recept makkelijke bagels

Recept – makkelijke zelfgemaakte bagels

Bagels zijn denk ik een van mijn favoriete broodbaksels. Ik herinner me vroeger die eerste keer bij bagels & beans, en de blijdschap toen ze in de afbak-schappen kwamen van de supermarkt. Op de een of andere manier worden alleen die afbakbagels nooit goed gaar (er staat 3 minuten op maar bij wie moeten ze niet 10 minuten in de oven?). Anyhow, ik besloot -in een van de vele lockdowns van 2020- om eens zelf bagels te gaan bakken. En wow, dat was lekker. En simpel nog ook! Ik deel vandaag mijn recept voor makkelijke zelfgemaakte bagels.

I’m back!

Jaa, daar ben ik weer! In februari had ik een beetje een werkmarathon en de rest van mijn leven kwam daardoor ietwat op de achtergrond. Ik hield weinig tijd over voor andere dingen en ik had al helemaal geen puf om iets op te schrijven hier. Sorryyy. Maar ik ben er weer, want ik miste bloggen net iets teveel en besloot dat ik daar weer andere energie van krijg die ik niet van slapen krijg. Dus vandaag beginnen we met een lekker weekend recept: makkelijke zelfgemaakte bagels! Als je dit leest op zaterdagochtend kun je nog snel je bed uit voor de eerste voorbereidingen, want zo gek lang duurt het recept niet. Maar dit recept opslaan voor een andere x mag ook hoor 🙂 Enjoy!

 

recept zelfgemaakte bagels

 

Bagels

Bij bagels denk ik meteen aan New York, ook al ben ik er nog nooit geweest. In films eten ze daar voor mijn gevoel altijd bagels en terecht ook. Op de een of andere manier heb ik bagels altijd lekkerder gevonden dan ‘gewone’ broodjes, misschien door het ietwat zoete, het ietwat kleffe? En dat kan kloppen, want in het deeg zit een klein beetje suiker én je kookt de bagels voordat ze in de oven gaan, waardoor ze iets kleffer worden. Ik verkoop het goed he, I get it.

In een van de vele lockdowns die afgelopen jaar rijk was besloot ik uit verveling om eens zelf bagels te gaan maken. Ik volgde dit recept en tweakte het daarna tot iets simpelers. En nu? Nu vind ik afbakbagels uit de supermarkt helaas echt niks meer haha! Dat is dan weer een nadeel. Maar gelukkig is het recept makkelijk, en maak ik deze bagels inmiddels regelmatig (le bf vind het geen straf). Dus vandaag deel ik ook mijn makkelijke recept voor zelfgemaakte bagels met jullie.

Voordat ik overga op de orde van de dag / het recept, is het misschien handig om een paar kleine tips & tricks te delen. Want hoe krijg je nu die perfect gevormde ronde broodjes met dat gat erin?

 

De perfecte bagel, wat gaat erin?

Allereerst: wat gaat erin? Well, deze bagels bevatten eigenlijk maar vijf ingrediënten: suiker, gist, water, bloem en zout. Ten eerste, zoals ik al zei een klein beetje suiker. Maakt het uit wat voor suiker? Niet echt, maar ik zou niet te grove suiker gebruiken, dat lost moeilijk op en de gist moet er wel actief van worden he? Ik gebruik zelf fijne kristalsuiker, maar natuurlijke(re) opties zoals rietsuiker zijn ook prima. Ten tweede: gist. Ik gebruik gewoon zo’n kant en klaar zakje gedroogde gist uit de supermarkt. Niet te moeilijk doen 🙂 Ten derde lauwwarm water. Dit vind ik altijd de moeilijkste stap, want wat is lauwwarm? Ik zou zeggen: Als je een thermometer hebt, gebruik die, want het kan het beste tussen de 40-45 graden zijn: ietwat aan de hete kant, maar niet dat je je f*kken brandt. Als het water te heet is, dan kun je de gist vermoorden, en dat willen we natuurlijk niet.

Vervolgens gaat erin: bloem! Ik gebruik eigenlijk altijd gewoon tarwebloem uit de supermarkt, maar je bagel wordt wel nog chewy’er als je echt broodbloem gebruikt. En tot slot: een snufje fijn zeezout. Als je dit toevoegt, zorg er dan voor dat je het niet bovenop het gist gooit, want dan vermoord je de gist ook weer. Het klinkt nu alsof je de gist makkelijker vermoord dan je zou willen, maar geloof me: gist en ik zijn geen goede vriendjes, en ook mij lukt het altijd om deze makkelijke bagels te maken! 😉

 

Hoe rol je een bagel?

Anyway, als je na al dit te lezen nog steeds durft, kunnen we door met wat techniek! Er zijn meerdere manieren om een bagel te rollen: in lange strengen die je vervolgens aan elkaar plakt tot een cirkel of door een gat te maken in een rond balletje deeg. Ik ga voor het laatste, want dat is het makkelijkst. En dat willen we.

Maar voordat we zover zijn, maken we eerst het deeg. Dit is vrij simpel, zeker als je kant en klare gist gebruikt uit de supermarkt: je gooit alles in een kom, zet de mixer met deeghaken erop en mengt tot het 1 geheel is. Dan kneed je nog even 10 minuten flink door (workout van de ochtend). Het deeg moet zowel een beetje vochtig als stevig zijn, dus het kan zijn dat je minder water moet toevoegen of meer bloem. Daarom is het fijn om sowieso nog met je handen te kneden, dan kun je beter voelen hoe het deeg voelt.

 

deegbal voor recept makkelijke zelfgemaakte bagels
Zo ziet mijn deeg eruit voor het rijzen

Dan mag het deeg een uurtje rusten in een geolie’de kom. Ik doe dit meestal gewoon in dezelfde kom als ik eerder het deeg kneedde: ik maak hem even schoon, wat olie erin, ik rol de bal er door en doe er een vochtige theedoek overheen. En dan mijn truc: ik zet de kom met deeg afgedekt in de oven (die uit staat). In de oven is het namelijk windstil (deeg rijst minder goed in de tocht) en kan het lekker gaan broeien. Het recept voor een perfect rijzend deegje. Een andere optie is een nachtje in de koelkast, dan kun je evt de kom afdekken met een douchemuts (die kan je mooi hergebruiken).

 

recept makkelijke zelfgemaakte bagels
En zo ziet het deeg eruit na het rijzen

Prik er na een uur eens goed in met je vinger: blijft de afdruk staan? Dan heeft het lang genoeg gerezen. Prik het deeg her en der in om het te ontluchten en verdeel het dan in 8 gelijke porties (dan bakken ze ook gelijk). Ik weeg dit niet af, maar doe het op het oog. En nu kunnen we gaan rollen!

 

Rol als een pro

Leg nu 1/8e van het deeg in een balletje onder je hand. Van je hand maak je een C-vorm en die leg je over het deegballetje heen. Roer nu om het deegballetje heen terwijl je het ook zacht tegen je plank drukt om de perfecte ronde vorm te krijgen. Ik heb een foto sessie hieronder geplaatst om je te laten zien wat ik bedoel. Je hebt geen extra bloem nodig om dit te doen. Het klinkt moeilijk als je het leest, maar probeer het gewoon haha.

Leg alle balletjes op een bakplaat (ik gebruik hiervoor mijn herbruikbaar bakpapier) en zet een klein bakje bloem klaar. Maak nu een gat in elk balletje door 1 of 2 vingers in de bloem te steken en daarna te gebruiken om een gat in het midden te maken. Als dat gelukt is, kun je diezelfde vingers gebruiken om het deeg wat naar buten te rekken en een gat in het midden te creëren. Zorg dat het gat ongeveer 1/3e van de uiteindelijke grootte is. Nadat je dit bij alle bagels hebt gedaan, laat je ze nog even rusten en kun je ze gaan koken. Vanaf hier is het makkelijker, dus volg gewoon het recept!

 

 

Het recept voor makkelijke zelfgemaakte bagels

Bagels

Prep Time: 90 Minutes
Cooking Time: 30 Minutes
Total time: 2 Hour
Servings: 4 (8 bagels, dus 2 pp)
recept voor makkelijke zelfgemaakte bagels

Ingredients

Voor het deeg
 • 3,5 cup / 440 gram bloem (+ extra voor tijdens het kneden)
 • 1 zakje gedroogde gist (7g)
 • 4,5 tl (of 20 gram) suiker
 • 1,5 tl (of 6 gram) zout
 • Ongeveer 300 ml lauwwarm water (je kan meer of minder nodig hebben)
Topping suggesties
 • Sesamzaadjes
 • Maanzaad
 • Lijnzaad
 • Wat jij lekker vindt!
Belegsuggesties voor op de bagel
 • Cream cheese (dat hoort toch echt op een bagel...)
 • Avocado, feta / geitenkaas en dukkah (yum!)
 • Een eitje
 • Wat boter en jam

Instructions

1. Zeef de bloem in een grote kom. Doe de zout aan de ene kant en de gist en suiker aan de andere kant erbij.
2. Maak een kuil in de bloem en giet daar 200 ml water in. Mix met de handmixer met deeghaken (of duik er gewoon in met je handen) en voeg wanneer nodig tot extra 100 ml water toe *
3. Kneed het deeg nu verder op een bebloemd werkblad. Kneed voor 10 minuten en probeer zoveel mogelijk bloem in het deeg te verwerken. Hier kun je dus gerust nog 50-60g extra bloem in kwijt soms! Het deeg moet glad en elastisch zijn.
4. Doe wat olie in een (schone) kom en zorg dat de kom goed bedekt is met olie. Doe het deeg erin en rol het een beetje rond, zodat het deeg ook bedekt is met wat olie. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek (of met een badmuts) en zet de kom in de oven **. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
5. Als het deeg voldoende is gerezen, moet je erin kunnen drukken en de afdruk moet blijven staan. Lukt dat? Druk het deeg dan op een paar plekken in, om de lucht eruit te laten. Verdeel het deeg nu in 8 gelijke stukken.
6. Nu gaan we het deeg rollen (zie hierboven voor gedetailleerde instructies). Maak 8 gelijke bolletjes met behulp van een kommetje van je hand (gebruik geen extra bloem in deze stap) en leg de bolletjes op een bakplaat. Maak een gat met bebloemde vingers en laat de bagels nog even rusten.
7. Kook ondertussen een grote pan met water en zet je oven vast aan op 220C. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de bagels om te kunnen zwemmen. Kook nu de bagels in batches, en 1-2 minuten per kant. Ik kook ze meestal zo'n 1,5 minuut per kant, dan worden ze lekker chewy.
8. Na het koken kun je de toppings erop doen, want op deze stap blijven ze het beste plakken. Ik gooi meestal een mengsel van sesamzaadjes en maanzaad erop, maar je kunt natuurlijk een topping kiezen naar keuze. Of ze gewoon leeg laten!
9. Leg de gekookte bagels met topping op een (herbruikbaar) bakpapiertje en bak ze in de oven voor 20-25 minuten. Laat ze een beetje afkoelen en serveer!
Print
* het hangt ervan af wat het klimaat die dag is of waar je woont hoeveel water je meer of minder nodig hebt. Je wilt uiteindelijk een stevig deeg, maar niet te droog. Dat is dus letterlijk even aftasten!
** bij deze stap moet de oven wel uit staan! Heb je die optie niet omdat de oven voor iets anders aan staat? Zorg dan dat je kom op een tochtvrije warme plek staat.

De bagels zijn het lekkerst op de dag dat je ze maakt. Ze blijven lekker tot 2 dagen na bakken, maar bewaar ze dan wel goed afgesloten in een ziplock zakje.

Mocht je het deeg overnacht in de koelkast laten rijzen, zorg dan dat het ongeveer een half uur uit de koelkast is, voordat je er verder mee gaat.

Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je ervan vond in een reactie of tag me op insta (@littlebitofsunshineblog)

Op zoek naar meer ideeën voor ontbijt of lunch? Neem dan eens een kijkje in mijn receptenindex!

 

Comments: 7

 • reply
  maart 20, 2021

  Lekker 😀 Ik heb vorig jaar ook bagels gemaakt! Vond het leuk om te doen, vooral dat koken voelde wel gek maar ook alsof je een pro bent, weet je wel 😉 Fijn uitgebreid recept!

 • reply
  maart 20, 2021

  Ik heb nog nooit bagels gegeten :p Wel altijd al eens willen proeven dus ik ga dit recept eens maken! Bedankt voor het delen 🙂

 • reply

  Tea

  maart 20, 2021

  Dit recept had ik kunnen gebruiken! Heel duidelijk allemaal. Ik had Amerikaanse videos gezien en die bleven maar zeggen dat je voor dit toch echt broodbloem moest hebben, dus ik bleef het maar uitstellen. Tot ik op een gegeven moment me bedacht dat dit ook mensen zijn die cakebloem gebruiken voor cake en dat het met tarwebloem dus ook moet lukken. Dat ging inderdaad prima.

  En welkom terug!

Post a Comment