Mindstyle – Iedereen aan de meditatie

Tot voor kort behoorde ik tot een van de grootste ‘mindfulness sceptici’. Ik zag mezelf al zitten in kleermakerszit op een kleedje met mijn handen in meditatie modus. Nee, daar ben ik te nuchter voor, hoor. Of… toch niet? Sorry jongons. Deze scepticus (ik dus) leerde mediteren (zonder kleermakerszit) en ik ontdekte hóe goed dat voor je is. Vandaag deel ik waarom ik om ben en wat jij er aan kan hebben.

Wat is mindfulness?

In deze drukke tijd waarin we allemaal veel willen, rennen we onszelf nog wel eens voorbij. We hebben een baan, misschien een gezin, een relatie; we willen onze vrienden bijhouden en de familie app beantwoorden. Niet te vergeten onze Instagram en Facebook tijdlijn bijhouden en ook nog af en toe wat leuks posten. Zeker als blogger voel ik de onrust al helemaal: ik doe niet (genoeg) aan twitter en ik loop achter met Pinterest. Elk stukje vrije tijd gaat op aan het bijwerken van mijn sociale media, vrienden of het afstrepen van mijn ’to do’ list. We willen gave vakanties, toffe hobbies en ook nog een beetje sporten. En rust nemen? Dat doen we wel als we met pensioen zijn. Of toch niet?

Beeld: Smiling Mind

De mentale sportschool

Ik ga naar de sportschool om voor mijn lichaam te zorgen: ik voel me een stuk fitter en fijner als ik elke week een beetje beweeg. Maar zorg ik eigenlijk ook wel voor mijn mentale gesteldheid? Kun je ook naar de mentale sportschool? JA! En daar komt mediteren om de hoek kijken: je kunt leren mediteren of in andere woorden ‘aan mindfulness doen’ als een soort sportschool voor je mind. Als je dit doet en leert, kun je uiteindelijk beter omgaan met de pieken en dalen van het dagelijks leven en je minder zorgen maken. En wie wil dat nu niet?

Meer mindful, minder mindless

Mindfulness is het leren observeren van het hier en het nu. Wat er nu gebeurt in plaats van wat je denkt dat er gebeurt of gaat gebeuren. Het is het leren herkennen van afdwalende gedachten en deze terugbrengen bij wat je aan het doen was. In het dagelijks leven staan we helaas momenteel vaak een beetje op de automatische piloot. Bijvoorbeeld als je zit te scrollen op Instagram/Facebook en je gedachten alweer ergens anders zijn of als je ’s avonds piekert over wat er in het verleden gebeurt is of nog gaat komen. Dat je met je vrienden een gezellige avond hebt en stiekem tussendoor alweer denkt aan morgen. Of een gesprek hebt en per ongeluk afdwaalt naar het avondeten en wat je wil koken. Hierdoor miste je een deel van het gesprek. Oeps! Door te leren mediteren kun je die afdwalende gedachten opmerken, actief opzij zetten en denken aan wat er NU gebeurt, wat je NU hoort of wat je NU voelt. Ook perfect voor piekeraars en mijmeraars dus.

Waarom zou je mediteren?

Ons brein is super goed in ons afleiden: hoe vaak denk je wel niet aan iets wat er in het verleden gebeurd is of misschien nog gaat komen in de toekomst? Terwijl je dat doet, gaat het leven op dit moment een beetje aan ons voorbij. Ook leven de meesten van ons dus een aardig druk leven – hoe vaak sta jij nu echt ‘uit’?

Door te mediteren leer je beter omgaan met alle verschillende aspecten in het leven die je aandacht vragen. Je leert je beter concentreren en daardoor kun je je weer focussen op 1 ding. Waardoor dat ene ‘ding’ sneller gaat (want wie gaat er nu echt sneller en gefocuster werken met zijn telefoon ernaast) en je meer tijd hebt voor al het andere. Gratis meer focus en meer tijd, wie wil dat nu niet?

Maar wat ik vooral interessant vind, is dat mediteren ons stresslevel verlaagt (wat dus indirect goed is voor ons lichaam), onze creativiteit weer terugbrengt en je beter laat slapen. Er zijn een heleboel wetenschappelijke studies gedaan naar meditatie en mindfulness en de resultaten zijn echt overweldigend. Ik snap niet dat ik als onderzoeker niet eerder overtuigd was.

Waarom ben ik gaan mediteren?

Naast dat ik van nature al een beetje een piekeraar ben, voelde ik me na mijn verhuizing naar Australië af en toe wel erg onrustig. Niet gek, want ik zegde mijn huis op, ik veranderde van baan en vertrok met le BF naar de andere kant van de wereld. Mijn vrienden en familie zijn ver weg en ‘even’ naar huis vliegen zit er niet in. Alle zekerheid die ik kende, was dus weg. Maar volgens iedereen (alle expats die ik erover sprak) hoorde dat erbij. Het kon wel 2 jaar duren voor dat beter voelde. Well, met maar 1,5 jaar op de visateller hier kon ik (en wilde ik) me dat niet permitteren. Ik wilde van die onrust af.

Ik besprak het met mijn baas hier, die zelf ook vaak geëmigreerd is. Hoe ging hij daarmee om? Hij raadde me aan om er eens met een coach over te praten en dat ze die toevallig op mijn werk gratis aanbieden. Ze willen hier graag dat je je mentaal goed voelt en investeren daar veel in. (Niks mis mee, denk ik zo, zouden ze in Nederland ook eens moeten doen met al die burnouts!) Ik besloot dat te doen en de coach raadde mij, je raadt het al, meditatie aan. Daarvan zou ik leren om de onrust de baas te worden en aan andere dingen te denken. En het zou me ook helpen in mijn hobby-piekeren. Ik had eigenlijk niets te verliezen dus, zeker niet gezien alle andere voordelen die ik hierboven noem.

De grootste misvattingen over mediteren

Voordat ik begon met mediteren had ik er een heleboel verkeerde ideeën over. Ik was niet voor niets de grootste scepticus. Ik bespreek ze graag even, want dit hielp mij ook over de bres.

1. Mediteren kost veel tijd

Well, dit bepaal je natuurlijk zelf. Onderzoek laat zien dat al vanaf 5 minuten mediteren per dag, alle positieve gevolgen zichtbaar zullen worden. Minder stress, meer focus, minder onrust. De ene keer mediteer ik 1 minuut, de andere keer langer. Je kunt zelf kiezen hoeveel tijd je hebt en hoeveel tijd je dus vandaag aan meditatie kunt besteden!

2. Voor mediteren moet je in kleermakerszit zitten

Ook dit is iets wat je zelf kunt bepalen. Ja, je kunt een meditatiekussen kopen en die gebruiken als dedicated meditatie plek. Maar dat is niks voor mij en gelukkig kun je ook mediteren als je op het toilet zit of je tandenpoetst. Als je naar je werk loopt of als je net uit je werk thuis komt en even uitrust op de bank. Ik zit of op de bank of mediteer tijdens mijn 15 minuten wandeling van/naar werk.

Alhoewel dit er romantisch uit ziet, zie ik mezelf dit niet echt doen…

3. Tijdens meditatie mag je aan niks denken

Dit was mijn grootste misvatting. Les 1 van meditatie: ja, je hebt afdwalende gedachten en ja, je probeert op iets anders te focussen, zoals je adem of het geluid om je heen. Maar dat betekent niet dat je aan niks mag denken. Het gaat hem er vooral om dat je opmerkt als je gedachten afdwalen. Dat je je gedachten dan weer terug focust op je adem/iets anders. En dit steeds weer. Door dit te oefenen wordt je je heel bewust van afdwalende gedachten en hoe je die kunt focussen. En dat is precies wat meditatie is. Die dwalende gedachten worden niet minder, maar je kunt ze aan je voorbij laten gaan. Net zoals je dat daarna kunt als je in piekerstand gaat: laat de gedachten maar gewoon gaan.

4. Meditatie is alleen voor mensen die het leven niet aan kunnen

Haha. Tja. Dit zijn mijn eerlijke vooroordelen he. Ik heb best een leuk leven, al zeg ik het zelf, maar ik ben ook gevoelig voor de onrust van de huidige tijd waarin alles snel moet. Er is niets mis met het willen van meer rust én meer focus en een bewuster leven. Dus nee, het is helemaal niet alleen voor ‘zwakke’ mensen. Het is juist heel sterk om toe te geven dat je ook voor je mentale gesteldheid wil zorgen. Net zoals dat het discipline vergt om elke week naar de sportschool te gaan (in ieder geval voor mij hehe).

Wat heb ik tot nu toe geleerd?

Als nuchtere mediteerder kan ik je vertellen dat ik nu al veel verandering heb ontdekt. En dat terwijl ik echt nog een beginner ben. Ik oefen nu een paar weken met meditatie en ik ben er echt nog geen ster in: ik ben niet zo goed in dingen elke dag doen haha. Maar ik merk al wel dat ik veel rustiger ben geworden, de onderliggende onrust is echt grotendeels verdwenen. Ik weet nog niet of ik me ook echt beter kan concentreren op mijn werkzaamheden dan voorheen, maar goed, niet te hard van stapel lopen he 😉 Mediteren leer je niet in een paar dagen.

Meditatie apps en andere info

Voor mijn meditatie gebruik ik voornamelijk apps (hoera moderne tijd), maar ik las ook het een en ander. Hieronder deel ik welke apps ik gebruik en wat ik nog meer doe om te mediteren.

Headspace

De eerste app die ik probeerde is meteen ook een van de populairste: Headspace. Een frisse moderne app met grappige filmpjes en animaties die op een nuchtere manier uitleggen wat mediteren is en je daarbij helpen.

De app bestaat sinds 2010 en is opgericht door een boeddhistische monnik die over de hele wereld mediteerde. Hij wilde graag mediteren en mindfulness aan het grote publiek bekend maken en ontwikkelde Headspace. Inmiddels gebruiken miljoenen mensen over de hele wereld deze app, dus ik zeg: mission accomplished!

Grootste voordeel: Omdat de app zo modern en fris is, sprak het mij als nuchtere Hollander ook wel aan. Niks zweverig en de filmpjes zijn leuk en helpen je mediteren beter te begrijpen. Maar het meest belangrijke (weet ik inmiddels) is dat de stem van de mediteerder heel fijn klinkt. En je kunt zelfs kiezen tussen een mannelijke of een vrouwelijke stem.

Grootste nadeel: De kosten. Headspace is het populairst, maar ook het duurst van alle meditatie apps. Je kunt een aantal meditaties (een stuk of 10) gratis doen ter introductie, maar daarna betaal je €9,99 per maand of €78 per jaar (5,99 per maand). Ik moet zeggen dat je daarna wel toegang hebt tot oneindig veel meditaties over ongeveer alle onderwerpen die je maar kunt bedenken, dus het is het denk ik wel waard. Maar lees eerst verder!

Calm

De tweede meditatie app die ik probeerde was Calm. Deze app heeft minder gratis uitprobeer-sessies dan Headspace, maar staat vooral bekend om zijn kalmerende muziek op de achtergrond: stromend water of een knapperend haardvuur.

Grootste voordeel: de diversiteit. Je hebt verhaaltjes voor het slapen gaan, meditaties voor verschillende onderwerpen en kalmerende muziek. Ook zijn de kosten een stuk lager: je betaalt €50 per jaar om alles te kunnen beluisteren. Je kunt voor elk onderdeel 1 gratis proefles volgen om te kijken of het wat voor je is.

Grootste nadeel: ik vond de stem van de vrouw die de meditaties leidt heel vervelend en van de kabbelende beekjes moest ik naar het toilet. Na 2 sessies ben ik er al mee gestopt. Maar dat is natuurlijk persoonlijk!

Breathify

Breathify is een andere populaire meditatie app, waar je 1 keer betaalt voor de app (€5,99), maar daarna is de (meeste) content gratis. Deze app blinkt uit door de meditaties voor elke situatie: als je onderweg bent, in de trein zit, veel of juist weinig tijd hebt. Of als je samen met vrienden wilt mediteren of als je je telefoon teveel gebruikt. Ook hier heb je weer categorieën waar je uit kunt kiezen en is het aanbod oneindig groot. Je kunt de app helemaal personaliseren en onderwerpen toevoegen aan jouw interesses of juist weghalen.

Er zijn verschillende stemmen die de meditaties hebben ingesproken, dus als je de ene niet fijn vindt, dan zit er wel iemand anders tussen met een fijne stem. Ik moet zeggen dat ik deze app nog niet zoveel heb geprobeerd, maar dat ik hem al wel heb gedownload. Ik laat jullie weten hoe het is!

Update: ik heb inmiddels de app geprobeerd, hij is fijn maar moet steeds HEEL lang laden! Daardoor gebruik ik hem uiteindelijk toch niet zo vaak.

Grootste voordeel: De kosten: je betaalt 1x 6€ en daarna is het aanbod enorm groot. Je kunt ook veel onderwerpen kiezen en je gemoedstoestand bijhouden.

Grootste nadeel: weet ik (nog) niet!

Smiling Mind

Op aanraden van mijn coach downloadde ik ook de app Smiling Mind. Dat is een soort Headspace, maar dan GRATIS! (save the best for last he)

Smiling Mind heeft hetzelfde doel als Headspace: mediteren en mindfulness voor iedereen beschikbaar maken. Het is een Australische app (vandaar dat ik hem hier leerde kennen), maar is ook beschikbaar in Nederland. En gratis dus, het is namelijk een not-for-profit organisatie. Er zitten een heleboel programma’s op met meditatie sessies voor alle situaties. Maar het leuke is, dat het niet alleen voor volwassenen is, maar er zijn ook sessies voor jongvolwassenen en kinderen.

Ook vind ik het fijn dat je elke keer voor het mediteren in kan vullen hoe je je voelt, een soort bodyscan. Zo kun je bijhouden of je je ook echt beter gaat voelen na een tijdje.

Grootste voordeel: De kosten! Je betaalt niks. Maar daarnaast is ook Smiling Mind super mooi en strak weergegeven zonder zweverig gedoe. Met leuke filmpjes en animaties. Én de stem van de mediteerman is super fijn. Win-win-win dus.

Grootste nadeel: Tot nu toe geen. Hoera. Oja, je moet wel tegen het Australische accent kunnen. Ik word ermee omgeven dus ik hoorde het niet eens, maar ik weet niet of het voor iedereen is!

Al deze apps zijn wel in het Engels, zijn er eigenlijk ook Nederlandse meditatie apps out there?

Yoga meditatie

Yoga

Een andere manier om te mediteren is door yoga te doen. Ook hier was ik enorm sceptisch over en die paar keer dat ik een proefles volgde in Utrecht moest ik steeds een beetje giechelen of viel ik in slaap. Tot ik ‘Yoga met Adriene’ ontdekte op Youtube. Een nuchter yoga kanaal met oneindig veel video’s die je vanaf het begin leert hoe yoga werkt en hoe je beter naar je lichaam kunt luisteren. Je hoeft er niet voor te ‘namasté-en’ of in kleermakerszit met meditatiehanden te zitten. Je kunt gewoon thuis een beetje bewust worden van je spieren, je ademhaling en het is ook nog een work-out tegelijk. Win-win! Ik probeer dit nu 1x per week te doen en elke keer ben ik daarna helemaal zen 😉
Overigens heeft Adriene echt yoga video’s voor alle situaties: voor als je even geen mat hebt, voor als je een powerworkout wil, voor als je onrustig bent voor een spannende gebeurtenis. Echt fijn!

Verder lezen

Naast apps en yoga, heb ik ook het een en ander gelezen over meditatie. En geloof me, er zijn meer zweverige blogs en boeken dan nuchtere ;), dus ik deel hier graag mijn leesvoer:

Blog: Zenzoekers

De blog van Zenzoekers is een fijne blog met achtergrond informatie en ervaringen van twee dames die op zoek zijn naar meer zen in hun leven. Ze praten over herkenbare situaties en hoe ze dit oplossen, maar ook hoe imperfect het soms is. Fijn en eerlijk.

Boek: Calm the f*ck down

Ik las eerder al het boek ‘The life changing magic of not giving a f*ck’ van Sarah Knight. Dit was het grappigste zelfhulpboek wat ik ooit las. Ik leerde er veel van en ontdekte dat ze nog meer had geschreven. Zoals ‘Calm the f*ck down’, over piekeren en hoe je hiermee stopt – door mindfulness dus. Ik heb meerdere malen hardop gelachen, maar ook hele nuttige dingen geleerd. Een aanrader! Je kunt hem in het Engels of Nederlands (vanaf 4 juni 2019) vinden op bol.com.

"One question to rule them all: Can I control it?"

Tot slot

Ben ik nu een hippie geworden die elke dag in kleermakerszit humt? Nee hoor, ik ben nog steeds mezelf alleen ga ik tegenwoordig ook naar de mentale sportschool. Ik merk dat ik minder onrustig ben en meer kan genieten van de dingen die ik doe. En ik heb zin om nog meer te oefenen en te zien of ik ook meer focus kan ontwikkelen. Dit was echt de kleinste investering ooit (5 minuten per dag) in een fijner leven. Dus: iedereen aan de meditatie!

Doe jij al aan meditatie? Of heeft mijn pleidooi je over de streep getrokken om het eens te proberen?

Dit is deel 2 in mijn blogserie over mindstyle. De vorige keer gaven jullie aan graag meer van dit soort artikelen te lezen, dus laat het me vooral weten wat je ervan vond! 🙂

ps. Foto's zijn van Unsplash.com
ps2. Mocht je last hebben van paniekaanvallen of heb je andere serieuze pieker klachten? Dan raad ik je aan om professionele hulp te zoeken. Mediteren helpt je vast, maar ik ben geen psycholoog!

Comments: 9

 • reply

  Loes

  mei 17, 2019

  Oh wat fijn dat lijstje met apps. Ik gebruik zelf Insight Timer, deels gratis en er staan ook Nederlands gesproken meditaties in. Tot nu toe heel fijn maar ga die andere zeker proberen!

 • reply

  Viva

  mei 17, 2019

  Tof Si! Fijn dat het je helpt en super leuk geschreven. Ik ga die apps ook proberen 🙂
  Mental gym lukt me in ieder geval al vaker dan de fysieke sportschool 😉

 • reply
  mei 20, 2019

  Leuk om te lezen dit! Smiling Mind heb ik ook op mijn telefoon gezet nu. Ik gebruik Stop, breathe, think af en toe al staat het tegenwoordig weer op een lager pitje. Maar ik vind het heel fijn! Ik deed het vooral vaak in bed voor het slapen gaan. Rustig ademen, focus op mijn lichaam. Ideaal om rustig in slaap te kunnen raken zonder te piekeren.
  Ik zou het terug wat vaker willen doen eigenlijk. Straks op de trein naar huis al eens mee beginnen ^^

 • reply
  november 5, 2020

  Meditatie hoef je inderdaad niet een uur lang te doen. Zelf doe ik het tussendoor wanneer ik een aantal minuten tijd heb. Wanneer je op je ademhaling let en je ontspant kom je al een heel eind!

Post a Comment