Wandelen in de buurt van Utrecht

6x wandelen in de buurt van Utrecht

Wandelen is hip! Heel Nederland lijkt wel aan de wandel te zijn (want wat kun je anders doen), en ook ik doe er aan mee. In Australië hiketen we heel wat af, en al mag je het in Nederland niet echt hiken noemen, ik ontdekte de afgelopen tijd ook echt hele mooie wandelingen hier in de buurt. In deze blog deel ik mijn lijstje met 6x wandelen in de buurt van Utrecht, inclusief handig kaartje voor op je Google Maps.

Wandelen in de buurt van Utrecht, mijn tips

In de buurt van Utrecht zijn aardig wat natuurgebieden te vinden. Je hebt natuurlijk Amelisweerd, met daar in de buurt een boel forten en bij Lage Vuursche kun je ook paleizen bewonderen. Ietsje verder van Utrecht (maar met ov / auto goed te bereiken) vind je de Utrechtse Heuvelrug, een prachtig natuurgebied vol bos, wandelpaden en ander moois. Natuurlijk kun je ook naar Austerlitz, waar je de piramide kan vinden en daaromheen veel bosrijk gebied. En wat dacht je van Soesterduinen? Zelfs het zand is binnen handbereik.

Het grootste nadeel van wandelen in de buurt van Utrecht echter is: de drukte. Jullie hebben het vast ook gelezen: elk weekend staat het nieuws bol van de waarschuwingen dat alle natuurparken vol zijn, de parkeerplaatsen bezet, en dat je beter niet meer moet komen. Mijn allergrootste tip is dus: ga vroeg op pad! Wij wandelen meestal voor 12 uur en dan is er geen kip te bekennen. Ik besef me nu dat als jullie dit allemaal doen, er dus veel kippen te bekennen zullen zijn, maar goed. Haha! Mocht je op pad gaan, check dan sowieso de drukte monitor, dan weet je waar je weg moet blijven. Mijn tweede tip: pak de fiets of het ov waar mogelijk. Dan staan niet alle wegen/parkeerplaatsen vol.

Goed over naar mijn favoriete routes. Ik maakte voor jullie het volgende handige kaartje, je kunt deze opslaan in je maps zodat je altijd de route bij je hebt. Sommige routes staan aangegeven met knooppunten, anderen kun je met handige bordjes volgen, en voor sommige moet je echt de kaart erbij houden. Ik licht ze onder het kaartje allemaal nog even toe 🙂

1.Wandelen bij Oud Zuilen

Bij Oud Zuilen, een plaatsje aan de noordkant van Utrecht, vind je Slot Zuylen en ook Fort Blauwkapel. Hier wandel je een prachtige 12 km lange route (je kunt hem desgewenst korter maken door ergens anders te beginnen/eindigen). De route loopt de eerste helft langs de Vecht, door Maarssen en Maarssendorp. Hier vind je bijna Amsterdams achtige grachtentaferelen en sowieso prachtige huizen. Halverwege buigt de route rechtsom richting de Maarsseveense plassen en bevind je je ineens in de natuur bij het water. Tot slot kom je nog langs hele Nederlandse molens en door de polder; echt een afwisselende wandeling dus! De wandeling begint en eindigt bij Slot Zuylen (of bij Fort Blauwkapel als je hem langer wil maken) en onderweg zijn er een aantal koffietentjes waar je to-go kunt halen. Zo is de museumshop van slot Zuylen open voor to go en ook Bistro Belle. Let er alsjeblieft op dat je je afval in een afvalbak doet! Er wordt teveel zwerfafval gevonden van to-go-wandelaars de laatste tijd…

Overigens kun je deze wandeling ook andersom lopen natuurlijk.

Note: er staan geen bordjes of iets dergelijks, dus voor deze wandeling heb je zeker maps nodig.

2.Rondje Ruigenhoek

Bij Fort Ruigenhoek kun je het ‘Rondje Ruigenhoek‘ lopen. Dit is een 8km route die door het recreatiegebied Ruigenhoek en het Gagelbos loopt. Het leuke van deze route is echt de verschillende vergezichten: van boerenlandschap tot oorlogs-schuilkelders en natuurlijk het fort. De wandeling begint bij de parkeerplaats aan de Gageldijk, die is op google maps niet super makkelijk te vinden, maar het kaartje wijst het vanzelf. Ook staat de route zelf niet met pijltjes oid aangegeven, maar je kunt de knooppunten volgen in mijn kaartje, die staan wel op paaltjes. Wij hebben deze route niet helemaal uitgelopen, omdat le bf destijds zijn arm in een mitella had en we dus ook náár deze wandeling moesten lopen a 5 km haha, maar we hebben genoeg gezien om hem nog eens te willen lopen.

Er zijn niet echt horeca gelegenheden onderweg, dus neem zelf wat te drinken mee 🙂

3.Klompenpad het ‘Beukenburgerpad’

Klompenpaden zijn officiële wandelpaden die vaak deels over boerenland lopen (vandaar de naam Klompenpad). De boeren op de route stellen hun land (onder voorwaarden) open voor wandelaars, en daardoor kun je hele mooie routes volgen! Tot nu toe zijn klompenpaden alleen te vinden in Utrecht en Gelderland, maar ik verwacht eigenlijk dat het nog wel uitgebreid gaat worden. De wandelingen worden goed aangegeven met bordjes en zijn daarom erg makkelijk te volgen. Er is zelfs een app van, en deze anwb/oma heeft hem op haar telefoon. Super handig, want je kunt daarin het kaartje downloaden en je krijgt allerlei leuke weetjes te lezen tijdens het wandelen. HAHA ik word echt een oma maargoed.

Het Beukenburgerpad is een mooie wandeling bij Groenekan, waar je vanuit Utrecht heel makkelijk heen fietst. De wandeling zelf is 13 kilometer, maar je kunt hem inkorten tot 8 als je het laatste gedeelte overslaat. Dat staat ook goed aangegeven. Je loopt door weilanden, langs forten, door bosrijk gebied en historische landgoederen. En er zijn twee horeca mogelijkheden onderweg: Dorpsbistro ‘naast de buren’ in Groenekan en Landwinkel de Groenekan.

4.Klompenpad het ‘Slagmaatpad’

Een tweede klompenpad die ik hier wil noemen is het Slagmaatpad bij Fort Vechten / Bunnik. Het fort is momenteel gesloten, dus de route is niet helemaal zoals ie hoort, maar daarom is ie niet minder mooi. Het Slagmaatpad is een goed ‘beginnerspad’, want hij is maar 7 km. Je begint bij Fort Vechten en waar je er normaliter doorheen gaat, kun je er nu links omheen. Dat staat goed aangegeven hoor, want normaal is dat onderdeel van de terugweg. Je kunt op dit moment door corona dus een deel van de route niet doen, maar zodra het fort weer open is, dan is de route weer rond.

Let op: deze route loopt door veel modderig boerenland. Je kunt dus wel verwachten dat je goed vies wordt! Doe daarom echt hoge wandelschoenen aan als je deze route loopt in regenachtige tijden. Maarja, wanneer is het in Nederland niet regenachtig hihi. Het leukste van deze route vond ik overigens het pondje. Dit is een handmatig pondje en je trekt jezelf door middel van touw naar de overkant. Mocht je hier geen zin in hebben, is er 20 meter verderop gewoon een stukje land waar je kan oversteken hoor.

Voor kinderen is hier ook een aparte kinderroute met allerlei leuke taken. Had ik al gezegd dat de app klompenpaden ook speciale kinderroutes heeft? Ik heb dan zelf geen kids, laat ik mijn lezers met kinderen niet discrimineren 😉

De route is aangegeven met oranje klompenpad bordjes (vandaar dat ik de route in maps ook maar oranje heb gemaakt). Onderweg is er horeca gelegenheid bij Boerderij Nieuw Slagmaat en normaliter in het fort.

5.Oud Amelisweerd en Fort Rhijnauwen

Vlak naast het startpunt van het klompenpad Slagmaatpad bevindt zich natuurgebied Amelisweerd. Je kunt dit te water/kano bereiken via de Kromme Rijn (#goals), maar ook te voet is dit natuurgebied prima te bereiken, zelfs vanuit de stad. Er naartoe fietsen kan natuurlijk ook, maar probeer vooral de auto te mijden: er is weinig parkeerplek. Bij Amelisweerd zijn allerlei wandelroutes te vinden, ik heb er hier op mijn kaartje maar redelijk willekeurig een uitgekozen. Er zijn veel fysieke kaarten te vinden in het gebied, waarop je makkelijk je route kunt uitstippelen. Maar sla vooral fort Rhijnauwen niet over en de kastelen ‘Nieuw Amelisweerd’ en ‘Oud Amelisweerd’. Horecagelegenheid is te vinden in de StayOkay Bunnik.

Let op: dit natuurgebied is erg dicht bij Utrecht en daarom vrij vaak dichtbevolkt. Plan je bezoek dus goed en check de druktemonitor!

6. De Kaapse Bossen, ‘Hoogtepunten’ route

Een beetje verder van Utrecht, maar zeker niet minder mooi: de Hoogtepunten route in de Kaapse Bossen, onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Je komt hier per auto of per bus (of als je fanatiek bent per fiets) en het startpunt is parkeerplaats ‘de Groene Entree’. Let op: kom ook hier op tijd, want een deel van de blauwe route loopt samen met de kortere rode / bruine route, en op sommige plekken zijn er dan ook veel mensen/kinderen te vinden. De route staat aangegeven op paaltjes met gekleurde lijntjes (in dit geval blauw) en deze zijn heel makkelijk te volgen. Het is, in tegenstelling tot andere routes hierboven, echt een boswandeling. Super mooi!

Nog meer wandelen in (de buurt van) Utrecht

Er staan nog veel wandelingen op mijn wishlist, en gelukkig maar, want er is nog steeds vrij weinig anders te doen. Zo wil ik nog een keer naar Soesterduinen en heb ik ook de klompenpaden app nog lang niet uitgespeeld. Of wat dacht je van NS wandelingen? Genoeg te doen dus! Op de websites van Routes in Utrecht vind je echt een heleboel wandelingen, en deze kan ik dan ook aanraden. Hier vind je overigens ook fiets- en vaarroutes.

Ik zal proberen mijn maps steeds te updaten als ik weer een leuke nieuwe wandeling loop, ik gebruik hem zelf namelijk onderweg ook, dus dan kunnen jullie mooi meegenieten 😉 Laat je het hieronder weten als je nog meer (Utrechtse) wandeltips hebt? Ik ben heel benieuwd!

Comments: 9

 • reply
  februari 10, 2021

  Jaaa, dit soort posts vind ik altijd zo leuk! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe routes en nieuwe omgevingen. Dankjewel! Ik woon zelf dicht bij de Posbank (is ongeveer tien minuten lopen) en wandel of hardloop dus vaak daar, want: prachtige natuur. Maar een change of scenery is ook wel eens een goed idee 🙂

 • reply

  Karlijn

  februari 11, 2021

  Een leuke tip in de buurt van Utrecht is het Panbos / landgoed Beerschoten tussen De Bilt en Zeist in! Heel uitgestrekt bos, met veel leuke paadjes en je kan relatief makkelijk de drukte ontlopen. Er is een parkeerplaats en fietsenstalling in De Bilt, dat vind ik zelf het fijnst om als beginpunt te nemen 🙂

 • reply

  Rozemarijn

  februari 11, 2021

  Superleuk! Ik ga er zeker eens een paar uitproberen 🙂

 • reply
  februari 12, 2021

  In Utrecht West (waar ik woon) is het ook leuk. Langs het water bij de Munt, langs woonboten, iets warms te drinken halen bij Landhuis in de Stad en naar de hertjes kijken, door Park Oog in Al, de Dafne Schippersbrug, kijken naar alle jaren dertighuizen!

Post a Comment