hebt en wat je ervan vindt. Heb jij nog meer schoonmaakmiddelen die je zou willen vergroenen of andere recepten? Laat het me weten in een comment.

De headerfoto en baking soda foto zijn van Pexels.com

Comments: 6

 • reply
  april 7, 2019

  Als onze producten op zijn, ga ik dit maken! Zeker keukenreiniger gebruik ik elke dag en die bussen Cillit Bang vliegen hier de deur uit. Kan ik mooi zo’n fles bijhouden, omspoelen en m’n eigen sopje er in gieten.

 • reply
  april 8, 2019

  Wat tof dat je hier een workshop over hebt gevolgd (en fijn dat je de ‘recepten’ nu deelt met ons ;-)). Dit is ook zeker iets wat ik wil gaan doen, ik heb toevallig een tijdje geleden dezelfde bruine sprayflessen gekocht om eigen schoonmaakmiddelen te maken!

 • reply
  april 9, 2019

  Werken de vaatwasblokjes bij jou goed? Ik was er niet zo enthousiast over en gebruik nu weer eco-blokjes van de AH. Let trouwens op dat castillezeep vaak van palmolie gemaakt wordt. Niet vervuilend in gebruik, maar er wordt eerst wel even kostbaar regenwoud voor gekapt. Ik gebruik daarom liever olijfzeep. Wel irritant dat het al jaren duurt voordat ik mijn oude zooi op heb, haha. Bijna nooit schoonmaken is stiekem het meest duurzaam 😉

Post a Comment