veganuary groenten

Ik doe mee aan Veganuary!

Een tijdje terug daagde Marlous me uit op Instagram: doe je mee met Veganuary? Heel januari vegan eten, samen met een aantal anderen? Well, daar moest ik even over nadenken. Ik ben al zo’n 3,5 jaar fulltime vegetariër en eet geregeld ‘per ongeluk’ vegan. Maar een maand lang bewust geen kaas of ei? En dat bij elke maaltijd van de dag? Toch werd ik geprikkeld door de uitdaging en besloot ik hem aan te nemen. Ik stortte me in de voorbereiding en heb er inmiddels helemaal zin in. En natuurlijk neem ik jullie mee de komende tijd. Lees gauw verder over mijn plannen.

Veganuary, wat is dat eigenlijk?

Veganuary is een wereldwijde challenge om in januari een hele maand de vegan lifestyle te proberen. Of je nu al vegetariër bent of je daar (nog) helemaal niet mee bezig houdt, iedereen kan meedoen. Vorig jaar deden er meer dan een half miljoen mensen mee over de hele wereld (in meer dan 200 landen!). Hoe gaaf is het om zo samen iets te ondernemen. Bovendien is januari maar een beetje een duffe maand na alle feestdagen, en een beetje gezonder eten kan natuurlijk voor niemand kwaad.

Waarom zou je mee doen?

 1. Het is gezond. Okee, natuurlijk moet ik dat even nuanceren, want als je nu alleen maar tofu in de frituur gaat gooien, klopt dat uiteraard niet. Daar kom ik later deze maand nog op terug. Maar (veel) vlees eten is oprecht slecht voor je en vaak moet je als vegan naar eigen recepten grijpen, doordat kant-en-klaar geen optie is. Dubbel gezondheidsvoordeel dus, want kant-en-klaar of sausjes uit een pakje bevatten veel ongezonde ingrediënten.
 2. Het is beter voor de dieren. Ook van vegetariër naar vegan is er veel winst voor de dieren. Zo is de melkindustrie een gruwelijke, is het heel lastig monitoren hoe gelukkig een kip wordt van alleen maar eieren leggen en worden er voor het maken van kaas nog dierlijke producten anders dan melk alleen gebruikt.
 3. Het is beter voor het klimaat! Hier schrijf ik later deze maand ook nog een uitgebreider stuk over.

Er zijn meerdere websites waar je je officieel kunt opgeven. Op de website van Veganuary zelf, of de Nederlandse variant: de Vegan Challenge. Hier vind je inspirerende recepten, meer info over de impact en kun je je echt verbonden voelen in de challenge.

Mijn eigen motivatie

Zelf heb ik nooit de behoefte gevoeld om helemaal vegan te eten of leven*. Ik eet al jaren vegetarisch met een enkele vegan avond tussendoor. Ik probeer al groener te leven. Het lijkt /leek me vooral vreselijk ingewikkeld om helemaal vegan te gaan. Geen kaas meer, geen ei. Wat eet je dan wel?

Maar deze challenge vond ik toch een leuke uitdaging. Ik hou sowieso van nieuwe recepten uitproberen. De afgelopen jaren is er zoveel bijgekomen in de supermarkten om het leven van een vegan makkelijker te maken, dus er ligt ook een stapel producten voor me klaar om te testen. En ik wil nu eigenlijk wel eens weten of mijn vooroordeel klopt; dat het echt zoveel meer werk is.

Ik zie gek genoeg het meest op tegen de ontbijt en lunch. Voor avondeten heb ik echt al genoeg vegan recepten op mijn blog en kookboeken te over. En ik denk dat ik ook meer recept plannen heb dan er dagen in januari zitten hihi. Maar als ontbijt eet ik echt al jaren mijn home made granola met kwark of yoghurt, en vaak uit gemak de classic sandwich met kaas als lunch. Ik heb zin om hier meer moeite in te stoppen, om te leren een goede havermoutpap met plantaardige melk te maken en wellicht weer eens wat meer lunchsalades te bouwen. Nu we in lockdown zitten, denk ik dat ik er ook prima genoeg tijd voor heb. Ik hoop vooral dat er een nieuwe routine ontstaat. Maar daar ga ik jullie natuurlijk voldoende over vertellen.

Mijn Veganuary Bucketlist

De volgende dingen staan er dus op mijn Veganuary bucketlist, ingrediënten om te proberen, recepten om te proberen. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, dus drop ze vooral hier beneden in de comments!

Shoarma van knolselderij

Dit at ik ooit eens bij de Demka-kade en vond het de lekkerste vegan shoarma ooit. Ik wil het nu eens zelf gaan maken, het schijnt makkelijk te zijn!

Oesterzwammen vlees

Dit is een veel getipte. Je kunt hier ook shoarma van maken, maar het moet nog wel een beetje divers blijven he 😉 Ik ga voor wraps met een vulling van oesterzwammen. Nu al zin om dit te proberen! Ook las ik overigens ooit eens een recept waar er coquiles werden gemaakt van oesterzwam.

Scrambled tofu

Ook dit at ik ooit al eens bij een brunch restaurant in Melbourne en het recept staat ook in mijn brunch kookboek. Yum! Zin om dit te maken.

Van alles uit de supermarkt

Uit de supermarkt ga ik op zoek naar de beste vegan yoghurt / kwark, het liefst niet op soja basis. Ik kom er later deze maand nog op terug waarom ik niet elke dag soja wil eten.. Vegan kaas? Eigenlijk vind ik vegan kaas geen kaas, maar de violife feta werd me al volmondig aangeraden (zolang je hem niet in de oven stopt, want dan verdwijnt hij blijkbaar haha!). Ik ben benieuwd of ik ga zwichten voor andere ‘kaas’ producten. Qua brood beleg ben ik al fan van de vegan grillworst van de AH en de pate van de vegetarische slager. Super lekker. Veel vleesvervangers ken ik al en als fulltime vegetarier ben ik daar verder ook niet mega van, maar ik ben nog altijd op zoek naar een goede rookworst.

Wat staat er voor jullie op het programma?

De komende maand wil ik mijn avonturen gaan delen. Ik wil gaan schrijven over de vegan levensstijl vanuit mijn kennis als wetenschapper, vanuit de ooghoek van duurzamer leven, maar natuurlijk ook vanuit mijn Utrecht en food-lover kant. Je kunt denken aan blogjes over:

 • Wat eet ik zoal gedurende deze challenge?
 • Waar loop ik tegenaan? En waar liggen voor mij de valkuilen / wat mis ik het meest?
 • Wat zijn nu eigenlijk écht die voordelen van vegan zijn; op het gebied van klimaat en gezondheid, ik zoek het uit! Een tipje van de sluier: niet elke plant-aardige melk is bijvoorbeeld zo klimaatvriendelijk…
 • Moet je supplementen slikken? Waarom wel/niet? En welke vitamines of voedingsstoffen zijn nu eigenlijk zo anders in een vegan dieet, hoe maak je het gebalanceerd?
 • Waar kun je als vegan in Utrecht terecht voor lekker eten en bijvoorbeeld koffie zonder extra te betalen?
 • Wie zijn mijn vegan inspiratie bronnen?
 • En wat zijn mijn lekkerste recepten?

Verwacht dus lekker veel blogjes met info, recepten, updates en persoonlijke verhalen. Ik heb er zin in! Doe je ook mee?

*Vegan gaat veel verder dan alleen maar eten. Zo vermijden vegans leer, wol, zijde en andere producten die van dieren afkomstig zijn. Ik ga deze maand vooral proberen om vegan te eten.

lbos

Comments: 5

 • reply
  januari 1, 2022

  Yes ik doe ook mee! En grappig, ik eet juist al jaren ontbijt vegan (cappuccino havermelk en havermout met havermelk en banaan… veel haver hahaha) en lunch ook heel vaak (zelfgemaakt soepje en boterham hummus/pindakaas of een tosti met vegan kaas… dat vind ik dus oprecht lekkerder dan gewone kaas haha! Op een tosti dan he ;))

  Maar het avondeten vind ik iets lastiger, want kaas. Maar heb al een jaar een zak van edelgistvlokken in huis dus die ga ik gewoon eens uitproberen 😉

  Zelf vind ik het vooral leuk om wat meer te experimenteren want ik ben echt een gewoontedier en eet aaaaaaltijd hetzelfde. Saai!

   • reply
    januari 2, 2022

    Mijn havermout is vrij troosteloos hahaha. Gewoon in de ochtend havermout met wat chiazaad laten weken in havermelk en dan doe ik er of kaneel of pindakaas bij en altijd banaan. Soms warm ik het op in de magnetron, soms niet, haha.

 • reply
  januari 6, 2022

  Oh helemaal leuk! Ben heel benieuwd.

 • reply
  januari 6, 2022

  Oh heel leuk! Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen.

Post a Comment