DIY ereader hoes

DIY e-reader hoes van vilt

Het is alweer even geleden dat ik een DIY plaatste, dus tijd voor wat creativiteit! Sinds kort ben ik verslingerd aan mijn e-reader, maar om hem te beschermen wilde ik er een licht (en liefst vilten) hoesje voor. Ik besloot hem zelf te maken, en dat was zó makkelijk en leuk dat ik het graag met jullie deel. Dus vandaag de uitleg voor een DIY e-reader hoes, perfect voor in een (lang) weekend.

DIY e-reader hoes

Voor mijn iPad heb ik al een super mooie vilten hoes van Manon Garritsen, maar zij emigreerde recentelijk naar Vancouver dus dat feest ging niet door. Ik wilde voor mijn e-reader per se een vilten hoes want dat vind ik én heel mooi én het is super licht. Ik besloot er zelf een te maken. Ik ging naar de stoffenmarkt, haalde een lap vilt voor een prikkie en naaide binnen een uur (!!) twee hoezen in elkaar. (Mijn zusje wilde er namelijk ook best een, hihi)

Ik maakte er één in de lengte, en één in de breedte. Je kunt natuurlijk zelf kiezen wat je fijner vindt!

Vandaag deel ik hoe jij er ook een kunt maken, een leuke bezigheid voor bijvoorbeeld een lang weekend (is het niet bijna pasen?).

Benodigdheden

 • Vilt in een kleur/dikte naar keuze. Let er wel op dat het vilt niet té dik is, want het moet wel kunnen dubbelvouwen! Ook niet te dun, want dan beschermt het natuurlijk niet. Mijn vilt was 3 mm dik.
 • Twee knopen in een kleur naar keuze, dit wordt de sluiting. Kies niet te kleine knopen, dan is het moeilijk om er een lintje omheen te draaien.
 • Een lintje of touwtje. Ik gebruikte eerlijk gezegd gewoon zo’n lintje die je uit een shirt knipt bij de schouders, haha!
 • Naaimachine en/of een sterke naald en sterk draad in een kleur naar keuze
 • (stof)Schaar
 • Meetlint
 • Evt: stof-krijt om mee te tekenen, spelden
DIY e-reader hoes

En zo ga je te werk

Meet eerst je e-reader of ipad op. Zo weet je hoe groot je stuk vilt moet zijn. Neem aan beide kanten van je e-reader minimaal 2 cm extra, voor de zoom. In de lengte heb je iets meer dan 2,5 keer je e-reader hoogte nodig. Je kunt er voor kiezen om de e-reader in de lengte of breedte te leggen en zo het vilt te knippen:

Met stofkrijt kun je makkelijk tekenen waar je moet knippen en het helpt je recht te knippen. Je veegt het krijt er na het knippen makkelijk ook weer af! Deze marges waren overigens erg ruim, je zou ze ook iets smaller kunnen doen.

Vouw het vilt 1x dubbel zodat het je hele e-reader of ipad bedekt. Je hebt nu nog een kleinere flap over aan de bovenkant, dit wordt de sluiting straks.

Speld de zijkanten vast, zodat je een soort vakje krijgt waar je ipad/e-reader in past. Stik de zijkanten met de naaimachine in een kleur garen naar keuze. Met de hand kan ook, maar dan heb je wel een stevige naald nodig! Ik stikte ongeveer een halve cm vanaf de zijkant:

DIY ereader hoes vastnaaien

Als je allebei de zijkanten hebt gestikt, heb je al je vakje voor de e-reader/ipad! Nu gaan we de bovenkant ook omvouwen, zodat je weet waar de knopen moeten komen. 1 knoop komt op de flap, 1 knoop komt op het vakje die je zojuist hebt gemaakt. Zorg dat er genoeg ruimte tussen zit, zodat ze niet overlappen. Markeer op het vilt waar de knopen moeten komen.

Naai nu beide knopen vast. Tussen de bovenste knoop en het vilt kun je mooi het lintje naaien, die komt vast te zitten aan de bovenste flap:

DIY ereader hoes

Zorg dat de knopen goed in het midden zitten. De knoop op het vakje is iets lastiger, want je moet dan met een naald een beetje pielen. Prik jezelf niet 😉

Zorg ook hier weer dat de knoop in het midden komt. En vouw ook de bovenste flap om, om de positie van de knoop te bepalen.

Je DIY e-reader hoes is klaar. De laatste stap is echter nog om de vouwen van het vilt iets scherper te maken, dus legde ik zware boeken op de vouwen om het vilt iets beter om te vouwen.

Je kunt deze hoes natuurlijk ook prima voor je iPad of gewoon als clutch maken 🙂 Maak jij wel eens dingen zelf?

Comments: 1

 • reply
  april 19, 2019

  Wauw! Zo leuk en knap gedaan 😉

Post a Comment