Duurzaam reizen

SGG #27 – duurzaam reizen

Dit is zo’n onderwerp wat ik al tijden uitstel om over te schrijven. Duurzaam reizen. Want als naar Australië geëmigreerde die best vaak op reis gaat is dat toch hypocriet? Zo voelt dat wel een beetje, maar dat betekent niet dat ik op mijn manier duurzaam kan reizen of er met jullie over kan praten. Vandaag deel ik mijn overwegingen én mijn tips.

Waarom duurzaam reizen

Reizen (alle reizen samen) zijn verantwoordelijk voor ongeveer 25% van onze CO2 voetafdruk. 25%! Dit is natuurlijk een combinatie van vliegreizen (10%), woon-werkverkeer en persoonlijk vervoer, maar er is op alle vlakken veel te winnen. Vandaag deel ik mijn tips voor duurzaam reizen, niet alleen op (vlieg)vakantie, maar ook voor je dagelijkse woon-werkverkeer. Ik deel het op in soorten reizen en ‘grote stappen’ en ‘kleine stapjes’, om te laten zien waar je het meeste impact kunt hebben. Ook vermeld ik waar ik dat kon vinden de winst in CO2 per jaar als je dit toepast.

Duurzaam reizen fiets

Woon-werkverkeer

We beginnen dichtbij huis. Woon-werkverkeer is namelijk iets wat we elke dag doen, of in ieder geval tot 5 dagen per week. En ondanks dat je denkt dat we als Nederland goed bezig zijn met onze treinen en fietsen, staan de wegen toch ook elke dag vol. Wist je dat er zo’n 8,5 miljoen personenauto’s rondrijden in Nederland? Studies wijzen uit dat:

Als we 22% van ons woon-werkverkeer vervangen door de fiets of e-bike, kunnen we de uitstoot van broeikasgassen door woon-werkverkeer met 47% verminderen in 2050″

Best indrukwekkend toch? Het heeft dus echt zin! Hier deel ik graag wat tips om je te helpen. Sommige van deze tips zullen dus open deuren zijn, maar ik hoop andere ook weer nieuws.

Grote stappen die je kunt zetten

De meeste impact kun je bereiken met de auto bannen uit je leven. Reis niet met de auto naar je werk, maar pak de fiets (winst: 290 kilo CO2 per jaar), e-bike of trein. De meeste bestemmingen in Nederland zijn goed met OV te bereiken, alhoewel ik me natuurlijk besef dat niet alle beroepen hier zich toe lenen. Veel werkgevers hebben echter inmiddels ook vergoedingen voor e-bikes en de eerste ‘fiets snelwegen‘ zijn al een feit. Verder is het voornamelijk een verandering van gewoonten, want als je met de fiets of trein reist is het gemak net weer anders dan met de auto. Het is inderdaad minder makkelijk, maar als je er eenmaal aan gewend bent, dan is het ook weer niet zó ingewikkeld. Ik verzamelde wat tips als doorgewinterde treinreiziger:

 • Ga vroeg op pad. Je went heus aan je nieuwe ritme. Zo zat ik vaak al om 6:30-7:00 uur in de trein en was dat heerlijk rustig. Nog geen kakelende scholieren en je kunt in alle rust je ontbijtje opeten.
 • Neem je ontbijt en koffie mee de trein in, scheelt weer tijd in de ochtend. Zo deed ik ook mijn make-up in de trein en betekende dit dat ik binnen 30 minuten vanaf opstaan in de trein kon zitten. (Als je koffie haalt, neem dan wel je eigen beker mee)
 • Schaf een noise-cancelling headphone aan. Ik ben er zelf nog een aan het uitzoeken, ik laat het weten welke mij bevalt.
 • Spreek met je baas af dat je ook op de terugweg buiten de spits kan reizen. Zo nam ik vaak al om 16:30 de trein weer terug en werkte ik mijn laatste uurtje in de trein. Zorg dus ook voor een laptop die langer dan 30 minuten zonder stroom kan.
 • Regel een fiets in beide steden. Zo fietste ik naar station Utrecht en in Nijmegen had ik een tweede fiets om het laatste stukje naar mijn werk af te leggen. Echt fijn die lichaamsbeweging, hoef je ook niet meer naar de sportschool.

Kleinere dingen

Als je toch met de auto moet:

 • Probeer te carpoolen met collega’s of je partner
 • Combineer je ritjes: ga je naar je werk? Doe dan op de terugweg meteen boodschappen of bezoek je hobby’s zodat je niet nog eens hoeft te rijden.
 • Onderhoud je auto goed – zachte banden bijvoorbeeld zorgen voor veel vrijkomend fijnstof en broeikasgas
 • Switch naar een elektrische auto (winst: 2000 kilo CO2 per jaar) – ok dit is misschien niet het kleinste wat je kunt doen voor je portemonnee maar als je wellicht toch voor de aanschaf van een nieuwe auto staat…
 • Werk een dagje vanuit huis, zodat je niet elke dag heen en weer hoeft. Dit kan vast niet bij alle beroepen, maar tegenwoordig bij de meeste wel. (winst: 100 kilo CO2 per jaar)
Duurzaam reizen
Vanaf 2030 mag er geen ‘fossiele’ auto meer verkocht worden in Nederland, maar op dit moment is pas 0,5% van onze auto’s elektrisch.

Op vakantie

We gaan met z’n allen veel op (vlieg)vakantie. Afgelopen zomer pakten maar liefst 4 miljoen Nederlanders het vliegtuig, samen goed voor 10% van onze CO2 uitstoot. Vliegen is zoiets normaals geworden, ook voor mij! Ik weet nog goed dat ik op mijn 16e voor het eerst vloog en dat dat echt als een luxe voelde. Mijn eerstvolgende vlucht daarna was volgens mij pas weer op mijn 20e, zoveel werd er toen nog helemaal niet gevlogen. Maar inmiddels pakken de meeste mensen meerdere keren per jaar het vliegtuig. Alsof je in een trein stapt. Maar wat kunnen we nu doen om hier een beetje in te minderen?

Grote stappen

Hier komt dan toch het gevoelige punt. Nummer 1 regel om het klimaat te helpen is namelijk toch minder vliegen. En dat is niet makkelijk! Ondanks dat ik veel vlieg (want dat ontken ik niet) zeg ik ook reizen af omdat ik niet wil vliegen. Zo sloeg ik een paar bezoekjes aan Nederland af het afgelopen jaar (sorry familie) omdat ik niet helemaal op en neer wilde vanuit Australië voor een paar dagen en probeer ik alternatieven te vinden. Zo bezocht ik een aantal meetings virtueel (en ja dat was midden in de nacht hier) en lijken daar steeds meer mensen open voor te staan, heel tof! In het Radboudumc in Nijmegen (waar ik dus werk) worden zakenreizen zelfs niet meer vergoed als de vervangende treinreis maar tot 6 uur duurt. Een inspiratie.

Ook staan er veel plekken op mijn bucketlist hier in Australië waar je alleen heen kunt vliegen. Ik heb besloten dat ik gewoonweg niet alles kan zien om deze reden. Ik wil hiermee niet ‘heilig’ doen, maar laten zien dat ook ik worstel met deze afwegingen. En waar ik dan toch vlieg, compenseer ik mijn vluchten, daar schreef ik al eerder iets over.

Maar wat doe je nu zonder vliegtuig? Neem de trein of bus! Linda van Zaailingen schreef hier al uitgebreid over, dus ik verwijs je graag naar haar blog. Wederom vergt het een aanpassing van gewoonten, maar het is best leuk om eens iets anders te proberen toch? Ik wil daar de komende tijd in ieder geval meer mee aan de slag.

Duurzaam reizen

Kleine stapjes

Naast minder op vakantie of andere vormen van transport zijn er een heleboel andere (kleinere) manieren om op vakantie gaan duurzamer te maken:

 • Print geen boardingpass uit maar zorg voor een e-ticket
 • Neem je eigen waterfles mee en vul deze nog voor de vlucht. Scheelt weer van die onhandige vliegtuig waterbekertjes
 • Neem ook een eigen beker mee voor andere drankjes. Ik reis standaard met mijn KeepCup, maar ook de (witte) bovenkant van je Dopper dient als bekertje, handig!
 • Neem je eigen eten mee tijdens je vlucht. Wij hebben dit bij onze laatste vlucht richting Bali gedaan en geen eten geboekt tijdens een 6-urige vlucht, en dat was prima! Scheelt weer zoveel verpakkingen en bovendien is vliegtuigeten niet per se lekker. Tips: neem wraps, noten en dingen die niet per se koel bewaard hoeven mee.
 • Neem je eigen kussentje, oordopjes en iets warms mee, zodat je dit allemaal niet van het vliegtuig hoeft te gebruiken. Al die producten komen namelijk altijd in een plastic verpakking. Je eigen oordopjes zitten toch veel lekkerder dan die goedkope wegwerpdingen?
 • Neem ook je eigen bestek mee. Ik heb zo’n bamboesetje en die gaat overal mee naar toe. Zo handig!
 • Reis licht; minder bagage = minder CO2. En het is ook nog eens makkelijker om uit te zoeken wat je aan wilt elke ochtend.
 • En als we het dan toch over bagage hebben: koop geen badkamer mini’s en gebruik ook niet die uit het hotel, maar gebruik je eigen hervulbare flesjes en een vaste zeep. Als je nu op doorreis bent en bang bent voor een vochtige zeep in je tas, snijd hem dan in kleinere stukjes en gebruik de kleine stukjes. Ze zijn sneller droog en minder erg als je een klein stukje gebruikt en dan achterlaat.
 • Boek eco-stays. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Ecobnb?
 • Tot slot: Gebruik op vakantie gaan om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren, zoals bijvoorbeeld 1 keer per week vegetarisch/veganistisch eten (winst: 80/120 kilo CO2 per jaar voor 1 dag per week) als je dat nog niet deed. Een perfect moment voor een nieuwe start, toch?

Persoonlijk transport

Hiermee bedoel ik het transport voor persoonlijke doeleinden en vervoer in het weekend (los van vakantie). Ook hier zijn er grote en kleinere stappen te maken om duurzaam te reizen.

Grote stappen

Doe je auto weg. Dat is eigenlijk mijn grote tip. Pak de fiets voor alle tripjes onder de 10 km en overweeg ook de fiets tot 20 km. Heb je meteen wederom je lichaamsbeweging te pakken.

En wat nu als je toch af en toe een auto nodig hebt? Huur er dan één per gelegenheid of overweeg een Greenwheels/Snappcar (deelauto) abonnement. Het niet hebben van een auto zorgt er namelijk voor dat je hem niet ‘even’ pakt, en hem alleen huurt wanneer je hem nodig hebt. Scheelt verzekeringskosten, benzine en parkeerkosten in de grote stad. Ook kun je dan voor alle gelegenheid een andere auto huren: voor boodschappen een kleine auto, voor kinderfeestjes en verhuizingen een grote.

Kleine stapjes

En wat als je nu kinderen hebt en/of de auto ook nodig hebt voor je werk? ‘Ik heb makkelijk praten’ denk je misschien, zo als stadsbewoner dichtbij OV zonder kids. Maar niet getreurd, je kunt ook kleinere dingen doen. Zoals ik hierboven al zei: combineer je tripjes zodat je maar 1x hoeft te rijden. Of overweeg om een auto te delen met vrienden. Heb jij hem alleen doordeweeks nodig? Deel hem dan met vrienden die hem voornamelijk in het weekend gebruiken. Of zet hem op Snappcar voor de momenten dat je hem niet nodig hebt. Zo kunnen we met zijn allen zorgen voor minder auto’s in het land en minder CO2 uitstoot door onze reizen.

Tot slot

Ik hoop dat we samen het gesprek kunnen en durven voeren over duurzaam reizen. Ik vind het zelf echt een moeilijk topic en ben heel bang om hypocriet over te komen. Maar toch besloot ik deze blog (die al voor eeuwig op de conceptenlijst stond) toch maar te schrijven. Denken jullie na over duurzaam reizen en hoe proberen jullie dat toe te passen? Hebben jullie nog tips?

Foto's van Unsplash

Comments: 11

 • reply
  oktober 30, 2019

  Hoi Siroon,

  Leuk dat je dit onderwerp durft aan te kaarten als verwoed CO2 produceerder 😉
  Ikzelf heb 2 jaar geleden mijn kantoor in het Westland opgezegd en kantoor aan huis gaan houden. Dat scheelt 300 autokilometers per jaar. Persoonlijk zou ik er voor zijn als woonwerk kilometers boven de 15 km worden belast i.p.v. aftrekbaar zijn. Het gemak waarmee wij momenteel 30 en meer km van ons werk wonen mag wel worden aangepakt. Ja, dat kost offers maar het is niet anders.
  Verder zou ik echt de verre reizen in de ban doen en zwaar belasten. Zie het niet persoonlijk maar om meerdere redenen is vliegen een zeer ongezonde bezigheid.
  Populair onder de reizigers? Nee maar op is op toch? of moet er eerst een revolutie komen?

  Lekker blijven schrijven en geniet van die mooie zus van mij die komend weekend naar jou toe vliegt. . . . daar maak ik graag een uitzondering voor 😉

  Wim

 • reply
  oktober 30, 2019

  Het is inderdaad een heel complex onderwerp. Om me heen merk ik wel steeds meer bewustwording. Daar begint het mee. De term ‘vliegschaamte’ is wel een beetje van toepassing op mij, want net als jij vlieg ik nog wel. In België en Nederland reis ik vooral met het ov. Ik vind dat ook een fijnere manier van reizen. Ik merk wel dat België over het algemeen iets meer auto-minded is en het ov is minder dekkend. Tijdens mijn zoektocht naar een baan heb ik regelmatig vacatures gezien die vrij ‘dicht’ bij Antwerpen leken, maar waar je 2 uur voor moet reizen. Bedrijven lijken eerder gevestigd naast de afrit van de snelweg dan gunstig ten opzichte van een station. Maar misschien is dat alleen mijn ervaring.

 • reply
  oktober 30, 2019

  Ik woon straks echt 5 minuten wandelen van mijn werk af, ik moet zelfs omwegen gaan bedenken om me nog een beetje te vermaken haha. Ik ben daar wel onwijs blij mee en heb expres wel op een baan op fietsafstand gezocht. Qua vliegen maak ik me ook nog wel schuldig, vind dat onwijs lastig. Wel goed die lijst met kleine tips die je deelt. Veel daarvan doe ik al onbewust (eigen bekers, eten en drinkfles meenemen) maar dat is misschien omdat ik ben opgevoed als zuinige Hollander 😉

 • reply
  oktober 30, 2019

  Wat goed dat je dit hebt aangekaart zeg, hier moeten meer mensen over na gaan denken.

 • reply
  oktober 31, 2019

  Mooi om er júist over te schrijven! Het is goed om je worstelingen te delen, dat maakt groene stappen zetten toegankelijk – het hoeft niet in één keer perfect – en het kan ook leiden tot gezamenlijk nadenken over haalbare, groenere oplossingen. Zelf heb ik het gevoel dat ik voorlopig mijn laatste vlucht gemaakt heb afgelopen zomer (enkele reis, scheelt ook de helft). Lekker vaag, iets wat voor doelen stellen meestal niet zo werkt, maar bij dit topic voor mij denk ik wel. Ik ben al voorpret aan het opbouwen om fietsvakanties en treintrips.

 • reply

  Tea

  november 4, 2019

  Ik heb vorige week mijn fails over duuzaam reizen op een rijtje gezet. Een van de redenen was dat ik bijna nergens over toepassing kon lezen – het is altijd hier zijn 50 tips die je NU kunt toepassen, zonder uitleg of persoonlijke toelichting dus ik vind het heel tof als bloggers deze kant ook toelichten.

  Ik ben nu bezig om met terugwerkende kracht al mijn vluchten te compenseren em verder wil me meer inlezen over dit onderwerp.

Post a Comment