duurzaam klussen

SGG #29 – een beetje duurzaam klussen

Nu mijn huis eindelijk een beetje ergens op begint te lijken, kan ik er jullie ook wat meer van laten zien. Begin juni verhuisden wij namelijk naar een jaren 30 bovenwoning in Utrecht. (nog) Wel een huurhuis, maar dat vonden we geen reden om er het een en ander aan te klussen. En wie mij al wat langer volgt, weet dat ik probeer mijn leven te vergroenen. Daarom probeerden we dat klussen wat groener aan te pakken en vandaag deel ik mijn favoriete tips voor duurzaam klussen. Wie weet zitten jullie ook in de thuiswerk-klusmodus en hebben jullie er wat aan 🙂

Waarom zou je duurzaam klussen?

Duurzaam klussen is een breed en soms lastig begrip. Want is klussen op zichzelf niet al iets duurzaams? Knap jij op of pas je aan wat er al is, en geef je spullen daarmee een tweede leven, of koop je iets nieuws omdat dat gemakkelijker is? Je kunt oude deuren aanschaffen, die opknappen en een prachtig plekje in je huis geven. Maar dat is wel wat meer werk dan gewoon een nieuwe deur kopen, want oude deuren moet je soms ook in maat aanpassen. Aan de andere kant heb je met klussen soms ook veel nieuwe materialen nodig (denk aan verf of tools bijvoorbeeld), en is het dus zaak om hier milieuvriendelijke en duurzame keuzes te maken. Ga je je huis opnieuw isoleren? Waarom kies je dan niet voor duurzaam isolatiemateriaal. Ga je een vloer leggen? Er zijn vloeren van gerecycled hout.

Voor ons waren de duurzame kluskeuzes iets kleiner, omdat we niet zúlke grote dingen aanpakten in huis, maar desalniettemin maakten we duurzame keuzes. Zo kozen we onder andere voor een duurzame muurverf, vervingen we de douchekop in de badkamer voor een waterbesparende en knapten we ons toilet op met milieuvriendelijke voegenverf. En we lieten oude stoeltjes duurzaam stofferen. Natuurlijk maakten we ook een boel onduurzame keuzes, want ik ben ook niet perfect. Die som ik dan ook maar even op aan het einde 😉

We gebruikten verf van Fairf

We hadden geluk dat de meeste muren in het huis oké waren. In de woonkamer zat er al een prachtige donkergroen op de muren en de meeste witte muren waren nog goed wit. Bovendien kregen we van de huisbaas een restje latex, voor als we andere muren wilden witten, wat we dan ook in de gang hebben gedaan. Restjes zijn voor mij ook een duurzame keuze. Boven in de slaapkamer was het echter een ander verhaal. De vorige bewoners hadden daar donkerrood op de muur zitten, iets wat wij wel anders wilden, en gelukkig lieten ze de muur weer wit achter. Maar wit is ook zo saai, dus ging ik op zoek naar een fijne en duurzame kleur verf voor in de slaapkamer. En toen stuitte ik op Fairf!

Fairf is een Nederlands duurzaam verfmerk en maakt zowel muurverf als lak in hun fabriek die volledig op zonne-energie draait. Al hun verf is op waterbasis en het bindmiddel is van plantaardig materiaal, namelijk gerecycled sloophout. Win-win, want zo verminder je ook die afvalberg en zitten er geen chemische oplosmiddelen in! De verf is geurloos (fijn, want ik ben echt gevoelig voor geurtjes haha) en chemicaliën-loos en ook dat sprak mij wel aan: we slapen er toch met ons hoofd naast. Als je wil kun je naast verf ook duurzame klus spullen bij ze aanschaffen, maar die hadden wij nog liggen.

Ik was daarom ook erg blij dat ik een samenwerking* aan kon gaan met Fairf. Ik ontving een kleurstalen boekje waar ze echte verf voor hebben gebruikt, dus geen geprinte kleuren, waardoor je heel goed kan zien hoe de kleur er in het echt uit ziet. Van een scherm is dat toch lastiger beslissen he. Overigens kunnen ze alle RAL kleuren voor je mengen, als je maar weet wat je wil. Uiteindelijk kozen wij voor de kleur “Lianne” en ging ik voor een pot van 2,5L. Na wat advies ingewonnen te hebben werd me aangeraden om twee lagen te verven en dan was 1L net wat te weinig.

Duurzaam klussen - Fairf
Hier zie je ook nog een glimp van de heerlijke vloer die er lag voordat wij hem eruit sloopten. Scheelde weer een ondergrond leggen voor mij 🙂

Het was heel makkelijk om met Fairf te werken. De verf moet je natuurlijk goed roeren (net als alle andere verf) en is iets minder lobbig dan verf waar ik eerder mee werkte. Maar inderdaad: geen verflucht! Het zat er in zo’n 2 uur op en droogt ook binnen 2 uur, klaar voor een tweede laag. Die tweede laag was inderdaad nét nodig, want daardoor zag het er uiteindelijk heel strak uit. En omdat de verf op waterbasis is, spoel je al je verfspullen na het verven zo schoon, gewoon met water en dus geen milieuonvriendelijke (en stinkende) terpentine. En dit is het resultaat:

Dit is direct na de tweede laag, het moest nog drogen haha!

We zijn er zo blij mee! De kleur is prachtig en komt helemaal overeen met wat we op de kleurstaal kozen. We willen later misschien nog onze trap gaan verven, dan zou ik echt weer voor Fairf kiezen, en dan natuurlijk de lak.

We vervingen onze douchekop

Dit is wellicht een hele kleine handeling, maar kan al veel resultaat geven. De douchekop was aan vervanging toe, en de huisbaas vroeg ons een nieuwe uit te zoeken. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen. Eerst werden we verleid tot esthetisch verantwoorde zwarte douchekoppen, maar dat leek me uiteindelijk eigenlijk heel onhandig schoonmaken (en ik heb al zo’n hekel aan de badkamer schoonmaken). Daarna nam de innerlijke groene doener het over en viel mijn oog op de waterbesparende douchekop. En die zijn helemaal niet per se duurder dan andere douchekoppen! Als je hier meer info over wilt, kan ik je deze blog van Zaailingen aanbevelen, zij zocht het allemaal uit. (Zaailingen is een beetje mijn go-to voor dit soort uitgebreide uitleg 🙂 )

Uiteindelijk gingen wij voor ‘betaalbaar voor de huisbaas’ maar toch ook waterbesparend en kwamen we uit op de Grohe Vitalio met 3 standen, die tot 60% water bespaart tov een normale douchekop. 60% klinkt natuurlijk vaag maar dit betekent een watergebruik van 5.7L/min in plaats van 14.5L/min (wat een normaal verbruik is). Het kan volgens mij nog wel zuiniger maar dit was een mooi begin. Het doucht overigens echt ontzettend fijn, ik heb niet het gevoel alsof ik onder een klein straaltje sta.

We lieten oude stoelen opnieuw en duurzaam stofferen

Le BF had twee stoelen van zijn opa gekregen die veel weghebben van de Gispen buisframe stoel. Het zijn -na lang zoeken- toch geen echte Gispen stoelen, maar wel een goede namaak ;). Omdat deze stoeltjes nog in goede staat waren en we ze eigenlijk wel leuk vonden op de zittingen na, besloten we ze opnieuw te laten stofferen. Want waarom nieuw als je ook kunt vernieuwen?

De stoeltjes voor stofferen

In mijn zoektocht naar een stoffeerbedrijf in Utrecht (ik hou het graag lokaal), stuitte ik op Studio Fijnstof. Iris van Studio Fijnstof stoffeert niet alleen je stoelen heel betaalbaar, ze gebruikt ook nog eens alleen duurzame materialen. Heel coronaproof mochten we op afstand langskomen om een stof uit te zoeken. Ze adviseert je echt super goed over wat er zou passen op je meubelstuk en wat er duurzaam is aan de materialen. Uiteindelijk kozen wij voor een geelkleurig gerecycled polyester van het merk Kvadrat. Dit is heel stevig materiaal, makkelijk in het onderhoud en goed schoon te houden. Bovendien zou het heel mooi om onze stoelen heen gestoffeerd kunnen worden. Als je wilt, kan Iris zelfs de vulling van de zittingen van duurzaam materiaal maken, alhoewel op dit moment onbekend is hoe lang dit mee gaat (omdat het simpelweg nog niet lang genoeg bestaat). Wij kozen daarom voor ‘reguliere’ vulling, want dan weten we dat we nog heel wat jaren met deze stoelen kunnen doen, wat voor mij ook een duurzaam argument is. En dit is dan het eindresultaat, hoe tof!

Als je op zoek bent naar een stoffeerder in Utrecht kan ik Studio Fijnstof echt aanraden 🙂

We gaven ons toilet een make-over (met voegenverf)

Het toilet van dit huis is… degelijk? Gewoon witte tegels, grijze voegen en een grijs-blauw-achtige vloer. Niets bijzonders eigenlijk. De pot is prima, schoon en wit, tja wat kan je er van maken? Dat dacht ik dus ook, haha, maar toch wilde ik een iets ‘gezelliger’ toilet? Tijd voor een make-over dus. Kleine aanpassingen kunnen al voor veel verschil zorgen 🙂

Allereerst ben ik aan de slag gegaan om allerlei oude verfvlekken te verwijderen; restjes latex die door vorige bewoners op de deurpost waren achtergelaten of op de verwarmingsbuizen. Hiervoor gebruikte ik gewoon bakingsoda en een nat doekje eigenlijk. Nat doekje in de bakingsoda dopen en vegen maar over die vlekken. Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Voor een extra stapje verfrissing besloot ik de voegen te verven. Van grijs (met witte verfvlekken die ik er niet meer af kreeg) naar wit – is dat eigenlijk mogelijk? Nou, ja dus! Ik stuitte op deze milieuvriendelijke voegenstift van Tulipaint en dat leek me wel wat: lekker makkelijk met een stift. Maar het sprak me ook aan omdat het schimmel- en bacteriewerend is, milieuvriendelijk en in Nederland geproduceerd. Van voegenstift.nl mocht ik er gelukkig een uitproberen* en als ik de stift niks vond, kon ik ook nog met een potje verf en wat kwasten aan de slag:

Duurzaam klussen - voegenverf

En het resultaat mocht er zijn: wát een verschil! Het toilet is er echt door opgefrist!

Uiteindelijk heb ik alles met de voegenstift gedaan, ik was echt fan. Ik heb de verf en kwasten nog wel uitgetest, maar ik vond die stift zo veel handiger. Je trekt gewoon een streep en daar gaat ie: alles wit. Ik had me wel verkeken op hoeveel voegen er eigenlijk in zo’n klein toilet zitten haha dus ik heb er aardig lang over gedaan, maar het is wel heel erg satisfying.

Ik heb meteen ook de vloer maar meegenomen en dat was eigenlijk nog de grootste verandering.

Tot slot voegden we nog wat leuke details toe: een toiletpapierhouder van Ferm living, een nepplantje (want in de wc heb je geen licht) en ik had nog een mooie lijst met vlinder liggen die er perfect paste. Et voilá, het toilet was ineens best een gezellig hokje hihi!

We stapten over op LED verlichting

In ons vorige huis hadden wij eigenlijk helemaal geen hanglampen aan het plafond. We woonden in een oud huis met houten balken en het plafond was redelijk laag. In ons nieuwe huis hebben we enorm hoge plafonds en dus moesten we nieuwe lampen aanschaffen. En eigenlijk was daar de keuze voor LED verlichting snel gemaakt. LED is duurzaam, gaat lang mee, verbruikt bijna geen stroom en is tegenwoordig helemaal niet meer van dat ongezellige felle licht als het vroeger was. In de woonkamer hebben we twee dimmers en ook al zijn die niet speciaal voor LED-lampen (blijkbaar is dat een ding), ze werken eigenlijk prima. LED lampen zijn wel iets duurder dan gloeilampen of spaarlampen, maar ze gaan dus zoveel langer mee en het bespaart je zoveel stroomkosten, dat is het volgens mij wel waard.

We kochten niet alle klus en verhuisspullen

Als je even rondvraagt, heb je binnen no-time verhuisdozen, klusspullen, trapjes, boormachines en ander gereedschap in handen. Want zoveel mensen hebben dat ‘gewoon liggen’. Zo leenden wij een trap van mijn zusje om onze lampen op te hangen. Boormachines kwamen met de vaders mee en kunnen we zo weer lenen als we die nodig hebben. En tot slot is er ook een heel mooi platform: Peerby. Hier kun je al dit soort spullen lenen/huren van mensen in de buurt. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of je kunt het lenen!

Duurzaam klussen - tools

En deze duurzame keuzes maakten we niet

Natuurlijk heb ik niet mijn hele verhuizing duurzaam kunnen klussen. Klussen en verhuizen is redelijk stressvol en zeker als je dus eigenlijk niet zo goed weet welke spullen je allemaal nog hebt (onze spullen zaten na de emigratie al 2 jaar in dozen). Bovendien zijn sommige materialen heel duur! Deze on-duurzame keuzes zou ik op zich wel duurzamer willen, maar kwamen er niet van:

 • Op de bovenverdieping legden we laminaat en laminaat is best chemisch aan elkaar gelijmd materiaal en niet super duurzaam. We kozen echter wel voor een kwalitatief hoogwaardig laminaat (hoop ik haha), waardoor het hopelijk lang ligt en daar wat in duurzaamheid wint.
 • We kochten bijna alle meubels die we extra nodig hadden nieuw. Ik besef me dat ‘spullen’ echt op nummer 1 staan met vervuilende en onduurzame keuzes als je het boek ‘De Verborgen Impact‘ leest. Maar zonder auto en verhuizend tijdens een lockdown had ik weinig ruimte in mijn hoofd om voor alles op zoek te gaan naar een tweedehands alternatief. Ik hou echt van tweedehands meubels en kringloop neuzen en heb zelfs een heel overzicht met winkels waar je mooie vintage meubels kunt kopen! De meubels die we nog hadden zijn overigens allemaal tweedehands, en we lieten dus ook stoelen opnieuw stofferen, maar onze bank, de eettafel en een stellingkast in de woonkamer zijn wel nieuw aangeschaft. De bank en eettafel kochten we dan wel weer van een Nederlands merk (dus lokaal) en worden speciaal voor ons gemaakt, waardoor er geen onverkochte voorraad bestaat. Dat vond ik dan wel weer een fijn idee.
 • We lieten best veel bezorgen. Idem: de lockdown… Ik vond het soms zo stressvol om winkels te bezoeken (en bezorgen is zo gemakkelijk) dat we kleine dingen thuis lieten bezorgen, zoals onze plafondlamp, prullenbak en nog een aantal dingen. Niet duurzaam, want vaak moeten bezorgers met halflege busjes rijden enzo. Dat zou ik best anders willen, maar was nu eenmaal zo.

Hoe denk jij over duurzaam klussen? Heb je nog meer tips, laat ze dan hieronder weten!

*Beide samenwerkingen in dit artikel zijn vanuit mij geïnitieerd omdat ik vooraf al enthousiast was over de producten. Dit zijn dus geen gesponsorde verkooppraatjes en ik ben oprecht enthousiast. Lees voor meer informatie over hoe ik met samenwerkingen omga mijn disclaimer.

Comments: 3

 • reply
  september 7, 2020

  Ohhh die voegenverf, dat is echt precies een klusje wat ik al heel lang wil doen. Lijkt me een heel goed klusje voor de komende wintermaanden, ik zet die stift op mijn lijstje! 🙂

 • reply
  september 9, 2020

  Leuk om te lezen! Die kleur in jullie slaapkamer is echt heel mooi. Ik ben wel enthousiast over duurzaam klussen, maar merk dat ik daar in een huurhuis toch minder toe geneigd ben. Gelukkig zijn jouw tips heel laagdrempelig!

Post a Comment