Loaf Utrecht

Hotspot Utrecht – bakkerij Loaf

In deze gekke tijd kunnen de kleine ondernemers wel een beetje support gebruiken. En ware het nu net, dat Utrecht weer een hotspot rijker is. Loaf Utrecht is een kleine zuurdesem bakkerij in Tuinwijk (yes! Lucky me!) met echt de lekkerste kaneelbroodjes en broden die je maar kan wensen. En eigenlijk ben ik niet eens zo’n zuurdesem liefhebber, kun je nagaan hoe lekker deze zijn! Ik ging er op bezoek (of al zo’n vijf keer) en vroeg eigenaresse Sanne het schort van het lijf. Lees gauw waarom jij hier ook heen wilt!

Loaf – of Fika?

Het zat niet mee: openen in coronatijd, klussen en afstand houden, een opstart in een hittegolf en dan ook nog eens vlak voor opening van naam moeten veranderen?! Het overkwam Sanne, die graag in juli haar bakkerij ‘Fika’ wilde openen. Fika Nijmegen was het er niet mee eens en stak er een stokje voor, waardoor Fika nu Loaf heet en de deuren in augustus openden. Eerlijk gezegd vind ik Loaf de naam wel eer aan doen, want broden bakken, dat kan Sanne. Het vergt alleen een paar PR veranderingen (en een domeinnaam update ;))

Maar ondanks de coronatijd (of misschien wel met dank aan?) ging Loaf Utrecht in augustus open. Ik stond natuurlijk gauw voor de deur, want kaneelbroodjes, yum! En op een middag in mijn vakantie sprak ik uitgebreid met Sanne. Alhoewel, uitgebreid? Ons gesprek werd constant onderbroken door de stroom aan klanten! Het hield maar niet op. Voor mij meteen een mooi kijkje in de vliegende start die ze maakte.

Loaf Utrecht

Broden bakken voor de buren

Het begon allemaal zo ongeveer een jaar geleden, toen Sanne thuis kwam te zitten met een burnout. Van origine psychologe, coachte ze tot die tijd kleine bedrijven. Maar dat ging dus niet meer. Om toch bezig te blijven en ter soort van ontspanning, begon ze met broden bakken. Die geuren kwamen natuurlijk de gang in, en voor ze het wist bakte ze broden voor alle buren. Daarna begon het bestellen via een Google bestelform en al snel liep het uit de hand. Ze kon de vraag bijna niet meer aan! Toen begon het idee bij haar te spelen om hier wellicht meer werk van te maken: kon ze niet een bakkerij openen? De 8 jaar horeca ervaring had ze al en als coach van kleine bedrijven?

Loaf Utrecht broden

En daar was Loaf

Toen ze tegen haar huidige pand in Tuinwijk aanliep kon ze haar geluk bijna niet op: zou ze hier een bakkerij kunnen openen? En ja hoor! In augustus was het zover: Loaf opende haar deuren. Het kostte wat bloed zweet en tranen, want ineens stonden de klanten in constante stroom voor de deur, was er een hittegolf, en kon ze bijna niet tegen de vraag opbakken! En ondanks dat ze hiervoor kleine bedrijven coachte, zag ze zelf direct dat ze tegen dezelfde problemen aan liep. Maar: het is een succes, Sanne is gelukkig en ik ook: die kaneelbroodjes zijn om te smullen!

Wat maakt Loaf zo bijzonder?

Loaf is een vegan bakkerij (want Sanne is zelf ook vegan en het lijkt haar zo gek om dingen te bakken die ze zelf niet kan proeven) en koffietent ineen (oke na de coronatijd weer dus). In de koffietent prijkt een prachtige elpee speler, de eerste draaiset van haar vader, en beiden zijn ze behoorlijk muziekfanaat. Steeds zoekt Sanne weer een nieuwe plaat uit om te draaien. Heel gezellig!

Naast muziek haal je hier ook koffie, met vegan (haver)melk van oatly. Ik had het niet eens door toen ik bestelde haha! En natuurlijk broodjes! Kaneelbroodjes, zuurdesembroden (klein en groot) en focaccia. Of wat dacht je van een stukje taart?

Tot slot verkoopt Loaf ook biologische wijnen en koffiebonen, alles van een distributeur in de buurt.

Loaf Utrecht wijnen en koffie

En de link met Zweden?

Kaneelbroodjes, de originele naam Fika, heeft Sanne wellicht Zweedse roots? Nou, om eerlijk te zijn is ze er nog nooit geweest! Afgelopen jaar stond dit op de planning, maar ja, corona.. Hopelijk kan dat binnenkort toch weer eens doorgaan. Het recept van de kaneelbroodjes komt overigens wel van een Zweedse bakker, en ze zijn dus origineel. Heb jij ze al geproefd?

Loaf Utrecht Kaneelbroodjes

Waar vind je Loaf?

Loaf Utrecht zit in Tuinwijk op Samuel van Houtenstraat 10. Ze is op woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 8.30-14.00 (of eerder als de broden op zijn). Wees op tijd, want de kaneelbroodjes gaan hard!

Benieuwd naar andere hotspots in Utrecht? Vind ze hier op mijn kaartje!

Comments: 3

Post a Comment