Soeper Utrecht

Hotspot Utrecht – Soeper

We hebben er weer een nieuwe hotspot bij hoor jongons, en wat voor een! Utrechts eerste Soepbar. En een keer raden wat je hier kunt eten 😉 Ik ging natuurlijk direct op bezoek (inmiddels alweer twee keer, goed teken) en vandaag leg ik uit waarom jullie hier ook heen willen. Ik ben in ieder geval Soeper enthousiast! (sorry, kon het niet laten)

Soeper – waar lokaal, vers en uit het seizoen voorop staat

Utrecht had al een toast-cafe, een sla-winkel en een pannenkoeken-toko. Maar een soep-restaurant ontbrak nog. Hoogste tijd dus om daar Soeper aan toe te voegen! Dat vonden eigenaren Tom en Janine ook, en daarom openden ze – dapper midden in de coronatijd – een soepbar. Ik sprak ze op een hete zomermiddag onder het genot van een ijskoffie, waar het stel ondertussen gezellig groenten stond te snijden.

Tom en Janine van Soeper Utrecht

“Het brood komt van de veldkeuken, de sapjes van schulp, de kaas van Stalenhoef, de bonen halen we bij BOOT in Baarn en de zoete baksels maken we zelf” begint Tom zijn verhaal, “En natuurlijk maken we soep met verse lokale groenten uit het seizoen, met zo min mogelijk verspilling, want op = op”. Lokaal en seizoensgroenten, dat klonk mij als groene blogger als muziek in de oren! Ik vroeg door naar het idee van de soepbar, hoe het stel elkaar kent en hoe het eigenlijk met ze ging. En dat is nogal een leuk en deels herkenbaar verhaal.

Mede-expats van het Zuidelijk halfrond

Vrij recentelijk kwamen Tom en Janine terug van hun avontuur als expat in Nieuw-Zeeland. Hee, mede ex-expatters! (Ben je dan gewoon een ‘pat’?) De twee leerden elkaar kennen op de hotelschool en besloten een paar jaar geleden het roer om te gooien en samen naar Auckland, Nieuw-Zeeland te gaan om daar te wonen en werken. Waar ken ik dat van ;). Ervaring in het buitenland op doen, op avontuur, samen reizen. Ik herkende me wel in hun zoektocht! Maar ik ken ook het gevoel dat ze hadden dat Nederland en familie&vrienden wel érg ver weg waren van het zuidelijk halfrond. Dus vol inspiratie en ervaring besloten ze weer terug te komen en een nieuw lokaler avontuur te starten: Soep-er. Met behulp van crowdfunding kregen ze hun eerste investering bij elkaar en een paar weken geleden gingen ze dan eindelijk open.

Soeper Utrecht
De namen van de grootste donateurs hangen aan de muur
Soeper Utrecht

Maar Soeper is meer dan alleen een Soep-restaurant

Ja, zoals je in de kop al leest: Soeper is meer dan alleen een restaurant; als ervaren hoteliers openden ze namelijk meteen ook een hotel erbij. Over ambitieus gesproken! Naast en boven Soeper bevindt zich namelijk Logement Petit Beijers (de kenners weten dat Utrecht ook een grand hotel Beijers heeft – ik leerde dit overigens pas in mijn gesprek met Tom en Janine dus geen zorgen als je dit nu ook pas ontdekt). Een klein boetiekhotel met de schattigste kamers. En ontbijten doe je dus in de soepbar (of op je kamer hoor, als je dat liever wilt). Hoe tof is dit. Een paar kiekjes van het hotel:

Zo jammer dat je als Utrechter eigenlijk niet zo snel in een Utrechts hotel slaapt, want dit lijkt mij wel wat.

En wat eet en drink je dan zoal bij Soeper?

Om nog even terug te komen op dat zuidelijk halfrond waar ze net vandaan komen: ja, de flat white staat op het menu. De flat white is een koffie-vete tussen Nieuw Zeeland en Australië, want beiden beweren hem te hebben uitgevonden. De wikipedia wordt letterlijk dagelijks heen en weer aangepast. Maar waar hij ook vandaan komt, een bakkie flat white zetten kunnen ze wel! Geen zorgen: de gewone cappuccino, latte of een gewone ‘koffie’ staat natuurlijk ook op de kaart. Of een lekkere verse thee of een sapje van Schulp. Bij je drankje kun je je daarnaast tegoed doen aan home-made bananenbrood of bijvoorbeeld ‘millionaires shortbread’, een die toevallig ook op mijn blog staat, zo lekker.

En natuurlijk soep, daar kom je voor uiteindelijk. Elke dag staan er drie soepen op de kaart, het is een wisselend dagmenu en op=op. Zo houden ze voor zichzelf de variatie erin, kun je er steeds iets anders eten en niet onbelangrijk: het aanbod voor vegans en vegetariërs is ook voldoende. Er wordt lekker brood van de veldkeuken bij geserveerd, en meer heb je eigenlijk niet nodig. Ja, wellicht wat van de spontane gezelligheid en openheid die ze meenamen uit Auckland, iets wat ik ook wel ken uit Australië en soms wel eens mis hier. Doe Tom en Janine de groetjes als je er bent!

Soeper Utrecht Menu
Soep van Soeper Utrecht

Wat moet ik nog meer weten?

De Soepbar is te vinden op Vismarkt 16 in het centrum en is open van dinsdag t/m zondag van 8-19 uur. De soepen kunnen ook to-go worden meegenomen, en sinds kort kun je zelfs een picknick-mand bestellen: van vrijdag t/m zondag kun je een mand ophalen met soep, een sapje én een kaart met leuke picknickplekken in Utrecht. Hoe leuk is dat?

Op zoek naar andere hotspots in Utrecht? Bekijk dan mijn kaartje!

Comments: 1

  • reply
    augustus 12, 2020

    Ziet er leuk uit, wat een toffe plek! Heel fotogeniek ook 😉 (Daar kijk ik weer naar he haha). Ik mis bij ons ook wel een soepbar, wat een leuk idee 🙂

Post a Comment