spelletjes

Mijn favoriete spelletjes voor twee (of meer)

Ik weet niet of het komt omdat we meer thuis zitten (kuch * ik weet eigenlijk wel zeker van wel), maar de laatste tijd speel ik best veel spelletjes. Normaliter is dit meer een winterding, maarja, wat moet je anders met al deze vrije avonden in de coronatijd haha. Daarom dacht ik dat het wel leuk was om mijn favorieten met jullie te delen, en dan vooral welke spelletjes voor twee het leukst zijn. Ik zit zelf namelijk ook altijd te zoeken en dan lees ik graag andermans tips. Dus bij dezen!

Qwixx

Wie mijn dagboekjes leest, weet dat ik dit vaak heb gespeeld de afgelopen tijd: Qwixx! Ik leerde het ongeveer een jaar geleden kennen toen mijn zusje het meenam naar Melbourne, en in de coronatijd hebben we onszelf het maar cadeau gedaan. Bij dit kleine spel gooi je met dobbelstenen en moet je zoveel mogelijk vakjes zien aan te kruisen in verschillende kleuren. Klinkt ingewikkeld maar het is heel eenvoudig! Het leuke van Qwixx is dat je ook mee speelt als de ander aan de beurt is. Het is daardoor een tactisch spel maar je moet zeker ook geluk hebben met gooien. Ik vind het persoonlijk leuker dan bijvoorbeeld yahtzee, juist omdat je dus elke beurt mee doet. En er zijn ook mega veel uitbreidingen, die ook weer leuk (en moeilijk!) zijn. Qwixx is leuk met 2 personen, maar kan zeker ook met meer. Het is ook een perfect ‘facetime spel’, want je kunt het ook spelen met mensen op afstand (dan moeten zij het natuurlijk ook hebben).

spelletjes voor twee - qwixx

Phase 10

Dit is nog zo’n klein spel wat ik leerde kennen door datzelfde zusje (we komen echt uit een spelletjes familie). Bij Phase 10 spaar je setjes kaarten (de kaarten lijken een beetje op uno kaarten, volgens mij is het van dezelfde maker) en elke ‘fase’ is dat weer een andere combinatie. Zo spaar je bijvoorbeeld in fase 1 ’twee keer drie kaarten van hetzelfde getal’ (dus 3x ‘5’ en 3x ‘7’ bijvoorbeeld). Je moet de ‘fase’ bij elkaar sparen, opleggen en daarna proberen van de rest van je kaarten af te komen, die anders als minpunten gelden. Als je de fase hebt gespaard en opgelegd mag je in de volgende ronde door naar de volgende fase. Het is leuk met zijn tweeën, maar ook met bijvoorbeeld 3-6 personen.

spelletjes voor twee - phase10

Skip Bo

Familie van Phase 10 en UNO is Skip Bo, mijn nieuwste ontdekking. Bij Skip Bo moet je zo snel mogelijk van je voorraad kaarten af zien te komen door stapels van 1 tot 12 te maken. Dit klinkt een beetje zoals Ligretto, een ander kaartspelletje waarin je stapels kaarten maakt, maar hier speel je gewoon ieder in je eigen beurt. Een stuk rustiger dus 😉 Je speelt wel met zijn allen op hetzelfde bord, en zo kan dus elke beurt het bord er weer anders uit zien. Tactisch maar ook met een groot gelukscomponent. Zeker leuk met zijn tweeën, maar ik denk nog leuker met meer spelers.

skip bo spelletjes voor twee

Codenames

Codenames ken ik inmiddels in twee varianten, en beide zijn leuk, maar ook heel anders! Het ‘originele’ Codenames (de roze doos) is voor 2x 2 personen. Je speelt in een team en 1 persoon van elk team probeert de andere persoon woorden te laten raden zoals aangegeven op de spelkaart. Het doel is om eerder klaar te zijn dan het andere team, je speelt dus echt tegen elkaar. Het spelbord bestaat uit 5×5 kaarten en je moet elkaar 8 of 9 woorden laten raden in zo min mogelijk beurten. Hiervoor mag je steeds maar 1 codewoord gebruiken om verschillende woorden met elkaar te verbinden. Zo zou je op de foto hieronder ‘Journalist’ en ‘Radio’ kunnen verbinden met ‘nieuws’ bijvoorbeeld. Super leuk als je van taal en woorden houdt! Je kunt dit ook met zijn tweeën spelen, dan ben samen je 1 team en is het andere team ‘het spel’, die steeds 1 woord per beurt raadt. Leuk, maar ik vind het leuker met zijn vieren.

Codenames Duet (de groene doos) is meer bedoeld als een spelletje voor twee, maar kan ook met meer. Hier speel je samen tegen het spel en moet je elkaar om de beurt woorden laten raden, in max 9 beurten met een boel verboden woorden. Echt pittig! We hebben het al zeker 10 keer gespeeld en pas 2 keer gewonnen, haha. Super leuk met zijn tweeën, en deze kan ook wel met meer mensen, dan speel je als teams tegen het spel. Dat is ook leuk en zelfs iets makkelijker!

spelletjes voor twee - codenames

Ticket to Ride

Dit is een wat groter (en duurder) spel, maar zeker een van mijn lievelings: Ticket to ride! Het is een soort ‘Kolonisten van Catan’ meets ‘Risk’, maar dan zonder het oorlogscomponent: je moet namelijk zoveel mogelijk treinroutes door een gebied bouwen met route opdrachten en treintjes. Inmiddels heb je ook varianten met treinen en boten, en allerlei extra uitdagingen. Ik heb zelf de ‘Europa‘ variant en ik heb ook wel eens ‘Rails and Sails‘ gespeeld, die dus ook bootjes heeft. Die is wel wat duurder overigens. Ik weet dat ‘UK’ weer meer tactische spelkaarten heeft, maar ik ben ook benieuwd naar ‘Nederland‘ (als echt treinland), waar er weer geld is toegevoegd als extra optie. Er is ook een online variant met een app, waardoor je met mensen op afstand kunt spelen (coronaproof, maar ook zeker ‘expatvrienden proof’). En het meest belangrijke: het is zelfs super leuk met zijn tweeën, wat vrij zeldzaam is voor zo’n groter spel.

Ticket to Ride Spelletjes voor twee
Dit is Ticket to Ride ‘Canada’

Nog meer spelletjes voor twee?

Heb jij nog speltips voor leuke spelletjes voor twee personen? Of voor meer? Ik ben zelf nog wel benieuwd naar regenwormen, daar hoor ik ook wel goede verhalen over. Maar tips zijn altijd welkom! Deel ze hieronder in een comment 🙂

little bit of sunshine

De links in deze blog zijn affiliate links naar bol.com. Als je iets koopt via deze link krijg ik ongeveer 1 cent ofzo, maar spaar ik uiteindelijk in 100 jaar voor een kopje koffie. Jij betaalt overigens niets meer voor je product. Meer weten? Lees mijn disclaimer!

Comments: 3

Post a Comment