Soba noedelsalade

Recept – Japanse soba noedelsalade

Een van mijn go-to lunch salades van het afgelopen jaar is deze Japanse soba noedelsalade. Fris, gezond en snel in elkaar gedraaid, wat wil je nog meer? Oja, het recept natuurlijk. Lees gauw verder!

Soba noedels

Soba is de Japanse naam voor boekweit. Eigenlijk zijn dit dus boekweitnoedels! Maar soba noedels bekt wel lekkerder, vind je niet? Doordat ze van boekweit gemaakt zijn, zijn ze glutenvrij en ze vullen erg goed en hebben een langzame energie-afgifte. Perfect voor de lunch dus, om die after-lunch-dip te voorkomen. Maar ik eet dit ook zeker als diner, vooral als het weer wat warmer is en je zin hebt in een maaltijdsalade. Vandaag deel ik het recept voor soba noedelsalade met paprika en edamameboontjes, maar het zit ‘m vooral in de dressing, yum!

Ingrediënten voor 3 personen

  • 2 porties soba noedels (ik merk dat 2 porties altijd voldoende is voor 3 personen)
  • 1 rode paprika
  • grote hand edamameboontjes
  • 1 eetlepel neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie of canola)
  • 1 eetlepel sesamolie
  • mespuntje sambal of sriracha of harissa of iets anders pittigs. Een halve rode chilipeper kan ook
  • 30 ml sojasaus light (ongeveer 2 eetlepels)
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel honing/basterdsuiker/maple syrup
  • Snufje zout
  • 1 tl fijngehakte gember (of geraspt)
  • 1/2 knoflookteen, fijngesneden
  • 1 lente-ui, in dunne ringetjes gesneden
  • optioneel: koriander en sesamzaadjes om het af te maken

Bereiding (ongeveer 15 minuten)

Kook de noedels gaar volgens de verpakking. Giet af en spoel af met koud water zodat ze niet gaan plakken.

Ondertussen: snijd de paprika fijn en kook de edamame boontjes gaar volgens de verpakking (ik kocht ze ingevroren, maar ook vers uit het schap moet je ze even 6-7 minuutjes koken).

Meng de ingrediënten voor de saus in een kom (waar straks ook de rest bij past, dus groot genoeg): de olies (oliën?), iets pittigs, sojasaus, balsamico azijn, honing/maple syrup/iets zoets, zout, gember en knoflook.

Doe alles bij elkaar in een kom en hussel goed zodat alles goed bedekt is met de dressing. Maak af met de lente-ui en verse koriander en eventueel wat sesamzaadjes. Enjoy!

(Dit recept is eigenlijk te simpel want het is weinig meer dan ‘gooi alles bij elkaar’ – maar dan moet je maar net weten wat je allemaal bij elkaar moet gooien he!)

Soba noedelsalade

Variatie tips:

De groenten die je kunt gebruiken voor deze japanse soba noedelsalade zijn echt optioneel en naar smaak. Probeer eens wat asperges (als ze in het seizoen zijn) in plaats van edamame of gooi er wat taugé doorheen. Maar ook champignons, tuinerwten of geraspte wortel lenen zich voor dit recept.

Ben je benieuwd naar andere maaltijdsalades of lunch ideeën? Bekijk mijn receptenindex.

Comments: 3

Post a Comment