Recept – Vegetarische rendang van pompoen & venkel
Met een half Indonesisch vriendje staat de Indische keuken hier vaak op tafel. Rendang is zijn favoriet, maar aangezien ik vegetariër ben, is dat natuurlijk wat lastig! Tot we dit recept ontdekten: vegetarische of zelfs vegan rendang van pompoen en venkel. De helft van de pompoen en venkel sudder je tot ze opgaan in de saus en de andere helft van de pompoen dient als ‘vlezige’ groenteblokjes. Super simpel, super lekker en het enige wat je nodig hebt is wat tijd.
Vegetarische of vegan rendang
Ik had het vinden van een goede vegetarische rendang al een tijdje op de bucketlist staan. Ik zag al eens recepten voorbijkomen met jackfruit, maar ik heb dat een paar keer heel vies bereid gegeten en daardoor trok me dat niet zo. Het werd dus pompoen en venkel. Pompoen heeft eigenlijk de perfecte draderige structuur die het draadjesvlees kan vervangen. En dit recept heeft zelfs de goedkeuring van le bf, de niet vegetarische halve indo 🙂
Voor dit recept maakte ik dankbaar gebruik van mijn Le Creuset Dutch Oven. (No spon, I wish) Deze pan koekt niet aan en de inhoud kun je gerust lang laten sudderen, de vochtregulatie is er echt op gespecialiseerd. Mocht je nu geen goede pan hebben, gebruik dan je pan met de dikste bodem en roer vaker, zet hem op een lager pitje. Uiteindelijk is tijd belangrijker dan een goede pan.
Nog wat over de ingrediënten:
Voor dit recept gebruik ik gewoon een kant en klare boemboe rendang uit de supermarkt. Qua sambal is het belangrijk te letten op het woord ‘gebakken’ sambal. Deze is een stuk minder pittig dan normale sambal! (Ik kan uit ervaring zeggen dat 1 eetlepel ‘normale’ sambal veel te heet is haha) Mocht je alleen gewone sambal hebben, voeg dan niet meer dan 1tl toe. Let bij het kopen van de chocola op het chocoladegehalte: gebruik alleen chocolade van 70% en hoger, liefst 85%.
Vegetarische rendang
Prep Time: 15 Minutes
Cooking Time: 120 Minutes
Total time: 2 Hour 15 Minutes
Ingredients
Voor de rendang
- 1 flespompoen
- 2 middelgrote venkels
- 1 puntpaprika
- 2 medium witte uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gebakken sambal (mild)
- 100g boemboe rendang / rendangpasta
- 1 tl kerriepoeder
- 50g bruine basterdsuiker
- 4 el balsamico azijn
- 1,5 el honing
- 500 ml groentebouillon
- 10g zout
- klein stuk extra pure chocolade
Voor erbij
- Rijst
- Cassave kroepoek
- Gebakken uitjes
Instructions
Serveer de rendang klassiek met wat rijst, kroepoek (cassave kroepoek is bijvoorbeeld vegetarisch) en wat gebakken uitjes. Of ga voor sjiek en serveer het met gebakken polenta. Perfect voor de kerst?
Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat me weten wat je ervan vond! Kijk voor andere recept inspiratie in mijn receptenindex.
Blog by Linda
Klinkt lekker! Ik ben inderdaad ook geen fan van jackfruit, dus dat recept zou ik ook overslaan 😉
Tea
You had me at venkel! Ik krijg elke week venkel in mijn groentebox en heb voor mijn gevoel alles ermee gedaan, maar dit klinkt als de perfecte combi!
Hier ook iemand die jackfruit niet meer gebruikt na een eerste slechte ervaring 🙁
Siroon
Haha! Blij dat ik niet de enige ben die geen jackfruit fan is. Ik voelde me al een slechte vegetarier 😉 Benieuwd wat je hiervan vindt!