ricotta hotcakes

Recept – Ricotta hotcakes

Brunchen, wij konden er niet genoeg van krijgen toen we in Melbourne woonden. Nu we weer in Nederland wonen proberen we dan ook wat favorieten thuis na te maken. Vandaag maken we ricotta hotcakes, een soort fluffy American pancake maar dan gemaakt met ricotta en opgeklopt eiwit, een fluffy Australian pancake dus. Het is super simpel, goed zelf te maken en heerlijk voor een weekendbrunch 🙂 Of voor een (tweede) kerstdag-brunch, voor als jullie al inspiratie aan het opdoen zijn?

 

 

Brunchen

Wij houden zoals gezegd van brunchen. In Melbourne deden we dat vaak buiten de deur, maar nu we weer in Nederland zijn (en we in een pandemie leven) is het ook leuk om op zondag thuis een beetje uit te pakken en iets speciaals te maken. En hoe kan dat nu beter dan de Melbourne brunch naar je thuis te brengen?

Vandaag maken we ricotta hotcakes, een echte Australische klassieker. Ricotta hotcakes worden traditioneel gemaakt als een soort grote dikke pannenkoek, maar ik vind ze dan persoonlijk te heftig, te dik etc. Ik maakte daarom een variant met kleine ricotta pannenkoekjes, die zijn ook nog eens sneller klaar en minder zwaar. Serveer ze met wat vers fruit (of warm bevroren fruit op in een pannetje met wat suiker voor een lekkere saus, vooral in de winter als het verse fruit ver te zoeken is), met wat noten of zelfgemaakte granola. En vergeet natuurlijk de maple syrup niet 🙂

 

Wat is jouw favoriete pancake topping? 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ricotta hotcakes

Ricotta Hotcakes

Ingredients

Voor de hotcakes
 • 1 ei gesplitst; 1 eiwit en 1 eigeel
 • 125 verse ricotta
 • 60 ml (half)volle melk
 • 50 gram bloem
 • 1/2 tl bakpoeder
 • Mespuntje zout
 • Optioneel: halve tl vanille-extract of 1 tl vanillesuiker
Om te serveren
 • Vers fruit, zoals frambozen, aardbeien, blauwe bessen, naar voorkeur
 • Maple syrup, honing of poedersuiker
 • Optioneel: handje noten of een eetlepel (zelfgemaakte) granola

Instructions

1. Klop met een garde of handmixer het eiwit op tot het stijf is. Het is klaar als je de kom op z'n kop kan houden zonder dat het eiwit eruit valt (probeer dit niet al te vroeg haha, zonde van je ei!)
2. Mix in een andere kom het eigeel met de melk. Voeg dan de ricotta toe en meng goed tot het is opgelost. Je kunt hier optioneel wat vanille extract aan toevoegen. Gebruik je vanillesuiker, meng dit dan door de droge ingrediënten.
3. Zeef de droge ingrediënten er door (bloem, bakpoeder, snufje zout en evt vanillesuiker) en meng goed.
4. Vouw (bijvoorbeeld met een pannenlikker) het eiwit door het beslag. Mix tot het volledig is gemengd, maar vooral niet te lang: hoe langer je mengt, hoe minder fluffy het beslag wordt!
5. Zet een kleine pan op met water en leg daar een bord op. Dit is om de hotcakes warm te houden als je ze in batches bakt.
6. Verhit een klein beetje boter in een koekenpan. Schep 1 grote eetlepel beslag in de pan en druk een beetje plat. Bak op laag vuur zo'n 3-4 minuten per kant tot ze bruin zijn en draai dan om. Er verschijnen kleine belletjes aan de bovenkant en dan weet je dat je ze kunt omdraaien. Bewaar ze op het warme bord terwijl je de rest bakt.
7. Serveer met vers fruit of warm wat bevroren fruit op in een pannetje met wat suiker om een fruit saus te maken. Doe er wat (zelfgemaakte) granola bij en wat noten en natuurlijk maple syrup of honing of wat je lekker vindt.
8. Smakelijk!
Print

Comments: 3

 • reply
  november 29, 2020

  Oefff dit ziet er wel heel lekker uit! Ik heb alleen de gave om dit soort dingen te laten mislukken haha (bananenpannenkoekjes? je bedoelt grijze scrambled derrie? :’)) Maar krijg er wel trek van 😀

 • reply
  november 30, 2020

  Wat een leuk recept! Ik heb nog nooit American pancakes gegeten en gemaakt. Binnenkort toch maar eens doen, of natuurlijk dit recept volgen 🙂

Post a Comment