Wat te doen in Utrecht in de zomer van 2022

Met alle activiteiten op de kalender, is het weer tijd voor een ‘Wat te doen in Utrecht in de zomer’, editie 2022. Want er is zó veel leuks te doen de komende tijd! Ik zet op een rijtje wat ik niet zou willen missen. Lees mee en mark your calendars

Copyright en fotograaf: Sofie Simao

22 juli t/m 7 augustus – De Parade – Moreelsepark

Van 22 juli tot en met 7 augustus is het weer tijd voor oneindig veel theater in het Moreelsepark. De Parade strijkt weer neer in Utrecht en brengt vele leuke korte toneelstukken (meer dan 80 dit jaar!), maar ook een boel gezelligheid voor als je gewoon een drankje wil doen. De Parade is een rondreizend theaterfestival en al vele jaren in Utrecht een succes. Toegang tot het terrein kost €8,50 maar als je tussen 14 en 15 al binnenkomt, kost het maar €2,50. Er zijn elke avond live bands en de verschillende theater voorstellingen duren max 30 minuten, zodat je er veel kan zien. Meer informatie over het programma (en online boekingen, soms handig om niet alle leuke dingen uitverkocht te laten zijn) vind je hier.

T/m 24 juli: Nieuw Utrechts Toneel (NUT) – Berlijnplein

Er is deze zomer veel te doen op het Berlijnplein, en de voorstelling van het NUT is er een van. De voorstelling ‘Je ziel voor een ijsje’ gaat gepaard met een 3 gangen diner en is een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over de zaken des levens. Ik kan het zelf lastig uitleggen, dus ik nodig je uit om op de website te kijken voor meer info.

10-24 juli – de Bieb is buiten – Centrum Utrecht

De bibliotheek lijkt aan populariteit te verliezen, maar ze heeft zoveel te bieden. Daarom komt de Bieb deze zomer naar je toe; op wel 20 plekken komt de biebfiets verhalen vertellen, wie weet wel bij jou in de buurt. Speciaal voor ‘Utrecht 900’ (het feest van 900 jaar Utrecht wat dit jaar ook plaatsvindt) is er een speciaal boek samengesteld met Utrechtse spookverhalen. Lees hier meer.

10 juli t/m 28 augustus – dB’s buiten – dB’s studio’s

Buiten de dB’s (tegenover station Zuilen) kun je deze zomer elke zondag buiten genieten van live muziek. Zo was er vorige weekend een brass/roots weekend, en staat er volgend weekend een middag jazz van ‘Pierre et les optimistes’ op het programma. Of wat dacht je van 21 augustus? Dan staat Spinvis er maar liefst! Elke zondag van 4-6 uur, de toegang is gratis. Klik hier voor de hele agenda.

Chymo & More Photography

24 juli – Swan Market – Vredenburg plein

Op zondag 24 juli is er weer een Swan Market op het Vredenburgplein. Van 11 tot 17:30 staan vele makers en lokale beginnende ondernemers op de markt om je hun waar te tonen. Er is vaak live muziek, lekker eten, de entree is gratis en de sfeer is altijd goed. Aanrader!

27-31 juli – Leading Voices festival – Centrum Utrecht

Van 27-31 juli vindt het Europese zangfestival ‘Leading Voices‘ plaats in Utrecht. Dat klinkt misschien als iets wat niet voor iedereen is, maar niets is minder waar. Zo kun je van 28-30 juli dagelijks naar een “Sing in” op het Stadhuisplein, lekker meezingen en kijken of je het leuk vind. Het centrale hart van het festival is de bibliotheek op de Neude, waar de akoestiek ook geweldig is.

Foto copyright: RAUM

8 juli t/m 21 augustus – Stadscamping RAUM – Berlijnplein

De hele zomer is het Berlijnplein omgetoverd tot stadscamping. Perfect voor als je het camping sfeertje wil proeven, maar dan zonder die pleerol onder je arm en brakke nachten op de grond. Elke week is er van vrijdag t/m zondag vanalles te doen en de toegang is gratis. Zo kun je bijvoorbeeld een workshop percussie doen of genieten van de brommerbios (aanrader!). Check hier het hele programma.

Diverse zondagen: Lazy Sunday Afternoon

Een van mijn eigen favoriete zomeruitjes is de ‘lazy Sunday afternoon’. Elke week in een ander park in Utrecht vind je super relaxte jazz muziek, en het wordt georganiseerd door Zimihc. Kleedje erbij, glas wijn en genieten maar. Het programma voor de komende zomer:

  • 24 juli en 28 augustus: Park de Gagel
  • 31 juli en 4 augustus: Julianapark
  • 17 juli en 11 september: Park Lepelenburg

De toegang is gratis en het begint om 13 uur. Klik hier voor de volledige agenda.

5 augustus – open lucht film ‘Summer of Soul’ – Neude

Het nieuwe filmhuis ‘de Slachtstraat’ (voorheen ’t Hoogt) is inmiddels 3 maanden open en een succes! Dit willen ze vieren en daarom organiseren ze een open lucht bioscoop op vrijdag 5 augustus op de Neude. De muzikale documentaire ‘Summer of Soul’ (oscarwinnaar!) zal worden vertoond en de toegang is gratis. Het wordt wel aangeraden zelf een zitzak/stoeltje mee te nemen, want op de grond zitten is natuurlijk niet al te comfi. De film begint om 21 uur (want film kijken in het licht is natuurlijk niet praktisch)

Over de film: “Summer of Soul gaat over het legendarische Harlem Cultural Festival in 1969. Muzikant en debuterend regisseur Questlove brengt in deze energieke en swingende documentaire nooit eerder vertoonde archiefbeelden over de Afro-Amerikaane cultuur/muziek in de V.S. tot leven. De historische beelden zijn gemaakt rond een episch evenement dat de zwarte geschiedenis, cultuur en mode vierde. Gedurende zes weken in de zomer van 1969, slechts 160 kilometer ten zuiden van Woodstock, werd het Harlem Cultural Festival gefilmd in Mount Morris Park (nu Marcus Gavey Park). Op dit festival traden muzikale grootheden op waaronder Nina Simone, Stevie Wonder en Gladys Knight & the Pips.”

Dit lijkt mij dus echt fantastisch!

18-21 augustus – La Vuelta in Utrecht

Volgens mij zijn alle wielerwedstrijden wel eens in ons stadsie geweest de afgelopen jaren, maar dit jaar is het de Spaanse Vuelta. Op 18-20 augustus zijn de renners in Utrecht en moet je er rekening mee houden dat meerdere wegen zijn afgesloten die dagen. Maar, rondom die data vinden er ook allerlei festiviteiten plaats. Zo kun je op 13 augustus gratis meedoen aan een spinning les in de Neude Bieb op live Spaanse muziek (hoe cool klinkt dat). De dag erop kun je meteen voelen hoe een etappe in het echt voelt, want op 14 augustus kun je de eerste twee etappes zelf proberen. Op 20 augustus wordt Utrecht Science Park omgetoverd tot Spaans feestje, bij de finish van de derde etappe, inclusief salsa workshop. Genoeg te doen dus! Lees hier meer.

Copyright afbeelding: Pluk de Nacht, design huisstijl: Rafaella Wang en Jurriaan Esmeijer

31 augustus t/m 4 september – PLUK de nacht

Nog op de valreep van de ‘zomer’ (het is dan geen vakantie meer maar nog wel zomer) komt Pluk de Nacht weer terug met 4 dagen vol films in de buitenlucht. Ik ben er eerder al eens geweest en over het algemeen is het een chille sfeer met leuke films. Zittend in een strandstoel een beetje film kijken met lekker weer, wie wil dat nu niet? Over het programma van dit jaar is nog niet veel bekend, maar toch drop ik hem al hier, dan kun je het in de gaten houden. Op de website of op Facebook verwacht ik gauw meer info.

Goed, dit waren de grootste festiviteiten die ik zo voorbij zag komen de laatste tijd. Als ik nog activiteiten gemist heb, drop ze gerust in de comments. Wellicht update ik deze lijst ook nog als ik nieuwe dingen tegenkom. Anders alvast een hele fijne zomer gewenst!

Comments: 1

  • reply
    juli 17, 2022

    Veel leuke activiteiten zo te zien. Ga je je in ieder geval niet vervelen 🙂

Post a Comment