SGG #26 – Slow Fashion Season update

Slow Fashion Season – de wereldwijde versie van Slow Fashion Summer – is klaar. 3 maanden lang kochten meer dan 12.000 mensen samen geen nieuwe kleding, of het nou zomer of winter was. Ik deed mee (hier was het winter) en vertel jullie vandaag graag hoe het me verging en welke kledingstukken ik alsnog kocht.

Slow Fashion Season

Slow Fashion Season is de wereldwijde versie van Slow Fashion Summer, een initiatief van collaction.org wat vorig jaar begon. Met slow fashion summer probeerde de Nederlandse organisatie collaction.org om meer mensen bewust te maken van hun fashion-footprint en gezamenlijk geen nieuwe kleding te kopen voor een heel seizoen. Op deze manier verlaag je je CO2 afdruk vanuit kleding drastisch én leer je ontzettend veel over je koopgedrag en je wensen.

Dit jaar wilden ze het grootser aanpakken en maakten er een wereldwijde versie van, natuurlijk omgedoopt tot slow fashion season, aangezien het hier op het zuidelijk halfrond winter is. Ik deed mee, en luidde slow fashion season in met een heuse workshop vintage shoppen, want tweedehands en pre-loved fashion is wel geoorloofd tijdens slow fashion season.

Mijn doelen

Mijn doelen voor slow fashion season waren eerlijk gezegd niet heel groots. Ik koop al niet super veel kleding, enerzijds omdat ik het over een half jaar allemaal weer mee terug naar Nederland moet slepen (en mijn koffer is al vol) en anderzijds omdat ik sowieso al een slow fashionista ben: mijn kleding gaat vaak jaren mee en ik ben best kritisch haha.

Toch wilde ik meedoen om vooral meer te leren over tweedehands shoppen. Vandaar ook de workshop vintage shoppen, waar ik veel leerde over onder andere het verschil tussen vintage, tweedehands, consignment en pre-loved. Ook heb ik natuurlijk alsnog shop-drang af en toe en wilde ik zien hoe ik daarmee aan de slag kon.

Tijdens de workshop vintage shoppen leerden we onder andere hoe kledingstukken te herkennen die kwalitatief goed zijn, zonder dat je het merk hoeft te kennen.

Hoe is het gegaan?

Zoals ik al zei shop ik niet super veel, maar zeker aan het einde van slow fashion season, toen hier de lente begon, begon het wel te kriebelen. Ik had zin in nieuwe kleding. Om die drang te onderdrukken probeerde ik vooral niet te winkelen in ‘nieuwe’ winkels, maar nam ik mezelf af en toe mee naar een tweedehands kledingzaak. Zo scoorde ik een pre-loved zwarte jeans van Acne Studios voor maar €20 (!!) en een heel mooi linnen jurkje van een Australisch merk (nieuw 600$, nu €12) voor als ik straks naar Bali op vakantie ga. Verder scoorde ik een flanellen blouse die ik vies kon maken bij het pottenbakken en dat was het eigenlijk wel. Best een goede score he? Ik gaf in 3 maanden zo’n €40 uit aan kleding.

Wat vond ik moeilijk?

Ik ontdekte dat tweedehands winkelen nog altijd super leuk is (dat gevoel van die jacht en de euforie als je een Acne broek scoort voor een prikkie), maar wel veel tijd kost. Overal is natuurlijk maar 1 maat van en soms paste ik wel 10 dingen en zat alles verschrikkelijk. Ik ontdekte ook dat ‘op-shops’, kort voor opportunity shops (in Nederland de kringloopwinkel) veel te veel aanbod hadden waardoor ik blokkeerde. Ik kan toch niet zo goed tegen al die prikkels haha! Maar daardoor ontdekte ik ook ‘consignment stores’, winkels die tweedehands hoger segment kleding verkopen (en inkopen), en dat is wel wat voor mij! In Utrecht heb je in deze categorie ‘No vintage phobia’ en ‘Sisters’ op de Oude Gracht. Er is minder aanbod maar het is wel geselecteerd. En dat past wel bij mij!

Verder liep ik tijdens slow fashion season twee paar schoenen kapot en vind ik schoenen nieuw kopen al moeilijk, laat staan tweedehands. Daarvoor had ik geen andere oplossing dan ‘wachten tot slow fashion season over is’, wat ik stiekem best erg vond/vind.

Tot slot (leerpunten gaan altijd per 3) vond ik het wel lastig als ik me in de stad bevond (bijvoorbeeld als le BF ging shoppen) en ik allerlei mooie nieuwe items zag hangen. Ik ben ook niet ongevoelig voor nieuwe mode, en moest me dan soms wel inhouden. Ik kocht uiteindelijk niets nieuws, maar werd wel verleid!!

De keerzijde van slow fashion season

Ondanks dat het me goed af ging en ik het een goed initiatief vind, leerde ik ook een keerzijde van slow fashion season. Slow fashion bedrijven lijden namelijk stiekem heel erg onder dit initiatief. Het zijn vaak al relatief bewuste shoppers die meedoen aan dit soort acties, waardoor de slow fashion bedrijven 3 maanden lang inkomsten mislopen, iets wat zij zich vaak niet kunnen veroorloven.

Ondanks dat denk ik dat ik de bewustwording rondom teveel shoppen wel enorm wil steunen en dus voor dit slow fashion season ben. We zouden allemaal eens moeten proberen om minder of niets te kopen, zodat je (1) gaat dragen wat je al hebt en (2) uiteindelijk minder shopdrang krijgt. Het geld wat je hiermee uitspaart (want 40€ in drie maanden is echt niks) kun je dan vervolgens uitgeven aan iets prijzigere maar duurzamere slow fashion items. Win-win?

Meer info

Wil je meer weten over slow fashion? Ik deelde eerder al een stuk over duurzame kleding, leerde jullie 5 stappen naar een duurzamere garderobe, mijn favoriete slow/fast fashion documentaires en tips voor online fair fashion shoppen. Genoeg leesvoer dus!

Deed jij mee aan slow fashion season? Hoe is het jou vergaan? Of zou je wel eens zoiets willen proberen? Je kunt altijd beginnen met een week of zelf iets organiseren!

Comments: 3

 • reply
  september 21, 2019

  Wat leuk, een vintage workshop. Mooi dat je jouw manier van tweedehands kopen meer ontdekt hebt. Dat helpt enorm. Geweldig dat je het, ondanks verleidingen, helemaal hebt volgehouden! Ik kocht wel nieuw ondergoed. Dat had ik overhaast voor de challenge kunnen kopen, maar ik wilde me goed verdiepen in eerlijke opties. Leek me duurzamer! Ik ga mijn re-cap ook online zetten dit weekend. Hoop dat meer mensen dat doen, zo leuk en leeezaam.

 • reply
  september 22, 2019

  Ik kende eigenlijk al die verschillende termen niet. Ik weet alleen het verschil tussen vintage en tweedehands. Ben benieuwd wat pre-loved dan inhoudt? Qua tweedehands shoppen winkel ik ook het liefst bij winkels waar al een voorselectie is gedaan, anders vind ik het ook wel pittig. Nu ik naar Antwerpen verhuisd ben heb ik echt zin om hier het vintage shoppen te ontdekken, er zijn hier nog veel meer winkels dan in Utrecht!

 • reply
  oktober 6, 2019

  Over de keerzijde van dit initiatief zou ik nooit nagedacht hebben, maar eigenlijk is het wel logisch dat dit zo’n effect heeft. Ik vind dit soort initiatieven alsnog super goed voor de bewustwording. Ik heb niet meegedaan, maar heb dit hele jaar geprobeerd niks nieuws te shoppen. Ik ben vooral benieuwd naar hoe dat volgend jaar gaat, als er geen challenge meer is, maar hóóp echt dat ik dan wat meer gevoelig ben geworden voor shoppen.

Post a Comment