bulgur met aubergine en halloumi

Recept – Bulgur met harissa-honey-glazed aubergine en halloumi

Jongons, ik heb me nu toch weer een lekker recept! Bulgur met pittige honey-glazed aubergine en idem geglazuurde halloumi. Oh en spinazie! Ik kende bulgur tot nu toe vooral van de bulgursalades, maar nadat ik een keer warme bulgur at in een ander recept was ik om: dat is eigenlijk net zo lekker! Die bite, die smaak. yumm. Dit recept is eenvoudig en ik heb een aantal goede vervangende ingrediënten zodat je niet weer van alles hoeft te shoppen. Kwijl gauw verder…

Halloumi

Halloumi, ik hoorde het al in een van jullie reacties, is een vrij rubber achtige smeltkaas, die eerst smelt, maar als je hem te lang bakt heel fietsband kan aanvoelen. Ik verkoop het goed, ik weet het. Maar als je het goed bereid, is het echt een van mijn lievelingskazen!

Van oorsprong komt de kaas uit Cyprus en wordt gemaakt van geitenmelk. En hij is perfect om te grillen, want hij loopt niet uit, zoals bijvoorbeeld mozzarella. Inmiddels wordt er ook steeds vaker schapen of koemelk aan toegevoegd, maar om halloumi te heten mag dit maar max 50% zijn. En wist je dat het deze structuur krijgt omdat het dubbel verhit is? Ik maakte eerder al eens paneer, dan kook je melk en voeg je een zuurtje toe om het te stremmen. Dit wordt bij halloumi met enzymen gedaan en daarna wordt de kaas-substantie (want dat is het dan nog niet) nogmaals verhit. Daardoor krijgt het een andere structuur en kan je het makkelijk grillen zonder dat ie uitloopt. Tot zover de wetenschapsfeitjes van vandaag 😉

Ik leerde halloumi voor het eerst kennen bij een vega bbq, daarna gebruikte ik het al eens in een salade (nog immer een van mijn fav salades: mango met halloumi en spinazie) en nu gebruik ik het dus warm in een gerecht. Zo. Lekker.

 

 

Wat tips en tricks voor dit recept

In dit recept kook je de bulgur gaar in een saus van tomatenpuree en bouillon. Zoals ik al eerder eens tipte bak ik de tomatenpuree eerst even aan, zodat de scherpte verdwijnt (het zuurtje) en de smaak wat zachter wordt. Daarna voeg je bouillon toe en kook je de bulgur gaar. Ondertussen kun je de aubergine gaan bakken: je smeert de plakken in met een mengsel van honing, harissa en olie en bakt de plakken op heel hoog vuur gaar. Ik heb maar 1 koekenpan dus dit deed ik in batches. De halloumi bak je daarna in dezelfde pan met hetzelfde glazuur, maar die hoeft echt maar 30 seconden ofzo. Kind kan de was doen toch? Geniet van het recept!

ps. heb je geen harissa in huis? Ik gebruikte een mengsel van gewone sambal en sambal manis en deed daar wat knoflook bij. Dat kan dus ook prima!

 

Bulgur met harissa-honey-glazed aubergine en halloumi

Prep Time: 5 Minutes
Cooking Time: 25 Minutes
Total time: 30 Minutes
Servings: 2
bulgur met aubergine en halloumi

Ingredients

Voor de harissa marinade
 • 2 eetlepels honing
 • 1 theelepel harissa (of zie *)
 • 4 eetlepels olijfolie
Voor de bulgur
 • 1 grote rode ui, in dunne plakken
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 eetlepel harissa (of zie *)
 • 150 gram bulgur
 • 450 ml groente bouillon
 • 150 gram (baby) spinazie
 • 1 aubergine
 • 1/2 blok halloumi (ongeveer 100 gram)
Eventueel om te serveren
 • Griekse yoghurt
 • Paprika poeder

Instructions

1. Snij de ui en fruit hem aan in een wok of hapjespan in de olie. Zet op zacht vuur en bak voor 5-10 minuten.
2. Voeg dan de tomatenpuree en harissa toe en roer goed voor ongeveer een minuut. Voeg de bulgur toe en bak even mee. Doe dan de bouillon erbij en laat 15 minuten sudderen op laag vuur. Je kunt evt een deksel op de pan doen.
3. Ondertussen kun je de aubergine gaan bakken. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 0,5 cm. Bestrijk beide kanten met de marinade en bak op hoog vuur tot ze bruin en zacht zijn. Dit kan dus in batches en duurt ongeveer 1-2 minuten per kant.
4. Snij ook de halloumi in 0,5 cm plakken en bestrijk met het laatste beetje marinade. Bak deze voor ongeveer 30 seconden per kant in dezelfde pan na de aubergines tot ze bruin zijn.
5. Doe ondertussen de spinazie in de pan bij de bulgur en zet het vuur uit. Roer goed door zodat de spinazie slinkt, maar nog wel een beetje bite houdt (dat vind ik persoonlijk lekkerder)
6. Serveer wat bulgur op een bord, stapel er de halloumi en aubergine bovenop en serveer evt met yoghurt en wat paprika poeder.
Print
* je kunt harissa ook vervangen door een mix van sambal: 1/2 zoete (manis) en 1/2 pittige (oelek). Als je hier dan nog een geperst teentje knoflook doorheen doet, heb je je eigen harissa.

Comments: 1

 • reply
  augustus 29, 2021

  Oh dit klinkt echt heerlijk! Ik ben echt verslaafd aan kaas, maar halloumi heb ik nog nooit gegeten. Toch maar eens proberen, het recept ziet er echt heerlijk uit!

Post a Comment