Vegetarische Japanse Gyoza

Recept – Vegetarische Japanse Gyoza

Gyoza, ik kan het elke dag wel eten denk ik. Ik maakte voor het eerst kennis met deze Japanse lekkernij in Melbourne, waar de Aziatische restaurants in overvloed zijn. Hier in Nederland (of in ieder geval in Utrecht) is dat helaas wat minder, dus ik besloot zelf vegetarische Japanse gyoza te maken. Bij dezen het recept! Het is overigens super simpel en ook heel leuk om met gezelschap samen te maken 🙂

Vegetarische gyoza

Gyoza of dumplings zul je in veel Aziatische restaurants op het menu zien staan, maar niet altijd evenveel vegetarische. Vandaar dat we vandaag dan ook vegetarische japanse gyoza maken. Ik gebruik in dit recept dumplingvellen van de toko (lekker snel en makkelijk), maar mocht je er echt voor willen gaan, kun je ze natuurlijk ook zelf maken. Je hebt er niet veel voor nodig en je vindt het recept hier.

Het vouwen is ook nog wel een kunstje (als je het eenmaal 1 keer hebt gedaan is het heel simpel hoor), maar ik heb er voor jullie maar even een kleine collage van gemaakt:

En dan hier het recept! In fancy nieuw recept-format.

Vegetarische Gyoza

Prep Time: 20 Minutes
Cooking Time: 15 Minutes
Total time: 35 Minutes
Servings: 2 People
Vegetarische Japanse Gyoza

Ingredients

Voor de inhoud
 • 1 teentje knoflook
 • 1 bosui of sjalotje
 • 1 medium winterpeen (75 gram), geraspt
 • 75 gram spitskool of chinese kool
 • 150 gram champignons
 • 1 theelepel versgeraspte gember
 • klein handje koriander
 • 1 eetlepel rijstwijnazijn
 • 2 eetlepels sojasaus
 • Snufje zout en peper
Overig
 • Pakje gyoza vellen (of chinese dumpling vellen) - te koop bij de toko
 • Sojasaus om te serveren
 • Olijfolie en/of sesamolie
 • 60 ml water

Instructions

1. Snijd eerst alle groenten fijn: snijd de knoflook en ui fijn, rasp de wortel grof en de gember fijn, snij de kool en snijd ook de champignons in hele kleine stukjes.
2. Verhit een klein scheutje sesamolie (olijfolie kan ook) in een wok en bak hierin de knoflook, gember en ui. Als de ui glazig ziet, voeg dan de champignons toe en bak tot ze geslonken zijn. Doe dan de kool en wortel erbij, breng op smaak met wat peper en zout en bak even mee (ongeveer 5 minuten).
3. Haal dan de pan van het vuur en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dan 2 el sojasaus, de rijstwijnazijn en koriander toe en meng goed.
4. Dan kan het vullen beginnen! Zet hiervoor een schaaltje met koud water klaar. Leg een gyoza of dumpling vel op een hand. Lepel daar een volle theelepel vulling op. Maak dan de rand van het vel nat met het water (gebruik bijvoorbeeld je vinger) en vouw het vel dubbel. Vouw hem dicht door de bovenkant telkens een beetje dubbel 'terug' te vouwen en herhaal dit elke cm. Hierdoor krijg je het halve maan effect. Zie de foto's voor een duidelijke uitleg 😉
5. Herhaal dit tot alle dumplings gevuld zijn. Een leuk klusje om samen te doen! Op dit punt zou je eventueel de dumplings ongekookt kunnen invriezen voor later.
6. Verhit dan 2 el olijfolie in een koekenpan (een waar je een deksel voor hebt). Bak de gyoza op de vlakke kant zo'n 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg dan de 60 ml water toe en dek de pan direct af met een deksel (of andere koekenpan bij gebrek aan deksel). Stoom de dumplings gaar tot het water verdwenen is. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten. Gaat het te snel? Voeg dan nog een klein beetje water toe!
7. Serveer met nog wat bosuitjes, sesamzaadjes en natuurlijk een schaaltje sojasaus. Yum!
Print
De vulling is natuurlijk naar eigen smaak te variëren, er bestaan zoveel soorten vulling!

Hou jij ook zo van Japans eten?

Comments: 6

Post a Comment