dingen om te doen tijdens de lockdown

9x dingen om te doen tijdens de lockdown (die niet Netflix zijn)

Don’t get me wrong, ik ben een echte Netflix liefhebber. Maar het is soms ook wel fijn om jezelf te vermaken met dingen die niet Netflix zijn. In deze lockdown merk ik des te meer dat afwisseling nodig is en het leek me leuk om met jullie te delen hoe ik me zoal vermaak in de avonden en weekenden zonder dat er iets open is. En natuurlijk ben ik ook benieuwd naar hoe jij je vermaakt!

Lockdown bezigheden

Waarschijnlijk kennen jullie het gevoel inmiddels: totale verveling. Aan het begin van de week gaat het bij mij vaak nog goed; dan kijk ik wat dingen terug op tv die ik gemist heb in het weekend. Of ik doe een sportlesje. Maar op donderdag zet vaak de verveling in: wat kan ik nú weer ’s avonds doen. En omg, het is straks weekend, wat moeten we de hele dag doen? Om mezelf bezig te houden met niet alleen maar Netflix (want uiteindelijk voel ik me na 3 avonden Netflix alleen maar lame), leek het me leuk om eens op papier te zetten wat je nu allemaal kunt doen om jezelf te vermaken zonder tv. Ik heb nu eenmaal 100 hobbies, dus ideeën genoeg. Sommige van deze dingen zijn echt doordeweekse avond dingen, anderen kunnen beter in het weekend. Maar laat vooral hieronder ook weten waar jij jezelf mee bezighoudt, dan kunnen we ook van elkaar inspiratie op doen.

ps. het is absoluut niet de bedoeling om je met deze post onder druk te zetten om ‘beter uit de lockdown te komen’. Die boodschap wil ik niet afgeven met deze lijst! Het is vooral goed om de spirit er in te houden en af en toe jezelf een schop onder de kont te geven iets anders te doen 🙂

Lees een boek

Dit lijkt een inkoppertje, maar een boek lezen is oprecht fijn. Geen scherm, even in een andere wereld, momenteel is een boek het dichtste dat je kunt komen bij vakantie. Je kunt meteen ook je lokale boekhandel supporten, want die hebben het zwaar. Zoek ze eens op, ze bezorgen vaak gratis in je eigen woonplaats. En er zijn zoveel genres, iedereen kan zich wel even verliezen in een boek, toch? Zelfs le bf, die niet zo van lezen hield (zeidie), verdween deze lockdown al eens een paar avonden in een boek.

Boeken die ik de afgelopen tijd las:

 • Ik ben er niet – Lize Spit. Lize Spit schreef ‘het smelt’, een bestseller van een paar jaar terug. ‘Ik ben er niet’ is weer net zo goed, ik las het in een paar dagen uit.
 • Alle zeven zussen boeken. Dit was echt een gevalletje ‘ik wil niet nadenken, geef me iets vermakelijks’. Lees ze niet allemaal achter elkaar, want ze lijken wel een beetje op elkaar. Maar het is echt ontspannen én je hebt het gevoel even in een ander land te zijn elk boek
 • Je kunt het ook nooit goed doen – Carmen Felix. Ik vond deze niet méga leuk, maar een heleboel anderen wel, dus je moet je eigen mening maar vormen 😉 Het gaat over alle dilemma’s en druk die we ervaren als dertigers. Best grappig, vooral heel herkenbaar en ach, best vermakelijk.

Boeken op mijn wishlist:

 • De nieuwste van Haruki Murakami! Die komt volgens mij binnenkort uit en ik heb tot nu toe echt alles van hem gelezen, hehe.
 • De ontdekking van Urk. Over iemand die in Urk gaat wonen en probeert te snappen hoe de samenleving daar in elkaar zit. Klinkt mega interessant!

Volg me op Goodreads voor meer boeken inspo! Sowieso leuk om je wishlist daar bij te houden vind ik.

Doe een spelletje

Spelletjes spelen doe ik niet elke avond, maar ik vind het wel heel leuk om te doen. Ik deelde al eens mijn favoriete spelletjes voor twee, maar ook in je eentje (of met vrienden op afstand) kun je prima aan de slag. Zo zijn er online games; ik speelde al eens Ticket to Ride met vrienden in Amerika. Facetime aan, drankje erbij en het voelt net echt! Iemand anders ook nog spellen online gespeeld?

spelletjes

Kook wat uitgebreider en spit die kookboeken door

Dit is ook zeker een de dingen waar ik me mee bezig houdt deze lockdown. Uitgebreider koken, je hebt serieus toch niets anders te doen, hehe. Oefen die skills, maak zelf eens die wraps of dat naanbrood. Meestal is het niet eens moeilijk, maar heb je vooral tijd nodig. En wat ik ook erg leuk vond om te doen: spit eens je kookboeken door, op zoek naar wat je allemaal nog wil maken. Maak een lijstje (noteer ook in welk kookboek het stond 😉 pro tip) en doe er 1 per week.

Mocht je nu niet van koken houden, support je local dan 1x per week en haal wat lekkers af!

Begin aan die klusjes

Swallow the frog, is de uitdrukking om meer gedaan te krijgen. Het betekent zoiets als ‘het moeilijkste eerst doen’, of ‘gewoon beginnen’. Maak een lijst van klusjes die je altijd nog eens moest doen en streep ze een voor een af. Het geeft je een voldaan gevoel, en als straks alles weer open gaat heb je daar écht geen tijd/zin meer voor. Naai die knoop aan, repareer die jas en plak die plintjes. Je zult je geheid goed voelen daarna. Klusjes die hier nog op de lijst staan? De plintjes vastplakken die inmiddels alweer hebben losgelaten en die koolmonoxidemelder eens aan de muur schroeven. Oh en mijn snijplanken weer eens een onderhoudsbeurt geven en mijn e-mail inbox legen (wist je dat al die bewaarde e-mails CO2 vreten?).

Beweeg!

Dit is toch wel echt een van de activiteiten die mij het meeste energie geeft. Geloof me, ik ben geen fanatieke sporter, maar altijd na het bewegen ben ik gelukkig. The endorphins are real… Doordeweeks doe ik dus meestal 1-2 online pilates lesjes. Ik doe dit samen met een zusje / vriendin / anyone, samen online op afstand, omdat dat gezelliger is en anders heb ik niet genoeg discipline hehe. De lessen van Studio Natuurlijk zijn favoriet, haar heb ik al eerder getipt deze lockdowns. Ik zie ook veel insta-peops meedoen met de 30-day challenge van Yoga with Adriene. Ik heb al eens een aantal lessen van haar gedaan en ook ik kan ze aanraden. Je hoeft echt niet elke dag mee te doen, neem je tijd! Sowieso heeft Adriene veel verschillende yoga lessen online: power yoga die echte workouts zijn, of meer meditatieve yogas.

In het weekend ga ik er vaak op uit, de frisse lucht in, een wandeling maken. Ik verzamel ze momenteel voor jullie op een kaartje en in een blog, dus die hoop ik gauw te delen.

Leer een nieuwe taal

Heb je altijd al eens een nieuwe taal erbij willen leren? Of een ooit geleerde taal weer eens willen afstoffen? Dit is je kans! Installeer duolingo, gebruik Rosetta Stone of een ander middel (zo hoorde ik dat je ook taal kan leren met een lyrics app, muziek helpt je dingen onthouden!). Ik ben bezig mijn Deens op te krikken, ik leerde dat in 2012 in Kopenhagen en ik wil het niet kwijtraken, ook al is het vreselijk nutteloos. Het is een leuke afleiding van de tv en je houdt je brein bezig. Win-win.

Doe een puzzel

Dit is toch wel stiekem een van de populairste lockdown hobbies: een puzzel maken! Dit kan fysiek met een puzzel van bijv X aantal stukjes, maar een puzzelboekje kan natuurlijk ook. Ik ben fan van beide, heb al 2 puzzelboekjes verslonden en ook is de eerste puzzel van 1000 stukjes hier al af. Nu wil ik eigenlijk een nieuwe of puzzel-leen doen. Iemand in Utrecht met een puzzel die ze al af hebben en willen uitlenen?

Doe een online lesje in ‘iets’

Er is tegenwoordig zoveel te leren online. Ik besef me dat dit ook een scherm-activiteit is, maar het is toch wat anders dan Netflix. Airbnb experience (no spon) staat vol met online kookworkshops, escape rooms, cocktailworkshops en ook op insta worden er een boel workshop gepromoot. Hoe tof is het om te leren pasta maken met een granny in Italië? De wereld is zo klein geworden online! Echt heel tof. Wij deden bijvoorbeeld afgelopen weekend een dansworkshop via zoom. Oké, het is dat we al kunnen dansen dus het was wat makkelijker dan from scratch beginnen, maar dan nog. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het online leren. Overigens kun je ook op reis via airbnb experience: er zijn mensen die je een virtuele tour door hun stad geven, heel cool.

Andere online lessen platforms zijn bijv Skillshare of Masterclass. Skillshare biedt een gratis proefperiode en daarnaast staan er volop algemene gratis lessen op, maar dan op een ‘kijk in je eigen tijd’ manier met on demand video’s. Het aanbod varieert van zelf ontplooiings cursussen tot bijvoorbeeld een schilderworkshop. Ik noem maar wat. Ik kon niet zo goed vinden wat je er na de gratis proefperiode voor betaalt, sorry. Masterclass is 180€ per jaar volgens mij maar staat in ruil daarvoor wel vol met video’s van professionals met allerlei skills.

Zoek je foto’s uit en maak dat fotoboek

Dit is ook zo’n klusje wat perfect is voor de lockdown. Want om eerlijk te zijn staat het al eeuwig op je ’to do’ list en je maakt er normaliter nooit tijd voor. Plan een paar avonden in om je foto’s uit te zoeken, te sorteren en te editen en gebruik een online tool om het fotoboek te maken. Echt een fijn aandenken en na de lockdown doe je het niet meer. Kun je meteen weer even mijmeren over die leuke vakantie en je weer even weg wanen 🙂

littlebitofsunshine

Wat doe jij om de lockdown door te komen?

Comments: 12

 • reply
  januari 20, 2021

  Ha herkenbaar allemaal! Heel toevallig heb ik gisteren Qwixx besteld, terwijl ik een fervent spelletjeshater ben. Maar het is een makkelijk en snel spel voor met z’n 2! Nu maar hopen dat er in de komende tijd nog iemand langs mag komen, anders heb ik er niks aan hahaha (ja uiteindelijk wel natuurlijk!).

  Verder heb ik mijzelf deze maand die Yoga With Adriene challenge opgelegd, 30 minuten lezen elke dag, elke dag 30 minuten wandelen én elke dag even wat aan mijn Japans werken (via een website, voor de basic zinnetjes, verder kom ik niet hoor!). Een hele lijst. Maar je moet toch iets doen om niet gestoord te worden haha.

  En veel sporten, ja! Ik kom in ieder geval fit de lockdown uit, dat is 1 ding… hahaha.

   • reply
    januari 20, 2021

    Ik werk niet he! Of in ieder geval niet voor een baas en zit op dit moment in een periode waarin ik alleen dingen achter de schermen kan doen, en die hoeven niet persé elke dag gedaan te worden 😉 Groot verschil haha.

 • reply
  januari 20, 2021

  De ontdekking van Urk staat al klaar in mijn Kobo Plus. Mijn activiteiten komen deels overeen met jouwe: lezen, Frans leren, af en toe sporten – niet zo vaak als jij, in het weekend wandelen. Verder scro ik ook iets te vaak op mijn telefoon

 • reply
  januari 20, 2021

  Wat een goede lijst! Daar haal ik zeker wat inspiratie uit 🙂 Mijn voornemen is om in ieder geval elke dag even naar buiten te gaan, om hard te lopen of voor een wandeling. Dat zorgt ervoor dat ik de moed erin kan blijven houden 😉

 • reply
  januari 20, 2021

  Ik doe ook twee keer per week pilates met studio natuurlijk. Het gaat elke keer beter. Verder probeer ik bewust niet te veel tv op een avond te kijken en dat te combineren met lezen of schrijven. Zo zijn mijn avonden toch gevarieerder. Ik wil graag terug met puzzelen beginnen maar sinds mijn thuiswerkplaats op mijn puzzeltafel is, heb ik eigenlijk geen plaats meer 🙈

 • reply
  januari 20, 2021

  Fijne ideeën! Het was even weg, maar sinds vorige week heb ik weer de rust voor een boek. Ik heb net ‘Het duister dat ons scheidt’ van Renate Dorrestein uit en ben meteen aan het volgende begonnen: Tjakovskistraat 40. En ik scoorde een hoepel via Marktplaats, op twee minuten lopen van huis. Ook erg verslavend.

 • reply

  Tea

  januari 24, 2021

  Goede lijst dit! Ik vind de Masterclass video’s echt aanraders. Heb een abonnement voor mijn verjaardag gekregen en heb er heel veel uit gehaald. Vooral uit de inspirerende de kookvideo’s en leerzame science & tech categorie.

Post a Comment