DIY mondkapjes maken

DIY mondkapjes maken

Het is even geleden, maar het is weer tijd voor een DIY. Dit keer maken we zelf mondkapjes want ja, need I say more. Het is een super simpel patroon (een patroon zou ik het nog niet eens durven noemen) en multifunctioneel: je kunt namelijk zelf kiezen of je elastiek achter de oren wil of een hoofdband (wat ik persoonlijk lekkerder vind zitten) en of je er een extra filter in wilt of niet. Dus moet jij ook voor werk met het ov? Maak dan snel deze leuke mondkapjes!

Nog even over die mondkapjes

Tja, waar zal ik beginnen. Onder druk van de bevolking is de kogel door de kerk: wij gaan mondkapjes gebruiken in het openbaar vervoer. Afgelopen weekend zat ik voor het eerst sinds tijden voor werk weer in de trein en waar het ’s ochtends super rustig was, was het aan het einde van de dag wel best druk. Ik snap het dus wel want ik wil het liefst ook afstand houden en dat gaat niet altijd in het ov, maar voorzichtigheid is wel geboden met het gebruik; je kan namelijk ook meer kwaad dan goed doen als je ze niet goed gebruikt!

Een paar disclaimers van jullie onderzoeker/blogger: deze mondkapjes zijn zeker geen chirurgische mondkapjes en bieden alleen een beetje bescherming als iedereen om je heen er ook een draagt. Als je ze op zet, zorg dan dat je schone handen hebt. Als je hem afdoet, doe hem dan direct in een plastic zak die dicht kan. Laat hem daar 5 dagen in zitten (dan zijn alle virusdeeltjes wel dood) of nog beter: was hem tussendoor op 60 graden. Voor elke reis heb je een nieuw mondkapje nodig. Zet hem niet tussendoor af en op, dan vergroot je de kans op verspreiding en inademing van deeltjes die aan de buitenkant zitten. En tot slot, misschien wel het allerbelangrijkste: ga niet met het ov als het niet hoeft! Dank u 😉 einde rant.

Ondanks dat de omstandigheden misschien wat minder zijn, vond ik het wel heel leuk om ze te maken. Veel plezier met maken dus!

Zelf mondkapjes maken

Zelf mondkapjes maken, wat heb je nodig?

Je kunt natuurlijk op allerlei Instagram- en Etsy shops al mondkapjes vinden, maar zelf maken is net zo leuk, en dan kun je ook stof kiezen die jij leuk vindt. Je hebt voor 1 mondkapje het volgende nodig:

 • 2 lapjes katoen van 20×20 cm. Kies 2 verschillende stoffen, zodat je een binnen en buitenkant hebt. Ik kocht de stof voor de buitenkant bij Ria’s Fournituren in Utrecht en de voering (binnenkant) knipte ik uit een kussensloop van de HEMA. Zorg dat je de stof die je gebruikt op minstens 60 graden mag wassen.
 • 2 lapjes katoen van 5×11 cm. Hiervoor gebruikte ik dezelfde stof als de voering, maar je kunt natuurlijk ook het stofje met patroon hiervoor gebruiken, dat is aan jou
 • 1 stukje buigbaar ijzerdraad van 18 cm. Ik gebruik hiervoor van die pijperagers. Je ziet ook mondkapjes zonder ijzerdraad, maar dan zal hij niet voldoende aansluiten aan je gezicht en dus eigenlijk minder goed beschermen.
 • Een stuk elastiek van 60 cm (voor om je oren) of 90 cm (voor als je een hoofdband wil)
 • Een stofschaar, meetlint, spelden en naald en draad of naaimachine (Dat laatste gaat wel een stukje sneller!)
 • Een strijkijzer en strijkplank
 • Eventueel een extra filter, zoals een stukje uit een stofzuigerzak of een keukenpapiertje.

Hoe maak je de mondkapjes?

Het mondkapje heb ik gemaakt op basis van dit patroon, maar met een aanpassing. Dus daarom ook deze DIY! Ter indicatie van een tijdsduur: De eerste duurde bij mij ongeveer 2 uur, ik had een naaimachine tot mijn beschikking en ben een gemiddeld ervaren seamstress; de tweede duurde daarna maar 45 minuten.

Mondkapjes maken afmetingen

Stap 1. Knip de lapjes katoen uit de stof. Gebruik hiervoor overtrekpapier wat je makkelijk aan de stof kan spelden of bijvoorbeeld een stukje stevig karton wat je om kan trekken. Zorg ervoor dat je met de draadrichting mee knipt, zodat de stof niet gaat verschuiven tijdens het naaien of wassen. Meer informatie over wat de draadrichting is, vind je hier.

Mondkapjes maken

Leg de twee lappen van 20×20 met de goede kant op elkaar. Stik de bovenkant (in dit geval maakt het niet uit welke van de 4 kanten dat is) op 1 cm van de rand aan elkaar tot 3 cm van de linker rand. Dan houd je wat ruimte om het ijzerdraadje er later in te doen. Stik de onderkant aan beide kanten 6cm in, ook met een naad van 1 cm. Hierdoor houd je een gat van 8 cm aan de onderkant over, waar je later een filter in zou kunnen schuiven. Ik heb het even schematisch weer gegeven (links):

Patroon mondkapjes

Strijk de naden open (dus de zoom om aan beide kanten), draai dan het lapje met de goede kant naar buiten en strijk de naden nogmaals.

Stik dan de bovenkant op ongeveer 1 cm van de rand nogmaals over de gehele breedte, om een ’tunneltje’ te vormen voor het ijzerdraad voor de neusbrug. Daarna kan het plooien beginnen (en dit is nu precies wat ik net even anders deed dan in het patroon in de link hierboven). De eerste keer duurt dit even, maar bij het tweede mondkapje ging dit al een stuk sneller. Begin op 4cm van de bovenkant en plooi 3cm in met de plooi achter en omhoog. De plooien zijn dus 1,5 cm hoog. Sla daarna 1,5 cm over en maak opnieuw een plooi van 3 cm. En daarna weer, zie ook het figuur rechts hierboven. Je plooit dus vanaf de bovenkant naar beneden zodat de vouw voor aan de onderkant zit en achter aan de boven kant zit, zie ook het zijaanzicht hierboven.

patroon mondkapjes maken

Zet de plooien vast met spelden en strijk ze daarna in de stof.

Dan gaan we het geheel vastzetten met de kleine lapjes stof die je nog hebt liggen. Leg het stukje stof van 11×5 cm op de voorkant van het zojuist geplooide (maar nog niet gestikte) mondkapje, met de goede kant van de stof op elkaar en het lapje naar binnen:

DIY mondkapjes maken

Speld het dan vast op ongeveer 1cm van de rand, en zorg ook alvast dat je de boven en onderkant van het kleine stukje stof naar binnen slaat als zoom. Herhaal dit aan de andere kant en speld ook vast. Stik het dan met de naaimachine (of met de hand natuurlijk) vast. Nu zijn je plooien ook gestikt en kunnen die spelden er ook uit. Knip nu het teveel aan stof achter deze zoom weg:

zelf mondkapjes maken

Sla dan het kleine lapje stof om naar de achterkant en speld vast in de stofnaad, met 1 cm zoom naar binnen geslagen aan de achterkant. Zo ontstaat er een soort tunneltje waar je straks het elastiek doorheen kunt doen. Stik vast.

mondkapjes maken

En klaar is je mondkapje!

zelf mondkapjes maken

Was hem heet voor gebruik, doe dan het ijzerdraad aan de bovenkant erin en het elastiek door de zijkanten (tip: gebruik hiervoor een veiligheidsspeld, dan krijg je het elastiek makkelijker door het tunneltje. Raak het mondkapje zelf zo min mogelijk aan en alleen met schone handen. Ook als je hem op of afdoet. Wil je er nog een extra filter in? Knip dan een passend stuk uit een stofzuigerzak of keukenpapier en schuif door de opening aan de onderkant naar binnen. Verwissel dit filter regelmatig en draag het mondkapje max 3 uur. Elke keer na het dragen moet je ook het filter vervangen.

Veel DIY plezier! Ga jij ook mondkapjes maken?

little bit of sunshine

Comments: 4

 • reply
  mei 20, 2020

  Tof hoor, dat je ze zelf maakt 🙂

 • reply
  juli 28, 2020

  Wat een fijne uitgebreide tutorial! Ik ga niet met het OV, maar ben wel van plan om over een maandje richting Duitsland te gaan waar ze in veel openbare gelegenheden verplicht zijn. Ik ben nu alvast aan het uitzoeken welke tutorial/model het beste bij mij past, want er zijn zoveel verschillende opties… Vind jij deze lekker zitten, ook met het elastiek?

Post a Comment