Zelf ravioli maken

Recept – Zelfgemaakte ravioli met spinazie en ricotta

Pasta maken, ik zag er lange tijd (zeker 31 jaar) tegenop. Ik maakte al wel vaker gnocchi maar ‘echte’ pasta kwam er tot nu toe niet van. Tot ik het vorig jaar een keer probeerde, en ontdekte dat het én super makkelijk is (zelfs zonder pastamachine) én zó lekker. Vandaag deel ik een recept voor zelfgemaakte ravioli met een vulling van spinazie en ricotta en een sausje van salie en boter. Yum!

 

De tips en tricks van ravioli maken

Ravioli maken is eigenlijk zo moeilijk nog niet. Het deeg is in 10 minuten bij elkaar gekneed, dan rust het even in de koelkast en ondertussen kun je de vulling maken. Hier kun je je eigen draai aan geven, als je ze maar niet té vol stopt. Less is more in Italië he. Het maken van de ravioli moet je even gezien hebben, dus hier komt een kleine fotosessie:

 

Dan komt hier het recept, enjoy!

Ravioli met spinazie en ricotta met een sausje van salie en boter

Prep Time: 60 Minutes
Cooking Time: 10 Minutes
Total time: 1 Hour 10 Minutes
Servings: 2
Ravioli met spinazie en ricotta

Ingredients

Voor het deeg
 • 200 gram bloem (liefst type 00 voor pasta maar gewone kan ook)
 • 2 eieren
 • 2 el olijfolie
 • Snufje zout
Voor de vulling
 • 200 gram spinazie
 • 100 gram ricotta
 • 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
Om te serveren
 • Salieblaadjes
 • Een flinke eetlepel (room)boter
 • Zout en peper

Instructions

1. Maak eerst het pastadeeg. Maak een kuiltje in de bloem en breek de eieren daarin. Kluts nu de eieren voorzichtig en neem steeds een beetje bloem mee van de rand. Klop tot alle bloem is opgenomen of je niet meer verder kunt klutsen en ga dan verder met de hand. Voeg nu het snufje zout en de olie toe. Kneed tot een soepel deeg. (ongeveer 10 minuten) Het deeg is goed als je een duim erin steekt en het deeg terugveert.
2. Wikkel het deeg in folie (of bees wrap) en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Ondertussen kun je de vulling maken.
3. Was de spinazie en snijd hem grof. Laat slinken op middelhoog vuur en roer dan de ricotta en parmezaanse kaas erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een teentje knoflook toe tijdens het spinazie bakken.
4. Haal dan het deeg uit de koelkast en verdeel het in 2 stukken. Als je een pastamachine hebt kun je die hier gebruiken, anders is een deegroller ook prima. Verdeel nog een handje bloem over een schoon werkblad of gebruik een bakpapiertje. Rol uit tot een langwerpige smalle lap van ongeveer 15 cm breed (of maak een rechthoek van 30 cm breed en snij dan door 2en). Het deeg moet zo dun mogelijk zijn, maar niet breken.
5. Leg steeds 1 volle theelepel vulling op 1 kant, herhaal dit elke zoveel cm en snijd dan tussen de vullingen door tot je rechthoekjes hebt. Een andere optie is om alle stukjes alvast voor te snijden en de vulling er daarna op te doen. Het idee is dat je het pastadeeg over de vulling kan vouwen. Zie de foto's voor wat meer instructies 😉
6. Maak de ravioli dan dicht door met een vork de zijkant aan te drukken zodat je mooie streepjes krijgt. Leg ze naast elkaar op een bebloemd bord tot je alle ravioli hebt gemaakt. Als je ze wil stapelen, zorg dan dat er bloem tussen zit, anders gaan ze plakken.
7. Breng nu een grote pan water aan de kook en voeg zout toe als het water kookt. Voeg de ravioli toe aan de pan met kokend water en kook tot ze boven komen drijven. Kook dan nog 30 sec extra (afhankelijk van hoe groot je je ravioli hebt gemaakt) en hevel dan over naar je serveerbord. Dit duurt ongeveer tussen de 3-6 minuten afhankelijk van hoe groot je je ravioli hebt gemaakt en hoeveel er in de pan zitten.
8. In een kleine koekenpan kun je nu nog wat boter smelten en de salie daar op het laatst aan toevoegen. Giet over de pasta en serveer evt met extra parmezaanse kaas. Enjoy!
Print
De vulling kan natuurlijk van alles zijn, experimenteer met andere kazen, groenten, noten erin, go nuts!

Heb jij al eens zelf ravioli of andere pasta gemaakt? Wat is jouw lievelingsrecept?

Comments: 1

 • reply
  september 20, 2020

  Het ziet er echt heerlijk uit zeg, thanks voor het delen! Ik heb het recept opgeslagen.

Post a Comment