chili sin carne met bulgur

Recept – chili sin carne met bulgur

Toen ik laatst een keer bulgur kocht die niet zo goed werkte in een salade, moest ik er wat anders mee verzinnen. Toen kwam ik een recept tegen voor chili con carne met bulgur en dacht ik: dát klinkt interessant! Ik maakte er mijn eigen vegetarische versie van (chili sin carne) en deel vandaag graag dit recept met jullie. Nom!

Chili sin carne

Chili con carne is een stoofpotje met vlees en chili, met traditioneel ook vaak knoflook, ui en komijn. Als vegetariër is het vlees natuurlijk een beetje lastig, maar je kunt altijd chili sin carne maken: chili zonder vlees. Deze chili sin carne met bulgur heeft bite (door de bulgur) en doet het ook goed als vulling voor bijvoorbeeld gevulde paprika’s. En het verrassingselement: geraspte pastinaak! Smakelijk 🙂

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 medium ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 jalapeno peper (zonder zaadjes als je niet van pittig houdt)
 • 1 medium grote pastinaak
 • 1/2 cup bulgur (ongeveer 110-115 gram)
 • 1 el chilipoeder (afhankelijk van hoe pittig je chilipoeder is!)
 • 2 tl oregano (of italiaanse kruiden)
 • 2 tl komijn
 • 1/2 tl gerookte paprika poeder
 • een snufje kruidnagel
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 el cacaopoeder
 • 500 ml – 1 liter groentebouillon (naar smaak en naar bulgur)
 • 1 blik kidneybonen
 • Zout, olie, peper

Om te serveren:

 • Wraps
 • Paprika’s, gehalveerd voor gevulde paprika’s
 • Geraspte kaas

Bereiding (ongeveer 30-40 minuten)

Snij de ui, knoflook en jalapeno grof. Doe ze in een food processor en pulseer tot alles fijn gemalen is. Giet evt de vloeistof af die zich heeft gevormd. Verhit olie in een pan en voeg het ui-mengsel toe. Bak dit tot het begint te geuren en transparant wordt (ongeveer 5 minuutjes).

Snij dan de pastinaak grof en snij ook die fijn met de food processor (ik gebruikte gewoon dezelfde zonder schoon te maken tussendoor, het gaat toch allemaal in dezelfde pan). Voeg toe bij het ui-mengsel.

Roer dan de bulgur en kruiden er doorheen, bak mee voor 1-2 minuten tot je de kruiden begint te ruiken. Voeg dan de tomaten toe, de cacao en 500 ml groentebouillon. Begin met 500 ml, je kunt altijd nog meer toevoegen als je de saus dunner wilt. Breng aan de kook en laat sudderen voor ongeveer 10 minuten. Roer dan de kidneybonen er doorheen kook nog zo’n 10 minuutjes tot de bulgur zacht is.

chili sin carne met bulgur

Breng op smaak met voldoende zout en serveer met wraps, nacho’s of in een gehalveerde paprika, die moet dan nog wel even in de oven met wat kaas. Smakelijk!

chili sin carne met bulgur

Confession: de jalapenos waren op in de supermarkt dus die zitten hier niet in. Ik deed er een ‘gewone’ peper doorheen, en dat was net zo lekker. Dit is nou echt zo’n recept waar je lekker mee kunt variëren dus dat zou ik vooral doen.

Post a Comment