Natuurlijke deodorant zonder baking soda

SGG #30 – natuurlijke deodorant zonder baking soda

Hé, schreef ik niet al eens eerder een Sunshine Goes Green over natuurlijk deodorant? Jazeker, en als grote winnaars kwamen de natuurlijke deo van Loveli en die van We Love The Planet uit de bus, wát een fijne deo’s! Maar ik had pech: na een tijdje werd mijn huid gevoelig voor baking soda. Dat is een van de meest gebruikte ingrediënten uit natuurlijke deodorant en is voor de meeste mensen ook een prima ingrediënt, maar voor sommigen (zoals ik) is dat net iets te sterk. Ik was dus terug bij af, want ik moest op zoek naar natuurlijke deodorant zonder baking soda. Ik ging op onderzoek uit en vond twee nieuwe favorieten. Lees gauw mee!

Waarom zou je natuurlijke deodorant zonder baking soda willen?

Baking soda (of sodium bicarbonaat) is een geweldig product. Ik schreef er eerder al een hele blog over: je kunt ermee schoonmaken, de wasbak ontstoppen, koken/bakken én het is een veelgebruikt ingrediënt in natuurlijke deodorant. Het neemt vocht op, voorkomt de groei van geurende bacteriën; kortom: ideaal.

Maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Baking soda is namelijk ook best een sterk product, en sommige mensen krijgen na een tijdje last van huid irritaties. Ik was er zo een, dus ik moest op zoek naar iets anders. Maar omdat baking soda zo handig is om zijn vele goede eigenschappen, zijn er niet al te veel natuurlijke deo’s zonder. Gelukkig vond ik drie merken met een deo zonder baking soda, en ik ging op onderzoek uit. Ik testte de volgende drie merken en types:

 1. We Love The Planet deodorant Stick Sensitive*
 2. JOIK organic Lemon&Geranium deodorant (een roll-on)
 3. Ben&Anna Sensitive deodorant Stick (met de geur Highland Breeze)

Ik testte alle drie de deodorants voor langere tijd. Soms als je van deo switcht, heeft je huid namelijk even tijd nodig om eraan te wennen, en om goed te werken. Het is daarom aan te raden dit te doen in een minder zweterige periode, zoals de winter, want dan heb je niet zo veel last van geurtjes in de overgangsperiode. Dit is de perfecte tijd dus! Ik testte ze afgelopen zomer (mijn huid is natuurlijk al wel gewend aan geen chemische deo), en dit viel natuurlijk precies in de hittegolf in augustus haha. Kon ik mooi testen hoe ze standhielden in de hitte, maar ik testte ook hoe ze het doen in een sportsessie. Overigens doe ik pilates/Body Balance, dus ik doe geen heftige cardio workouts. Ook dans ik momenteel niet ivm onze grote vriend corona, dus ik heb nog niet ‘keihard zweten’ getest, haha! Maar de hittegolf voldoet op zich ook wel aan die kwalificatie, toch?

Natuurlijke deodorant zonder baking soda - we love the planet sensitive

We Love The Planet deodorant stick ‘So Sensitive’

We Love The Planet is een Nederlands merk dat onder andere natuurlijke deodorants maakt omdat ze graag de planeet willen beschermen. Geen chemische troep, alles vriendelijk voor je huid en niets wordt op dieren getest. Een fijn bedrijf om makkelijk groene stappen mee te zetten dus. Ik vond mijn vorige deo (met bakingsoda dus) al een topper. Die zat in een blikje, maar inmiddels hebben ze ook deo sticks. De inhoud is hetzelfde, alleen de manier van aanbrengen is anders. En waar ik die in het blikje al fijn vond, was ik nog meer fan van de stick! Deze deodorant zit in een kartonnen houder, je schuift hem makkelijk omhoog en hij ruikt HEERLIJK. Je smeert hem gemakkelijk op (dat is voor mij een pre) en hij droogt ook snel (genoeg) op. Na het douchen even aanbrengen, even laten intrekken en daarna kun je je kleding er al over aantrekken.

Hoe presteert de deo in hittegolf of sportsessies?

De hamvraag natuurlijk! Mijn eerste testweken waren namelijk in de eerste lockdown en toen werkte ik thuis. Niet echt representatief voor ‘normale’ lichaamsbeweging of zelfs hitte, want het was toen nog half winter/lente. Toen ik weer aan het werk ging en weer wat fietste / ondernam, werkte de deo voor mij ook goed. In de hittegolf in augustus merkte ik echter dat deze deo voor mij niet voldoende sterk was. We Love The Planet geeft zelf ook al aan dat de deo door het ontbreken van baking soda minder sterk werkt. Zij raden aan om hem dan twee keer per dag op te brengen, dat kan prima! Met mijn huidige sportactiviteiten werkt de deo overigens ook gewoon goed, maar ik heb hem nog niet bij spring- en zweetsessies getest.

Mijn conclusie: love it! Ik ben enorm fan, van de geur, van hoe makkelijk hij smeert en van hoe hij presteert. Wellicht heb ik voor de hete zomermaanden wel iets sterkers nodig. Maar wie niet 😉

Natuurlijke deodorant zonder baking soda - JOIK Organic

JOIK organic Lemon & Geranium deodorant roller

JOIK organic is een nieuw merk uit Estland, wat esthetisch goed door de beugel kan. Wauw, wat een prachtige producten! Ik bestelde dit bij Miisha, een fijne nieuwe groene webshop in Amsterdam, en het pakketje kwam per fietskoerier, ook fijn voor de planeet. Ik was een beetje huiverig voor de geranium geur en het feit dat het een roller is, omdat ik eerder ook al eens een deodorant roller van het merk Aesop probeerde met deze geur en die werkte én niet, én rook VEEL te sterk.

Maar de deo van JOIK organic werkte daarentegen echt super! Even schudden, rollen en klaar. Hij droogt snel, wat super fijn is en de geur is niet te sterk. Hebben jullie al door dat ik gevoelig ben voor sterke geuren? Haha.

Hoe presteert de deo?

Ontzettend goed! Hij doorstaat saaie dagen thuis (welke deo niet), maar ook sportsessies en gehaaste fietstochten naar werk. En tijdens de hittegolf was dit eigenlijk de beste deo tegen geurtjes. Qua prestatie is deze mijn favoriet van de drie.

Conclusie: deze houd ik er ook in. Ik wissel inmiddels de deo van JOIK en We Love The Planet af omdat ik ze allebei zo fijn vind en soms heb je nu net een andere dagindeling en daardoor behoefte aan een andere deo. Heel fijn.

Natuurlijke deodorant zonder baking soda - Ben&Anna Sensitive - Highland Breeze

Ben & Anna Sensitive deodorant stick ‘Highland Breeze’

Ben&Anna is een Berlijns merk van een veganistisch duo die op zoek is naar een klimaatvriendelijke levensstijl. Ze maken overigens ook deo met baking soda, maar hebben ook drie geuren voor de gevoelige huid, waaronder dus de ‘highland breeze’. De stick lijkt qua uiterlijk een beetje op die van We Love The Planet: zelfde kleuren en ook in karton. Qua werkzaam ingrediënt zit er echter talc poeder in, dus ik ben heel benieuwd wat dit gaat doen.

Hoe presteert de deo?

Daar kan ik kort over zijn: niet! De deo is veel te hard om op te smeren en ookal geven ze aan om hem ‘even op te warmen aan je huid’, er kwam geen deo af. Ja of ik moest zo hard duwen dat hij vanzelf weer terugschoof in de koker, maar ik kreeg er met geen mogelijkheid deo uit op mijn huid! Hoe onhandig haha. De geur was subtiel en lekker, maar helaas. Deze deo is het voor mij niet. Ik ben even gaan googlen en ik ben niet de enige met dit probleem, dus wellicht is daar nog wat winst voor het duo te behalen.

Heb ik mijn nieuwe fav natuurlijke deodorant zonder baking soda gevonden?

Jazeker, zoals ik al zei wissel ik momenteel de JOIK organic af met We Love The Planet. Helaas verkoopt Miisha de JOIK Organic deo niet meer, maar er zijn gelukkig nog andere webshops waar ik terecht kan. We Love The Planet kan in meerdere Nederlandse webshops worden gevonden, waaronder die van henzelf, en ook de WAAR winkels hebben er een voorraad van. Gebruiken jullie al natuurlijke deodorant en zo ja, met of zonder bakingsoda?

De deodorant van We Love The Planet kreeg ik vanuit een samenwerking. Omdat ik al zo fan was van hun deo met baking soda heb ik hen wederom benaderd om die zonder baking soda te testen. De andere deo's heb ik zelf aangeschaft ter vergelijking. Lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen. 

Comments: 6

 • reply
  oktober 28, 2020

  Ik ben zo benieuwd! Ik ben nu ruim een week Nuud aan het testen. Ik weet dat je even moet detoxen en het is maar goed dat we thuiswerken… haha :’). Hoe lang duurde het detoxen bij jou? Ik vraag me af of ik ongeduldig ben of dat Nuud gewoon geen match is voor mij.

 • reply

  Kimberly

  februari 10, 2021

  Ik heb zelf de We Love The Planet deoderant ook gebruikt (met baking soda) maar de onschuldig lijkende kartonnen koker is toch niet zo onschuldig. Deze is namelijk gewikkeld in een dun laagje plastic… Niet ideaal als je naar een plastic vrij alternatief op zoek bent helaas

 • reply

  Rosanne

  april 29, 2021

  Wat fijn om je blog tegen te komen. Ik ben al zo lang op zoek naar een natuurlijke deodorant, ik heb ook al van alles geprobeerd. Was ook heel enthousiast over We love the planet, maar werd inderdaad na een tijdje ook allergisch voor de baking soda. Nu de sensitive daarvan geprobeerd, maar die beschermt toch niet voldoende op warme dagen of met inspanning. Ook Loveli sensitive geprobeerd, werkt ook niet optimaal. Nuud werkt wel een stuk beter, maar toch nog niet voldoende. Na het lezen van je blog ga ik JOIK proberen. Hoop echt dat dat wat wordt..

Post a Comment