Little bit of… Januari en Februari 2022 – Onder een steen

Hallo! Kennen jullie mij nog? Daar ben ik weer! In januari en februari leefde ik een beetje onder een steen maar vanaf dit weekend ben ik daar gelukkig onder vandaan. De hoogste tijd dus voor een dagboekje. Wat deed ik onder die steen en hoe kwam ik er weer onderuit? Lees gauw verder…

De korte samenvatting van januari: eat sleep work repeat

Als ik terugkijk in mijn foto’s van januari zie ik eigenlijk bijna alleen maar eetfoto’s. De verhalen en foto’s van Veganuary lazen jullie al hier en hier. Maar eerlijk? Naast veganuary beleefde ik vrij weinig. Op werk was het terror druk; ik had een heleboel deadlines voor beurs aanvragen en ja, zonder beurs geen geld. Ik zal het even kort uitleggen, want niet veel mensen werken in een dergelijk systeem. Mijn werk is gebaseerd op externe funding, wat zoiets betekent als: ik sprokkel geld bij elkaar en anders dan kan ik niet zo veel. Onderzoek doen kost nu eenmaal (best veel) geld en het ziekenhuis waar ik werk kan dat niet allemaal uit eigen zak betalen. Momenteel wordt mijn onderzoek (en dus ook mijn salaris) betaald door de Nederlandse Hartstichting. Deze beurs kreeg ik in 2018, maar dat geld is helaas bijna op. De hoogste tijd voor een nieuw potje dus.

De meeste mensen die in de academische wereld werken vinden dit (beurzen schrijven aka om geld leuren) het minst leuke gedeelte van hun werk. En ik moet zeggen dat ook ik er gemengde gevoelens over heb. Je stopt namelijk echt weken, nee maanden in het schrijven van een fantastisch plan, maar ondertussen weet je ook dat je misschien maar 10% kans hebt om het geld te krijgen. Je moet dus zo’n 10 beurzen aanschrijven om er 1 te krijgen (volgens hele simpele kansberekening) om weer wat geld te hebben voor onderzoek en salaris. En nu vind ik het verzinnen en opschrijven van die fantastische plannen echt fantastisch leuk. Maar het is wel sneu dat je ook weet dat je ze niet allemaal kunt uitvoeren. Enfin; ik zal niet klagen, maar dat was dus mijn steen. Daar lag ik onder hihi!

Ik schreef mijn laatste “fantastische plannen” overigens vanuit een huisje in Kaatsheuvel, want ik had nog een keer een workation geboekt, dit keer samen met 2 zusjes. Chill! Lekker wandelen in het bos tussen de werkdagen door. En halverwege februari was het dan zover: mijn laatste deadline! Vanaf nu is het even een tijdje rustiger. Yay! Fingers crossed dat de beurs-mensen mijn plannen net zo fantastisch vinden en ik weer even vooruit kan 🙂

Wandel-lichtpuntjes

Natuurlijk kan een mens niet 24/7 werken, dus er waren ook wel wat kleine lichtpuntjes. Zo ontdekte ik een nieuw wandelgebied: landgoed Heidestein. Le BF en ik deden daar een heerlijke wandeling in januari:

Nieuwe spelletjes

Ook ontdekten we twee nieuwe spellen: Wingspan en Clever

Wingspan is een spel met veel ‘dingetjes’. Je moet eigenlijk vogels verzamelen en een soort vogelimperium bouwen daar punten mee verzamelen. Ik vond het super tof!

Clever is een kleiner spel en is een soort Qwixx meets Keer op Keer maar dan 5 spellen in een. Heel tof. Alle qwixx/keeropkeer fans vinden dit sowieso leuk.

Een nieuwe tweedehands kast

Maar het absolute toppunt van januari was toch wel de vondst van een Pastoe vitrinekast op marktplaats. Marktplaatsen is echt een van mijn hobby’s en ik heb er ongelooflijk veel geduld voor. Zo was ik al anderhalf jaar (!) op zoek naar een mooie vintage vitrinekast, maar steeds vond ik het aanbod zo-zo. En nu, op een random donderdagmiddag, kwam er een kast voorbij die ik móest hebben! Le bf vond hem gelukkig ook tof dus ik heb mega snel geboden en yay, ik mocht hem ophalen!

De kast is een ‘made to measure’ van Cees Braakman. Made to measure is eigenlijk zoals IKEA nu ook kasten maakt: mix en match zoals jij hem wil. Maar dan van echt goede kwaliteit. Er zijn veel made to measure kasten in omloop en ze zijn allemaal anders. Wat een gelukje dat deze preciés was wat wij zochten: een ondiepe vitrinekast met 1/3e dichte deurtjes en 2/3e glazen deuren. En alles schuifdeurtjes, zodat hij goed bij de eettafel kon staan (open slaande deurtjes komen dan zo tegen de stoelen aan enzo). Goed. Je hoort het; ik ben helemaal gelukkig. Maar kijk hoe mooi hij staat:

Een weekendje uitwaaien (letterlijk) in Cadzand en Brugge

Nadat alle beurs-werk-perikelen over waren, moest ik nog wel even bijkomen voordat ik weer ‘normaal’ kon terugkeren naar het land der levenden (aka hier en de socials). Le bf nam me mee naar een hotel in Cadzand, waar hij op zijn werk onder andere de marketing voor doet: Hotel de Blanke Top. Ik liet me even helemaal in de watten leggen: we gingen naar de wellness, uit eten en waaiden weg op het strand. Dit was overigens precies het weekend dat het zo hard stormde, hihi. Gelukkig gingen we pas zaterdag en niet de vrijdag van Eunice, maar we konden nog steeds echt op de wind hangen. Heerlijk!

De zondag reden we naar Brugge, want dat is dus maar een half uurtje van Cadzand vandaan. Helaas was het die dag mega regenachtig (en zou in de avond weer een storm gaan waaien), dus we gingen van hotspot naar hotspot en bezochten een museum. Hierdoor heb ik wel veel hotspot tips voor Brugge.

We dronken koffie bij Vero Caffe:

Een leuke plek! Klein, fijn, heerlijke taartjes, goede koffie, need I say more? Daarna lunchten we bij Sansaveria Bagelsalon

I mean, we moesten even wachten voor een plekje maar wát een leuke plek! En bezochten het Dali museum. Eigenlijk wilden we nog de toren op, maar het waaide ons te hard. Brugge is zo’n heerlijk stadje om even een weekend naar toe te gaan. Aanrader!

Hotspots in Uutje

In januari was de horeca nog grotendeels dicht, maar in februari kon het gelukkig weer: uit eten, uit koffiedrinken, uit-alles! Ik ontdekte in Utrecht de nieuwe hotspot Fiore:

Ik haalde er nu nog alleen een to-go maar wil er graag binnenkort eens uitgebreider zitten, wat een toffe nieuwe hotspot!

Verder spotte ik Ukiyo koffie op de bloemenmarkt; hij heeft een ‘vaste’ koffietent bij het Rietveld Schröderhuis maar staat elke zaterdag met zijn koffiefiets op de bloemenmarkt. Heerlijke koffie!

Oja! Ik ontdekte ook de vernieuwde Sis Bakery op de Willem van Noortstraat. Ze zijn nu nog alleen open voor to go, maar gaan volgens mij komende week ‘echt’ open. Je kunt er ontbijten, brunchen én dineren en het ziet er super leuk uit.

Ik keek/las/luisterde

Ik las ‘het alles’ van Dave Eggers uit en werd weer even een beetje paranoide van alles wat er komen gaat. Het Alles is het vervolg op ‘de Cirkel’ en die las ik ook al in 1 ruk uit, maar dan een aantal jaar geleden. Het is niet zo zeer een kwalitatief hoogstaand leeswerkje, maar wel een goede pageturner.

Ik keek ‘dertigers’ (ja nu pas) op NPO en werd er een beetje geïrriteerd van haha. Misschien heb ik een te rooskleurig idee van het leven, maar ik heb niet het idee dat in mijn vriendengroep van dertigers iedereen alleen maar ruziemaakt en uit elkaar gaat. Goed. Wel een aanrader op zich, voor een Nederlandse serie vrij goed.

Waar ik nog bozer van werd, is de docuserie ‘Sander en de kloof’. Sander Schimmelpenninck gaat op zoek naar de kloof tussen arm en rijk en de redenen waarom die steeds groter wordt. Elke aflevering bespreekt hij een ander onderwerp, zoals ‘de huizenmarkt’ of ‘de kenniseconomie’. De kloof is gigantisch en maakt dat ik me machteloos voel. Ik heb de docuserie nog niet af, maar het is écht een aanrader, ookal is Sander zelf een rijkeluiszoontje.

Verder luisterde ik ‘een grijs gebied’, een podcast van de Volkskrant over de Mr Big methode, een undercovermethode van de politie. De afgelopen weken was het al vaker in het nieuws, want met deze methode was oorspronkelijk een moordzaak in Kaatsheuvel opgelost. Het is echter een nogal omstreden methode en mede hierdoor is de beschuldigde weer vrijgelaten. Erg interessant!

Wat heb je gemist?

Well, jullie niet zoveel haha. Ik des te meer! Ik ga weer eens lekker blogjes bijlezen en reageren / reagluren en hopelijk blijf ik even onder de steen vandaan. Tot de volgende weer 🙂

Comments: 5

 • reply
  maart 2, 2022

  Dat verhaal met die beurzen ken ik van een vriendin. Pittig! Ik duim dat je een van de beurzen binnenhaalt. Met alle leuke dingen op een rij heb je toch nog best wat gedaan. Ik merk zelf dat mijn agenda langzaam voller loopt. Is dat bij jou ook? Dat helpt misschien om onder de steen vandaan te komen, samen met het zonnetje dat steeds vaker doorbreekt.

 • reply
  maart 2, 2022

  Reagluren haha. Welkom terug! Het beurzenverhaal klinkt behoorlijk pittig, poeh. Hopelijk is het voor nu achter de rug!
  Je workation klonk heerlijk en Brugge ook! Ik ben dus nog nooit in Brugge geweest, lijkt me een prachtige stad 🙂 Gent lijkt me ook leuk. Mocht ik ooit gaan dan neem ik je tips mee 😉
  En wat een gave kast, echt heel mooi!
  Die podcast klinkt megainteressant dus die ga ik ook eens opzoeken 😀

 • reply
  maart 2, 2022

  Ik heb een tijdje in een ziekenhuis gewerkt en ken het hele beurzen-voor-geld-gedoe. Ik had er zelf niet direct mee te maken, maar een deel van mijn collega’s wel en ik weet hoeveel werk er in zo’n aanvraag gaat zitten. Duimen dat je een beurs krijgt! Gelukkig was er ook ruimte voor leuke dingen in januari en februari, zoals weekendjes weg 🙂

 • reply

  Karlijn

  maart 3, 2022

  Pff die beuraanvragen klinken heftig. Hopelijk krijg je snel goed nieuws! Fijn om weer wat van je te lezen. Ik vind het zonnige weer van de afgelopen dagen zo lekker! Knap er echt van op. Lekker met mijn hoofd in de zon en een koffie to go halen 🙂 Fijne nieuwe maand!

Post a Comment