Lezen

2019 leeschallenge – Dit las ik tot nu toe en dit staat er nog op mijn lijstje

In 2019 stofte ik mijn Goodreads account af en begon ik met een leeschallenge: ik wilde dit jaar 20 boeken lezen. Op het moment van schrijven klap ik net mijn 16e boek dicht en zit ik dus zeker goed op schema. En als blogger dacht ik natuurlijk direct: laat ik hier eens iets over schrijven. Dus bij dezen.

Waarom een leeschallenge?

Ik heb al Goodreads sinds 2013, maar deed er nooit echt iets mee. Ik vergat altijd bij te houden wat ik las en hield ook geen wishlist bij. Maar nu ik in het buitenland woon, vind ik het toch wel leuk om op deze manier met mijn vrienden van veraf boekentips uit te wisselen. Ik begon maar meteen met een leeschallenge, niet om mezelf onder druk te zetten om meer te lezen (want ik weet nog hoe dat ging op de middelbare school met de leesplicht – daarna las ik jaren niks), maar meer om eens bij te houden hoeveel boeken ik nu eigenlijk lees. Ik had geen idee. En nu ik zo op de 16 boeken zit, is het ook wel weer heel leuk om terug te kijken: wat las ik allemaal zoal in 2019?

Ik deel heel kort waar het boek over gaat en geef het mijn beoordeling (aantal sterren, max 5). Wie weet doe je nog inspiratie op 🙂

Zelfhulpboeken

Categorie 1: zelfhulpboeken

Al eerder deelde ik eens mijn favoriete zelfhulpboeken, en dit genre ben ik nog steeds niet zat. In die categorie las ik de volgende boeken:

1. Hoe word je alles? – Emilie Wapnick

Hierover schreef ik al uitgebreid een blogpost: ik ben een multipotentialist met 100 hobbies. Lees deze blog en daarna dit boek!

Beoordeling: ****

2. Asem – Leen Dendievel

Een beetje tussen zelfhulpboek en fictie in, dit boek over angst en ons taboe daarop. Ik weet niet zo goed wat ik ervan vond, het begin was heel erg sterk en het einde enorm slap. Zonde.

Beoordeling: ***

3. Calm the f*ck down (en een hele lange ondertitel) – Sarah Knight

Sarah Knight, waar ik eerder ook al ’the life changing magic of not giving a f*ck’ van las, schreef dit boek over je zorgen maken en teveel nadenken (ben ik goed in). Veel leerzame punten en tips, een aanrader dus voor piekeraars!

Beoordeling: ****

Leeschallenge

Categorie 2: overige non-fictie

Ik las ook non-zelfhulpboeken die ook geen fictie waren. Non-fictie dus!

4. Het zero waste project

In dit boek gaan twee zussen op zoek naar een leven met minder afval en delen hun ups en downs. Erg leerzaam en een goede stimulans om zelf ook afval te minderen. Ik schrijf hier later nog wat uitgebreider over in een ‘Sunshine goes green’.

Beoordeling: ****

5. Taal voor de leuk – Paulien Cornelisse

Ik ben een echte taal en woordgrappen fan en de boeken van Paulien Cornelisse zijn hier in huis favoriet. Ook met dit boek heb ik weer veel gelachen, geleerd en nagedacht over vreemde taalkwesties, iets wat ik sowieso meer doe nu ik dagelijks twee talen spreek.

Beoordeling: ***** (voor de taalliefhebber dan)

6. Becoming – Michelle Obama

Wauw, wat was dit een prachtig boek. Het leven van een presidentsvrouw vanuit het hart. Ik was al Obama fan, nu ben ik fan van beide. Het liefst geef ik geen spoilers weg, maar ik raad deze wel aan!

Beoordeling: *****

7. Romanschrijver van beroep – Haruki Murakami

Lang was Haruki Murakami mijn allerlievelingsschrijver (is dat een woord?). Ik las alles wat hij schreef in een ruk uit en herlas zelfs sommige van zijn boeken, en dat doe ik niet vaak. Maar zijn laatste roman (over de Commendatore) en ook deze non-fictie over zijn manier van schrijven vielen allebei enorm tegen. De Commendatore viel zelfs zo erg tegen dat ik beide delen doorverkocht (en dat heb ik nog nooit met een Murakami gedaan)! Het voelt een beetje alsof hij arrogant wordt. En dat is jammer. Een beetje zoals sommige muzikanten slechte muziek gaan maken als ze populair worden. Bummer!

Beoordeling: *

Categorie 3: fictie

Ik hou erg van literatuur maar er zitten ook een paar page-turners bij. Hier mijn lijstje met fictie, waar ik het meeste van las:

8 & 9. ‘Normale mensen’ en ‘Conversations with Friends’ – Sally Rooney

Ik keek hier enorm naar uit, want hoorde er zoveel goede dingen over. Boeken over de ‘normale mens’ en (alweer) het doorbreken van taboes, iets waar ik heel erg voor ben. ‘Normale mensen‘ las ik in 1 ruk uit en ik vond hem prachtig. Soms wel wat langdradig en awkward maar dat was ook het idee volgens mij; missie geslaagd. ‘Conversations with friends‘ vond ik minder, misschien had ik ze andersom moeten lezen, haha. Iemand ook deze ervaring?

Beoordeling: **** en **

10. Anne: Kroniek van een zoektocht – Hans Faber

De oom van Anne Faber schreef een boek over de zoektocht naar Anne. Ik kom uit de omgeving en had vroeger veel vrienden in de buurt van waar alles gebeurde, en ik volgde haar vermissing dan ook op de voet. Ik kan niet zeggen dat het boek ‘mooi’ is, eerder heftig. Ik las hem in 1 ruk uit tijdens een vlucht en zat alleen maar te huilen. Wat een verhaal.

Beoordeling: *** (ging iets te lang door, wel heel mooi)

11. Een klein leven – Hanya Yanagihara

Wat een prachtboek. Vier vrienden in New York van hun studententijd tot volwassenheid. Ik genoot van alle 800 bladzijden maar het was ook wel een heel treurig en aangrijpend verhaal. Ik wil niet te veel spoilers geven, dus neem gewoon de aanrader van me aan. Dat deed ik ook en ik ben mijn zusje er dankbaar voor!

Beoordeling: *****

12. The Rosie Result – Graeme Simsion

Een lekkere weglezer, het derde deel van ’the Rosie project’. Dit deel speelt zich af in Melbourne, dus dat is leuk en herkenbaar. Geen kwaliteit, wel lekkere ontspanning. Het is wel aan te raden eerst deel 1 en 2 te lezen!

Beoordeling: *** (geen topboek, wel lekker)

13. Wees Onzichtbaar – Murat Isik

Oh my, 2019 is volgens mij het jaar van de heftige boeken. Deze was zo intens! Het verhaal gaat over een gezin in de Bijlmermeer in de jaren 80. Ze waren arm, vader dronk en zoontjelief leerde onzichtbaar te zijn. Jaren later blikt hij terug. Prachtig!

Beoordeling: ****

14. Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde – Per J Andersson

Het lijkt wel alsof alle Zweden van lange titels houden (in de categorie ‘de honderdjarige man die uit het raam klom en verdween’), maar dit is wel een heel ander boek dan die van de 100-jarige man. Een arme kunstenaar in India die verliefd wordt op een Zweedse dame. Een verhaal over het kastensysteem, armoede en avonturen. Het leuke is: het is waargebeurd!

Beoordeling: ****

Ik las nog een aantal andere boeken (of stopte met lezen omdat ze zo slecht waren), maar de lijst wordt al lang. Volg me op Goodreads om m’n leeschallenge bij te houden.

Op de wishlist

Na deze 16 boeken ben ik nog lang niet uitgelezen. Ik denk dat ik mijn leeschallenge wel haal dit jaar, maar veel zal ik er niet overheen gaan. Dat was een goede inschatting dus, zo aan het einde van 2018! Wat ik graag nog wil lezen:

 • ‘Modern Romance’ van Aziz Ansari – ik bingede ‘Masters of None’ in twee weken op Netflix en nu wil ik zijn boek lezen!
 • ‘Het beste wat we hebben’ en ‘Let op mijn woorden’ van Griet op de Beeck – Er is veel gezegd (en niet alleen positief) over deze laatste trilogie (waarvan de eerste 2 nu uit zijn), maar ik ben toch nieuwsgierig en vond tot nu toe al haar boeken prachtig.
 • ‘Amerikanen lopen niet’ van Arjen van Veelen – Geïntrigeerd door cultuurverschillen hier in het buitenland ben ik daar ook wel benieuwd naar. Een vriendinnetje verhuisde naar de US rond dezelfde tijd als dat ik naar Australië ging en ik ben denk ik blij dat ik hier zit.
 • ‘Homo Deus’ en ‘Sapiens’ van Yuval Noah Harari – Veel goede dingen over gehoord maar ze lijken me ook wel intens. Iemand ze gelezen?

Zo staan er nog 22 op de ’to read’ lijst en komen er ook nog steeds meer bij. Vaak wacht ik eventjes tot ze online komen op Kobo Plus, daar heb ik namelijk een abonnement op hihi. Altijd goed om een wishlist te hebben he, wat staat er op de jouwe?

Headerfoto en boek-in-bed-foto via Unsplash.com

In deze blog zitten overduidelijk links naar bol.com via mijn partnerprogramma maar de blog zelf is niet gesponsord. Mocht jij een boek kopen via een van deze links, dan krijg ik daarvan ongeveer 0,00003 Euro. Over 100 jaar kan ik daar dan een kopje koffie van kopen! 

Comments: 10

 • reply
  oktober 16, 2019

  Ik gebruik Goodreads sinds een jaar of 2 en vind het ook top om boekentips te vinden van mensen die ik ken.
  Een klein leven las ik 2 jaar geleden en blijft nog altijd 1 van mijn favoriete boeken. Naar het boek van Michelle Obama ben ik heel benieuwd.
  Ik zit momenteel bijna aan mijn leesdoel van 40 boeken gehaald.

 • reply
  oktober 17, 2019

  Leuk! Ik ga je toevoegen! Vroeger had ik echt challenges van 35 boeken en las ik er 37… de laatste jaren lees ik er met moeite 12.. oeps!

 • reply
  oktober 17, 2019

  Leuk! Ik ben dit jaar ook een leeschallenge aangegaan op Goodreads en wilde op het eind ook mijn boeken delen, maar ik weet niet of ik mijn challenge ga halen… haha. Ik wilde 25 boeken lezen en zit nu op 10. In my defense: er zitten wel een paar boeken van meer dan 1000 pagina’s bij. En ik heb nog wat creatieve/zelfhulp boeken die ik meestal wat sneller lees. Maar toch weet ik niet of ik die 25 ga halen haha. Ga wel nog even inspiratie opdoen uit jouw lijstje!

 • reply
  oktober 17, 2019

  Leuk om je tips – en afraders! – te lezen. Ik heb nog altijd geen GoodReads. Misschien toch eens aanmaken voor volgend jaar.

 • reply
  oktober 30, 2019

  Leuke lijst! Zitten heel wat gelijkenissen in met die van mij 🙂
  Ennuh, Modern Romance is echt leuk, voor fans van Aziz (waar ik mezelf bij reken) zeker een aanrader. Ook zijn Netflix stand-up vond ik tof en uiteraard Parks and Recreation <3
  Van Griet op de Beeck las ik tot hiertoe alles en ik vond ze vrijwel allemaal even geweldig. Haar laatste boek staat nu op mijn wish list, maar het eerste deel 'Het beste wat we hebben' mag wat mij betreft zeker op je wish list blijven staan 🙂

 • reply
  november 5, 2019

  ‘Amerikanen lopen niet’ is echt een aanrader om te lezen! Ik verbaasde me heel erg over het feit dat racisme nog zo’n groot ding is in deze moderne samenleving. Er zijn nog veel boeken die ik wil lezen, onder andere ‘Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen’ staat op dit lijstje. Momenteel ben ik ‘Taal voor de leuk’ aan het lezen, heel leuk 🙂

Post a Comment