vegetarische rendang

Recept – Vegetarische rendang van pompoen & venkel

Met een half Indonesisch vriendje staat de Indische keuken hier vaak op tafel. Rendang is zijn favoriet, maar aangezien ik vegetariër ben, is dat natuurlijk wat lastig! Tot we dit recept ontdekten: vegetarische of zelfs vegan rendang van pompoen en venkel. De helft van de pompoen en venkel sudder je tot ze opgaan in de saus en de andere helft van de pompoen dient als ‘vlezige’ groenteblokjes. Super simpel, super lekker en het enige wat je nodig hebt is wat tijd.

 

 

Vegetarische of vegan rendang

Ik had het vinden van een goede vegetarische rendang al een tijdje op de bucketlist staan. Ik zag al eens recepten voorbijkomen met jackfruit, maar ik heb dat een paar keer heel vies bereid gegeten en daardoor trok me dat niet zo. Het werd dus pompoen en venkel. Pompoen heeft eigenlijk de perfecte draderige structuur die het draadjesvlees kan vervangen. En dit recept heeft zelfs de goedkeuring van le bf, de niet vegetarische halve indo 🙂

Voor dit recept maakte ik dankbaar gebruik van mijn Le Creuset Dutch Oven. (No spon, I wish) Deze pan koekt niet aan en de inhoud kun je gerust lang laten sudderen, de vochtregulatie is er echt op gespecialiseerd. Mocht je nu geen goede pan hebben, gebruik dan je pan met de dikste bodem en roer vaker, zet hem op een lager pitje. Uiteindelijk is tijd belangrijker dan een goede pan.

Nog wat over de ingrediënten:

Voor dit recept gebruik ik gewoon een kant en klare boemboe rendang uit de supermarkt. Qua sambal is het belangrijk te letten op het woord ‘gebakken’ sambal. Deze is een stuk minder pittig dan normale sambal! (Ik kan uit ervaring zeggen dat 1 eetlepel ‘normale’ sambal veel te heet is haha) Mocht je alleen gewone sambal hebben, voeg dan niet meer dan 1tl toe. Let bij het kopen van de chocola op het chocoladegehalte: gebruik alleen chocolade van 70% en hoger, liefst 85%.

 

 

 

 

Vegetarische rendang

Prep Time: 15 Minutes
Cooking Time: 120 Minutes
Total time: 2 Hour 15 Minutes

Ingredients

Voor de rendang
  • 1 flespompoen
  • 2 middelgrote venkels
  • 1 puntpaprika
  • 2 medium witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gebakken sambal (mild)
  • 100g boemboe rendang / rendangpasta
  • 1 tl kerriepoeder
  • 50g bruine basterdsuiker
  • 4 el balsamico azijn
  • 1,5 el honing
  • 500 ml groentebouillon
  • 10g zout
  • klein stuk extra pure chocolade
Voor erbij
  • Rijst
  • Cassave kroepoek
  • Gebakken uitjes

Instructions

1. Verdeel de pompoen in twee stukken: de hals en de 'kom'. Schil de pompoen, haal de pitjes uit de 'kom' en snij dat gedeelte van de pompoen in kleine stukjes. Snijd de hals in grotere blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Houd de twee soorten apart.
2. Snij de venkel in blokjes van 1x1cm. Je kunt het beste de onderkant eraf snijden, de schillen verwijderen tot het niet meer kan en dan weer een stukje van de onderkant snijden. Maak dan de schillen schoon en snijd ze. Snijd ook de uien in stukjes van deze grootte.
3. Plet de knoflook en snijd deze heel fijn of pers de teentjes.
4. Doe wat olie in je braadpan en fruit de ui, knoflook, venkel en kleine stukjes pompoen. Voeg na een paar minuten de boemboe toe en de suiker, de honing, het zout en de kerriekruiden. Fruit even mee op hoog vuur. Blus af met de bouillon en balsamico.
5. Laat het geheel ongeveer een uur op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Kijk af en toe of er niet teveel vocht verdampt (dat ligt dus aan je pan)
6. Snijd ondertussen de puntpaprika extra fijn. Voeg deze na een uur toe aan de pan, samen met de grote blokjes pompoen en de sambal. Laat dit nog een half uur sudderen met de deksel op de pan.
7. Tot slot koken we de rendang nog even op half hoog vuur met de deksel van de pan, al roerende tot het een smeuïge substantie is. Dik genoeg? Zet het vuur uit en laat de rendang even nagaren.
8. Rasp op het allerlaatst nog wat extra pure chocolade over het gerecht. Dit geeft het een mooie bruinere kleur zoals 'echte' rendang en voegt wat diepte toe aan de smaak.
9. Serveer met rijst en kroepoek, gebakken uitjes en andere Indonesische bijgerechten naar keuze. Smakelijk!
Print

Serveer de rendang klassiek met wat rijst, kroepoek (cassave kroepoek is bijvoorbeeld vegetarisch) en wat gebakken uitjes. Of ga voor sjiek en serveer het met gebakken polenta. Perfect voor de kerst?

Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat me weten wat je ervan vond! Kijk voor andere recept inspiratie in mijn receptenindex.

Comments: 3

  • reply
    november 20, 2021

    Klinkt lekker! Ik ben inderdaad ook geen fan van jackfruit, dus dat recept zou ik ook overslaan 😉

    • reply

      Tea

      november 21, 2021

      You had me at venkel! Ik krijg elke week venkel in mijn groentebox en heb voor mijn gevoel alles ermee gedaan, maar dit klinkt als de perfecte combi!

      Hier ook iemand die jackfruit niet meer gebruikt na een eerste slechte ervaring 🙁

Post a Comment