Duurzame week Utrecht

Mijn tips voor de duurzame week in Utrecht (15-22 juni)

Vanaf komend weekend is het weer Duurzame Week in Utrecht! Waar de afgelopen jaren het Domplein onveilig werd gemaakt, is het hoofdkwartier van deze vierde editie de Neude. Tijd voor mijn tips voor de duurzame week in Utrecht.

Duurzame Week Utrecht

De Duurzame Week is in het leven geroepen om samen een week lang na te denken over duurzamer en groener leven, maar ook om te kijken naar de duurzame toekomst. Er zijn presentaties, lezingen, discussies, maar ook workshops, muziek en entertainment. En natuurlijk kan de nodige food & beverage niet ontbreken.

De Duurzame Week begon klein in 2016, met zo’n 2.500 bezoekers. Maar dit aantal verdubbelde al naar 5.000 in 2018 en dit jaar verwachten ze zelfs 10.000 bezoekers! Vandaar dat ze het hoofdkwartier (de kas) verplaatsten van het Domplein naar in en om de Neude. Maar wat is er zoal te doen? Het programma is redelijk overweldigend, maar ik maakte mijn persoonlijke selectie.

Het programma van de duurzame week

Programma in ‘de Kas’

Het hoofdkwartier van de duurzame week is ‘de kas’. Hier vinden allerlei activiteiten en lezingen plaats op het gebied van duurzame voeding, consumptie, wonen, omgeving en reizen. Zo kun je bijvoorbeeld met een nieuwe tool van de Gemeente Utrecht berekenen hoe ‘waterproof’ je tuin is. Leer hoe je je reis impact kunt verlagen. Of bestel een kopje fairtrade koffie, waarna van het koffie afval oesterzwammen gekweekt wordt met de Fungi Factory (waar ik eerder ook al eens over schreef). Mijn programma favorieten?

  • Lezing over de Fungi Factory (16 juni van 14-18h)
  • Pubquiz over duurzamer reizen in Europa (18 juni van 18-22h)
  • Chef’s Table: duurzaam dineren of lunchen bij Karma Kartel (elke dag)
Dit was dus de kas op het Domplein – Fotograaf: Joris Louwes

15-16 juni – Duurzame markt

Het weekend gaat van start met een duurzame markt op de Neude. Zaterdag en zondag van 12-17 kun je hier terecht voor lokale producten en diensten, waarmee je niet alleen lokale ondernemers steunt, maar je producten en diensten hoeven ook niet zo ver te reizen. Denk aan vegan bonbons of cider, maar ook aan herbruikbare luiers, voor de ouders onder ons. Of wat dacht je van een snijplank van Utrechts resthout? Ik heb er zelf een van een boom uit de pelikaanstraat, hoe tof!

15 juni – Sustainable Wardrobe kledingruil

Al eerder schreef ik over 5 makkelijke manieren om je kledingkast te verduurzamen, ook wel de 5R’s. Esmé van de Social Impact Factory houdt zich hier ook mee bezig en kocht een maand lang geen nieuwe kleding om te zien wat dat met haar deed. Ze ontdekte een urge naar nieuwe kleding bij zichzelf, iets wat haar frustreerde. Maar wat als kleding alleen nieuw is voor jou? Het hoeft niet per se nieuw gefabriceerd te zijn toch? Om je een handje te helpen en te ontdekken hoe leuk ‘nieuw voor jou’ is, organiseert de Social Impact Factory een kledingruil op 15 juni van 10-18. Deze kledingruils (is dat een woord?) zijn altijd erg populair, en daarom wordt er in deze editie in meerdere rondes gewerkt. Meer informatie en aanmelden kan hier.

15 juni – repair café

Over repareren gesproken, op 15 juni is er ook een repair café voor de duurzame week in Repair Café Overvecht. Hier helpen ze je om dingen die je normaliter misschien weg zou gooien weer een nieuw leven te geven. Denk aan electronica, maar ook aan kleding! Want we gooien met z’n allen echt teveel weg. Aanmelden is niet nodig en het is gratis, van 14-17h.

16 juni – Lezing Dennis Storm – Weg Ermee

Op zondag 16 juni neemt Dennis Storm je mee in de wereld van het minimalisme. En dit is wat mij betreft wel een van de eerste stappen naar een duurzamere levensstijl: minder kopen en hebben, is een kleinere ecologische voetafdruk! In de Stadsschouwburg vertelt hij onder andere hoeveel blijer en gelukkiger hij werd van minder kopen en hebben, en hoe jij dit ook kan gaan doen. De tickets hiervoor zijn €7,50 en moet je wel even van tevoren bestellen, want op=op!

De verborgen impact
Je impact is maar een topje van de ijsberg: je kunt nog zoveel meer doen!

17 juni – workshop ‘je verborgen impact’

Lees je dit nu allemaal en denk je: Help, ik wil wel duurzamer maar ik weet niet waar te beginnen? Dan is deze workshop van Jeanine Pothuizen iets voor jou. Al eerder schreef ik over het boek ‘De Verborgen Impact‘ – en in deze workshop neemt Jeanine je aan de hand van het boek mee naar een kleinere voetafdruk. Een interactieve workshop met veel eigen ervaringen. De workshop is op 17 juni van 19.30-21h in de Social Impact Factory. Meer informatie hier.

19 juni – duurzame pubquiz

Denk je nu: ik weet het allemaal wel, dat duurzame leven? Test dan je kennis in de duurzame pubquiz op 19 juni van 20-22.30h. Teams van 6, 4€ pp en maximaal 15 teams (inschrijven dus!). Je kunt van tevoren eventueel ook een hapje duurzaam eten met het ‘sociaal maal’, een duurzame maaltijd voor maar €9,75. Locatie: de Utrechter.

21 juni – workshop duurzame kleding

Op 21 juni staan de dames van Pronkie & de Bie voor je klaar met al hun kennis over een duurzamere kleding industrie. Leer hoeveel impact fast fashion heeft én wat je zelf kunt doen. Leuke bijkomstigheid: je mag ook kleding meenemen die je niet meer draagt en er is ter plekke een kledingruil 🙂 (voor als je die hier boven hebt gemist) Inschrijven is verplicht en kan hier. Het event vindt plaats in de Utrechtse bieb, is van 19.30-21.30 en kost 6€.

Fotograaf Joris Louwes

22 juni – Rondleiding en proeverij brouwerij de Leckere

Een van mijn favoriete Utrechtse biertjes is toch wel Witte Vrouwen van de Leckere. En komt dat even goed uit, je kunt tijdens de duurzame week langs bij de brouwerij om te zien hoe ze volledig gasvrij (als enige brouwerij in Europa) hun bier brouwen. De Leckere is trouwens ook sponsor van de duurzame week. Aanmelden is wel even nodig, het kost 15€ en het duurt van 13-15 uur. Maar de biertjes zijn inbegrepen!

Er is nog veel meer…

En dit is nog maar een minimale greep uit de programma collectie. Zo heeft de NS bijvoorbeeld een pop-up op Utrecht Centraal over hun blik op duurzaamheid, of kun je aan ontelbaar veel workshops meedoen over duurzaam je huis (ver)bouwen of groen investeren. Kijk voor meer programma onderdelen op de website van de Duurzame Week of hier of hier op Facebook.

Ben je enthousiast geworden? Waar wil jij graag heen in de Duurzame Week?

Foto's en header met goedkeuring van de Duurzame Week

Comments: 1

  • reply
    juni 14, 2019

    Super leuk! Ik ga in september voor 5 maanden in Utrecht wonen, dus ik ben helaas net te laat voor deze week 🙁 wel fijn om te weten dat er in Utrecht flink ingezet wordt op duurzaamheid met evenement zoals deze, dat mis ik nog wel eens in het zuiden.

Post a Comment