Nationale week zonder vlees

Mijn mealplan voor de Nationale week zonder vlees

Het is de Nationale week zonder vlees! Een initiatief van Isabel Boerdam van de hippe vegetariër om minder mensen aan het vlees te krijgen. Nu ben ik zelf al zo’n 2 jaar fulltime vegetariër and daarvoor al jaren parttime/flexitarier, maar ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen makkelijk is om een hele week geen vlees te eten. Daarom dacht ik: ik deel mijn mealplan van deze week met jullie, zodat jullie wellicht ook wat inspiratie op kunnen doen.

Mealplannen?

Vanaf dat we in Melbourne gingen wonen, stapten we over op weekboodschappen. MEGA BURGERLIJK, maar wat scheelt het veel tijd en geld. Zeker omdat in Melbourne de supermarkten altijd best ver weg waren, en we dus geen tijd hadden om elke dag boodschappen te doen. Nadat we de afgelopen week weer elke dag beetjes eten scoorden bij de AH en daar mega gestresst van werden (want iedereen heeft altijd zoveel haast in de appie), besloten we voor komende week maar weer meteen weekboodschappen te scoren.

In het begin duurde het wel even voordat we onze weekmenu’s bij elkaar hadden, want ik wil ook altijd wat nieuwe dingen proberen, me aan de seizoensgroenten houden etc, maar uiteindelijk flansen we nu zo onze weekmenu’s in elkaar. Ik deel graag mijn ervaringen, zodat jullie er ook beter in kunnen worden.

De planning begint altijd met de vraag:

“Wat ligt er nog in de koelkast of de voorraadkast?”

Ik maak een lijstje met voorraad ingrediënten, besluit hoeveel dagen we ongeveer thuis eten, wissel pasta, noedels, curries en soep met elkaar af, zoek er wat recepten bij uit (vaak een beetje half van eigen blog, half van vriend Google) en wat ik mee wil voor lunch, en klaar is je lijstje. Overigens houd ik me niet altijd aan de volgorde van recepten, want soms heb ik ineens maandag zin in het gerecht van vrijdag, maar dat is dan ook het mooie van alles al in huis hebben: je kunt meteen beginnen met koken, ook het recept van vrijdag.

Ons weekmenu voor de Nationale week zonder vlees

Deze week begon ons lijstje met de voorraadkast/koelkast. We hadden nog spinazie, spaghetti, rijst, zongedroogde tomaten en wortels en maakten daar het volgende menu mee:

Maandag: pindacurry

Dit is een van mijn all-time favorites, ik kan er meteen mijn spinazie in verwerken en het doet het goed als restje lunch voor de volgende dag. Yum!

Pindacurry

Dinsdag: prei-nasi met een vegaschnitzel

Op dinsdag kookt le BF, want ik ga uit mijn werk weer eens naar de sportschool! Als halve Indo houdt hij erg van Indisch koken, dus maakt hij vegetarische nasi met een vegaschnitzel. Yum, nu al zin in! Dit recept komt van goede vriend Google, klik hier voor de link. Ook deze doet het goed als lunch de volgende dag.

Woensdag: Spicy gebakken Tofu

Dit blijft een van mijn favorieten, tofu uit de oven, in een sausje van soja en honing met gegrilde groenten. Hier kunnen we mooi de wortels bij grillen in de oven en wat rijst voor gebruiken. Lekker!

spicy gebakken tofu
Spicy gebakken tofu

Donderdag: lekker simpel een AVG’tje

Op donderdag eten we lekker simpel een AVG’tje, ook wel ‘Aardappels Vlees Groente’ genoemd. Broccoli, aardappeltjes uit de oven en een vega burger, yum! Ik hou van koken en nieuwe recepten uitproberen, maar soms mag het ook wel gewoon simpel. Dit is niet zo handig meenemen voor de volgende dag, dus het is niet echt een ‘restje voor de lunch’ recept, maar dat is prima.

Vrijdag: Spaghetti met zongedroogde tomaten in een witte wijnsaus

Op vrijdag maken we gebruik van ons restje spaghetti en de zongedroogde tomaten. Hiermee maak ik een lekker recept met een witte wijnsaus, gewoon van de AH website. Ook kunnen we dan mooi nog een handje van de overgebleven spinazie gebruiken in plaats van rucola. Ik volg eigenlijk nooit recepten helemaal op, jij? 😉

Ga je liever uit eten?

Een heleboel restaurants doen inmiddels ook mee met de Nationale week zonder vlees. Heb je dus een dinertje gepland staan? Ga dan eens bewust naar een vega(n) restaurant, of kies een vegetarisch gerecht van de kaart. Kijk voor restaurantinspiratie op mijn kaartje.

Dat was het weer! Zou je vaker ons weekmenu willen horen ter inspiratie? Laat het me weten in een comment. Ga jij ook meedoen aan de Nationale week zonder vlees? Je kunt je hier inschrijven, dan krijg je ook nog een boel recepten opgestuurd.

Comments: 3

  • reply
    maart 9, 2020

    Dit klinkt allemaal echt super lekker! Ik vind tofu dus eigenlijk helemaaaal niet lekker, maar als je het zo omschrijft klinkt het best wel als iets wat ik zou willen proberen. Ik heb voor vanavond nog niet bedacht wat ik ga eten. Ik eet 95% van de tijd vega, dus ik denk dat het vanavond sowieso ook al vega zou gaan zijn. Maaaaarrrrr, nu nog even bedenken wat. Gelukkig staat het hele internet deze week vol met inspiratie (: Liefs!

  • reply
    maart 10, 2020

    Ik eet inmiddels bijna een jaar vegetarisch, en het bevalt me zo goed. Enkel bij uitzondering eet ik een keer vlees, maar dat is op een hand te tellen. Ik heb het idee dat ik me gezonder voel in mijn lichaam en voel me gewoon een stuk beter bij deze keuze. En ik ontdek steeds meer vleesvervangers die ik lekker vind (of die ik juist niet lekker vind, haha).

Post a Comment