Little bit of… Oktober 2021 – Europe in a month

Alsof de pandemie weer een beetje over is (of we zitten gewoon tussen 2 waves), was ik deze maand weer eens ouderwets vaak in het buitenland. Oktober begon met een weekendje Berlijn en eindigde met een werk-tripje naar Oslo. En ik moet zeggen: I loved all of it! Pre-pandemie reisde ik best veel, het geeft me energie en inspiratie. Het was heerlijk om dat weer eens te doen. Lees gauw meer 🙂

Een weekendje Berlijn

Begin oktober sprongen le bf en ik in de trein om zijn zusjes verjaardag in Berlijn te vieren. De IC Berlijn vind ik persoonlijk echt heerlijk: je stapt in Amersfoort in, pakt een boek en komt niet meer uit je stoel tot je 6 uur later in Berlijn bent. Dit keer was de Deutsche Bahn ons bijzonder goedgezind en hadden we ook geen vertraging; dat is wel eens anders geweest.

Onze aankomst ging niet zonder slag of stoot: we verbleven in Prenzlauerberg waar precies die dag een stroomstoring was. Onze airbnb host was slecht te bereiken en het ging allemaal niet over rozen. Ik zal jullie de airbnb dan ook niet aanraden haha! Uiteindelijk lukte het ons om in te checken in het piepkleinste appartementje van Prenzlauerberg. Maar Berlin Baby! Wat heb je meer nodig dan een bed en een douche.

Het was dat weekend bijzonder lekker weer, we spendeerden de middag al pingpongend in een park en ’s avonds was het verjaardagsdiner van m’n schoonzusje. We aten met al haar vrienden bij Gobento, absoluut mijn favorietste restaurant van Berlijn. Een Japanse Bento box, samengesteld door een fantastische kok. De hele avond samen met andere expats van over heel Europa. Het was gewoonweg heerlijk om weer even het expatlife te voelen. Dat hadden we gemist!

Op zondag brunchten we uitgebreid bij ABC (Allans Breakfast Club) en daarna pakten we van die elektrische stepjes om door de stad te scooteren. Wat was dat hilarisch! Echt heel leuk om te doen als je in Berlijn bent. (Zorg alleen dat je niet de straatjes met kinderkopjes pakt, dan trilt je stepje echt je brein los denk ik)

In de middag bezochten we een mega tof museum, in een bovengrondse bunker van de Tweede wereldoorlog. In het museum hing allerlei moderne kunst en we werden rondgeleid door een gids. Echt een aanrader! Je mocht er binnen helaas geen foto’s maken, dus ik heb alleen deze:

Op maandag sliepen we wat uit en pakten we ’s middags de trein weer terug. Lang leve working from home – of in dit geval: working from train. Eigenlijk is Berlijn ook zo makkelijk te bereiken.

Date weekend en huisperikelen

In het tweede weekend van oktober hadden le bf en ik een date weekend, omdat we elkaar de twee weekenden erop niet veel zouden zien. We deden zaterdag eerst een rondje huisklusjes om er vervolgens zondag gezellig in de kunnen cocoonen. Allereerst pakten we ons nieuwe vloerkleed uit, waar ik in deze blog al meer over uitweidde. Ook knutselden we voor de tweede keer de lampenkap voor in de slaapkamer, die de vorige keer mislukt was. Beiden een succes!

Op zondag deden we een high tea bij de Yoghurt Barn, want dat had ik voor mijn verjaardag cadeau gekregen afgelopen augustus. Het was alles bij elkaar echt veel te veel, maar wel heel lekker hihi. Verder deden we dat weekend niet veel meer dan boek lezen op de bank. Ik zit weer helemaal in een leesvibe, heerlijk!

Een week alleen

Het weekend erop vertrok le bf op een weekje vakantie naar een goede vriend. Ik had dus het rijk alleen! Dat was al even geleden want sinds de pandemie (en eigenlijk sinds onze emigratie naar Australie) waren we eigenlijk bijna altijd samen (bleh klef ik weet het). Maar ik had een lekker druk programma om me te vermaken.

Op zaterdag ging ik allereerst mijn hoofd leeg pottenbakken. Op de pottenbak-todo-list: een grote saladeschaal! Dat is nogal een onderneming, want je hebt er veel klei voor nodig en ik ben nog lang niet sterk en/of goed genoeg om dat te kunnen. Maar wie niet waagt, die niet wint, toch? De eerste drie pogingen belandden vrolijk in de ‘recycle bak’. De vierde poging werd meer een bord dan een schaal maar de vijfde poging begon er op te lijken. Edit: we zijn nu twee weken later en de vijfde poging is inmiddels gekrompen tot pastabord. Maar ik blijf proberen hihi!

Op zondag in datzelfde eerste-alleen-weekend stond er een dagje Dutch Design Week op het programma. Samen met een collega reisde ik af naar Eindhoven en we keken onze ogen uit. Wat was dat fantastisch, waarom was ik nooit eerder geweest? Dat vraag ik me nu echt af. We zagen zóveel en ook zoveel nog niet, het is echt een aanrader voor volgend jaar. Een paar kiekjes:

De uiteindelijke reden waarom ik ging, was dat ik door een collega uit Maastricht uitgenodigd was voor de onthulling van een kunstwerk. Het was een speciaal kunstwerk, want het was gemaakt voor en door vrouwen die lijden onder een complicatie van hun zwangerschap. Klinkt serieus, en dat is het ook, maar het was ook een mooie en warme bijeenkomst. Er is weinig bekend over wat dit met de vrouwen doet en ook hun gezondheid na complicaties wordt nog te weinig gemonitord. Tijd om er wat aan te doen dus! Het lijkt me mooi om hiermee bezig te gaan in de toekomst.

Voor het eerst weer vliegen

Een paar dagen later in deze alleen-week stond er een werktrip op de agenda: een reisje naar Oslo om een nieuw onderzoek te starten. Oslo! Scandinavië! Hier kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Ik ging met twee collega’s en die gingen heel saai maar twee dagen. Ik was toch alleen thuis en besloot er een paar dagen aan vast te plakken. Zonde anders van de CO2 uitstoot en ik was nog nooit in Oslo geweest <3. Overigens vond ik dat best spannend, want ik hou niet zo van alleen reizen. De laatste keer dat ik het deed vond ik mezelf vooral enorm zielig haha en ik kon er niet van genieten. Spannend dus, maar ik vond het ook wel weer eens tijd om uit mijn comfort zone te komen.

Het werkoverleg was heel succesvol en we hebben heel veel dingen kunnen bespreken en besluiten. Geloof me, ik ben echt fan van zoom en het is zoveel beter voor de planeet, maar het kan niet áltijd. Als je elkaar nog niet goed kent, is het voor een samenwerking echt beter om elkaar niet alleen op een scherm te zien. (zie hier het bewijs van vliegschaamte en het vooruitlopen op jullie (en mijn eigen) commentaar ‘je probeert toch zo groen te leven, waarom vlieg je dan nog’)

Anyhow. Een paar kiekjes van Oslo:

Na de werktrip verhuisde ik van sjiek hotel (betaald door onze collega’s) naar een airbnb in centraal Oslo. En in tegenstelling tot de airbnb in Berlijn kan ik jullie deze ABSOLUUT aanraden! Ik verbleef bij Martha, die haar studeer/logeerkamer verhuurt voor solo reizende vrouwen. Ze houdt van gezelschap en is zelf ook heel leuk! We klikten heel goed, ze werkt als klinisch psycholoog en we hebben veel kunnen kletsen. Dat maakt alleen reizen (waar ik dus niet van houd) echt een stuk leuker. Naast kletsen met Martha banjerde ik met vele duizenden stappen de stad door en bezocht ik onder andere:

De cutest straatjes Damstredet en Telthusbakken. Hier zijn de laatste houten gekleurde huisjes van Oslo te zien; alhoewel ze in de rest van Noorwegen nog volop aanwezig zijn:

De buurt Grunerløkka, waar je prachtig langs de rivier kunt lopen en waar het echt hipster galore was.

Het beste koffietentje Tim Wendelboe zat daar natuurlijk ook:

Ook bezocht ik het een-na-beste koffietentje Mocca waar ik een goeie kaneelbol at.

En het nationaal paleis, waar toevallig die dag de koning was én ik toeschouwer was van een wisseling van de wacht.

Eten vind ik nog altijd het meest awkward als solo reiziger, maar ik ontdekte de foodhallen (ook in hipsterbuurt Grunerløkka) en dat was top:

Ik las maar liefst twee boeken uit (want wat doe je anders als je alleen in een eettentje zit) en ik genoot echt met volle teugen. Ik wist niet dat ik solo reizen ook leuk kon vinden, het was echt een overwinning voor me!

Ook deed ik een free walking tour (of course, mijn lievelingsactiviteit in elke nieuwe stad) en ik maakte meteen een lijstje met dingen die ik de volgende keer zou willen doen.

Reis jij wel eens alleen? Waarom wel/niet?

Wat ik zoal las / keek / luisterde

Ik las de nieuwste Sally Rooney uit (prachtige wereld, waar ben je?) en vond hem prachtig, maar niet dat hij echt je leven verandert. Gewoon goed.

Daarnaast las ik de nieuwste van Griet op de Beeck (Jij mag er zijn) en die vond ik maar niks.

Ik las ook ‘Een steekje los’ van Iris ter Haar en daarover later meer in een blogpost. Aanrader sowieso!

Ik bingede samen met le bf ‘Kastanjemanden’ op Netflix, wát een serie!
En verder begon ik aan de podcast ‘Een soort god’ van de Volkskrant, over sektes. Mega interessant (en ook eng en fascinerend en alles). Zeker een tip!

Wat heb je gemist?

Ik merk dat ik weer meer blogspirit heb, dus deze categorie is terug van weggeweest. Allereerst deelde ik een interieur update. En daarna deelde ik een nieuwe hotspot: Dubbel en dwars. Dat was alweer even geleden, ook daaraan merk ik dat het leven weer terug komt 🙂

Dat was het weer voor oktober. Hoe was jouw maand?

Comments: 4

 • reply
  november 3, 2021

  Leuk om te lezen! Wat fijn dat je twee keer op reis kon en dat je werktrip verlengt kon worden tot een minivakantie. En die high tea ziet er heerlijk uit 🙂

 • reply
  november 3, 2021

  Wat een briljante foto die laatste met de duif als toeschouwer!

  Ik reis eigenlijk nooit alleen, al heb ik wel een jaartje in Londen gewoond. Maar dat is toch echt anders want dan ben je daar thuis. Dat eten lijkt me ook het meest awkward.

 • reply
  november 5, 2021

  Wat een heerlijke update, vol met leuke dingen 😀 Je reizen zien er echt heerlijk uit! Berlijn vind ik ook heerlijk, zou er ook wel willen wonen 🙂 Lijkt me tof!
  En dat alleen reizen is zo verschillend he, ik ben echt heel erg fan en ging eigenlijk bijna alleen maar alleen op reis. De laatste jaren had mijn bedrijf wat meer voorrang en ging ik alleen nog met vrienden, maar ik ga overal alleen heen: van Japan naar Roemenië, Interrail of vliegen… van alles 😀 Heerlijk! (Op dit moment zit ik een maand alleen in Portugal… again… heerlijk ;))
  Die podcast klinkt interessant! Maar moet je daar een app voor downloaden? Ik was begonnen aan die van Dutroux van de NRC geloof ik, en na 3 afleveringen werden er alleen sneak previews gegeven en moest je die app downloaden… zo irritant!

Post a Comment