Wat te doen in Utrecht in de zomer

Hometown tourist Travel

Wat te doen in Utrecht – de festival en markten editie

Al voelt dat misschien nog niet zo, de zomer staat voor de deur, en daarmee ook een hele waslijst met markten en festivals! Foodfestivals, bierfestivals, wijnfestivals, ga maar door. Ik zette het weer op een rij: wat te doen in Utrecht in de zomer van 2019 – lees je mee?

Ontwerp: Ilse Weisfelt – gebruik met goedkeuring van Uitgeverij Snor

26 mei – Snorfestival

Okee dit is officieel natuurlijk geen foodfestival, maar het heet een festival, dus mocht het in de lijst. Ondanks dat de Snorfabriek al even gesloten is (huil!), organiseert Uitgeverij Snor nog wel jaarlijks het Snorfestival. Wat kun je verwachten? Creatieve ondernemers die hun kunsten met je delen. Nieuwe boeken die gelanceerd worden, je kunt leren zeefdrukken en er is muziek, vintage en natuurlijk iets te snaaien.

De tickets zijn maar 3€ en het is wel aan te raden die even te kopen als je echt wil, want op = op. Meer informatie en tickets vind je op de website van uitgeverij Snor.

26 mei – Fris kledingmarkt

Deze noemde ik al in mijn vorige overzicht, maar met zo’n vloeiende overgang tussen de twee edities, noem ik hem nog een keer: FRIS, een kledingmarkt die sinds vorig jaar in het leven geblazen is. Bij het Filmcafé kun je hier tweedehands kleding shoppen, maar ook een bakkie koffie doen of een biertje drinken. Entree is 2€, en je moet zelf kleingeld voor de kleding meenemen.

6-10 juni – Festival TREK

TREK is geen onbekende in festival land en ook dit jaar zullen de foodtrucks weer het Griftpark bezetten tijdens het Pinksterweekend. Naast ontelbaar veel foodtrucks vind je hier vaak ook leuke acts en live muziek. Ik vind het een gezellig festival om met wat vrienden naar toe te gaan.

De entree is gratis, er is wel een tassencheck, en neem je zak met geld mee: de porties zijn vaak niet groot en ook niet heel goedkoop. Een picknickkleed kan ook niet ontbreken van je paklijst.

met goedkeuring van Ginfestival Utrecht

7-8 juni – Ginfestival

Het Pinksterweekend gaat door met een ginfestival in gevangenis Wolvenplein. Er zullen meer dan 100 gins te proeven zijn, masterclasses te volgen en het proeven is bij de entreeprijs inbegrepen. Daarnaast zullen verschillende sprekers je meer kennis bijbrengen over hoe gin (maar ook jenever) gemaakt wordt.

Tickets kosten zo’n 20 euro en zijn hier verkrijgbaar.

9 juni – Shop in de park

Op 9 juni kun je naast eten bij Festival TREK ook naar een creatieve markt genaamd ‘Shop in the Park’: er is zijn handgemaakte dingen te koop, maar er zijn ook workshops, webshops die een pop-up shop hebben en vintage.

Het is van 10-17 en de entree is gratis. Meer info hier!

Ontwerp: Detour – met goedkeuring van Klein New Orleans festival

9 juni – Klein New Orleans Festival

Het houdt maar niet op, want met Pinksteren is er nóg iets te doen: het Klein New Orleans festival, een van mijn persoonlijke favorieten. De Breedstraatbuurt wordt omgetoverd tot een groot straatmuziekfestival met muziek uit New Orleans: Jazz, Brass, Cajun en Blues. De entree is gratis, maar het is een geliefd festival dus wees op tijd. Het duurt van 13:30-22h.

Meer info op het Facebookevent.

Foto door Igor Roelofsen

23 juni – Raum #2 + Le Bazarre

Raum Berliner Garten – het Berlijnse minifestival op het Berlijnplein – gaat editie twee alweer in op 23 juni. Met Le Bazarre, de reizende vintage markt, maar ook met muziek en foodtrucks. Natuurlijk is er ook een biergarten. Vorige editie gemist? Haal dan hier je hart op! Entree is gratis. Meer info hier.

Ontwerp door Studio Vondst

28-30 juni – Lepeltje Lepeltje

Met het laatste foodfestival alweer 3 weken geleden begin je intussen wel weer honger te krijgen. Daarvoor heb je Lepeltje Lepeltje! Op het lepelenburg kun je terecht voor goed eten, muziek en gezelligheid. Kun je nooit kiezen op foodfestivals? Dan is dit wat voor jou: Dit jaar kun je een strippenkaart kopen voor 20€ waarvoor je een (vega)burger krijgt, een visje (of vega optie) een dessert en een drankje naar keuze. Wat een briljant idee, ik ben ook zo’n FOBO type. Wil je alvast kwijlen, kijk dan op de website voor de food line-up. De entree is gratis en de tijden vind je hier.

29 juni – Bier & Ciderfestival

Op een van mijn favoriete locaties in Utrecht, Molenerf de Ster, vindt op 29 juni het bier & ciderfestival plaats. Een bierfestival ook voor mensen die niet van bier houden, wat een goed idee! Ook hier zal weer wat te knabbelen zijn en live muziek. En de locatie doet al de helft gok ik zo.

Het festival is van 14-22h en de entree is vooralsnog gratis. Meer info hier.

30 juni – Swan Market

Op 30 juni verzamelen zich weer allerlei lokale en kleine ondernemers op het Vredenburgplein voor de Swan market, die een nieuwe naam heeft: Swan. Er zijn sieraden, vintage meubelstukken, maar ook live muziek, wat de Swan market altijd erg gezellig maakt. Entree is gratis, maar als het mooi weer is, wil je er vroeg bij zijn, want het is vaak druk. Het event is van 11-17!

5-7 juli – Vorkje Prikje

Van 5 tot 7 juli wordt het Berlijnplein omgetoverd tot keuken. Onder de grote overkapping op het plein verzamelen zich wederom foodtrucks en muziek en drankjes. Een echt verschil met de andere foodtruck festivals kon ik zo gauw niet vinden, maar wellicht was je de andere weekenden druk, en komt deze beter uit. Ik moet toch een eerlijke Utrecht reporter blijven he. Entree is gratis, meer info vind je op de website of op Facebook

Struinen in de Tuinen
Ontwerp: Koen de Graaff

7 juli – Struinen in de Tuinen

Deze buiteneditie van Gluren bij de Buren is mijn persoonlijke fav. Ik zag hier al eens de dames van ‘King Rose Wood’ (ga hun luisteren als je ze nog niet kent!) en het is echt een tof knus event. Bij Struinen in de Tuinen treden er allerlei artiesten op in andermans tuin, op hun dakterras of ergens anderszins buiten. Er zijn singer-songwriters, maar ook spoken word en cabaretiers. Elke artiest treedt 3x 30 min op, dus je kunt een mooi schema voor jezelf maken. Entree is gratis, maar een donatie is sociaal gewenst 😉 Houd Facebook in de gaten voor meer info!

Utrecht in de zomer 2019 - Utrecht tapt festival
Credits: Sip Hibma

13-14 juli – Utrecht Tapt Festival

Op 13 en 14 juli staat het Julianapark vol met Nederlandse bieren. Op zaterdag is het alleen voor 18+, maar op zondag is de hele familie welkom. Maar naast biertjes zijn er ook spelletjes, er is muziek en er kan gechilld worden.

Tickets zijn 10€ voor de early birds en 12,50 aan de deur. Je krijgt dan je eigen glas, maar voor de biertjes moet je nog wel apart betalen (pin only). Meer info en tickets vind je hier.

Pluk de Nacht

31 juli – 4 aug – Pluk de Nacht filmfestival

Pluk de Nacht is een open air filmfestival waar je op strandstoelen buiten film kunt kijken. Vorig jaar ging ik voor het eerst en ik vond het zo leuk! Het had een beetje een drive in gevoel en de film die we zagen was weird, maar tof. Het programma is nog niet bekend voor deze zomer, maar houd vooral de website in de gaten. Een stoel reserveren is aan te raden overigens!

Utrecht in de zomer 2019 - Eten op rolletjes
Ontwerp: Mediagroe Stijn Groenemeijer

23-25 augustus – Eten op Rolletjes

Dit festival ken ik nog niet, en is redelijk nieuw volgens mij. Maar eind augustus vindt dit foodtruckfestival plaats met zeker 30 foodtrucks in het Maxima park (richting Vleuten). Er zijn nog niet zo heel veel details bekend op het moment van schrijven, dus houd vooral de Facebookpagina in de gaten. Ik ben heel benieuwd naar deze, kennen jullie hem al?

Tienertoer - Utrecht in de zomer 2019
Met toestemming van Buro Dertig

Bonustip: op tienertoer in het Spoorwegmuseum

Oke, ik geef toe, dit is geen markt of festival, maar ik wilde hem nog wel even noemen. Er zijn natuurlijk ook mensen die helemaal niet van al die foodfestivals houden! In het Spoorwegmuseum (dat is sowieso een heel leuk museum) is er nu namelijk een expositie over de tienertoer, ‘50 jaar Tienertoer’, die in 1969 is geïntroduceerd. Ik ben er nog niet geweest, maar de plaatjes zien er al goed uit. Well, zie maar wat je er mee doet 😉

Dat was het weer voor deze keer, ik wens jullie een hele fijne zomer! Wat ga jij zoal doen in Utrecht in de zomer?

Leave a Comment