Katsu Curry

Recept – Vegetarische Japanse Katsu Curry

Japans eten is in opkomst in Nederland (denk bijvoorbeeld in Utrecht aan Don Dining of Sanju Ramen, beide aanraders!), maar de meeste mensen denken toch altijd nog aan sushi. Maar Japan heeft zoveel meer lekkere gerechten! Zoals deze vegetarische Katsu Curry, officieel met kip, maar ik bakte er een tofu-schnitzel bij. Een warme zoete curry en het recept is makkelijker dan je denkt.

Vegetarische Katsu Curry

Katsu Curry, ook wel Katsu Don genoemd, is een curry met een dikke saus, gemaakt met wortelen en ui. Oorspronkelijk is curry natuurlijk iets wat we uit de Indiase keuken kennen, en het is dan ook naar Japan gebracht door de Britten, die veel Indiaas koken vanuit koloniale tijd (denk aan Tikka Masala). Katsu Curry wordt geserveerd met rijst, kip (of tofu) en groenten naar keuze. De lijst met ingrediënten lijkt lang, maar dat is vooral te danken aan de kruiden, die bij mij altijd wel in mijn kastje staan eigenlijk.

Ingrediënten voor 3 personen

Voor de saus

 • 2 middelgrote wortels, geschild en in blokjes gesneden
 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 2-3 teentjes knoflook
 • 1,5 cm gember, geschild en fijngesneden
 • 1 el currypoeder
 • 1/4 tl kurkuma
 • 1/2 tl garam masala
 • 1 el mirin (of maple syrup of honing)
 • 2 el soja saus (ik gebruik meestal light ivm het zoutgehalte)
 • 1 el tomatenpuree (if laat de mirin weg en doe er een kneepje ketchup in, dat is al zoet van zichzelf)
 • 500 ml groentebouillon

Voor de tofu (of vervang door kipstuckjes)

 • 400g extra stevige tofu
 • Een schaaltje met bloem
 • Een schaaltje met melk (naar keuze, kan ook vegan en zelfs evt water)
 • Een schaaltje met panko/broodkruim/paneer
 • Zout en peper

Voor erbij (dit is optioneel en kan naar eigen smaak)

 • Rijst voor 3 personen
 • Extra groenten: een handje edamame boontjes, rode paprika, broccoli in kleine roosjes
 • Verse koriander en lente-ui

Bereiding (ongeveer 30 minuten)

Begin met de tofu. Als je niet van gefrituurde tofu houdt, zou je evt ook tofu uit de oven kunnen bereiden, zoals in dit recept. Dan heb je iets meer tijd nodig. Anders: snij de tofu in plakken en leg tussen wat keukenpapier om het water op te vangen. Leg even apart.

Snijd alle ingrediënten voor de saus en fruit de ui in wat olie. Voeg na een paar minuutjes de knoflook en gember toe en bak even mee. Doe dan de wortel erbij en bak even mee. Voeg dan de curry poeder, garam masala en kurkuma toe. Bak kort mee en doe dan de vloeibare saus-ingrediënten erbij: de groentebouillon, mirin/maple syrup, sojasaus en tomatenpuree. Roer goed, doe de deksel op de pan en laat pruttelen voor 10-15 minuten. De wortel moet goed zacht worden.

Bereid ondertussen de tofu verder voor: zet 3 bakjes klaar met bloem, water/melk en broodkruim+zout&peper en dip elke tofuplak goed in de bloem, dan in de melk en daarna in broodkruim. Zo maak je een soort schnitzel. Leg apart op een bord en herhaal dit voor elke tofuplak. Verhit daarna een klein laagje olie in een pan (bijvoorbeeld zonnebloemolie) en frituur daarna de tofu aan alle kanten bruin. Je zou de tofu evt. kunnen vervangen door kipstuckjes, alhoewel ik die nog nooit heb gepaneerd. Wellicht is even opbakken hier een optie? Dit moet ik zelf nog uittesten maar ik dacht dat het wel een lekkere vervanging was.

Kook ondertussen ook de rijst gaar en de bij-groenten naar keuze. Je kan ook geen extra groenten toevoegen, dat is natuurlijk persoonlijk (en sneller 😉 )!

Als de wortel zacht is, doe dan de saus in een blender en blend tot een egale saus. Met de staafmixer kan natuurlijk ook. Optioneel om de saus nog egaler/zachter te maken: voeg 2 el kokosmelk toe.

Serveer de rijst in een diep bord met de saus erover. Snijd de tofu in plakken en serveer die erop. En klaar is je vegetarische katsu curry! De tofu is het lekkerst als je hem even in de saus dipt. Smakelijk!

Katsu Curry

Heb je dit gerecht gemaakt? Tag me dan op Instagram (@littlebitofsunshineblog), dat zou ik leuk vinden.

Comments: 5

Post a Comment