Little bit of September 2020 – stilte voor de storm

Wow, na 4 week dagboekjes gaf ik het al op: ik heb blijkbaar toch niet zoveel te vertellen als ik geen vakantie heb, haha! Eerlijk gezegd vond ik het deels fijn om minder in 1 keer te hoeven schrijven, maar deels voelde het juist ook wel weer als druk om elke week te móeten schrijven. Terug naar maandoverzichten dus. September was nogal saai: ik werkte en sliep en at haha. Toch beleefde ik nog een aantal mini hoogtepuntjes, dus lees gauw mee!

Terug naar werk

Na 3 weken vakantie begon September weer met elke dag forenzen richting Nijmegen. Waar ik in de eerste lockdown (hoor mij nou, ik geef ze al nummers) bijna elke dag thuis werkte, was de koek (en het werk wat ik thuis kon doen) nu wel op en wilde ik weer naar werk. Want ik werk nu eenmaal als onderzoeker in een laboratorium, en dát kan niet thuis! Gelukkig liet mijn werk inmiddels ook wel weer een paar extra mensen toe, en ondanks dat je je moet inschrijven en het allemaal wel strict blijft (het blijft een ziekenhuis), was het een verademing om weer aan het werk te zijn.

Daarom bestaat mijn september dus vooral ook uit maskies in de trein! Ik maakte nog wat extra mondkapjes, want als je elke dag heen en weer gaat (1 mondkapje op de heen weg en weer een nieuwe op de terugweg) dan gaat het hard! En ik had geen zin om halverwege de week te moeten wassen haha.

’s Ochtends in de trein heb je wel al vaak prachtige uitzichten hoor, sorry voor de beweegfoto maar check die roze lucht en mist!

Het was wel weer enorm vermoeiend, zo elke dag reizen. Ook op werk blijft de spanning, die anderhalve meter afstand houden de hele dag is echt vermoeiend om op te letten! Super goed natuurlijk, maar het resulteerde in dat ik doordeweeks ’s avonds echt steeds vroeg ging slapen haha. #oma

Een coronaproof prijsuitreiking

Halverwege september reisde ik af naar Haarlem, waar ik de Nationale Postdocprijs ontving. Een postdoc is… wat ik ben? Kort gezegd is het een onderzoeker na het behalen van zijn/haar doctoraal (dat is een ander woord voor PhD). Postdocs zijn dus onderzoekers die nog aan het begin van hun carrière staan en nog wel een zetje in de goede richting kunnen gebruiken. Ik ben namelijk qua salaris volledig afhankelijk van beurzen (en tijdelijke contracten), en die beurzen moet ik natuurlijk ook zelf aanvragen. Dan helpt het winnen van een prijs wel natuurlijk. Super gaaf en een eer dat ik was uitgeroepen tot postdoc van het jaar 2019! (Ik won de prijs dus eigenlijk al vorig jaar, maar toen zat ik nog in Melbourne, en verplaatsten ze de uitreiking naar maart 2020. En toen kwam onze grote vriend corona, en werd hij weer verplaatst, naar nu dus!) Zouden jullie het leuk vinden om meer te horen van wat ik op mijn werk eigenlijk doe? Ik blijf daar altijd een beetje vaag over haha, maar wie weet vinden jullie het wel interessant, onderzoek in een ziekenhuis? Let me know in de comments!

Het was een mooie en kleine uitreiking, waar ook nog een paar andere prijzen werden uitgereikt. Ik kon eigenlijk door alle corona regels alleen le bf meenemen en mijn baas, die mij voor deze prijs had opgegeven. Daarna doken le bf en ik nog mooi even Haarlem in, waar we uit eten gingen bij Diga, een soort chique Italiaan. Niet per se een afrader, maar ook niet echt mega om over naar huis te schrijven haha.

Haarlem is wel prachtig hoor!

Kokkerellen

Ondanks dat ik een stuk minder tijd had om te koken doordeweeks en le bf dat meestal op zich nam, ging ik wel los in de weekenden. Ik bakte weer eens bagels (yum), we maakten okonomiyaki (zo’n Japanse pannenkoek) en we bereidden voor onszelf een echte Melburnian brunch met hash browns, geroosterde tomaatjes en dukkah. Lekker!

Ook ontdekte ik nog een nieuwe eettent in Utrecht: miss Tajine! Tijdens coronatijd opende de eigenaresse op de Hardebollenstraat een klein tentje met de heerlijkste tajine gerechten. Ik nam een pompoentajine mee naar huis met couscous en gegrilde groenten. Nomnom! Hier ga ik vaker eten (en hopelijk kan ik nog een x wat uitgebreider hierover schrijven :))

Oja, we gingen ook lekker uit ontbijten bij Møs, in de vogelenbuurt. Leuke tent!

Home improvements

Deze maand gingen ook de home improvements nog even door. We lieten wat foto’s afdrukken van toffe hikes in Australië en Nieuw Zeeland om weg te dromen bij mooie natuur en waagden ons leven door naar de Ikea te fietsen (hoezo is het daar nog steeds zo druk echt) voor wat fotolijsten. De gang beneden is er meteen mee opgeleukt!

Deze foto’s hebben we afgedrukt:

Ook kwam EINDELIJK onze kledingkast binnen. We bestelden deze in maart (!!) bij Made, en hij zou in eerste instantie in juni geleverd worden. Zonder bericht vanuit hun kant werd deze datum ineens verplaatst naar september (dat moest ik zelf maar uitvinden) en we moesten ook zelf achter de klantenservice aan om iets van een excuses te ontvangen en een lullige cadeaubon (alsof we er nu nog eens willen bestellen..). Elke x als ik weer op het systeem keek, werd de datum weer een week naar achter verplaatst, en op een gegeven moment wilden we de bestelling bijna cancellen! Maar goed, we wilden deze kast al wel zo’n 3 jaar dus we hebben doorgezet. In drie enorme dozen (met echt zoveel verpakkingsmateriaal dat mijn duurzame hart huilde) kwam de kast binnen en samen met mijn pa hebben we hem in elkaar gezet. Ik zal nooit meer bij MADE bestellen, maar het is wel een pareltje van een kast. Zo fijn om nu alles écht uit te kunnen pakken! Onze kleding zat tot nu toe nog in allerlei dozen…

Verder kroop ik nog een keer achter de naaimachine, en dit keer eens niet voor mondkapjes! We hadden namelijk van Studio Fijnstof (weet je nog, die onze leuke stoelen had gestoffeerd) de reststof van de stoelen gekregen, en daar wilde ik een kussensloop van maken voor op de bank. Lekker matchy-matchy. Ik waagde nog eens mijn leven en ging naar de stoffenmarkt, alhoewel ik de coronaregels daar super goed en streng vond. Overal hekken zodat je eigenlijk de lol wordt ontnomen om maar random rond te lopen. Helaas moest ik bij de enige kraam zijn die fournituren heeft (van die accessoires voor het naaien, zoals ritsen enzo), dus stond ik lekker lang in de rij. Maar gewapend met rits kon ik naar huis en aan de slag! En dit is het geworden:

Wéér een nieuw spelletje

Jaa daar is ze weer hoor, met haar spelletjes update. Na mijn ‘favoriete spelletjes voor twee‘ van laatst heb ik weer een nieuw pareltje: Patchwork! Super leuk, en alleen maar voor met zijn tweeën. Het is een beetje tetris voor gevorderden, maar dan op een spelbord. Leuk!

Corona update

Mooie afleidende titel dit, maar wist je dat ‘corona’ ook een term is op mijn werk voor de commissie die iemand aan de tand voelt als hij/zij haar PhD moet verdedigen? En daar was ik deze maand voor het eerst voor uitgenodigd, hoe tof! Ik was wel een beetje zenuwachtig, want ik had tot nu toe alleen achter de PhD tafel gestaan en nog nooit in een ‘corona’ gezeten, maar nu was het dan tijd voor mijn ontgroening, hehe. Ik las de hele thesis, die super interessant was en ging over de gezondheidseffecten van teveel zitten. Dit las ik natuurlijk al zittend op de bank. En hier zie je mij dan mini achterin shinen. Ik was wel echt de enige vrouw in de hele commissie, de wetenschap is nog steeds een beetje een mannenwereld helaas!

Corona update 2.0

Oke tot slot dan nog een korte ‘echte’ corona update. Het is namelijk best stil hier op de blog en dat komt omdat ik een beetje blokkeer van de huidige situatie. De besmettingen lopen flink op, wat van de week al resulteerde in strengere maatregelen. Het is hard nodig! Maar het voelt een beetje als ‘stilte voor de storm’.. Ik vrees dat we nog heel lang in dit jojo effect gaan zitten van meer/minder besmettingen. En dan helpen van die domme influencers met hun #ikdoenietmeermee ook niet. Goed, hier stond eerst een lange rant maar die heb ik toch maar verwijderd 😉

Persoonlijk vind ik het moeilijk dat de herfst er nu aan komt en we meer binnen gaan zitten en de sociale contacten dan nóg moeilijker worden dan ze al waren. Ik mis knuffelen met vrienden en familie, ik mis het niet hoeven nadenken of iets wel kan en ik mis ‘het leven in Utrecht’ zoals ik het kende en waarvoor we zo ongeveer terug emigreerden: met vrienden afspreken, dansen, naar marktjes gaan, rondstruinen en naar de film gaan of naar een concert of iets dergelijks. Natuurlijk zijn sommige van deze dingen wel mogelijk nu, maar ontspannen is het niet. Merken jullie ook dat je een beetje lamgeslagen word van dit alles? Of heb ik gewoon de herfstblues hihi? Iemand tips om dit te doorbreken?

Wat heb je gemist?

Deze maand had ik veel ideeën, maar slechts twee blogs haalden de realiteit. Het zijn wel erg leuke blogs, want in mijn blog over duurzaam klussen geef ik een mini inkijkje in ons huis. Daarnaast postte ik een te lekker recept voor zelfgemaakte ravioli. Lezen dus!

Comments: 12

 • reply
  oktober 3, 2020

  Yay je bent er weer 😀 Ik heb je weekoverzichten gemist hoor, maar begrijp heel goed dat het soms een beetje overbodig voelt. Ik heb dat zelf ook en mis ook weer maandoverzichten, want dan kun je weer lekker alles overzichtelijk op een rijtje zetten. Ik overweeg misschien om ook nog wel een maandoverzicht te gaan maken, puur voor de leuke dingen haha. Who knows.

  Anyway, je schrijft over dat het een verademing is om naar het werk te mogen weer en daarna post je een hele rits met mondkapselfies 😉 Vond ik wel grappig!

  En ik ben nieuwsgierig naar je werk hoor! Het klinkt voornamelijk allemaal heel cool, ook met je Corona-committee. Echt een ver van mijn bed show, maar daardoor juist interessant. Ik heb vooral het vermoeden dat je heel slim bent 😉

  En wat stom van Made! Ik hoor er vaker slechte dingen over, wat echt jammer is want ze hebben supermooie spullen. Echt zonde dat de service zo slecht is!

  En jaaaa Corona pffffft ik ben er even klaar mee. Ja wie niet natuurlijk. Ik heb hetzelfde gevoel als jij: een beetje unheimisch, onrustig, stilte voor de storm inderdaad. Ik kijk nu wel erg op tegen deze winter, want ik zit natuurlijk helemaaaal alleen thuis en heb sowieso al geen werk in de winter. Ben echt bezig om een soort plan te maken om het ‘dragelijk’ te maken haha (toevallig met een blogpost daarover bezig ;))

  Nou dat was het denk ik wel weer. OH! Gefeliciteerd met je prijs nog natuurlijk!

 • reply

  Johanna

  oktober 3, 2020

  Proficiat! Zo’n prijs is best bijzonder. En ja, ik zou best iets willen weten over je onderzoek, maar dan in begrijpelijke taal, want alhoewel ik gestudeerd heb, ben ik met chemie een nul. Je maandoverzicht vind ik altijd erg leuk, en moet mooie fotos. Dus graag…ja… Over corona wordt in NL te weinig zinvols gezegd. Men kijkt liever weg, en doet alsof het niet hun (persoonlnijke) probleem is. Maar het is ieder zijn persoonlijke verantwoordelijkheid om het probleem onder de knie te krijgen. En in landen waar de bevolking “braver” hun verantwoordelijkheid neemt, gaat het beter. Overigens denk ik ook, dat het een goed plan is, nieuwe doelen te maken, want de winter wordt vermoedelijk niet zo, als vorig jaar. Geen kerstmarkten hier (in CH), wel sneeuw hopelijk. Dus succes met je volgende maand.

 • reply
  oktober 3, 2020

  Gefeliciteerd met de prijs die je vorig jaar gewonnen hebt! Ik zou het zeker leuk vinden om meer over je werk te lezen. Ik heb 2 vriendinnen die een phd hebben gedaan en 1 ervan doet nog steeds onderzoek. Ik weet dus wel iets over journals, beurzen – en hoe begeerd zo’n beurs is. Maar het blijft toch een ver van mijn bed show, en daarom juist leuk om er meer over te weten te komen. Corona update 2.0 is heel herkenbaar. Als ik word gevraagd iets leuks te doen, stem ik eerst vol enthousiasme in, om daarna te stressen over of het wel ok en verstandig is. Daarnaast maak ik me ook druk dat ik iets moet afzeggen vanwege keelpijn ofzo. Luxeproblemen natuurlijk…

 • reply
  oktober 5, 2020

  Ziet er tof uit dat spel! En wat goed dat je deze kapjes zelf hebt gemaakt, lekker fleurig! Wat een heerlijk overzicht weer, ik heb eergisteren trouwens ook mijn eerste kapje gekocht, maar er gaat inderdaad flink wat geld in om.

 • reply

  Tea

  oktober 5, 2020

  Gefeliciteerd! Wat tof van je prijs EN dat je in die commissie zat. Ik zou ook meer willen lezen over wat je doet en hoe je er bent beland. Heb twee vrienden die hier in Londen post docs doen en hoor hier en daar hoe ze moeten vechten voor de plekjes en voor een zo hoog mogelijke plek op research publicaties.

  Ik wist niet dat er meerdere versies van Patchwork waren – ik heb laatst eentje gespeeld waar je zelf blokjes moest inkleuren. Ik heb nav van je posts Codenames gekocht en we zijn groot fan.

 • reply

  Karlijn

  oktober 6, 2020

  Nog gefeliciteerd met je prijs, wat goed! Ik zou heel graag meer lezen over je werk. Lijkt me super interessant. Ik werk zelf in het culturele veld, dus weet helemaal niets van jouw werk af.
  Ik heb je dagboekjes gemist, maar snap dat het heel veel werk is. Een maandoverzicht is ook super leuk!

Post a Comment